loading
Ga naar inhoud
bertpris
Verberg

een aandeelhouder wil stoppen met de bv

vraag

Mijn partner en ik hebben allebei 50% van de aandelen van onze bv. De bv houdt in het organiseren 2 grote evenementen. Nu wil mijn partner stoppen met als reden dat hij niet meer met mij wil samenwerken. Ik wil echter doorgaan, want het is een goedlopend bedrijf. Mijn vraag is: kan hij zo maar stoppen? En als hij dat doet en ik ga door deelt hij dan met niks doen gewoon mee in de winst. Zijn aandelen verkopen zou een optie zijn, maar dat wil hij niet.

Kortom, kan iemand zo maar zeggen: ik stop met de bv en ben ik dan ook verplicht om te stoppen. Dat scheelt mij heel erg in mijn inkomsten.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

6 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Een BV is een rechtspersoon, een zelfstandig lichaam. Het eigendom van dat lichaam is verdeeld in aandelen, waarvan jij 50% bezit en jouw vennoot de andere 50%. Het voordeel van een BV is dat eigendom en bestuur gescheiden zijn. De eigenaars hoeven dus niet de BV te bestieren, er kan bijvoorbeeld een directeur in loondienst aangesteld worden.

 

Nu geeft jouw vennoot aan met de werkzaamheden voor de BV te willen stoppen. Natuurlijk mag dat. Hij geeft ook aan dat hij zijn aandelen niet wil verkopen. Even onder voorbehoud van een aandeelhoudersovereenkomst die anders stelt mag dat ook. Wat er gebeurt is dat jouw vennoot geen directeur meer zal zijn en geen bestuur meer zal voeren. Zijjn invloed gaat zich beperken tot de bevoegdheden van de aandeelhouder. Jij kunt dan alleen het bestuur gaan voeren over de BV.

 

Wat verandert er financieel. Niet meer werken voor de BV betekent dat er geen reden is om de vennoot nog een beloning voor arbeid te geven. Zijn beloning zal zich dus beperken tot ie van een investeerder: dividend. Als jij ijn taken overneemt is dat reden om jouw arbeidsbeloning te vergroten - je doet immers meer. Als er aan het eind van het jaar winst resteert kan die uitgekeerd worden, waar bij de verdeling 50%/50% zal zijn.

 

Nogmaals: realiseer je bij rechtspersonen dat eigendom en bestuur/directie gescheiden zijn.


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Geachte Heer Van Dijk,

Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb uw antwoord aan mijn partner voorgelegd, maar hij wil geen directeur in loondienst. Om de situatie goed te schetsen: de 2 festivals hebben 2 soorten muziekstijlen, ieder 4 podia. De ene muziekstijl is meer mijn pakkie aan, de andere de zijne, maar inkomsten en uitgaven gaan gewoon in en uit de BV. Mijn partner beweert nu na zo'n 5 jaar dat er meer mensen komen voor zijn muziekstijl en dat hij dat wil terugzien in de winstverdeling. Hij wil nu dat we elk festival gesplitst gaan organiseren. Voor de bezoekers blijft het 1 festival, maar naast een aantal gemeenschappelijke kosten (beveiliging, pr etc) zijn er veel kosten die wij zelf mogen bepalen en betalen, zoals het aantal dj's, aantal podia, etc. Als verdeelsleutel van de winst (= inkomsten van kaartverkoop, horeca ed. - gemeenschappelijke kosten) wil hij de baromzetten nemen. Zetten de bars op zijn deel van het terrein 60% om en bij mij 40% dan wordt de winstverdeling 60-40. Ik vind dit een slecht plan, zeker omdat we dan toch met elkaar moeten samenwerken en dat kan, gezien zijn eerdere uitlatingen al gauw problemen opleveren. Daarnaast ga je elkaar beconcurreren binnen een BV want je wilt zo veel mogelijk baromzet genereren. Maar ik weet in deze niet wat mijn positie is. Ik kan zeggen: dit gaat niet werken, maar dan kan hij zeggen: dan doe ik niks meer en laat mij alles doen en strijkt wel minstens dividend op. Of heeft hij na 5 jaar het qua inzet op een gelijke manier georganiseerd te hebben een inspanningsverplichting? Hopelijk kunt u mij duidelijkheid scheppen. Alvast bedankt daarvoor.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Jouw partner heeft duidelijk geen idee wat een B.V. is.

 

De B.V. is de ondernemer, niet jullie privé.

