Jump to content
Ties [r.i.p.]

"Zo is ondernemen bedrieglijk simpel" door Ben Tiggelaar

Recommended Posts

Zo is ondernemen bedrieglijk simpel door Ben Tiggelaar

 

Korte samenvatting:

In zijn wekelijkse column in het NRC schrijft Ben Tiggelaar een recensie over het boek "The Lean Startup" van internetondernemer Eric Ries. "De aanpak van Ries [] is bedrieglijk simpel. Maak een plan (maar doe daar niet te lang over). Maak vervolgens een scheiding tussen feiten en aannames in je plan. []. Test vervolgens de aannames door experimenten."

 

Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

De ideeën van Eric Ries zijn een combinatie van die van higherlevelers Hans (J.H.) van der Berg en Twabla. Ook zijn ze praktischer dan de filosofie van Henny Pluijm zoals hij die schetste in zijn columns hier op higherlevel. Een interessante aanvulling op eerder discussies over dit onderwerp hier op higherlevel.

 

 

[Verwijzingslink toegevoegd naar columns van Ties (groet Mikky). Titel voorzien van quotemarks (groet Twa)]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een tijd geleden stond er een video van Eric Ries in onze video sectie. Sindsdien ben ik wel geïnteresseerd in zijn zienswijze en volg ik zijn blog.

 

Die video heb ik weer even naar voren gehaald ;)

 

Trouwens... Niet de eerste keer dat ik vandaag Eric Ries "voorbij" zie komen op HL. Er is een kans dat hij naar Nederland komt. Dit heb je zelf in de hand ;)

 

Interesse in Lean Startup en wil je dat Eric Ries naar Nederland komt? Demand it!

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

De ideeën van Eric Ries zijn een combinatie van die van higherlevelers Hans (J.H.) van der Berg en Twabla.

 

 

Toe maar. ;)

 

Ries is het kopstuk van een beweging die veel navolging krijgt aan de Amerikaanse westkust. Zijn ideeën voor lean startups zijn ontstaan in het wereldje van software- en webshop-development waar het niet ongebruikelijk was om een plan te maken, enorme bedragen te besteden aan ontwikkeling om uiteindelijk te ontdekken dat er een flaw zat in de aannames. Dat kan veel sneller door eerder en simpeler de markt op te zoeken om aannames te toetsen.

 

Dat idee wordt op allerlei manieren ingevuld. En dus worden er ook alternatieven aangedragen voor kostbaar en langdurig marktonderzoek. Dat werd hier op HL uitgedragen door Henny van der Pluijm die echter een beetje doordraafde in de suggestie dat er geen proof of concept of een basisversie van je product nodig is om een markttest te doen. Dat leidde tot een interessante gedachtenwisseling.

 

Er zitten veel waardevolle ideeën in lean startup, maar in de uitwerking slaat het soms wat door. En waarom gaan de fans zich meteen gedragen alsof ze onderdeel zijn van een sekte? Ik denk dat je in Europa veel voorbeelden vindt van noodzakelijke lean startups (omdat er geen miljoenen beschikbaar zijn om vet vooruit te werken - denk aan eBuddy) en dat er zeker goeie suggesties gedaan worden om development te versnellen, maar dat het in vergelijking met de reeds bestaande lean beweging ook weer niet zo enorm nieuw is.


Als je wil weten wat we eigenlijk eten... watch mee!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Al mikt die bestaande lean-beweging vooral op heel grote bedrijven. Dus in die zin is 'lean startup' wel nieuw. ;D


Als je wil weten wat we eigenlijk eten... watch mee!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na lezen van het boek zie ik een paar dingen:

 

- Ries veronderstelt dat je een MVP hebt (minimum viable product) wat je kunt aanbieden om te kijken of hier interesse voor is, en daarvan leren. Dat veronderstelt dat je een muizenval kunt bedenken en dan alleen het stukje kaas of het spijkertje kunt aanbieden om te kijken of er markt voor is. Het veronderstelt dat je redelijk goed kunt inschatten wat een product succesvol maakt terwijl 'noise' vaak een belangrijk deel is van 'signal' en je ze niet zomaar kunt scheiden.

- Het denken wat hier achter steekt gaat nog heel erg over winstmaximalisatie, succes wordt afgemeten aan de hand van meer gebruikers, meer verkoop. Dat is op zich logisch zou je denken, maar ik denk dat een hoop mensen vanuit een nieuwe manier van denken willen handelen, waarbij bigger&better helemaal niet meer voorop staat.

- Het veronderstelt dat je er op los kunt experimenteren zonder consequenties. Als ik vier keer interesse heb getoond in een fake of half product denk ik de vijfde keer ook "ja doei", dus ik vraag me af of je daar geen schade mee aanricht.

 

Verder een super inspirerend boek, ik heb nog geen ervaring met een startup op die manier inrichten en aanpakken, vind de manier waarop Tiggelaar het hier uitlegt ook niet echt de kern helder verwoorden (beetje oversimplified ten koste van dat je kunt snappen waar Ries naartoe wil met z'n verhaal) ... maar what else is new ;) Denk ook niet dat Ries bedoelt dat startups ontwikkelen nu simpel is, wel dat het sneller en effectiever kan.

 

 

 

 


Rent a War Room® 

Ruimte voor creativiteit en innovatie • http://www.rentawarroom.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
De ideeën van Eric Ries zijn een combinatie van die van higherlevelers Hans (J.H.) van der Berg en Twabla.
Dus wij hier op HL onze visies vrijuit ventileren en dan komt er ene Ries die het even in de blender gooit en ermee aan de haal gaat?!

 

@Twabla: het wordt tijd dat we onze mond houden hier ;D

 

Succes en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Al mikt die bestaande lean-beweging vooral op heel grote bedrijven. Dus in die zin is 'lean startup' wel nieuw. ;D

 

15 jaar geleden spraken ze over "lean and mean" startups, en met name over "you have to be nimble".

 

Mijn definitie van "lean" is: je moet mensen in dienst hebben die je product maken, je moet mensen hebben die het verkopen, en de rest is in principe overbodig. Eckart Wintzen dacht ook zo, en de overhead bij BSO was best wel laag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept