• 0

Boekhoudvraagjes

Ik heb wat vraagjes voor mijn boekhouding. Aangezien ik alles nu zelf probeer te doen stel ik hier maar mijn vragen.

 

In mijn winkel geef ik wel eens wat artikelen gratis weg.

Veelal om een nieuw product te promoten.

 

Wanneer ik het inkoop maak ik de boeking

inkoop goederen

aan bank

Eind van het jaar tel ik de waarde van de voorraad excl btw en tegen inkoopprijs en boek ik deze tegen op de inkoop

voorraad

aan inkoop goederen

 

Voor de goederen die ik weggeef maak ik een factuur met het bedrag 0.

Moet ik een aparte boeking maken voor de artikelen die ik gratis weggeef of kan het op die manier die ik hierboven beschreef.

 

In mijn winkel heb ik veel goederen liggen die ingekocht zijn tegen 19% BTW moet ik die nu verkopen tegen 21% of mag ik deze tegen 19% verkopen. Ik snap dat als je goederen inkoopt tegen 21% je deze ook voor 21% moet verkopen, maar of dat ook moet met de voorraad die je tegen 19% hebt ingekocht weet ik niet.

 

In de winkel werk ik met het kasstelsel. Dus ik boek op betalingsdatum. Dit doe ik ook met facturen die ik binnenkrijg zoals bijv KPN. Nu heb ik een factuur met factuurdatum 30-12-2012 die betrekking heeft op bellen in december pas op 14-01-2013 betaald. De BTW kan ik dus pas in het 1e kwartaal van 2013 terugvragen. Hoe werkt dat nu voor de inkomstenbelasting? Het gaat namelijk om 2012. Welke boeking moet ik maken?

 

Ook heb ik een webwinkel waar ik mee wil stoppen.

De voorraad haal ik uit Engeland tegen BTW verlegd.

Betaal er dus geen BTW over.

De voorraad die ik nu nog heb liggen wil ik overboeken naar prive.

Ik las dat dit tegen economische waarde moet.

Moet ik hier wel BTW over afrekenen? Zo ja wel percentage?

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hmm, of het verantwoord is dat je je eigen boekhouding doet vraag ik me af. Als je met deze vragen zit, weet ik niet of HL voldoende waarborg kan bieden voor rampen en dure herstelacties van een professional achteraf. Van de drup in de regen ben ik bang.

 

Maar, wat mij betreft (en ik ben geen boekhouder) het volgende:

*dagelijks bijhouden wat je weggeeft

*inkoopwaarde weggegeven artikelen periodiek in memoriaal boeken op een nieuw nummer met als naam bv 'verbruik promotie'

*alles wat je verkoopt verkoop je tegen 21%. Hoe je het ingekocht hebt is niet relevant, de aard van het artikel of de dienst bepaald het tarief. De vraag stellen geeft al aan dat je eigenlijk het principe van BTW als doorgeefluik niet begrijpt

*afgaande op je vraag over IB is het m.i. onverantwoord zelf je belastingaangifte te verzorgen. Doe jezelf een lol en besteed dit uit! Maar factuur 2012 boeken in 2012 en als crediteur opnemen in je balans en in je aangifte

*laatste vraag weet ik niet 100% zeker, maar mijn gevoel zegt dat je als je overhevelt naar privé ook de BTW moet afrekenen. Anders wist ik wel hoe ik mijn HD tv en zo in zou kopen voor mijn woonkamer. Eerst op de zaak, dan overhevelen naar privé en van de BTW op vakantie gaan. Lijkt me niet de bedoeling van Den Haag

 

Nogmaals, ik denk dat je beter op zoek kunt gaan naar een goede boekhouder waarmee je in overleg treedt hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Kan je een hoop geld schelen die je achteraf kwijt bent als je de mist in gaat. HL is een fantastisch forum, maar toch. Sorry, ik kan het niet positiever en optimistischer brengen.

 

succes!