 

Als ik de reactie zo lees is het tijd om afscheid van elkaar te nemen. De 'gunfactor' lijkt te ontbreken.

Er is alleen niet een antwoord te geven dat exact goed is.

 

Je kunt twee dingen doen:

- dit zo laten en zien waar het schip strand, met een flinke kans op ruzie en vervolgens rechtzaken;

- nu direct maatregelen treffen. Wat die maatregelen moeten zijn is moeilijk in te schatten. Ga eens het gesprek aan met een onafhankelijke bemiddelaar.

 

 


JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Johan zegt ware dingen ;)

 

Wat jouw vennoot stelt kan niet. Wat natuurlijk wel kan is de arbeidsbeloning prestatieafhankelijk maken. Dus stel dat er nu in totaal € 100.000,00 aan arbeidsbeloning wordt toegekend, dan zou je dit (onder voorwaarden!) kunnen verdelen conform bijvoorbeeld de baromzet.

Persoonlijk zou ik daar niet mee akkoord gaan. het gaat immers om een gezamenlijke prestatie en het is niet gezegd dat als jij jouw deel van het festival niet zou organiseren er niet net zo veel omzet bij zijn deel van het festival gegenereerd zou worden. Dit noemen we een synergetisch effect: het geheel is meer dan de som der delen. Het kan dus best zijn dat jouw vennoot bezig is om de kip met de gouden eieren te slachten.

 

Met betrekking tot jouw opmerking over de mogelijke inspanningsverplichting: wat is er vastgelegd in de arbeidsovereenkomst tussen de vennoot en de BV en wat staat er in de aandeelhoudersovereenkomst over dit punt genoemd?


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Johan: bedankt voor je reactie. Afscheid nemen zou inderdaad het beste zijn, maar dat kan eigenlijk alleen als er koop/verkoop van de aandelen plaatsvindt en dat is momenteel nog geen optie.

 

Heer van Dijk: Als u schrijft: "wat jouw vennoot stelt kan niet", dan neem ik aan dat u bedoelt dat je niet zo maar een verdeling aan de hand van de baromzet kan toepassen op de winst. Dividenduitkering bijvoorbeeld moet in dit geval gelijk zijn neem ik aan.

Maar mijn partner zou wel kunnen zeggen: onze arbeidsverdeling is gelijk, maar mijn baromzet is hoger dus mijn inspanning levert meer op dus heb ik recht op meer. Klopt dat?

Maar eigenlijk zie ik zo'n constructie niet echt zitten omdat er veel meer haken en ogen aan zitten en hij geen reële voorstellen doet mbt. tot ruimteverdeling ed. Ik wil de oude situatie handhaven, alles gelijk verdelen. Ik kan, ook al vind ik zijn houding heel vervelend, professioneel samenwerken en een festival organiseren. We hoeven geen vrienden (meer) te zijn. Het doel van de BV is vnl. het organiseren van een dance evenement in de ruimste zin van het woord. Dan is hij toch verplicht om daar inspanning voor te leveren of anders door een ander te laten doen. En hij kan toch niet stellen dat het na 5 jaar nu maar op een andere basis qua verdeling (zie omschreven) moet? Of wel?

Over inspanningsverplichting staat niets op papier. Maar gezien de verrichte werkzaamheden van de reeds georganiseerde evenementen gedurende 5 jaar is aan te tonen aan de hand van taakverdelingen (de een doet bijv. financiën, pr, sponsoring ed., de ander beveiliging, logistiek, medewerkers ed.) en van betalingen dat dat altijd gelijk is geweest. Kan dat van belang zijn?

Nogmaals, heel erg bedankt zover voor uw antwoorden, want het houdt me heel erg bezig zoals u zult begrijpen.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het is wel mogelijk om de aandelen te wijzigen naar zogenaamde tracking-stock of schaduwaandelen. Daarbij wordt de dividend uitgekeerd naar rato van bepaalde activiteiten op diverse aandelen.

 

Voer voor discussie natuurlijk als er veel overlap zit in activiteiten.

 

Alternatief zou wellicht zijn om de B.V. juridisch te splitsen. Dan hebben jullie elk een B.V. met eigen activiteiten. Voor zover jullie overlap hebben/gezamenlijke kosten/baten zouden de B.V.'s onderling afspraken kunnen maken.

 

Kom je er niet uit met onderlinge afspraken, dan zal ieder zijn eigen zaken moeten regelen in zijn eigen B.V.

 

Je wordt dan wel echte concurrenten.

 


JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 3 leden online en 91 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké