loading
Ga naar inhoud
Gast Verwijderd account
Verberg

Loondienst bij stichting

vraag
Gast Verwijderd account

bron:http://www.notaristarieven.nl

 

De wet bepaalt wel dat een stichting géén leden heeft en dat het doel van de stichting niet mag zijn: het doen van uitkeringen aan oprichters of bestuurders noch aan andere personen, tenzij wat deze laatstgenoemde personen betreft die uitkeringen een ideële of een sociale strekking hebben.

 

KVK:

De bestuurders van een stichting zijn in principe niet in loondienst van de stichting en vallen dus niet onder de werknemersverzekeringen, hoewel honorering van het werk van bestuurders niet verboden is.

 

 

Wat moet ik hieronder verstaan? Kun je nu wel of niet worden betaald als je voor een stichting werkt? Wat is het verschil tussen de honorering en loondienst?

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Een stichting mag dus wel mensen in dienst hebben (zolang het niet de bestuurders zijn) Deze mogen wel een onkostenvergoeding krijgen, maar vallen daarmee niet onder de sociale verzekeringen.

 

Een stichting mag echter niet het doel hebben:

Het hebben van mensen in loondienst of het verrijken van de bestuurders/oprichters.

Wel mogen ze het doel hebben : ideële of een sociale uitkeringen verstrekken (denk hierbij aan het helpen van zwervers en armlastigen.

 

Conclusie: Zolang je niet oprichter of bestuurder bent en je werkt voor een stiching kun je gewoon in loondienst en val je onder de sociale verzekeringen

Als je bestuurder/oprichter bent, mag je wel geld rekenen voor je diensten aan de stichting, maar dit is geen dienstverband en je valt niet onder de sociale verzekeringen. De gage die je ontvangt zul je moeten opgeven op je IB onder Overige inkomsten niet uit dienstverband en daar betaal je dan achteraf Inkomstenbelasting over.

 


Egbert Punter

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Dit is niet geheel juist. Voor het beantwoorden van de vraag wat het uitkeringsverbod inhoudt dient genuanceerd te worden gekeken naar de aard van de betaling, aan wie die wordt gedaan en met welke reden.

 

Kort gezegd komt hierop neer dat de wet een uitkeringsverbod oplegt aan een stichting, maar dat verbod niet meer inhoudt dan het doen van uitkeringen waar geen of een ongelijkwaardige tegenprestatie tegenover staat.

 

Niet iedere betaling voor verrichte diensten is een “uitkering” in de zin van de wet, dit begrip moet worden ingekleurd. Van het doen van uitkeringen is geen sprake indien de stichting betaalt voor een gelijkwaardige prestatie. Bestuurders van stichting kunnen gewoon worden gehonoreerd voor het werk dat zij verrichten. Zij mogen (daarnaast) ook een onkostenvergoeding ontvangen, zolang deze maar niet bovenmatig is. Zodra tegenover de betaling geen contraprestatie staat kan deze worden aangemerkt als een uitkering en valt zij derhalve onder het verbod, tenzij deze geschiedt aan iemand die niet aan de stichting is verbonden en de uitkering een ideëel of sociaal karakter kent. Naast deze uitzonderingen maakt de wet ook een uitzondering voor uitkeringen die worden gedaan door een pensioenfonds.

 

Het is een stichting dus in het geheel niet verboden om mensen in loondienst te hebben. Sterker nog, veel stichtingen bestaan bij de gratie van medewerkers in loondienst. Denk bijvoorbeeld aan scholen. Maar er zijn ook legio andere voorbeelden van stichtingen die gewoon een onderneming drijven, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen of stichting met een ideëel doel zoals de stichting Doen of de Hartstichting. Een stichting kan dus gewoon werknemers in dienst hebben. En de salarissen kunnen binnen deze categorie van rechtspersonen ook behoorlijk oplopen. Denk hierbij nog even aan de commotie rondom het salaris van de medisch directeur van de Nederlandse Hartstichting.

 

Tot slot nog een voorbeeld. Stel je richt een stichting op die tot doel heeft het bevorderen van de individuele verkeersveiligheid. Als oprichter neem je zelf zitting in het bestuur van die stichting. De uitkeringen die de stichting doet moeten het genoemde doel dienen. Binnen die stichting mag jij als bestuurder gewoon worden gehonoreerd voor de diensten die jij verricht, zolang je daarvoor maar een redelijke tegenprestatie levert. Daarnaast mag je ook nog een onkostenvergoeding ontvangen. Nog geen vuiltje aan de lucht. Gesteld nu dat jij als oprichter vindt dat een nieuwe SUV jouw verkeersveiligheid vergroot. Je dient in dat kader een verzoek ik bij het bestuur. Een dergelijke uitkering zou dus strijdig zijn met het uitkeringsverbod.


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 11 leden online en 126 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké