• 0

op eigen houtje naar China. ervaringen & tips zijn van harte welkom!

Hallo Allemaal,

 

Ik verkoop sieraden en accessoires, nu wil ik graag zelf naar China om daar sieraden te laten produceren & producten inkopen.

heeft iemand hier ervaring mee? Is dit te doen alleen?

Ik wil graag in September gaan ongeveer 2 weken is dit genoeg om de samples te laten produceren?

Je moet natuurlijk met heel veel dingen rekening houden, ik wil graag naar de beurs in Yiwu en fabrieken in de buurt. Natuurlijk is de taal een heel groot probleem, ik denk dat een tolk niet verkeerd is of spreken ze in de fabrieken (gebrekkig) engels? Hoe vindt je de juiste fabriek(en) natuurlijk moet je ook rekening houden met de invoerrechten etc.

 

Alle tips en ervaring zijn van harte welkom!

 

Alvast bedankt!

 

Groetjes,

Chanelle

 

P.s. ik hoop dat dit bericht in het juiste topic staat.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hallo Chanelle,

 

Yiwu is inderdaad een goede locatie voor sieraden.

Als ik jou was zou ik voordat je deze kant op komt eerst contacten leggen met verschillende leveranciers. Zoek enkele die bij jou passen. Let op dat zij ook moeten vinden dat jij bij hun past.

 

Naast prijzen kun je ook vragen of ze monsters kunnen produceren van je ontwerpen. Hier moet je meestal voor betalen. wellicht dat je kunt afspreken dat je pas betaald wanneer je aankomt in Yiwu. (cash on delivery)

 

Een Chinese vriendin van mij woont in Yiwu en ze is sinds kort voor haarzelf begonnen. Ze spreekt en schrijft redelijk goed Engels. Ze kan je helpen aan fabrikanten te komen en ze kan je helpen communiceren met fabrikanten. Als je wilt kan ik je aan haar voorstellen. Stuur me maar een pm als je geinteseerd bent. (verder kun je natuurlijk zelf online enorm veel fabrikanten vinden op o.a. google of alibaba)

 

Mvg,

 

Wesley

Link naar reactie
  • 0

Daar zou ik nog maar eens goed over nadenken als ik jou was. China is al lang niet meer de goedkoopste en de Chinezen hebben niet de beste reputatie om datgene te leveren wat jij graag wil hebben.

 

Waarom China? Kijk eens rond op het internet voor de mogelijkheden in andere landen zoals Indonesië. Andere Nederlandse sierraden fabrikanten laten ook daar hun sierraden maken.

 

Hou er rekening mee dat de Chinezen op alles "ja, dat kunnen we" zullen zeggen. Je weet nooit waar ze het dan vandaan halen. Grote kans dat ze het laten maken door een derde waardoor jij als inkoper opgescheept zit met een dealer wat niet voordelig is.

 

Een tolk heb je zeker nodig maar ook hier liggen grote valkuilen op de loer. Niet zelden zal een tolk afspraken maken met de leverancier om achter de rug om van de inkoper prijs en commissie afspraken te maken.

 

Hou er rekening mee dat het ondernemers klimaat in China voor buitenlanders bijzonder slecht is. Je bent als buitenlander in China volledig vogelvrij.

 

Een andere valkuil waar je in kan vallen is dat Chinese leveranciers met grote regelmaat concepten namaken en zelfstandig op de markt brengen. Laat je dus zelf sierraden ontwikkelen dan kan je er gegarandeerd vanuit gaan dat het binnen de kortste keren in de Nederlandse winkels ligt zonder dat jij daar weet van hebt.

 

Yiwu is alleen een goede lokatie voor inkopers van grote hoeveelheden. Een inkoper van Blokker kan daar heel goed zijn inkopen doen. Voor een kleintje zoals jij ben je daar aan het verkeerde adres. Gegarandeerd dat je minstens 50% teveel betaald.

 

Wil je meer weten dan kan je mijn blogs lezen op http://martindeschrijver.nl

 

Dan kan je een indruk krijgen wat je kunt verwachten en mijn ervaringen lezen.

Link naar reactie
  • 0

Goedendag,

 

Deze mening kan ik niet met je delen.

 

Ik importeer van verschillende 5 fabrieken uit China en moet zeggen dat het erg soepel gaat, ze komen de afspraken na en ik krijg constante kwaliteit.

