• 0

Terugkeren naar Nederland (remigreren) en belastingplicht

Beste, ik woon al jaren in Zuid Amerika en heb hier een reisbureau.

Ik wil graag in 2015 terug emigreren naar NL. Nu heb ik begrepen dat ik in het jaar van terugkeer nog buitenlands belastingplichtig kan zijn. Betekent dit concreet dat als ik zeg 3 januari 2015 terug keer naar NL ik het hele jaar 2015 nog buitenlands belastingplichtig kan zijn en gewoon betalingen (zoals in de afgelopen jaren) op mijn rekening in NL kan ontvangen zonder gedonder te krijgen met de bel. dienst (ik betaal immer belasting in zuid amerika).

 

Mvg, Gert

 

Mod edit: titel verduidelijkt

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Een jaar AOW mislopen vind ik niet erg. De kans is groot dat daar al flink het mes in gezet is tegen de tijd dat ik de AOW leeftijd haal, als ik hem al haal. De vraag is of ik het hele jaar buitenlands belasting plichtig kan zijn als ik begin januari terugkom, en m'n bedrijf tot het einde van het jaar kan laten doorlopen in Zuid Amerika, en dus ook betalingen kan ontvangen in NL zonder gedonder te krijgen met de bel. dienst.

Link naar reactie
  • 0

Ik twijfel of dit voor mij geldt daar ik niet (tijdelijk) uitgezonden ben naar het buitenland (ben geen personeel) maar al bijna 10 jaar in het buitenland woon. Ook staat mijn huidige woonland in Zuid Amerika niet bij de 183-dagenregeling. Straks bij terugkomst moet ik zgn M-formulier invullen.

Link naar reactie
  • 0

Ja, maar die idioot lange link over de 183-dagen-regeling gaat niet over ondernemers maar over loon wat iemand ontvangt en in welk land dat belast is. Waar iemand woont doet dan ineens niet meer terzake.

 

Ik slinger even wat wetsartikelen er in:

art. 2.5 lid 1 Wet IB: De binnenlands belastingplichtige die niet gedurende het gehele kalenderjaar in Nederland woont (check) [...] kan kiezen voor toepassing van de regels [...] voor binnenlands belastingplichtigen.

Ik interpreteer dit zo, dat als je hier niet voor kiest, automatisch de regels voor buitenlands belastingplichtigen van toepassing zijn.

 

art 7.2 lid 2: [de buitenlands belastingplichtige betaalt in NL belasting over] de belastbare winst uit Nederlandse onderneming, dat is de belastbare winst uit een onderneming die wordt gedreven met behulp van een vaste inrichting in Nederland of een vaste vertegenwoordiger in Nederland.

 

Dat interpreteer ik zo, dat de winst uit je reisbureau NIET in Nederland belast is als er géén sprake is van een vaste inrichting of een vaste vertegenwoordiger. Nu weet ik niet waar je reisbureau uit bestaat. Als je reisbureau bestaat uit jouw persoon en jouw laptop en jouw telefoon, dan wordt dat mijjns inziens per 3 januari 2015 gewoon een Nederlandse onderneming en heb je niet zoveel aan die buitenlandse belastingplicht. 2 centen.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Maar is het niet zo dat je in het jaar van terugkomst mag kiezen of je binnenlands of buitenlands belastingplichtig bent? Let wel, het werk wordt in zuid amerika uitgevoerd, niet in NL! Het idee is om in het jaar van terugkomst (net als nu) mijn Nederlandse rekening te gebruiken voor binnenkomende betalingen. In Zuid Amerika zal ik betalingen moeten uitvoeren en belasting betalen.

Link naar reactie
  • 0

Ik zal in 2015 gewoon een kantoor aanhouden in Zuid Amerika. Ook al gaat alle business tegenwoordig online en heb ik idd genoeg aan een telefoon en laptop en kan ik bij wijze van spreken vanaf de maan werken als daar internet is.

Ik wil het reisbureau vanaf 1 januari 2016 voortzetten vanuit NL en per die datum NL's belastingplichtig zijn indien mogelijk en in 2015 nog gewoon buitenlands belastingplichtig.

Link naar reactie
  • 0

Maar geldt de regel dan helemaal niet dat je in het jaar van terugkeer kan kiezen of je binnenlands of buitenlands belastingplichtig bent? Mijn idee was om pas in 2016 in NL een bedrijf op te zetten waarmee ik mijn mijn huidige activiteiten voortzet (en in NL belasting betaal) en in het jaar van terugkomst (2015) in Zuid Amerika.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij haal je de terminologie door elkaar. Buitenlands belastingplichtige betekent niet dat je in het buitenland belasting betaalt. Het houd in dat e niet in Nederland woont maar wel Nederlands inkomen hebt (en daarover dus in Nederland belasting betaalt).

 

Het is dus niet zo dat Nederlands inkomen in een ander land wordt belast, tenzij daar afspraken over zijn gemaakt in een belastingverdrag.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Als buitenlands belastingplichtige of binnenlands belastingplichtige die niet het gehele jaar in Nederland woont, kun je ervoor kiezen om voor (het grootste deel van) de Nederlandse inkomstenbelasting het hele jaar als binnenlands belastingplichtige te worden aangemerkt. Andersom kan niet.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Ok, dus stel ik kom in januari of in mei of in November 2015 terug naar NL, dan vanaf dat moment over mijn inkomsten belasting betalen in NL? Kan er niet voor kiezen om in het jaar van terugkomst in het buitenland belasting te betalen en pas het vlg jaar in NL belastingplichtig te zijn?

Link naar reactie
  • 0

Ok, dus stel ik kom in januari of in mei of in November 2015 terug naar NL, dan vanaf dat moment over mijn inkomsten belasting betalen in NL? Kan er niet voor kiezen om in het jaar van terugkomst in het buitenland belasting te betalen en pas het vlg jaar in NL belastingplichtig te zijn?

 

Nee, geld verdiend in Nederland wordt belast in Nederland. Als je feitelijk vanuit Nederland leiding geeft aan jouw bedrijf in Latijns Amerika zal de Nederlandse fiscus dat beschouwen als Nederlands inkomen en in Nederland belasten.

 

Nogmaals, de status van buitenlands belastingplichtige zegt niets over jouw belastingplicht over het verdiende inkomen. De plaats waar het inkomen is gegenereerd is hierbij leidend.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Beste Gertza,

De datum van immigratie is bepalend. Dus als je op 1 februari 2015 definitief terug komt naar NL, dan ben je tot 1/2 NIET belastingplichtig en vanaf 1/2 binnenlands belastingplichtig. Buitenlands belastingplichtig ben je alleen als je in het buitenland woont en Nederlands inkomen geniet. Uit jouw verhaal maak ik dit niet op. Als binnenlands belastingplichtige word je belast naar je wereldinkomen, dus ook het inkomen vanuit Zuid-Amerika moet je in principe in Nederland aangeven, afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming (stel je hebt in Zuid-Amerika een soort BV, dan geef je deze aandelen aan in box 2 en is de winst hier niet belast). Stel je hebt een onderneming voor eigen rekening en risico (dus een eenmanszaak), dan vraag je vervolgens voorkoming dubbele belasting aan voor je inkomen vanuit Zuid-Amerika.

 

Er komt nog wel meer kijken bij remigratie. Zeker nu er een onderneming bij betrokken is doe je er verstandig aan een adviseur er naar te laten kijken welke mogelijkheden er zijn. Misschien kun je je onderneming alsnog inbrengen in een vennootschap en heb je er in NL niet zo 'last' van bij remigratie. Ik heb al verschillende ondernemers mogen begeleiden richting de Filippijnen, Israel, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Voor meer grip op je financien

doe een fiscale check

Voor een oplossing van jouw belastingprobleem

vraag advies

Link naar reactie
  • 0

Dank je Barbara voor je reactie. Ik heb hier in Zuid Amerika een eenmanszaak en wil ook in NL een eenmanszaak opzetten.

Mijn idee is dat alle betalingen binnenkomen op onze EURO rekening in NL en dat ik vanuit NL de betalingen doe naar Zuid Amerika. Omdat de tours in Zuid Amerika worden uitgevoerd en wij onder de reisbureauregeling zouden vallen heb ik begrepen dat we geen BTW hoeven te berekenen. Weet je of dit klopt?

Ander issue waar ik mee zit is dat mijn 'operators' in Zuid Amerika vrijwel geen facturen uitschrijven. Stel ik krijg een betaling van 1000 EUR binnen dan is 90% hiervan kosten, alleen is het lastig om een factuur te ontvangen. Kan ik deze zelf maken om aan te tonen dat van de 1000 EUR die binnenkomst 90% er weer uitgaat aan betalingen?

Link naar reactie
  • 0

Je maakt het voor jezelf gemakkelijker door 2 EUROrekeningen te openen: eentje voor Zuid-Amerika en eentje voor NL. Dit omdat Zuid-Amerika dan zogenaamd een 'vaste inrichting' wordt. Toch zal ik als ik jou was toch kijken of een vennootschap (liefst een soort BV; er is een lijst beschikbaar waarop staat welke rechtsvormen niet-transparant zijn en vergelijkbaar zijn met een BV) niet handiger is met een eigen bankrekening. Zo hou je de zaak netjes gescheiden en heb je niet te maken met de lastige regels van een 'vaste inrichting'. Zeker in verliessituaties of bij verschil in winstregels (bijv. in NL is de fiscale afschrijving beperkt en aan vaste regels gebonden) en in Zuid-Amerika is de bonnetjescultuur (zoals je zelf al schrijft) anders.

Steekpenningen zijn in NL niet aftrekbaar, mocht je dit bedoelen. Kosten zonder factuur is lastig.Wie stelt, die bewijst. Zelf opstellen kan alleen onder bepaalde voorwaarden (let op: dit geldt binnen de EU).

Reisbureauregeling is aangepast. Hier zal je een BTW-specialist naar moeten laten kijken.

Voor meer grip op je financien

doe een fiscale check

Voor een oplossing van jouw belastingprobleem

vraag advies

Link naar reactie
  • 0

Hi, dank. Ik bedoel geen steekpenningen. Als agentschap heb ik een gemiddelde bruto marge van 10% op een tour. Dus stel ik verkoop een tour voor 1000 EUR dan zal ik 900 EUR aan kosten hebben (betaling aan degene die de tour uitvoert). Alleen is de bonnetjescultuur wat minder in Zuid Amerika en bestaat de kans dat ik niet van alle werkelijk gemaakte kosten een bonnetje ontvang, terwijl het wel echte kosten zijn. Ik zal die 900 EUR moeten betalen aan een operator in Zuid Amerika anders wordt de tour niet uitgevoerd.

Link naar reactie
  • -2

Een plicht ontstaat pas op het moment dat er een contractuele overeenkomst met specificering van de plichten tussen beide partijen aan ten grondslag ligt. Deze onbreekt natuurlijk.

 

De "belasting plicht" is dus niets meer dan een verzoek van de belastingdienst volgens hun regels afdrachten te doen.

 

Hoe je daar mee om gaat staat iedereen vrij zover ik kan zien.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 219 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.