• 0

Idee: CombiMarkt

Omschrijving van je concept:

CombiMarkt is een groentekraam/wagen voor op de ambulante markt. Het unieke van deze groentekraam is dat (bijna) alle producten zelfgekweekt zijn op basis van Square Foot Gardening, onbespoten en biologisch zijn. Verder is alles ambachtelijk met de hand gemaakt. Deze producten worden deels ook zelf bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan wecken, sap maken, jam maken.

 

Je vindt de volgende producten in de CombiMarktkraam:

 

- Zelfgekweekte groenten

- Zelfgekweekt fruit

- Groenteconserven

- Jam

- Moes (appelmoes, perenmoes etc)

- Zelfgeperste sappen

 

De kraam moet op ochtendmarkten gaan staan, zodat ik me 's middags met de plantjes bezig kan houden.

 

Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:

Vandaag kwam het idee in me op omdat ik vaak hoor dat mensen wel graag lekkere groenten en fruit willen, maar er niet teveel voor willen betalen. Waar het vandaan komt wil men ook graag weten, maar iets als herkomst: Spanje is voor hun geen goed aanknopingspunt. Daarom heb ik een concept bedacht wat niet teveel investering in geld vraagt, wel in toewijding en tijd.

 

Verder ken ik de ins en outs van Square Foot Gardening. Het heeft weinig ruimte nodig, weinig tijd en geeft veel rendement.

 

Ook ben ik nu aan het bedenken hoe ik mijn huisstijl vorm kan geven.

 

Ik kom uit het internet marketing wereldje en kan dus relatief gemakkelijk een virtueel uithangbord voor mijn concept maken. Eventueel een webwinkel zodat ik deels landelijke dekking kan geven. Hoe ik het ga doen met versturen enzo weet ik nog niet. Daar ga ik nog over brainstormen.

 

Verder heb ik informatie doorgenomen over vergunningen. Zeker vanwege het feit dat je voor het verkopen van zelfbewerkte producten de voedselveiligheid strikt in acht moet nemen. Verder voor de markt zelf.

 

Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:

Ik wil voor een gangbare prijs biologische -en zelfgemaakte producten aan de man brengen die terugdenken aan 'grootmoeders tijd', dus aan vroeger. Door eerlijke, gezonde en verse producten moet de gezondheid en de levenswijze omhoog gaan zonder afbreuk te doen aan de levenskwaliteit en zonder dat mensen hun handen uit de mouwen hoeven te steken. CombiMarkt doet dit namelijk voor hun.

 

Hoe is dit anders dan bestaande concepten:

Dit concept is anders dan een reguliere groentekraam op de markt, omdat mijn producten onbespoten, biologisch en verser zijn. Verder heb ik een eigen productenlijn, waarmee ik mij kan onderscheiden.

 

Dit concept is anders dan een supermarkt, omdat mijn producten weer onbespoten en biologisch zijn. Verder is alles zelfgemaakt. Ambachtelijk, zonder toevoeging onnodige stoffen

 

Dit concept is anders dan een specialistische groentewinkel omdat ik een breder assortiment heb, waardoor ik meer te bieden heb.Verder zijn mijn producten weer altijd biologisch, verser en ik weet waar het product vandaan komt. Van mijn eigen kwekerij.

 

Wat voor feedback hoop je te krijgen:

Dat dit concept haalbaar is in tijd weet ik. Echter twijfel ik over de vraag of dit financieel haalbaar is. Zou ik genoeg aanloop krijgen? Voldoende omzet? Voldoende winst? Ik vind het lastig om te berekenen of dit winstgevend zou kunnen worden. Hoe zou ik dat moeten doen? Zouden jullie bij zo'n groentekraam je producten kopen? De ambulante markt zit in zwaar weer, zeker door het marktaandeel wat supermarkten hebben weet ik niet of ik daar klanten weg zou kunnen lokken.

 

Verder weet ik niet zo goed wat voor prijs ik voor mijn producten zou moeten hanteren. Wat zou iemand voor handgemaakte, onbespoten en biologische producten kunnen en willen geven? Het geld groeit de meesten niet op de rug. Het is crisis...

 

Ik hoop dat jullie dingen zien die ik over het hoofd zie en me antwoorden kunnen geven op mijn vragen.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Heb je ervaring in de land en tuinbouw?

Meer praktisch ben je bekent met het telen van voedsel en ook de eisen die worden gesteld aan biologisch geteeld voedsel?

Met dat laatste bedoel ik vooral dat ook de omgeving moet voldoen aan bepaalde eisen.

Zo mogen er in de directe omgeving van jouw landbouwperceel geen landerijen bespoten worden vraag me alleen even niet hoe groot die afstand tussen jouw perceel en andere bespoten percelen moet zijn.