Hoog-laagbed nodig? Kopen of huren, wij installeren bij u thuis!

http://www.wcon.nl

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad, wat Jos zegt. Het is een mythe dat boekhouding zelf doen een hoop geld bespaart, tenzij je er echt goed in bent. Daar heb je gewoon specialisten voor en zij weten heel goed waar de winst is te halen. Als je je spullen netjes aanlevert, hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. 1000,- op jaarbasis lijkt veel, maar dat verdien je dubbel en dwars weer terug, omdat de boekhouder je boekhouding en aangifte winstgevender maakt dan jij.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reactie mannen.

 

De boekhouder is nu juist het probleem.

We zijn er mee gestopt en ben zelf een cursus gaan volgen.

Mijn man is zzp'er en werkt veel met BTW verlegd.

 

Ik heb een kleine winkel met webwinkel.

 

Als eenmanszaak lijkt het me helemaal niet zo ingewikkeld.

Dat blijkt ook wel uit de cursus.

 

Alle bonnen bewaren, zoveel mogelijk pinnen als bewijs.

Eten buiten de deur mag je geen BTW terugvragen, wel 73,5% als kosten boeken. De regels van de auto van mijn man weet ik allemaal. Bedragen boven de 450 activeren op de balans mits het een investering is.

De KOR heb ik onderzocht etc etc.

 

Ik werk met een zeer eenvoudig boekhoudprogramma en hou alle verkopen en inkopen netjes bij.

Mijn man heeft een aparte map waarin ik alle verkoopfacturen en inkoopfacturen doe met bankafschriften.

 

Ik werk met een kasboek voor de winkel.

De webwinkel doe ik niks meer mee, heb alleen nog wat voorraad over.

 

De vragen die ik heb gesteld zijn toch niet zo heel raar?

Terugkomend op de vragen.

Zoals ik al aangaf boek ik alle voorraad eerst op 7000 ( inkopen)

hier vallen dus ook de weggeef artikelen onder. Moet ik het nu van 7000 naar de 4000 groep boeken? Het blijven dan toch gewoon kosten die van de winst afgetrokken worden. Wat maakt het dan uit of het in de 7000 groep valt of de 4000 groep.

 

Ik werk met het kasstelsel. Dit betekent in mijn ogen dat ik facturen met factuurdatum 2012 in 2013 betaal ik meeneem in de BTW aangifte 2013. De kosten moet ik dan toch meenemen in de I.B. aangifte 2012. Dan boek ik dit toch eerst op de overlopende passiva?

 

De voorraad van de webwinkel boek ik dus zo tegen inkoopprijs ( bedrag is bijvoorbeeld 1000 met BTW verlegd EU);

prive 1210

aan voorraad 1000

aan af te dragen BTW 210

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

je vragen zijn niet raar, maar zo basic dat ik mijn twijfels houd. Wat je beschrijft is een goede basis voor wat eigen inbreng, maar m.i. niet voldoende voor een goede afronding van een boekjaar en IB aangifte. Ik zeg niet dat het gegarandeerd misgaat, maar ik geef aan dat ik het vrees. En dat doe ik natuurlijk wel op basis van mijn ervaring als ondernemerscoach. Maar je hebt als ondernemer je eigen afweging en hoeft mijn advies niet op te volgen.

 

Je koopt voorraad in en je verkoopt het niet, maar geeft het weg. Wat je weggeeft worden dan kosten ter waarde van de inkoopwaarde. Voorraad is niet gelijk aan kosten, maar is voorraad en heeft een balans waarde. Als je ze weggeeft worden het kosten die je in je W&V wilt hebben staan.

 

Je vraag over kasstelsel moet een boekhouder dan maar beantwoorden. Ik zou het op mijn manier doen en kasstelsel alleen hanteren voor werkelijke kasinkomsten en -uitgaven. Maar hanteer zelf geen kasstelsel, dus .... Voor wat het waard is.

 

 

Hoog-laagbed nodig? Kopen of huren, wij installeren bij u thuis!

http://www.wcon.nl

Link naar reactie
  • 0

Nu het wat minder met onze bedrijven gaat moeten we op de kosten besparen.

