• 0

Duitse eenmanszaak naast een Nederlandse eenmanszaak

Wie heeft ervaring met voornamelijk de fiscale behandeling van een Duitse eenmanszaak naast Winst uit onderneming in Nederland?

Op dit moment heb ik een Nederlandse eenmanszaak in de zakelijke dienstverlening en ben voornemens om een aantal diensten ook in Duitsland uit te gaan voeren. Om het mijn Duitse klanten zo makkelijk mogelijk te maken wil ik dit als Duitse onderneming gaan uitvoeren. Wie heeft hier ervaring mee?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dag Marco,

 

een eenmanszaak in Duitsland, voor zover het om een zakelijke diensverlening gaat, wordt aangemerkt als een zogenaamde "freiberufliche Tätigkeit" (i.t.t. tot een "Tätigkeit als Gewerbetreibende). Daarvoor moet je in Duitsland een Steuernummer aanvragen en over een adres in Duitsland beschikken. Dat laatste kan overigens ook het adres van je Steuerberater zijn (zo heb ik het tenminste geregeld).

 

De behandeling in Duitsland als belastingplichtieg is identiek aan die in Nederland: je volledige bedrijfswinst moet je aanmerken als inkomen, waarover je in Duitsland ook (inkomsten-)belasting moet betalen. Bepalend is het totale wereldinkomen (NL + D winst uit eenmanszaak), op basis waarvan vervolgens de NL en D fiscus het aan hen te betalen belastingbedrag berekenen.

 

Met name voor de sociale verzekeringen ligt de materie complexer. Daarvoor is het raadzaam contact op te nemen met de Euregio in Gronau: zij zijn gespecialiseerd in deze problematiek en helpen je goed en kosteloos verder.

 

Ik vraag mij wél of af de toegevoegde waarde van een Duiste eenmanszaak (met alle rompslomp daarbij), voor jouw klant daadwerkelijk zo groot is. Wellicht volstaat een Duits website, bankrekening en postadres ?

 

Link naar reactie
  • 0

Om het mijn Duitse klanten zo makkelijk mogelijk te maken wil ik dit als Duitse onderneming gaan uitvoeren.

 

Dag Marco,

 

Ik sluit me aan bij René de Wit. Waarom zou je dit willen doen? Het is prima mogelijk om binnen de EU zakelijke diensten te verlenen aan bedrijven in andere landen. Daar is nl. de EU BTW wetgeving prima op ingericht. Verricht je diensten aan een ondernemer in een ander EU land dan kun je (sommige diensten uitgezonderd) de BTW verleggen naar de afnemer van jouw dienst. Dat scheelt een hoop gedoe met het aanmelden als ondernemer in DLD, nog los van het feit dat je in DLD feitelijk geen onderneming drijft omdat in DLD geen vestiging is en geen bestuur van de onderneming plaatsvindt.

 

Een Duitse ondernemer zou (evt. via zijn fiscalist) hier geen enkel probleem mee moeten hebben.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Heren bedankt voor jullie reacties. Ik adviseer bedrijfsmatig ondernemers die zich op de Duitse markt begeven en ben me als zodanig bewust van diverse voor-nadelen van het hebben van een Duitse onderneming naast een Nederlandse onderneming.

Het gaat mij voornamelijk om de fiscale behandeling van twee eenmanszaken een in Nl en een in D. Belangrijkste vraag is of je als parttime ondernemer in D volledig belastingplichtig bent of niet. @ Joost in dat geval is er een Duitse vestiging waar vandaan ik ook daadwerkelijk een caantal dagen in de week aanwezig ben. Moet alleen oppassen dat ik in NL dan nog aan de uren kom :)

Voor de Duitse markt richt ik mij voornamelijk op grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling, werving en selectie, GEEN uitlening! Het heeft als zodanig zeker voordelen om een Duitse onderneming te hebben.

Link naar reactie
  • 0

Als "vertrauensbildende Massnahme" kan ik mij een vestiging als eenmanszaak in Duitsland voorstellen. Maar dat effect kun je nog beter bereiken door een GmbH op te richten. Dat zou daarnaast het voordeel bieden, dat je vanuit de NL-EMZ je diensten voor de GmbH aan de GmbH kunt factureren, zodat je niet ook in Duitsland als EMZ met vraagstukken rondom inkomstenbelasting komt te zitten. Zolang de winsten in de GmbH gering zijn hoef je jezelf geen salaris in Duitsland toe te kennen.

 

Viel Erfolg !