 

 

Voor de natuurvoedingswinkel die ik ooit eens had kochten wij AGF in bij een tuinderij die precies doet wat jij wil gaan doen.

Ben de naam even kwijt maar ze zaten ergens in de buurt van Erichem - Kapel Avezaath (Tiel).

 

Over het algemeen zijn dat soort mensen ook wel bereid om je een keer te woord te staan.

Link naar reactie
  • 0

Dag Tuinkabouter,

 

Wat mij betreft een lovenswaardig initatief. Commercieel gezien lijkt het me echter zeer lastig.

 

Als je alles zelf wilt kweken, en dan ook nog biologisch, is dat niet alleen erg arbeidsintensief maar wordt je aanvoer ook erg onregelmatig. Je bent afhankelijk van wat er op jouw lapje grond gebeurt. Als het in jouw regio dan een week regent heb je opeens geen aardappels meer, en als je een plantenziekte krijgt ook veel andere dingen niet. Je kunt dat dat risico spreiden door met meerdere leveranciers te werken.

 

Of je op ochtenmarkten welkom bent weet ik niet. Mogelijk wordt je verbannen naar het biologische marktje die op een andere tijd en plek is, en waar ook keiharde concurrenten staan. Je aanbod is niet nieuw of uniek wat dat betreft. Daarnaast heb je concurrentie van biologische winkels, supermarkten die meer en meer biologische groente verkopen en natuurlijk de consument zelf die het ook kan verbouwen.

 

Oh, en bij de eko-winkels en via internet kun je ook groente abbonnementen afsluiten, dan komen ze de bio groente zelfs wekelijks thuis bezorgen.

 

 

Verder weet ik niet zo goed wat voor prijs ik voor mijn producten zou moeten hanteren. Wat zou iemand voor handgemaakte, onbespoten en biologische producten kunnen en willen geven?

 

Ga eens naar zo'n biologisch marktje. Lastig te vinden, maar bijna elke wat grotere gemeente heeft dat. Kijk naar de prijzen en kijk vooral hoe (of juist niet) het er is. Kijk daarna eens voor hoeveel de groente in de schappen ligt bij de eko-winkels. En vergeet niet de bio groente bij de supermarkten te inventariseren. Dan heb je een antwoord op je vraag.

 

Als je hierin gelooft moet je het zeker doen, en dank ik je vast namens het milieu voor je inspanning. Niet cynisch bedoeld, dat meen ik echt. Maar als onderneming kan ik me niet voorstellen dat je hier een boterham mee kan verdienen. Consumenten willen alles steeds goedkoper, je hebt teveel concurrentie en je aanvoer wordt een probleem.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

 

Square Foot Gardening is voor mensen die hun eigen groenten willen kweken. Loop eens een half jaar stage bij een echte biologische boer of tuinder. Die verkopen vaak hun spullen aan huis of op een boerenmarkt. Jouw idee is wellicht als handelsconcept nog wel op te zetten, maar ook nog eens zelf telen voor vers en sap (fruit) op een vierkante voet is luchtfietserij. Een beetje meer frisse lucht kan echter geen kwaad!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik heb geen ervaring in de land- en tuinbouw. Ik kweek enkel mijn eigen groenten en deels mijn eigen fruit. De methode die ik hiervoor gebruik is gemakkelijk, kost weinig tijd en is gemakkelijk voor tientallen zo niet honderdtallen personen toe te passen. Mits je dit arbeidsproces goed opzet. Square Foot Gardens kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk op wieltjes en 1,5 meter hoog gebouwd worden. Bakken achter elkaar en vervolgens per bak alles afwerken. Het hoeft mij niet te weerhouden om iets wat hobbyisten gebruiken te gaan proffesionaliseren. Ik ben mijn eigen leverancier en misschien dat ik nog 3 leveranciers achter de hand moet houden voor als het echt fout gaat?

 

Mijn vraag is alleen: Krijg is voldoende aanloop als ik 5 of 6 ochtenden in de week op de markt sta? Of red je het daarmee niet...

Link naar reactie
  • 0

Zoals jezelf al aangaf is de crisis op de markt ook merkbaar en of jij daar nou echt jouw doelgroep kan vinden is ook nog maar de vraag maar het grote probleem waar jij tegenaan gaat lopen is het feit dat er maar een max. aantal plaatsen op een markt beschikbaar zijn voor de verkoop van AGF en voor deze plaatsen zijn er behoorlijke wachtlijsten.

Vind je wel een markt waar nog ruimte is voor AGF dan kan je ervan uitgaan dat het een slecht lopende markt is.

 

Het zal voor jou beter zijn je te concentreren op een goede biologische markt en daar eens per week een stand te huren.

 

Succes.

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
  • 0

Zoals René al aangeeft, veel markten hebben wachtlijsten.

Meestal staan er al leveranciers van biologische groente.