 

Belangrijk is om eerst een relatie / serieus kontakt met de fabrikant aan te gaan.

 

Wellicht dat je zelf slechte ervaringen hebt gehad, maar alles begint met een goede voorbereiding.

 

Ik kan uit mijn ervaring zeggen dat China heel veel te bieden heeft, ik kan er alleen maar postief over zijn.

 

Ik importeer vanuit Shanghai, Ningbo en Shenzhen, Guangzhou.

 

Ik wordt met respect behandeld en het zaken doen gaat erg soepel.

Link naar reactie
  • 0

In China is er maar één ding van belang om goed zaken met ze te doen.

 

Ze moeten minimaal 30% marge kunnen maken. Zodra die marge onder druk komt te staan ben je het haasje.

 

Jij weet niet hoeveel marge ze maken op jouw producten. Jij weet ook niet hoeveel waarde jouw relatie heeft.

 

Het enige dat je weet is dat jij ze betaald en dat zij leveren.

 

Thats alll

Link naar reactie
  • 0

En dus is de voorbereiding en relatie niet belangrijk.

 

Verdient de Chinees 30% of meer aan jou dan doe je zaken.

 

Zodra die marge minder gaat worden dan moeten ze er echt voor gaan werken en dan is het over.

 

Niet voor niets rijden de bazen in China in dikke BMW's en zitten ze elke week minimaal 4 keer in de KTV.

 

Dat kan nieer hoor als je met marges van 3% moet werken.

 

Een baas die 3% marge maakt moet er gewoon keihard voor werken. De meeste Chinese bazen hoeven dat niet.

Link naar reactie
  • 0

Ik kan alleen zeggen dat door mijn goede verstandhouding met de Chinese leveranciers mijn omzet en winstmarges goed zijn gestegen.

 

Ik importeer ook uit Duitsland ev Frankrijk en daar zitten de winstmarges ook niet onder de 30%.

 

Ook daar rijden ze in flinke autos.

 

Ik kan uiteraard op dit moment alleen van mijn praktijkervaringen spreken.

 

Ik kom zelf regelmatig in China en kan de Chinezen het niet kwalijk nemen dat ze aan mij minstens 30 % zouden willen verdienen.

 

Ik verdien ook aan mijn afnemers.

 

Dat is nu eenmaal zo met handel.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Anyway, laatste keer dat ik in Yiwu was, was ik erg blij dat ik iemand bij me had die goed kon vertalen en dat terwijl ik normaal gesproken redelijk goed m'n weg kan vinden met mijn zeer beperkte Chinees. Yiwu is zeker geen wereldstad waar veel mensen Engels spreken.

Link naar reactie
  • 0

Ik kan alleen zeggen dat door mijn goede verstandhouding met de Chinese leveranciers mijn omzet en winstmarges goed zijn gestegen.

 

Dat is maar de vraag of dat zo is.

 

De topicstarter wil graag naar China komen en dan heeft ze in mijn optiek recht op info die belangrijk zijn voor haar.

 

Mooie praatjes dat je vooral vriendjes moet worden met de Chinezen helpen haar niet. Het kan dan gemakkelijk op een debacle uitlopen.

 

Het enige dat de topicstarter nodig heeft is geld en directe afnemers die niet in staat zijn om achter haar rug om zelf inkopen te doen in China.

 

Mijn intuïtie zegt mij dat ze China beter uit haar hoofd kan zetten.

Link naar reactie
  • 0

Martin heeft wel gelijk, maar enkel voor de categorie als TS.

 

Een fabriek maakt geen 30% winst als je als inkoper weet wat je doet, je de kosten van alle onderdelen al weet en de markt kent waarin je gespecialiseerd bent.

 

Hiernaast is China een productieland, er staan fabrieken groot en klein en hiervan willen de meesten enkel klanten met grote aantallen. Een paar samples kan altijd, even een proefzending geen problem maar als jouw markt klein is, de aantallen laag en de totale waarde van bestellingen niet boven de 1000 a 2000 usd komen dan heb je eigenlijk weinig te zoeken in China.