René

Link naar reactie
  • 0

De voordelen van een Duitse vestiging zijn inderdaad zoals Rene al schrijft Vertrouwen. Geen vraagtekens bij de Duitse klant over toepasselijk recht of bevoegde rechter, geen vraag tekens over service, garantiebepalingen etc. Het is een kwestie van drempels weghalen om het jou klant zo eenvoudig mogelijk te maken. De Duitser wil geen risico, wil weten waar hij aan toe is.

@Rene, je maakt een goed punt, gelden dezelfde voordelen van een GmbH ook voor een UG? Ik kan dat zelf wat lastig inschatten.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Marco,

 

ik denk dat voor een UG hetzelfde geldt als voor een Limited in Duitsland. Ik heb destijds (2002) voor een Limited in Duitsland gekozen, omdat ik projecten uitvoer waarvoor ik afhankelijk ben van persoonlijke doorverwijzing door mijn klanten. in dat geval is ook de wat mindere (soms lichtelijk "obscuur" geachte) uitstraling van ee Limited in vergelijking met een GmbH geen doorslaggevend bezwaar.

 

Indien je aangewezen bent op koude acquisitie denk ik dat een GmbH de beste keus is. Mogelijk alternatief: je acquireert vanuit je bestaande EMZ in NL, gebruikmakend van de referenties die je daar al hebt, en biedt de potentiële klant aan om e.e.a. via de UG af te wikkelen. Het scheppen van vertrouwen is voor een buitenlandse ondernemer in Duitsland voorwaarde om tot zaken te kunnen komen. Dat kan worden bereikt door de juiste keuze voor een rechspersoon en/of verwijzing naar referenties.

 

Ik heb gemerkt dat ligging an je werkgebied daarbij overigens ook een rol speelt. In de NL-D-grensregio, en in het Ruhrgebied met een "open Rijnlandse cultuur" kom je makelijker binnen dan bijvoorbeeld in Frankfurt of Berlijn.

 

Gruss, René

 

Link naar reactie
  • 0

 

Zolang de winsten in de GmbH gering zijn hoef je jezelf geen salaris in Duitsland toe te kennen.

 

Viel Erfolg !

René

 

Maar hoe denkt de Nederlandse fiscus hierover? Voor zo ver ik weet worden buitenlandse entiteiten zoals een LLC en een GmbH in Nederland fiscaal behandeld als een BV.

 

Dat betekent dat het gebruikelijk loon van toepassing wordt. Onder omstandigheden kun je daar onderuit komen, maar dan moet je minimaal een regeling treffen met de Nederlandse belastingdienst. Tenminste, zo heb ik het onthouden.

 

Is hier sprake van een uitzondering?

www.venturemedia.nl

Link naar reactie
  • 0

Dag Henny,

 

ik weet het eerlijk gezegd niet. Omdat mijn werkzaamheden voor/vanuit de Limited (in Duitsland) projectgebonden en incidenteel zijn, is er geen sprake van een structurele omzet die m.i. het fictief loon vraagstuk raken. Dat loon betrek ik uit de NL EMZ. In Duitsland kent men het begrip van fictief loon niet, en ik vraag mij oprecht af of de NL fiscus een fictief loon in relatie tot een D GmbH kan afdwingen. Lijkt mij sterk ...

 

Groeten, René

Link naar reactie
  • 0

@René, Henny en Marco

 

Als een vennootschap naar buitenlands recht in NL gevestigd is of feitelijk vanuit NL bestuurd wordt, kan weldegelijk de situatie ontstaan die Henny schetst. De wet spreekt van een aanmerkelijk belang en specificeert niet naar buitenlandse rechtsvorm.

 

Of een buitenlandse vennootschap feitelijk vanuit NL bestuurd wordt, wordt dan weer bepaald door de feitelijke omstandigheden rond de verblijfplaats van de bestuurder op het moment dat hij bestuursdaden verricht voor de vennootschap.

 

groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ja, ik denk dat Marco gelijk heeft wbt. de vennootschapsbelasting. Die zal bij een GmbH ongetwijfeld een Duitse aangelegenheid zijn.

 

Maar bij de loonbelasting gaat dan toch de Nederlandse wetgeving gelden als de AB-houder vanuit Nederland opereert. Er is op internet jurisprudentie vindbaar over een DGA van een tandartsenpraktijk die een Belgische BVBA heeft, gevestigd in Belgie, maar die in Nederland zijn tandartsenpraktijk uitoefende. En dat laatste bleek doorslaggevend bij de rechter en het gerechtshof, de locatie van de activiteit.