En boekhouden voor eenmanszaken is in mijn ogen wel te leren.

 

Wat betreft de aangifte I.B. heb je wel gelijk. Hier heb ik dan ook wel hulp bij nodig.

Maar ook dit valt volgens mij wel mee.

Een winst- en verliesrekening kan ik wel opstellen.

Een balans ook wel. De beginbalans heb ik al. Dat is gewoon de eindbalans van vorig jaar.

 

Alleen heb ik dus soms wat boekhoudvragen.

 

Nog een vraag is hoe ik alle prive uitgaven boek die ik met mijn zakelijke rekening heb gedaan.

Mijn vroige boekhouder boekte alles op een apart grootboek.

Zoals bijvoorbeeld prive kosten auto op 0510

Prive kosten boodschappen 0511

Prive opnamen 0512

Overige privemutaties 0513

Aan het eind van het jaar werd alles op een rekening geboekt ( 0509) Kapitaal

Kan ik dit niet allemaal op een grootboeknummer boeken? ( 0500 Eigen Vermogen)

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

tsja, als je net je cursus boekhouden hebt afgerond of er nog mee bezig bent zijn dit best logische vragen. juist doordat je met de materie bezig bent ga je weer twijfelen over dingen die eenvoudig zijn als je het eenmaal een paar keer hebt toegepast in de praktijk.

 

Bij boekhouden geld wat mij betreft 1 gouden regel, het is makkelijker 3 posten bij elkaar op te tellen als 1 rekening (correct) in drieën te splitsen. dus ook bij een eenvoudige boekhouding is het vaak toch verstandig net iets meer boekingen te maken op moment dat je nog exact weet wat het is. Over 5 jaar weet je echt niet meer dat je 10 artikelen hebt weg moeten gooien omdat de kat in de voorraad doos had zitten piesen.. of dat het was voor een goede doelen braderie van het lokale bejaardenhuis.

 

- voorraad boekingen en promotionele artikelen (en weggegooide / afgeschreven artikelen)

De reden dat het verstandig is om die weggegeven artikelen op een promotiekosten rekening te zetten is omdat één van controle instrumenten van de belastingdienst de brutomarge controle is. Als jij je rekening inkoop beperkt tot inkoopfacturen boeken en 1x per jaar een voorraad correctie naar aanleiding van de eindejaars inventarisaite. dan veeg je dus ook alle verliezen daarin.

Het staat jou vrij zoveel weg te geven als jij nuttig vind maar als de belastingdienst vaststelt dat jou brutomarge extreem laag is ten opzichte van branche genoten dan kan het zijn dat zij zwarte omzet vermoeden en dus gaan corrigeren. (dit is heel erg kort door de bocht hoor, maar anders word het verhaal zo lang).

als jij nu naast de inkoopfacturen en de eindejaarsboeking voorraad ook nog bijhoud hoeveel je weggeeft en eventueel hoeveel je weggooit (omdat het breekt of bederfelijk is) dan zitten op de inkoop rekening alleen nog de kosten die gerelateerd zijn aan de omzet en dus moet dat wel een redelijk normale brutomarge opleveren. Dus ondanks dat het je geen extra winst in euro's oplevert, geeft het wel iets meer inzicht waardoor het makkelijker te begrijpen is en misverstanden worden voorkomen. Die verkoopfactuur met 0 waarde is dan weer niet noodzakelijk al is het natuurlijk wel een document die vastlegt wat je hebt gedaan, nadeel van het gebruiken van zo'n verkoopfactuur is dat hij het cijfermatig inzicht van je administratie niet vergroot. terwijl een overboeking van de 7 rubriek naar de 4 rubriek dat wel doet.

 

Voor wat betreft je vraag met het kasstelsel, jou aanname klopt, dat is een veel voorkomende vergissing, het kasstelsel geld alleen aan de omzetkant, je hoeft alleen op je verkopen de btw pas af te dragen nadat je het ontvangen hebt. Zie deze link over het kasstelsel van de belastingdienst voor verdere info. Je moet de btw op jou inkoopfacturen dus gewoon al terugvragen in de periode waarin het aan jou gefactureerd is. Dat betekent dus dat je de factuur al geboekt hebt en dus ook niet werkt met overlopende passiva.

Overlopende passiva gebruik je dus alleen voor kosten die wel in 2012 horen maar waarvoor je nog geen factuur hebt ontvangen.

 

- vraag over welk btw percentage toepassen.

Voor het toepassen van 21% op je verkopen is het volstrekt irrelevant wanneer en tegen welk tarief je hebt ingekocht. Alle leveringen na 1 oktober 2012 moeten tegen 21% uit gefactureerd worden en afgedragen.

 

dan je laatste punt: de voorraad van je webwinkel.

de journaalpost die je opgeeft klopt in principe.

 

Mijn vraag is echter waarom wil je die voorraad naar prive verkopen? ga je die prive gebruiken dan? Het feit dat jij met je webwinkel stopt maar met je gewone winkel doorgaat maakt in principe het overboeken van de voorraad naar prive onnodig behalve dan als je die goederen echt prive gaat gebruiken dan is het niks anders als wanneer je ze 1 voor 1 naar behoefte uit de voorraad zou halen.

 

Maar

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dat is goed uitgelegd Roel!

 

De weggegeven artikelen heb ik inmiddels op de 4000 groep geboekt tegen inkoopwaarde excl BTW.

 

Wat betreft het kasstelsel is het me ook duidelijk.

Is was me er niet van bewust dat je inkoopfacturen eerst als crediteur mag boeken. Dit ga ik nu dan dus ook maar doen.

 

Waarom ik mijn voorraad wil wegboeken naar prive is puur omdat ik van die webwinkel af wil. En dan dus ook van die kosten af ben.

 

Kan iemand me hier ook een antwoord op geven;

"Nog een vraag is hoe ik alle prive uitgaven boek die ik met mijn zakelijke rekening heb gedaan.

Mijn vroige boekhouder boekte alles op een apart grootboek.

Zoals bijvoorbeeld prive kosten auto op 0510

Prive kosten boodschappen 0511

Prive opnamen 0512

Overige privemutaties 0513

Aan het eind van het jaar werd alles op een rekening geboekt ( 0509) Kapitaal

Kan ik dit niet allemaal op een grootboeknummer boeken? ( 0500 Eigen Vermogen)"

 

Een collega van mijn man had tegen mijn man gezegd dat zijn boekhouder elke dag een apart bedrag inboekt voor wat hij zogenaamd luncht. Heeft iemand hier wel eens van gehoord. Ik weet wel dat je de bonnen kan inboeken en dat tegen 73.5%, maar zomaar elke dag een bedrag weet ik niks van.

 

De rente die mijn man betaald voor zijn bus en lening bij de bank zijn toch gewoon aftrekbaar, en kunnen als kosten worden ingeboekt. Ik vraag dit omdat in ben begonnen met de eindbalans van 2011.

Daar staat o.a. bij financiele active een bedrag voor de waarborgsommen wat ik wel kan plaatsen maar er stond ook een bedrag voor de rente die is betaald voor zijn bus. Iemand een idee hoe dit kan?

 

Link naar reactie
  • 0

Maar als je je webwinkel voorraad naar prive boekt moet je dus btw afdragen en de voorraadwaarde verdwijnt via prive van de balans. Als jij de voorraad gewoon aan een opkoper doorverkoopt of desnoods weggeeft aan een goed doel dan kun je het allemaal als zakelijke kosten / verlies verantwoorden.