 

Als je het geld en de tijd hebt zie het als een hobby en kom een keer aan ruiken hoe het hier gaat maar voor al het andere moet je dan gewoon bij een groothandel of ander kanaal in Europa aankloppen. Is makkelijker, uiteindelijk goedkoper.

 

Ik woon hier pas 7 jaar maar heb denk ik redelijk door wat de realiteit is. Ik ken vele success verhalen en ook vele miskleunen waartussen vaak het verschil tussen professioneel iets oppakken en " wat proberen" is te ontdekken.

 

Doorlopend zaken doen op kleine schaal, met handgemaakte produkten waar letterlijk 10000km afstand tussen de partijen is, is een situatie waarbij de afweging of je het wel moet willen een realistische is.

 

Maar goed, als je 2 weken komt, toch zo 3000 euro zal uitgeven aan onkosten, minimaal, en dit via direkte inkoop zo terugverdiend is, dan kun je een gokje wagen. Zo zijn er velen begonnen.

 

Weet waar je het over hebt, ben zelfverzekerd en bekijk zaken doen professioneel en gericht in de gesprekken met producenten en dan loop je een beperkte kans echt het schip in te gaan. Zet alles, maar dan ook elk detail over de produkten die afgesproken zijn in de PO, maak de kans op misverstanden later zo klein mogelijk op elk vlak.

Link naar reactie
  • 0
Een fabriek maakt geen 30% winst als je als inkoper weet wat je doet, je de kosten van alle onderdelen al weet en de markt kent waarin je gespecialiseerd bent.

 

Niet alleen dat. Je zult ook grote aantallen moeten inkopen om onder die marge uit te komen. Bij een order van 1 miljoen USD spelen hele andere zaken dan bij een ordertje van 3.000 USD. Voor een 3.000 USD moet sowieso al niet in Yiwu en eigenlijk inderdaad al helemaal niet in China zijn.

 

Wil de topicstarter sierraden maken in kleinere aantallen dan zijn andere landen zoals Indonesië veel aantrekkelijker. Chinezen willen alleen big and fast cash.

 

De valkuil voor haar is dat ze verzand in adviezen dat je vooral goede relaties moet opbouwen in China alvorens je tot zaken moet komen.

 

Onzin.

 

Goede relaties in China zijn alleen belangrijk als je met de overheid te maken krijgt. Bijvoorbeeld als je als uitgever een magazine in China wil uitgeven. Dan is het belangrijk dat je connecties hebt om de vergunningen zo soepel mogelijk voor elkaar te krijgen.

 

Kom je om orders te plaatsen en zijn die orders interessant genoeg voor de Chinezen dan heb je geen relatie netwerk nodig.

 

Een hele goede vriendin van mij die in het drukkersvak zit gaf dit ook duidelijk aan aan mij. Ondanks dat ik haar al 6 jaar ken kan ze mij gewoon niet de prijs geven die ik nodig heb om drukwerk te verkopen. Nederland is simpelweg te competitief voor China om hier uit te komen. Komt bij dat mijn drukwerk aanvragen vanuit NL meestal maar kleine orders zijn.

 

Een Afrikaan echter is veel interessanter voor haar. Daar kan ze veel meer op verdienen. Die Afrikaan heeft geen goede relatie nodig met haar. De meeste klanten uit Afrika kent ze maar heel oppervlakkig maar ze bestellen gewoon orders.

 

Thats it. No money no talk.

 

Het gevaar voor de topicstarter is dat ze verzeild kan raken in de gedachte dat het wel goed gaat komen als ze investeert in de relatie.

 

Gaat niet werken. Het enige dat werkt voor haar zijn orders waar zowel zij als de fabrikant minimaal 30% op kunnen verdienen.

 

Voor de fabrikant is die 30% vaak een opdracht vanuit het management. Voor haar is die 30% noodzakelijk om eventuele verliezen mee op te vangen.

 

Als je dan een keer een miskleun hebt en je moet 30% kosten uitgeven om het op te vangen dan maak je in ieder geval geen verlies.

 

Werk je onder die 30% (bijv 10%) dan zit je meteen in de problemen als je een tegenvaller hebt.

 

 

Mijn advies aan haar is nogmaals....

 

 

Bezint eer je begint!

Link naar reactie
  • 0

Misschien zit ik toch wat meer met de voeten in de blubber, de generalisatie dat alle chinezen altijd 30% willen verdienen en hierboven ook enkel geintresseerd zijn in grote orders is niet waar.

