• 0

een nieuwe start...?

Goedendag,

 

ik zit met de volgende situatie al langere tijd behoorlijk in mijn maag:

 

vanuit een eerdere onderneming (eenmanszaak) heb ik een schuldenlast opgebouwd, zowel zakelijk als natuurlijk prive, de onderneming was Te idealistisch, met te lang te lage tarieven, waardoor opgelopen schade niet meer te herstellen was en is. Schuiven geeft andere gaten... De onderneming heeft mij mijn huwelijk gekost, mijn gezondheid (artrose en overspannenheid) en mijn financiele stabiliteit (ik ben nog steeds aan het aflossen op oude schulden, waardoor nieuwe rekeningen niet altijd meer betaald kunnen worden, o.a. door loonbeslagen). WSNP is geen mogelijkheid aangezien er nog steeds nieuwe schulden ontstaan.

 

Door de diverse omstandigheden ben ik in de bijstand gekomen, en met 25 jaar zeer diverse werkervaringen en geen diploma's is het lastig om in de huidige arbeidsmarkt aan de slag te gaan, daarom wil ik graag als zelfstandig ondernemer een betere toekomst creeeren voor mijzelf en mijn zoontje van 4, over wie ik nu nog het co-ouderschap heb, maar die na de zomervakantie met zijn moeder naar Zwitserland vertrekt, en wie ik daarna nog 1 keer per maand en de helft van de vakanties ga zien, hem vaker zien, wat voor mij (en hem) zeer wenselijk is, dient op eigen kosten te gebeuren.

 

Momenteel heb ik een ingeschreven eenmanszaak, en een (volgens mij zeer goed, reacties zijn positief) businessidee, dit keer zeker niet te idealistisch, en alleen al op Facebook, met toepassing van 7 verschillende filters bij een een pro-forma advertentie een potentiele doelgroep van ruim 250.000 mensen, met een product wat zover ik weet uniek is, en wat wereldwijd verkoopbaar is. Ik hou geen voorraad aan, en lever alleen op bestelling, zeker zolang het een eenmanszaak is.

 

Is het een idee, en ook mogelijk om hier een BV voor op te zetten, conform de nieuwe eisen van de flex-bv, om vanuit deze onderneming veilig mijn toekomst te verbeteren, alles af te lossen en iets moois op te bouwen?

 

Graag uw / jullie advies, aangezien ikzelf van alles lees en niet lees, en te weinig afstand kan nemen...

 

ik geloof in mogelijkheden, en probeer niet te vervallen in beperkingen...

 

Met vriendelijke groeten,

 

Ed Smits

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik kan je alleen maar adviseren voor jouw idee serieus onderzoek te doen en dit goed in een businessplan uit te werken. Je hebt keihard ervaren wat er kan gebeuren als je te idealistisch aan het ondernemen slaat, door alle ins en outs de revue te laten passeren komt er naast het idealisme misschien ook wat meer realisme bovendrijven en kun je er vervolgens met een wat geruster hart mee aan de slag. Heb je tijdens het uitwerken van je plan specifieke(re) vragen dan ben je hier vanzelfsprekend welkom (welkom op HL overigens :)) om je daarbij te ondersteunen.

 

Succes en groet,

 

Hans

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Goede morgen Ed,

 

Je verhaal is niet erg duidelijk.

Je hebt het over loonbeslag en daardoor toenemende schulden en eigen onderneming.

 

Je vraag of een BV een oplossing is, is wel duidelijk.

M.i. lost dit namelijk je problemen niet op. Als DGA dien je aan jezelf een reëel loon toe te kennen.

Ook hier kan weer beslag op worden gelegd terwijl de, eventuele, voordelen van een eenmanszaak (zelfstandigenaftrek) vervallen.

 

Zoals je zelf aangeeft heeft jouw idee potentie.

Wat let je om vanuit de huidige situatie een poging te wagen ?

 

Ik zou dus zeggen "Ga er voor !".

 

Succes.

Link naar reactie
  • 0

WSNP is geen mogelijkheid aangezien er nog steeds nieuwe schulden ontstaan.

 

De essentie van WSNP is nu juist dat de oude schulden in de regeling mee gaan en dat er vervolgens geen nieuwe schulden ontstaan. De nieuwe schulden die nu ontstaat kunnen dus geen belemmering zijn om in de WSNP mee te gaan, deze gaan immers ook meer in de regeling. Hier kan bijvoorbeeld de gemeentelijke kredietbank je mee helpen. Ik kan mij voorstellen dat het slimmer is om nieuwe nota's te betalen en de oude schulden te laten liggen. Maar zomaar stellen dat je hierdoor niet toegelaten kunt worden tot de WSNP is niet juist. De sociale dienst zou je hier mee moeten kunnen helpen of je in ieder geval de goede kant op wijzen.