 

Naar prive boeken omdat je van de kosten af wil is het meest ongunstig, de enige reden dat ik het vroeg was omdat je die goederen misschien prive gaat gebruiken omdat je ze bijvoorbeeld voor een hobby gebruikt (veel kleine webwinkels komen voort uit een hobby van de eigenaar die denkt met de materialenverkoop geld te kunnen verdienen en wat dan vaak weer enorm tegenvalt)

 

Uitsplitsing priveontrekkingen

De uitsplitsing van de privekosten komt voort uit de vragen die op de IB aangifte worden gesteld. Die splitsing gedurende het jaar goed bijhouden scheelt je bij de aangifte dus een hoop uitzoek werk (daar komt die gouden regel weer van pas die ik in mijn vorige reactie noemde. ;))

 

fEDnI.jpg

 

 

lunchkosten,

ach ja wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op zijn neus.. (ooit)

ik zeg hou het lekker op de werkelijke kosten en daar 73,5% van krijg je nooit problemen. Gaan lopen rotzooien met vergoedingen voor niet gemaakte kosten voor een paar tientjes belastingvoordeel gaat altijd een keer fout..

 

Rente op leningen

Natuurlijk is rente voor zakelijke lening aftrekbaar. Als er rente geactiveerd staat dan staan de leningen als het goed is ook op de balans en waarschijnlijk betaal je dan (annuitaire) termijnen waar zowel aflossing als rente in zit. in dat geval word de rente apart van de lening geacitveerd en moet de geactiveerde rente ook langzaam afnemen.

snel voorbeeld: je leent 6000 euro die je in 5 jaar aflost = 60 maandelijkse aflossingstermijnen van 100 euro excl rente. je betaald echter 120 euro per maand dus 20 euro rente. Bij het aangaan van de lening activeer je dan lening 6000 euro, geactiveerde rente 1200 euro (60*20)

 

Bij dit type leningen krijg je van je bank of financier meestal elk jaar een overzicht van de betaalde rente en het afgelost bedrag. Het rentebedrag word meestal maar 1x per jaar verwerkt in de boekhouding terwijl de maandelijkse termijnen volledig ten laste van de aflossingen gaan. Dit omdat het rente bedrag niet elke maand hetzelfde is maar een steeds kleiner deel van de maandelijkse termijn word naarmate er meer word afgelost. (in mijn voorbeeld heb ik gelijke bedragen gebruikt om het principe uit te leggen)

Link naar reactie
  • 0

Jij bent snel!

Weer goede taal.

 

Alleen nu nog de journaalpost van de rente.

Kosten ( rente)

aan financiele activa

 

Ben ik warm?

 

Ook staat er een hoog bedrag aan baten op mijn jaarrekening ( 9000 euro) en zie ik dat hij voor het rekenen van mijn eigen vermogen gebruik heeft gemaakt van niet aftrekbare kosten.

Voordat ik die man ga bellen wil ik graag weten wat dit kan zijn.

Link naar reactie
  • 0

De journaalpost rentekosten aan financiële vaste activa lijkt me correct.

 

De zin ''en zie ik dat hij voor het rekenen van mijn eigen vermogen gebruik heeft gemaakt van niet aftrekbare kosten'' is lastig te interpreteren.

 

In eerste instantie dacht ik dat de niet aftrekbare kosten wellicht boetes o.i.d. zouden kunnen zijn. Deze mag je in het algemeen niet aftrekken. Gezien het voorgaande verhaal zou het ook kunnen gaan om 26,5% van de eerder genoemde kosten van lunches / diners (al noem je dat eigenlijk beperkt aftrekbare kosten).

 

Een geheel andere mogelijkheid, die me in het licht van de gebruikte term ''eigen vermogen'' logisch lijkt, is dat het gaat om een deel van kosten dat niet zakelijk is. Bijvoorbeeld je boekhouder stuurde een factuur voor het samenstellen van de jaarcijfers en het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Het zou kunnen dat hij een deel daarvan heeft gecorrigeerd om het privé-aspect dat daar in zit tot uitdrukking te brengen.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt. Ik heb het inmiddels opgelost.

 

Ik was aan het googlen op autokosten en kwam ineens deze site tegen;

http://ondernemingsdatabank.indicator.be/auto___transport___autokosten/trek_niet_te_weinig_autokosten_af_/VLTABTAR_EU160302/16/search

Hier staat dat je 75% van bepaalde autokosten mag aftrekken.

 

Autokosten beperkt aftrekbaar

 

Hoeveel? Dat kent u. Heeft u een eenmanszaak, dan zijn uw autokosten slechts voor 75% aftrekbaar.

 

 

Nu staat de auto van mijn man op de balans. Moet ik nu van alle kosten ipv 100% 75% gaan inboeken?

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Als je auto op de balans staat moet (mag) je alle kosten aftrekken ook je privé betaalde tolgelden op je vakantie in Italië of je parkeerkosten op Times Square.

 

Wordt allemaal teniet gedaan door de bijtelling.

 

Er was trouwens tot juli 2011 een forfait waarbij je 75% van je betaalde BTW over privé autokosten mocht aftrekken (van een auto die je ook zakelijk gebruikt) maar dat is inmiddels alweer afgeschaft.

Link naar reactie
  • 0

Ik weet het niet, kwam het tegen en dacht ik vraag het maar.

Maar als jullie zeggen dat alles voor 100% aftrekbaar is doe ik dat.

 

Wat kleine dingetjes

 

Ik heb de BTW aangifte over het 4e kwartaal klaar.

Bij 1d heb ik als grondslag het bedrag van de cataloguswaarde inclusief BTW genomen. Dit bedrag heb ik x 1.5% genomen/ 365 * het aantal dagen dat de bus in 2012 is gebruikt. De 1.5% heb ik genomen omdat er bij aanschaf geen BTW is teruggevraagd. De bus komt uit 2002 en volgens mij zit er dan geen BPM op.

Bij 1e is er 25000 verlegd.

bij 2a hebben is er 7000 naar ons verlegd. Er staat op de factuur geen BTW bedrag maar ik had begrepen dat er hier wel een bedrag ingevuld moet worden welke ook direct weer bij 5b mag worden afgetrokken.

Bij 5b een bedrag van 1800.

 

Heb ik dit zo goed gedaan.

 

De bus is aangekocht voor 7000 hiervoor staat deze ook op de balans. Mag dit worden meegenomen voor de investeringsaftrek?

Mag er willekeurig worden afgeschreven over dit bedrag?

 

We sturen facturen met BTW verlegd. De eisen voor een factuur weet ik, maar is het verplicht ook het BTW nummer van de aannemer te vermelden op de factuur. Dus bijvoorbeeld; De BTW is verlegd naar BTW nummer NL............

 

Nu wil ik misschien een oldtimer aanschaffen en prive gaan rijden. Ik wil geen km gaan bijhouden. Natuurlijk wel de zakelijke.

De zakelijke mag voor de inkomstenbel x 0.19 worden afgetrokken.

De tankbonnen bewaar ik allemaal en pin ik. Ik las dat je dan de voorbelasting mag aftrekken van deze bonnen. Dit doe ik dan via een memoriaal boeking.

voorbelasting/ aan prive

De kosten mag je natuurlijk niet meenemen. In het 4e kwartaal moet er een correctie ingediend worden prive gebruik. Normaal is dat 1.5% x brutocataloguswaarde. Hoe werkt dit bij een oldtimer, mag dit 1.5% x de economische waarde?

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Bij 1d heb ik als grondslag het bedrag van de cataloguswaarde inclusief BTW genomen. Dit bedrag heb ik x 1.5% genomen/ 365 * het aantal dagen dat de bus in 2012 is gebruikt. De 1.5% heb ik genomen omdat er bij aanschaf geen BTW is teruggevraagd. De bus komt uit 2002 en volgens mij zit er dan geen BPM op.

Dit moet zijn de cataloguswaarde inclusief btw en inclusief BPM. Dat er destijds geen BPM is betaald omdat het een zakelijke bestelbus betrof, haalt niet uit.

Daarnaast: als de bus het hele jaar in de onderneming zat (en als ie in 2002 gekocht is ga ik er vanuit dat ie dus het hele jaar in de onderneming zat), is de privé-heffing in de btw 1,5% maal de catalogusprijs, ZONDER correctie naar het aantal gebruikte dagen.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

@Marcel

 

volgens mij is de bus in 2002 nieuw op kenteken gezet, maar heeft Fem de bus pas in 2012 gekocht (als occasion).