 

 

www.venturemedia.nl

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle reacties. Even sparren kan heel verhelderend werken.

Ik ben het met Joost eens; In zijn tweede zin staat ook nog een leuke valkuil. Stel dat je als in Nederland wonende bestuurder van een Nederlandse en een Duitse vennootschap, nagenoeg uitsluitend vanuit je Duitse adres werkt dan heb je ook nog kans op een vaste inrichting in Duitsland voor je Nederlandse vennootschap.

 

Als je als AB houder van een Duitse vennootschap wonende in Nederland jezelf loon toekent zal dit onder de Duitse loonbelasting vallen. Een en ander is zoals Joost ook al aangaf van de feitelijke situatie.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Besten,

 

voortreffelijk - die optelsom van expertise op HL ! ;D

 

Laat mij nog een kanttekening plaatsen:

 

In het algemeen dien je belasting en premies af te dragen in het land waar je werkt (werkland beginsel). Dat geldt ook voor Duitsland: er is een verdrag tussen NL en D waarin dit soort dingen zijn geregeld (dat verdrag is op 12 april vernieuwd, maar nog niet door NL en D geratificeerd). Uitzondering: als je meer dan 25% van je werkzaamheden vanuit het woonland uitvoert, is men tóch in het woonland belasting (en premies) verschuldigd. Daarbij maakt het niet uit waar de rechtspersoon zich gevestigd heeft:

 

- een GmbH draagt premies/loonbelasting af in Duitsland voor zijn NL werknemer die voor >25% in Duitsland werkt.

 

Maar ook:

 

- een BV draagt premies/loonbelasting af in Duitsland voor zijn NL werknemer die voor >25% in Duitsland werkt, óf

- een BV draagt premies/loonbelasting af in Duitsland voor zijn (NL) werknemers indien die werknemer > 183 dagen in Duitsland verblijft (niet: werkt !) (zie ook: Arbeitnehmerentsendegesetz), óf

- een BV draagt premies/loonbelasting af in Duitsland voor zijn NL werknemer indien de BV als vaste inrichting wordt aangemerkt (bij activiteiten die langer dan één jaar duren, maar bijvoorbeeld ook als contracten worden gesloten tussen een Duitse klant en een vertegenwoordiging met Duits adres - bijvoorbeeld handelsagent - namens de BV).

 

Interessant hierbij is nog te vermelden, dat hoogstwaarschijnlijk per 1 janauari 2014 een fiscale regeling van kracht wordt, waarmee Nederlandse werknemers - met een inkomen uit Duitsland - voor het verlies van de aftrekmogelijkheid van de hypotheekrente worden gecompenseerd (dat kan immers op een Duits loon niet worden afgetrokken).

 

René.

Link naar reactie
  • 0

 

In het algemeen dien je belasting en premies af te dragen in het land waar je werkt (werkland beginsel). Dat geldt ook voor Duitsland: er is een verdrag tussen NL en D waarin dit soort dingen zijn geregeld (dat verdrag is op 12 april vernieuwd, maar nog niet door NL en D geratificeerd). Uitzondering: als je meer dan 25% van je werkzaamheden vanuit het woonland uitvoert, is men tóch in het woonland belasting (en premies) verschuldigd. Daarbij maakt het niet uit waar de rechtspersoon zich gevestigd heeft:

 

- een GmbH draagt premies/loonbelasting af in Duitsland voor zijn NL werknemer die voor >25% in Duitsland werkt.

 

 

Hallo René,

 

Je haalt 2 dingen door elkaar. Dat van die 25% geldt alleen maar voor de sociale premies. Je kunt binnen de EU namelijk maar tegelijkertijd in 1 land verzekerd zijn voor de sociale premies. Dat is in je woonland als je tenminste 25% van je activiteiten in je woonland verricht, waarbij een loondienst altijd voorrang heeft op een zelfstandige activiteit. De werkgever van b.v. NL kan dus genoodzaakt zijn om over dat loon sociale premies af te gaan dragen in DLN.

Echter het pure belasting gedeelte wordt altijd geheven door het land waar je werkt (behoudens de 183 dagen regeling), dat kan dus in 2 landen tegelijkertijd zijn.

 

En wat betreft die hypotheekrenteaftrek, goed nieuws, voor de Nederlanders die in België werken gold dit al.

 

Vr,gr,

Mireille Coumans

 

FM Partners boekhoudkantoor. Grenzeloze kennis, innoverend in aanpak!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 134 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.