• 0

Welke competenties heeft een ondernemer nodig?

Hallo allemaal,

 

Geen idee of dit de juiste plek is, mocht het verplaatst moeten worden dan merk ik dat wel.

 

Terwijl ik hier thuis aan het praten was over het starten van een eigen onderneming en wat daar allemaal bij komt kijken, stelde ik mezelf de vraag of ik wel de competenties van een ondernemer bezit en of het zelfstandig ondernemerschap wel bij me past. Nu zijn er genoeg lijstjes op internet te vinden, maar ben eigenlijk ook wel benieuwd wat jullie de (belangrijkste) competenties vinden van een ondernemer. Dus wat vinden jullie dat je zeker moet kunnen als ondernemer zijnde?

www.vitaluur.nl

voor balans, vitaliteit en ontspanning

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Dat is het verschil tussen een hobby en een onderneming: een bedrijf doe je in de eerste plaats om in je levensonderhoud te voorzien, om geld te verdienen dus.

 

Het kan ook iemands hobby zijn om geld te verdienen, natuurlijk. Ik schep er zelf nog steeds aardigheid in als ik een factuur mag sturen aan een tevreden klant.

 

Als ondernemer moet je denk ik niet alleen passie hebben voor de inhoud van je bedrijf (software ontwikkelen, kauwgombalsmaken ontwikkelen, adviseren, whatever), maar ook voor het ondernemen zelf. Je moet er geld mee willen verdienen en van het bedrijf ook economisch een succes willen maken. Dat ben ik helemaal met Christine eens.

 

Bij brainstormsessies met bedrijven zet ik zat ook altijd op nummer 1 bij de missie en doelstellingen, want dat is het bestaansrecht van een commerciële onderneming. De meest klantvriendelijke zijn, of duurzame producten leveren, is een middel dat je toe kunt passen omdat je denkt dan meer geld te verdienen. Toch zijn mission statements altijd van die halfzachte kreten, maar ja, die staan ook alleen op de websites van bedrijven om klanten te paaien...

 

Als je bijvoorbeeld een kinderboekenwinkeltje begint omdat je kinderboeken zo leuk vindt, en je hebt verder niks met ondernemen, dan moet er al snel geld bij. En dan is het een hele dure hobby geworden. Je moet kosten en opbrengsten niet uit het oog verliezen en wel een beetje oog hebben voor waar handel in zit. Is kansen ruiken een competentie?

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Beste mensen, zouden we even on topic kunnen blijven en gewoon een antwoord op mijn vraag geven in plaats van in discussie te gaan over zaken waar ik geen vragen over heb of wat voor mij op dit moment nu niet belangrijk is. Het gaat er mij op dit moment niet om wat mijn motivatie is en wat ik wil gaan doen. Dat zit allemaal wel goed.

 

Ik weet dat dit warme weer het lastig maakt maar graag ff focussen op mijn werkelijke vraag dus! :-)

 

De vraag is: Welke eigenschappen/competenties vinden jullie dat een zelfstandig ondernemer moet hebben?

 

alvast dank!

www.vitaluur.nl

voor balans, vitaliteit en ontspanning

Link naar reactie
  • 1

Ik roep maar wat dingen die in me opkomen..

 

Ruime kennis van het product / dienst die de ondernemer levert

Voldoende kennis van btw, inkomstenbelasting, enzovoorts

Mensen kennis

Goed kunnen luisteren

Eigenwijs

Besluiten durven nemen

Tikje egoïsme kan ook geen kwaad

Eerlijkheid

Perfectionisme

Competitief

 

Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken en veel dingen liggen er ook aan in welke branche je werkzaam bent. Maar het lijkt me dat dit allemaal open deuren zijn..

Link naar reactie
  • 0

Goed kunnen luisteren

 

Je bent me voor, toen ik de eerste pagina's las bedacht ik me dat dit ook een zeer belangrijke eigenschap dient te zijn van een goede ondernemer. Goed luisteren en daarop weloverwegen inspelen / reageren / eigen plan trekken / of gewoon doen ;)

Marketing & Communicatie

Link naar reactie
  • 0

Dat was niet bedoeld om je terecht te wijzen hè!

 

Een goede vraag van iemand die zich niet onoverwogen zich in het ondernemersleven wil storten. Maar hopelijk kom je door alle reacties tot de conclusie dat het gewoon een kwestie van doen is en mocht je onderweg tegenkomen dat je een bepaalde competentie mist? Ga er dan gewoon extra hard aan werken dan komt dat vast helemaal goed! < dit kan alleen als je het ook ontzettend leuk vind om te doen (de veelgehoorde 'passie').