 

Wat wel waar is, is dat je op alibaba of zelfs als buitenlander in China deze fabrieken niet gaat vinden. Heb je personeel dat uit de wereld komt waarin je zaken doet dan is het ineens heel eenvoudig zaken te doen met fabrieken die 10-15% winst accepteren.

 

Maar goed, hier heeft TS niet zoveel aan want ze wil op eigen houtje China in en dan weet iedereen die hier enige ervaring mee heeft dat je langs de kassa gaat want je betaald altijd de marktprijs en niet de kostprijs.

Vandaar dat de discussie over wanneer het echt zin heeft niet echt relevant is voor TS op dit moment. Bovendien is dit voor elke branche en persoon een andere afweging.

 

Als je het kan betalen en je kan de prijs krijgen die je verwacht te krijgen dan is er niets op tegen lijkt me om het te proberen.

Ook al valt het achteraf tegen, je leert lessen waar je dan later je voordeel weer mee kan doen.

Link naar reactie
  • 0

@ martin

@ paul ( welcome, back by the way )

 

 

het gaat steeds over meer of minder dan 30%. dat is wel veel. marge is verschil opbrengst / kosten. maar van welke kosten wordt dan uitgegaan ?

A materiaal

B arbeid

C verpakking ,

D FOB kosten

E overhead als kantoor medewerkers, huur, electriciteit, (semi legale) afdrachten, restaurant medewerkers. etc

 

vraag is nu zit E bij de 70% ( aan kosten ) in, of wordt E uit de 30% betaald.

 

dat jullie wel over hettzelfde spreken.

 

verder chanelle, ik zou gewoon lekker naar china gaan. weet je dat ook weer. ik heb geen idee van de grootte van je bedrijf, of wat je voor ogen hebt. maar je krijgt even een heel goed beeld van wat er allemaal mogelijk en mss vooral wat er allemaal niet mogelijk is.

maar houd er rekening mee, dat jouw idee van grote aantallen heel anders kan zijn, dan het chinese idee van grote aantallen.

 

ga ook niet te veel designen als er geen aantallen tegenover staan. verander hooguit bestaande producten.

 

alleen naar Yiwu heeft geen zin, je MOET er iemand hebben. maar wat je ook afspreekt, ze zullen altijd hun % (extra) pakken. een NL ziet dat als stelen en een chinees ziet dat als handig. wie je ook neemt.

 

maar nogmaals ik heb geen idee hoe ver en hoe groot je bent.

 

mocht je een merk zoeken voor je sieraden, zou ik je mss iets kunnen doen met je voornaam ... ;D

 

groeten, willem

wij ontwerpen en fabriceren woon- en tuinaccessoires en interieur. omdat de wereld niet stilstaat, doen wij dat ook niet. we ontwikkelen iedere dag nieuwe producten. 7 d/w. voor een indruk kijk op : www.zaltii.com .

Link naar reactie
  • 0

Ik wil jullie allemaal bedanken voor de reacties.

 

 

Ik snap dat het probleem voornamelijk in China zit, de taal , aantallen etc.

Ik zit te denken aan ongeveer 120 armbandjes per kleur bijvoorbeeld 3 kleuren per model en bijvoorbeeld 25 soorten.,

en ringen ook bijvoorbeeld 120 per maat (16-20) Ik denk dat dit niet hele grote aantallen zijn maar om het eens te proberen?

Ik ga er niet van uit om een goede relatie met een fabriek op te bouwen.

 

dat ze 30 % willen verdienen lijkt met eigenlijk best logisch, wij willen toch ook allemaal wat verdienen?

 

Ik zou er sieraden willen laten maken onder mijn eigen merk, bestaande sieraden maar dan wat veranderd etc. deze kan ik compleet mee naar China nemen. en ik wil gewoon bestaande sieraden (geen merk) laten maken. Mij lijkt het toch dat het een stuk goedkoper is als waar ik ze bij de groothandel voor in moet kopen. Voor de sieraden met mijn eigen merk zou ik ook een groothandel willen starten.

 

Ik denk dat China toch de beste optie is voor mij, bij (bijna) alle groothandels waar ik inkoop staat made in China op het kaartje, dus ik denk dat China/yiwu voor mij het beste is.