 

Door de diverse omstandigheden ben ik in de bijstand gekomen

Momenteel heb ik een ingeschreven eenmanszaak

 

Is deze inschrijving in overleg met de sociale dienst gebeurd? Eenzijdige acties kunnen je uitkering namelijk onder vuur brengen. Bovendien heeft de sociale dienst middelen om mensen met een WWB-uitkering te begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap, bijvoorbeeld door het geven van een lening en het begeleiden van het proces.

Ik weet niet over je voor dergelijke regelingen in aanmerking komt, maar overleg lijkt mij nu als eerste aan de orde.

 

en een (volgens mij zeer goed, reacties zijn positief) businessidee, dit keer zeker niet te idealistisch

Hier gaan mijn alarmbellen af... Wat bedoel je met niet te idealistisch. In dit stadium zou je IMHO één ideaal moeten hebben: uit de financiële ellende komen zodat je een solide financiële basis voor jezelf en je zoon kunt creëren. Dat komt dus neer op slim en zakelijk handelen en heeft niets te doen met ideaalbeelden. Heb je je doelstellingen goed voor ogen?

 

Is het een idee, en ook mogelijk om hier een BV voor op te zetten, conform de nieuwe eisen van de flex-bv, om vanuit deze onderneming veilig mijn toekomst te verbeteren, alles af te lossen en iets moois op te bouwen?

 

Daar kunnen we hier geen zinnig woord over zeggen, het is een veel te specifieke vraag. We weten niet wat jouw businesscase is, je winstverwachtingen, de omvang van jouw schuldpositie, de middelen waarmee je jouw bedrijf wilt realiseren en ga zo maar door. Hier heb je echt specifieke hulp bij nodig en ik kan mij voorstellen dat ook hier de sociale dienst je verder kan helpen. Het forum is niet echt een medium om de hele rimbam en public te behandelen ;)

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 1

Heb je al rekening gehouden met het feit dat er een minimaal salaris moet zijn van 42.000 euro op jaarbasis of een evenredig deel daarvan als je minder uren in het bedrijf steek, je moet in ieder geval de lasten ( bruto-netto) betalen ?

 

Tevens heb je geen recht meer op zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling.

 

 

Retail Markt - & BedrijfsAnalist

Link naar reactie
  • 1
Heb je al rekening gehouden met het feit dat er een minimaal salaris moet zijn van 42.000 euro op jaarbasis of een evenredig deel daarvan als je minder uren in het bedrijf steek, je moet in ieder geval de lasten ( bruto-netto) betalen ?

€ 43.000,- in 2013 met 2 kanttekeningen:

 

[*]€ 43.000,- is niet het "minimale" gebruikelijk loon voor een full time DGA, maar de grens waarmee de bewijslast van wat een gebruikelijk loon is voor jouw beroep verschuift van jou naar de fiscus. Is in jouw branche een lager salaris gebruikelijk dan mag je dat hanteren. Is een hoger salaris gebruikelijk dan mag de fiscus dat verlangen, maar ligt de bewijstlast bij de fiscus. € 43.000,- is in de praktijk daardoor wel het meest gehanteerde gebruikelijke loon voor een full time DGA

[*]Als de winst (nog) niet toereikend is om dit DGA salaris te onttrekken, dan kun je de fiscus verzoeken om een matiging. Zo heb ik zelf bij opstart van mijn bedrijf zelfs een tijdje DGA salaris nihil gehad. Uiteraard krijg je dan niets, maar je betaalt ook geen onnodige loonheffingen

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Weer zo'n TS die een vraag dumpt en vervolgens niet meer reageert of schiet mijn geduld tekort?

 

Succes en groet,

 

Hans

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1
Alleen als de financien van de BV dat toelaten. Als de BV minder verdient dan 42k, dan kun je jezelf geen salaris van 42k toekennen.

Je hoeft het salaris ook niet daadwerkelijk uit te keren, zolang je de loonheffing maar afdraagt. Zie verder mijn 2e opmerking van 18-04: je kunt het DGA salaris (tijdelijk) lager vaststellen, maar het is raadzaam omdat vooraf af te stemmen met de fiscus.

 

Sorry voor de offtopic: maar is het zo dat topic starters automatisch per email op de hoogte gehouden worden van reacties of moet je dat aanvinken?

Het probleem is dat relatief veel van dit soort topic starters zich registreren met een 2e of 3e mailaccount (gmail, windows live etc) dat kennelijk niet frequent gelezen wordt, en ook geen doorzending naar een hoofdaccount. Mail en PM's sturen hebben dan ook weinig zin.... :'(

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb wat problemen gehad met de computer, maar bij deze zijn ze weer opgelost.