 

 

Zoals ik jouw verhaal lees wil je eigenlijk 2 ondernemingen opzetten.

1 een AGF marktkraam

2 een tuinderij

 

De AGF marktkraam

Al eerder werd aangegeven dat je niet zomaar op elke markt een plek zult krijgen. Dat zul je dus af moeten wachten.

Als je dan eenmaal een plek hebt moet je afwachten fof het een markt is waar jouw doelgroep shopt.

Dit AGF bedrijf is al een uitdaging op zich en het zal je al snel enkele jaren kosten alvorens je je weg gevonden hebt in deze wereld. En neem van mij aan dat er heel wat marktmensen hun handeltje moeten stoppen omdat het niet genoeg oplevert om de rekeningen mee te kunnen betalen.

 

De tuinderij

Je geeft aan dat je nu op zeer kleine schaal wat groente kweekt. Dat is niet te vergelijken met de schaal waarop je AGF zult moeten gaan kweken om er een gezond bedrijf mee op te zetten.

Het idee van de rijdende bakken klinkt leuk, doet mij denken aan de manier waarop veel plantenkwekerijen werken.

Echter, hier is een flinke investering voor nodig. Daar komt dan nog bij dat potplanten, de naam zegt het al, de voedingsbodem in een potje hebben en je groente oogst en de grond achterblijft.

De vraag is of dit economisch te exploiteren is omdat er een behoorlijke investering benodigd is voor het inrichten van een dergelijke tuinderij. Ook is het voor mij even de vraag welke eisen het Eko merk stelt aan deze vorm van tuinieren.

Maar ook op de koude grond is voor het eerst gaan boeren een uitdaging als je geen enkele ervaring hebt in deze sector.

Zoals ik al aangaf kun je niet zomaar ergens een perceeltje huren en daar groente op gaan kweken, tenminste, niet als je Eko groente wil verbouwen. Zoals ik al eerder schreef worden er ook eisen gesteld aan de omgeving van het perceel.

Dan komt het onderdeel AGF verbouwen. Als je dat in een volkstuintje doet of in een bak met een laag grond is dat iets anders dan op productie schaal groente verbouwen. Om te beginnen moet je voldoende grond hebben om af te kunnen wisselen zodat je geen roofbouw pleegt. Je zult zaaiplannen moeten kunnen overleggen aan controlerende instanties.

 

 

Daarnaast is er ook nog de praktische kant aan het verbouwen van groente die je op zult moet vangen. Zo zul je moeten ontdekken welke agf goed aard in de landerijen die je verbouwt. NIet alle agf groeit even goed op de grond waarop je verbouwt.

Als jij een marktkraam hebt en de oogst van bepaalde groenten valt tegen dan zul je die alsnog in moeten kopen bij concullega's.

Ook zul je dan waarschijnlijk met personeel op afroep moeten gaan werken. Afhankelijk van het weer type heb jij het redelijk rustig tot en met zo extreem druk dat je 7 dagen per week vol aan de bak moet om de oogst op tijd binnen te halen en de producten te verwerken en klaar te maken voor het bewaren. Zie dan je marktkraam er nog maar eens naast te exploiteren.

 

Ik herhaal het voorstel van Twabla, loop eens aan half jaar per bedrijfsonderdeel mee bij een Eko tuinder en bekijk dan nog eens of dit plan voor jou wel haalbaar is.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Klinkt als een goeie combinatie van idealisme en ideeënrijkheid. Nederland loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling van energiezuinige intensieve en zelfs biologische teelt, zowel in groenten als bloemen. Dat is doorgaans grootschalig (komkommers, tomaten) en niet voor niks, want het vergt een enorme investering (rijdende bakken of lopende plukkers) en veel aandacht om de kwaliteit goed te krijgen. Op kleinere schaal kom je ook tuinders tegen die diverse groenten en fruit kweken, deels voor eigen verkoop. Mijn broer is er zo eentje. Probleem was: hij kon niet alles telen wat hij kon verkopen. Dus hij moest elders bij-inkopen. De klant wil best ietsje meer betalen, maar niet zoveel meer dat daar een tuinderij en winkel van te onderhouden was. Resultaat: dubbele werktijden voor winkel en tuinderij, en enorm veel gedoe om de kosten onder de inkomsten te houden.

 

Als je nou op iets grotere schaal wil experimenteren, kun je denken aan bakken met wisselteelt. Aarbeien, courgetten, tomaten, bonen etc. Kijk eens of er iemand in de omgeving abonnementen op biologische groentenpakketten verkoopt. Dan heb je één aanleveradres!

 

Eerst lopen voor je gaat rennen!