 

Ik hoop dat het lukt om daar deze producten te laten maken met mijn eigen merk & zonder merk. (sieraden die ik hier niet in kan kopen) Ik denk dat het toch een stuk goedkoper kan dan inkopen bij de groothandel zij willen natuurlijk ook iets verdienen.

 

Het lijkt mij ook een hele ervaring, vandaar dat ik er zelf heen wil. Je kunt het natuurlijk ook vanuit Nederland laten produceren via een bureau maar het lijkt me wel interessant om te zien hoe dat het daar allemaal gaat, je wordt er nooit stommer van,

 

 

Reacties zijn natuurlijk altijd van harte welkom!

 

Met vriendelijke groet,

 

Chanelle

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Chanelle,

 

Persoonlijk denk ik dat de taalbarrière een groot obstakel zal blijken wanneer jij iets heel specifieks wilt laten produceren.

 

Bedenk wel heel goed dat je misschien vaker naar China zal moeten gaan om je productie op gang te helpen en te houden. Dan zijn dat toch behoorlijke kosten voor het aantal sierraden dat jij wilt laten maken.

 

Zo moesten wij een paar maanden terug speciaal naar China (al vinden wij dat helemaal niet erg ;D onze portemonnaie wel :() heen en weer om 'even' een paar bankzaken te regelen voor ons bedrijf. Dat zijn toch behoorlijke kosten. Wellicht krijg jij hier ook mee te maken als er ineens niets van de order klopt, de leverancier ineens niet kan leveren of als de kwaliteit anders is dan afgesproken.

 

Waarom niet beginnen met hier en daar wat sierraden van taobao te kopen en hier proberen te verkopen? Er zijn al zo enorm veel webshops met eigen sierraden, waarom ga jij het wel helemaal maken?

 

Ik wil niet heel negatief zijn maar denk heel goed na over het geld dat je mogelijk in een groot zwart gat kiept :)

Link naar reactie
  • 0

Hi Chanelle,

 

 

Ik zou je wat advies willen geven:

 

[*] Hou je variaties in modellen en maten zo laag mogelijk in het begin (fabrikant zou daar een stuk vrolijker van worden)

[*] Er zijn veel negatieve ervaringen gedeeld hierboven, maar dit geeft niet een compleet beeld. China heeft haar jarenlange groei van +10% niet behaald door slecht zaken te doen. Rotte appels zul je zelf eruit moeten weten te vissen.

[*] Vele chinese fabrikanten zijn georganiseerd op grote aantallen. Je zult goed moeten zoeken naar fabrikanten die zonder problemen kleine aantallen kunnen doen. >>> hou je ontwerpen eenvoudig, vooral in het begin.

[*] Een goede relatie bouw je op met je contactpersoon/verkoper binnen dat bedrijf. Een goede relatie is altijd handig om een goede service te ontvangen en in sommige gevallen dingen voor elkaar te krijgen. Bij een goede relatie is de kans groter dat je kleinere aantallen kunt laten produceren bij desbetreffende fabrikant. De grens van wel of niet kunnen van iets is vaak een grijs gebied van willen of niet willen.

[*] Een Chinees heeft inderdaad moeite om duidelijk nee te zeggen. Dit heeft o.a. te maken met een stukje beleefdheid, dat ze moeite hebben om mensen af te wijzen. Dit kan als gevolg hebben dat je er niet achterkomt met welke knelpunten de fabrikant te maken heeft, waarbij een project compleet de mist in gaat doordat de fabrikant geforceerd toch volgens jouw wensen door wilt zetten zonder goed te communiceren.

[*] Begin met inkoop van standaard beschikbare modellen gepaard met 1 eigen ontwerp. Hou het eenvoudig in het begin. Geef je zelf tijd om te groeien. Zodra de fabrikant meerdere malen met je zaken hebt gedaan zullen ze langzamerhand meer en meer moeite voor je willen doen in nieuwe ontwerpen.

[*] Zoveel mogelijk vastleggen/afspreken met de fabrikant voordat je de reis naar China maakt.

[*] Hou je planning ruim tijdens je bezoek. Op een of andere manier is een dag heel snel voorbij in China.

[*] Wat je ook hoort en leest, verifier voor jezelf.

 

Good luck!

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 118 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.