 

Ps. naast alleen antwoord geven willen veel ondernemers willen gewoon even hun zienswijze toelichten (zou ook typisch kunnen zijn :P)

Marketing & Communicatie

Link naar reactie
  • 1

Nu zijn er genoeg lijstjes op internet te vinden, maar ben eigenlijk ook wel benieuwd wat jullie de (belangrijkste) competenties vinden van een ondernemer. Dus wat vinden jullie dat je zeker moet kunnen als ondernemer zijnde?

 

Ik plak er even een ander woord in:

Nu zijn er genoeg lijstjes op internet te vinden, maar ben eigenlijk ook wel benieuwd wat jullie de (belangrijkste) competenties vinden van een sporter. Dus wat vinden jullie dat je zeker moet kunnen als sporter zijnde?

 

Waarom heb ik het woord ondernemer vervangen voor het woord sporter? Heel simpel, omdat ondernemers en ondernemingen net zo divers zijn als sporters en de sport die beoefend word.

Ondernemer is een verzamelterm waar alle eigenaren van bedrijven onder vallen. Zelfs topbestuurders worden nog wel eens onder het begrip ondernemer geschaard.

Het type mensen wat onder de noemer ondernemer valt is zo divers dat je er met een afvinklijst vol competenties echt niet bent.

Daarbij komt ook nog dat de vele genoemde competenties eerst gekwantificeerd dienen te worden alvorens je vast kunt stellen hoeveel iemand er wel of niet van heeft.

 

Wat ik wil zeggen is, net als met sporten zul je ook bij ondernemen moeten kijken waar iemands talenten zitten en vooral, wat vind de persoon in kwestie interessant om te doen, waar gaat zijn hart sneller van kloppen.

 

Ondernemen draait om het totaalplaatje.

Dat totaalplaatje draait voor een groot deel om de persoon zelf, vervolgens om de propositie en dan afhankelijk van wat de ondernemer wil gaan doen ook nog een beetje of een beetje veel om de locatie.

Deze voorstelling geeft al zoveel variabelen dat dat simpelweg niet in een lijstje met gekwantificeerde competenties is samen te vatten.

Natuurlijk zijn er basis competenties te bedenken net zoals je die lijst met competenties ook voor sporters op kunt stellen maar dat geeft zoals je wel kunt begrijpen slechts een beperkt beeld.

 

Daarom ben ik het vooral met Twa eens.

 

Niet teveel lijstjes maken, gewoon uitproberen. Doen. Zit in het woord: ondernemen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad is het leren door doen, maar wat dan gaan doen? TS is volgens mij beter te bedienen wanneer bekend is in welke beroepsrichting zij zou willen ondernemen.

 

En wanneer is TS tevreden met het 'lijstje' dat ze hier nog oppikt?

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Waarom geef je geen antwoord? HL draait om het delen van kennis. Alleen maar lurken is imho not done...

 

En toch lees ik ook graag jouw antwoord op je eigen vraag. Verzin niet, maar wees svp. concreet: Wat vind jij zelf je belangrijkste competentie die je geschikt maakt om te gaan ondernemen? En waarom?
Link naar reactie
  • 0

Wat is eigenlijk het beeld van een jobcoach als zelfstandig ondernemer? Wie gaat de jobcoach betalen?

 

Bijvoorbeeld:

 

[*]werkgevers die een outplacementtraject willen aanbieden;

[*]mensen die niet weten wat ze met hun werkzame leven willen en op zoek zijn naar antwoorden;

[*]werknemers die niet meer de motivatie in hun werkzaamheden vinden.

 

Als jobcoach (rotwoord, iedereen wordt tegenwoordig coach...) ben je dus echt wel ondernemer en zul je je markt moeten ontdekken en bedienen.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Outplacement-bureau's (specialisten) zijn er al, dus dat wordt concurreren tegen de gevestigde orde. Voor beide andere categorieën heb ik nog nooit een advertentie o.i.d. gezien en het lijkt me heel moeilijk als eenling om daar klanten in te vinden. Bovendien moet je ook meerwaarde aan kunnen tonen die je met je activiteiten ontwikkelt. Ik ben benieuwd naar de meerwaarde die de TS profileert.