 

En veel biologische tuinders werken met stageaires die ervaring willen opdoen. Half jaartje in een caravan wonen, elke dag vroeg op en met rugpijn naar bed. Ga je helder van denken!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Hartelijk dank voor alle reacties, het meedenken, de kritische blikken. Even voor de duidelijkheid. Eigenlijk wil ik 3 ondernemingen opzetten hiermee, geen 2.

 

1. De groentekraam

2. de kwekerij

3. de 'fabriek' waar ik groente en fruit verwerk tot jam, appelmoes, groenteconserven en sappen.

 

Onderneming 2 en 3 staan volledig in verbinding met onderneming 1

 

Bij ons in het dorp zit een biologische landbouwer die aan huis een groot deel van zijn producten verkoopt. Ik zal daar eens informeren en vragen wat ik omtrent de landbouw nog moet leren en of ik eventueel daar stage kan gaan lopen.

 

Verder ben ik nog jong, kan ik nog aan een studie beginnen en nog volop leren.

 

Ik denk dat het de moeite waard wordt om een ondernemingsplan te gaan schrijven. Lijkt me wel zo handig :-)

 

Als iemand nog meer suggesties, ideeën of opmerkingen heeft. Gewoon plaatsen! Belangrijke dingen worden zo over het hoofd gezien...

 

Verder nog een vraag. Als je plantjes niet in de volle grond zet, maar in een pot of iets dergelijks, vervalt dan die regel van dat de grond om je heen niet met giftige stoffen mag zijn bewerkt. Die stoffen kunnen toch geen schade toebrengen aan mijn plantjes wanneer ik ze in zelfgefabriceerde grond zet?

Link naar reactie
  • 0

Bij Eko gewassen gaat het om de omgeving, als er boeren in de directe omgeving zijn die bestrijdingsmiddelen gebruiken dan heb je in principe een probleem met koude grond gewassen. Het gaat daarbij niet alleen om stoffen die via de grond of grondwater voor contaminatie zorgen, bestrijdingsmiddelen verstuiven ook tijdens het sproeien en waaien zo op jouw gewassen, exit Eko label.

Hoe ze omgaan met gewassen in tunnels weet ik niet dast zul je na moeten vragen bij de instanties die het Eko keur uitgeven.

In het geval je gewassen in potjes kweekt zul je zeker moeten weten (en kunnen bewijzen) dat de grond schoon is.

 

Kijken wat je met een opleiding kunt leren is mooi maar het kweken van gewassen draait vooral om (minimaal enkele jaren) ervaring.

Link naar reactie
  • 0

Heb je al eens berekend hoeveel bakken / oppervlakte je nodig hebt om alles te kunnen verbouwen?

sla, komkommers, wortels enz. enz.

Stel dat je elke dag dat je op de markt staat 20 kilo appels verkoopt, 10 kroppen sla, 5 bossen wortels, 40 kilo aardappels enz. hoe ga je zorgen dat je elke dag dus voldoende aanvoer uit je eigen bakken hebt om dergelijke hoeveelheden te leveren?

En dan nog niet gesproken over hoe je dat het hele jaar voor elkaar gaat krijgen. hoe ga je b.v. in de winter zorgen voor sla?

 

En aardappels... is ook niet hele jaar door oogsten, dus je moet in 1 keer een oogst hebben die voldoende voor het hele jaar is.

Verkoop je dagelijks dus 40 kilo aardappels en sta je 5 dagen in de week op de markt moet je dus al snel 10.000 kilo aardappels geteeld hebben bij de oogst en die dus gedurende het jaar ergens opslaan en zorgen dat ze goed blijven. hetzelfde voor appels, peren enz. enz.

Link naar reactie
  • 0

Heb je al eens berekend hoeveel bakken / oppervlakte je nodig hebt om alles te kunnen verbouwen?

sla, komkommers, wortels enz. enz.

Stel dat je elke dag dat je op de markt staat 20 kilo appels verkoopt, 10 kroppen sla, 5 bossen wortels, 40 kilo aardappels enz. hoe ga je zorgen dat je elke dag dus voldoende aanvoer uit je eigen bakken hebt om dergelijke hoeveelheden te leveren?

En dan nog niet gesproken over hoe je dat het hele jaar voor elkaar gaat krijgen. hoe ga je b.v. in de winter zorgen voor sla?

 

En aardappels... is ook niet hele jaar door oogsten, dus je moet in 1 keer een oogst hebben die voldoende voor het hele jaar is.

Verkoop je dagelijks dus 40 kilo aardappels en sta je 5 dagen in de week op de markt moet je dus al snel 10.000 kilo aardappels geteeld hebben bij de oogst en die dus gedurende het jaar ergens opslaan en zorgen dat ze goed blijven. hetzelfde voor appels, peren enz. enz.

 

Goed dat je dat zegt. Ik ga in ieder geval bezig met een ondernemingsplan waar die ook aan de orde gaat komen. Dank voor de aanvulling! :)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 269 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.