 

T.a.v. de BPM ben ik het niet met je eens. Tot 1 juli 2005 werd in het geheel geen BPM berekend over bestelauto's. Het was niet vrijgesteld (of terug te vragen) zoals nu. De bestelbus kwam in de wet BPM gewoon niet voor. IMHO is dan de basis voor de privécorrectie volgens het forfait de prijs van de bus incl. BTW en dus niet nog met BPM erbij. Hoe moet je die immers vaststellen als die destijds niet in de wet stond?

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Heleboel vragen:

 

 

Ik weet het niet, kwam het tegen en dacht ik vraag het maar.

Maar als jullie zeggen dat alles voor 100% aftrekbaar is doe ik dat.

 

Wat kleine dingetjes

 

Ik heb de BTW aangifte over het 4e kwartaal klaar.

Bij 1d heb ik als grondslag het bedrag van de cataloguswaarde inclusief BTW genomen. Dit bedrag heb ik x 1.5% genomen/ 365 * het aantal dagen dat de bus in 2012 is gebruikt. De 1.5% heb ik genomen omdat er bij aanschaf geen BTW is teruggevraagd. De bus komt uit 2002 en volgens mij zit er dan geen BPM op.

 

BPM heeft er niets mee te maken. Als de BTW van de aanschaf niet is verrekend inderdaad 1,5% x cataloguswaarde.

 

Bij 1e is er 25000 verlegd.

bij 2a hebben is er 7000 naar ons verlegd. Er staat op de factuur geen BTW bedrag maar ik had begrepen dat er hier wel een bedrag ingevuld moet worden welke ook direct weer bij 5b mag worden afgetrokken.

 

Klopt

 

Bij 5b een bedrag van 1800.

 

Heb ik dit zo goed gedaan.

 

Geen idee, zit hier de BTW van 2a ook in?

 

De bus is aangekocht voor 7000 hiervoor staat deze ook op de balans. Mag dit worden meegenomen voor de investeringsaftrek?

 

Ja[, als je hem in 2012 hebt gekocht, maar dan mag je de BTW ook gewoon (alsnog) aftrekken is dat niet voordeliger? Kun je heel makkelijk uitrekenen: als de door jou voldane BTW over die auto meer is dan 6% (is 1,2% x 5 jaar) van de cataloguswaarde kan het uit, anders niet. /b]

 

Mag er willekeurig worden afgeschreven over dit bedrag?

 

Als je stater bent wel, de crisismaatregel geldt niet meer in 2012.

 

We sturen facturen met BTW verlegd. De eisen voor een factuur weet ik, maar is het verplicht ook het BTW nummer van de aannemer te vermelden op de factuur. Dus bijvoorbeeld; De BTW is verlegd naar BTW nummer NL............

 

Ja

 

Nu wil ik misschien een oldtimer aanschaffen en prive gaan rijden. Ik wil geen km gaan bijhouden. Natuurlijk wel de zakelijke.

De zakelijke mag voor de inkomstenbel x 0.19 worden afgetrokken.

De tankbonnen bewaar ik allemaal en pin ik. Ik las dat je dan de voorbelasting mag aftrekken van deze bonnen. Dit doe ik dan via een memoriaal boeking.

voorbelasting/ aan prive

De kosten mag je natuurlijk niet meenemen. In het 4e kwartaal moet er een correctie ingediend worden prive gebruik. Normaal is dat 1.5% x brutocataloguswaarde. Hoe werkt dit bij een oldtimer, mag dit 1.5% x de economische waarde?

 

Nee ook cataloguswaarde. Je kan waarschijnlijk beter gewoon de kilomterstand op 1 jan en 31 dec op schrijven. Het deel wat je zakelijk rijdt (je 19c kilometes) deel je door de werkelijk gereden km's (stel 20.000 totaal, waarvan 15.000 zakelijk, € 1.000 voorbelasting over tanken/onderhoud = € 750 voorbelasting. Inderdaad verwerken als privé storting.

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 227 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.