Link naar reactie
  • 0

Outplacement-bureau's (specialisten) zijn er al, dus dat wordt concurreren tegen de gevestigde orde.

 

Dat geldt natuurlijk ook voor elektriciens, accountants, advocaten etc. Daar vind je ook de nodige startups.

 

Voor beide andere categorieën heb ik nog nooit een advertentie o.i.d. gezien en het lijkt me heel moeilijk als eenling om daar klanten in te vinden.

 

Adverteren lijkt mij niet echt de juiste weg om klanten te werven in deze branche. Bovendien kan ik mij voorstellen dat jij nu ook niet intensief bezig bent met het zoeken naar advertenties op dit vlak (je bent immers niet de doelgroep).

 

Bovendien moet je ook meerwaarde aan kunnen tonen die je met je activiteiten ontwikkelt. Ik ben benieuwd naar de meerwaarde die de TS profileert.

 

Ik ook. Maar TS is volgens mij met hele andere zaken bezig op dit moment - misschien wel met de lancering van het bureau!

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Even een korte reactie, want ben druk aan het werk en heb zo nog wat privé zaken te doen.

Het is niet de bedoeling (tenminste niet voor zover ik het nu kan voorzien) dat ik voor mezelf ga beginnen als jobcoach, dit is iets wat ik in loondienst doe.

Verdere reactie komt later. Thnx allemaal voor jullie reactie!

www.vitaluur.nl

voor balans, vitaliteit en ontspanning

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Passie is geen competentie! Je kan een passie hebben voor kaas op je brood en morgen weer wat anders willen.

Maar omdat dit redelijk vaak genoemd wordt, moet passie naar mening qua bedrijf (starten) gerelateerd worden aan échte liefde waar je standvastig en welwellend al je energie in steekt zonder op te geven.

 

Een metafoor: Neem bijv. kinderen. Vele ouders denken "leuk ik wil een kind" en komen er vervolgens achter dat er heel wat bij komt kijken om dat kind op eigen benen te laten staan. Met alle valkuilen van dien kom je er achter dat sommige fases in "willen en inmiddels hebben van dat kind" allemaal niet zo heel makkelijk gaan. Maar je blijft er wel van houden én je gaat er voor om alles wat je verkeerd doet óf wat je kind verkeerd doet door invloeden van buitenaf weer bij te sturen.

 

Competenties zijn dan: doorzettingsvermogen. Ben je als persoon een doorzetter? Heb je als persoon een product of een dienst waar je van houdt? Ga er dan voor en blijf volhouden dit als ondernemer tot een succes te brengen.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Ik mis in dit straatje:

 

Je eigen beperkingen kennen en daar actie op ondernemen. Veel ondernemers zijn erg goed in hun vak en klooien op sommige bijtaken maar wat aan. Die bijtaken zijn helaas vaak wel essentieel voor het welslagen van hun bedrijf. Ondernemen komt met vrijheden maar ook met meer verantwoordelijkheden (aldus spiderman(ager))

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Competenties kun je zien als V.A.K.(Vaardigheden = wat je kunt, Attitude = je grondhouding en Kennis = wat je weet)-bekwaamheden.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Hallo Marianne,

 

Misschien dat het handig is als je hier even vertelt wat voor soort bedrijf je overweegt te gaan starten (ongeveer, concurrentiegevoelige details vragen wij nooit naar). Want zoals al eerder gemeld heb je niet voor alle soorten ondernemerschap dezelfde vaardigheden/kennis/persoonlijkheidskenmerken/motivatie nodig.

 

En zou je misschien willen vertellen waarom je je vraag alhier hebt gesteld? Je hebt aangegeven waarom je hem niet hebt gesteld, maar ik kan niet bevatten waarom een jobcoach - die is gespecialiseerd in mensen helpen vanuit hun uniekheid - op zoek gaat naar een algemeen lijstje met ondernemerscompetenties.

 

Alvast bedankt.

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

wat vinden jullie dat je zeker moet kunnen als ondernemer zijnde?

 

Nog een paar punten die zeker belangrijk zijn:

- nee durven zeggen, bv tegen een nieuwe klant of een opdracht die eigenlijk te weinig oplevert

- lef hebben. Zelf durven investeren met tijd en/of geld met de overtuiging dat je dit terugverdient

- algemene kennis over het ondernemen

- financiele kennis, niet tot in detail, dat kun je uitbesteden, wel de basis

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 171 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.