 

Dank jullie wel voor al jullie reacties.

 

Ik heb veel antwoorden gelezen die ik zelf al ondervonden of elders op internet gevonden heb, en wil graag hierop reageren...

 

Inmiddels is de BV in oprichting, welk proces aanstaande vrijdag wordt afgerond, met dank aan de nieuwe Flex-BV wet van oktober 2012 die het veel soepeler maakt om een BV op te starten.

 

Door er toch een BV van te maken is de ingang van de pijplijn beschermd, wat zorgt voor continuiteit en groei, waardoor ik mijzelf een loon kan gaan uitkeren, waarop dan afbetaalregelingen mogelijk zijn voor oude schuldeisers. Ik weet dat een DGA een gebruikelijk loon moet aanhouden van € 43.000,00 in 2013, maar ik weet ook dat daar via de Belastingdienst dispensatie voor aan te vragen is, als dat omzettechnisch niet mogelijk is, of het voortbestaan van de onderneming in gevaar zou brengen.

 

Vanzelfsprekend is het een en ander in overleg gegaan met de uitkerende instantie, en met betrekking tot het WSNP-verhaal: een WSNP kan ook door stadsbanken niet gehonoreerd worden, omdat er onvoldoende aflossingscapaciteit is, of er nieuwe schulden ontstaan (wat kan gebeuren als dmv loonbeslagen de beslagvrije voet bereikt is, het absolute bestaansminimum, maar bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorg nog geincasseerd moet worden, of een jaarafrekening waarop moet worden bijbetaald...)

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Door er toch een BV van te maken is de ingang van de pijplijn beschermd, wat zorgt voor continuiteit en groei, waardoor ik mijzelf een loon kan gaan uitkeren, waarop dan afbetaalregelingen mogelijk zijn voor oude schuldeisers.

 

 

 

Schuldeisers kunnen net zo makkelijk beslag leggen op dit inkomen.

 

 

 

 

Vanzelfsprekend is het een en ander in overleg gegaan met de uitkerende instantie

 

 

Hebben zij ook formeel toestemming gegeven dat je mag gaan ondernemen met behoud van uitkering? Ik kan me niet voorstellen dat deze instantie toestemming geeft als er,zoals je aangeeft, nu nog nieuwe schulden ontstaan.

 

 

 

en met betrekking tot het WSNP-verhaal: een WSNP kan ook door stadsbanken niet gehonoreerd worden

 

 

 

De rechtbank bepaald of een WSNP verzoek wordt gehonoreerd,niet de stadsbank.

 

 

 

een WSNP kan ook door stadsbanken niet gehonoreerd worden, omdat er onvoldoende aflossingscapaciteit is, of er nieuwe schulden ontstaan (wat kan gebeuren als dmv loonbeslagen de beslagvrije voet bereikt is, het absolute bestaansminimum, maar bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorg nog geincasseerd moet worden, of een jaarafrekening waarop moet worden bijbetaald...)

 

 

 

Bij toetreding WSNP worden de beslagen opgeheven en speelt de beslagvrije voet daar geen rol meer. Dus nieuwe schulden ontstaan niet door een beslag tijdens WSNP, maar doordat je kosten gewoon te hoog zijn.

 

Danny

Link naar reactie
  • 0

een WSNP kan ook door stadsbanken niet gehonoreerd worden, omdat er onvoldoende aflossingscapaciteit is, of er nieuwe schulden ontstaan (wat kan gebeuren als dmv loonbeslagen de beslagvrije voet bereikt is, het absolute bestaansminimum, maar bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorg nog geincasseerd moet worden, of een jaarafrekening waarop moet worden bijbetaald...)

 

Bij toetreding WSNP worden de beslagen opgeheven en speelt de beslagvrije voet daar geen rol meer. Dus nieuwe schulden ontstaan niet door een beslag tijdens WSNP, maar doordat je kosten gewoon te hoog zijn.

 

Wat Danny zegt. Een schuld wordt pas een schuld als een rekening niet betaald wordt. En als jij nieuwe rekening niet betaald omdat de oude schuldeisers ook voorzien moeten worden dan ontstaan er inderdaad nieuwe schulden - je kosten zijn gewoon te hoog. Juist door gebruik te maken van de WSNP kan deze negatieve spiraal doorbroken worden.

Ik proef een beetje uit jouw verhaal dat jij eigenlijk probeert niet alleen je schuldeisers af te lossen maar ook je besteedbaar inkomen hoger te krijgen door deze weg in te slaan. Daar is op zich niets mis mee, maar veel schuldeisers zullen niet accepteren dat ze maar een beetje geld krijgen en jij toch voldoende geld hebt om regelmatig naar Zwitserland te gaan - hoe belangrijk en positief die reden ook is.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 222 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.