Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
BVS

Eigen baas

Recommended Posts

De verleiding is groot en de succesverhalen worden vaak breed uitgemeten. Maar is ondernemen wel zo leuk en wordt je er inderdaad gelukkiger van? Het antwoord is simpel maar toch complex.

 

Natuurlijk lijkt niets fijner dan zelf je werkuren te kunnen bepalen en dat er niemand is die je beveelt of commandeert. De praktijk is echter dat werkdruk en het halen van omzet als ondernemer je uren gaan bepalen en dat er ineens klanten en een Overheid zijn die van alles van je willen. Tenzij je een wereldschokkende uitvinding hebt gedaan of wanneer je een vak verschrikkelijk goed beheerst, heb je in de wereld van ZZP-ers niets te zoeken. Zoals een werknemer kijkt naar de "eigen baas", zo kijkt de ZZP-er naar werknemers.

 

Werknemers die elke dag lekker uitgerust en redelijk zorgeloos opstaan om aan het eind van de middag op tijd weer lekker naar huis of het stamcafé te gaan. Werknemers met echte snipperdagen en aaneengesloten vakanties met een leuk bedrag aan vakantiegeld om vrij te besteden en een hoop vrije tijd om leuke dingen te doen. ZZP-er zijn betekent over het algemeen dat je weinig tot geen rechten hebt met heel veel verplichtingen en een karig loon.

 

Natuurlijk geldt dit niet voor de eerder genoemde vaklui, maar die hebben dan ook een erg lage overhead en kunnen bij gebrek aan werk terug in dienstverband. Vakmensen zijn altijd gewild al moet je soms wat verder reizen. ZZP-ers met kleine bedrijfjes en ook middenstanders zijn vaak al snel te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Met andere woorden, om mee te kunnen blijven doen moet je expansie of plotselinge drukte aan kunnen en kunnen beschikken over de bijbehorende financiële middelen en extra mankracht.

 

De tafellakens zijn de middelgrote bedrijven met vlees op de botten die concurrerend kunnen werken en financiële middelen hebben voor scholing, reclame en allerlei voorzieningen. Maar gezien het aantal faillissementen tegenwoordig is het zelfs voor die groep al snel einde verhaal. Een ZZP-er word je tegenwoordig al snel omdat veel van de grotere bedrijven wel af willen van dat lastige en dure vaste personeel. Zij maken het interessant om voor je zelf te beginnen en zullen je vooral uit eigen belang veel voordelen kunnen noemen.

 

Dan zijn er nog de goedbedoelende hobbyisten die denken dat ze van hun hobby een beroep of bedrijf kunnen maken. In de praktijk houdt dit meestal in dat de uren die er ingestoken worden bij lange na niet financieel gecompenseerd worden. Natuurlijk is het leuk om taarten te bakken of sleutel je graag aan auto's of andere zaken. Maar om dit op een zodanig peil te brengen dat je er van kunt leven of een hypotheek van kunt betalen vereist een flinke dosis geluk en bereidheid van anderen om jou dit te gunnen.

 

Om als ZZP-er een redelijk bestaan op te kunnen bouwen inclusief pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je toch al snel een kleine twee ton aan omzet per jaar nodig. Dat is dan nog afhankelijk van je winstmarge natuurlijk. Want van die twee ton gaan een hoop zaken af: gereedschap, je vrije dagen en vakantie, belastingen, telefoon, computer, internet, verzekeringspremies, vervoer, huur, je boekhouder en ga zo maar door. Vanuit huis werken is ook zo'n thema. Wanneer je echter geen groot huis met twee ingangen en dubbele toiletten bezit, dan zijn al je zakelijke lasten niet aftrekbaar voor de belasting. Dat betekent dat je de energiekosten, je huur en alles wat er om heen hangt moet rekenen als zijnde privé uitgaven waarover je extra belasting betaalt.

 

Beter en logischer is het dus om uit te gaan van een bedrijfspandje dat je incl. verzekeringen, telefoon en energie toch al snel minimaal twintigduizend euro per jaar achteruit zet. Tel daar de investeringen voor je gereedschap en je interieur bij op en je staat de eerste drie maanden al voor niets te werken. Verder ben je als ZZP-er zonder kapitaal totaal niet interessant voor een bank of andere geldschieter. En als je er al een zo gek krijgt dan moet je niet vergeten dat je ook nog een maand voor niets werkt om de rente en aflossing op je lening te kunnen betalen.

 

Ai dat tikt aan, nu hebben we nog maar 8 maanden over minus wat vrije dagen en vakantie, begrafenissen, huwelijken, geboortes, dokters- en tandartsbezoek, etc en dan zijn het er nog maar 7. Dan gaan we er maar gemakshalve van uit dat jij of je partner of je eventuele kinderen nooit ziek zijn. Een paar weekjes griep of even door je rug gaan zijn tenslotte ook optioneel en dan zou je nog maar 6 maanden over houden om die twee ton om te zetten. Dat betekent dat je ruim 33 duizend omzet per maand moet gaan draaien. Voelt u de bui al hangen?

 

33 Duizend delen door 20 werkbare dagen is 1650 euro per werkdag en dat delen door een normale acht uur durende werkdag komt neer op 206,25 per uur. Dat is het gemiddelde uurtarief van een strakke advocaat of notaris, maar niet van de gemiddelde ZZP-er die in de praktijk al blij is met 30 tot 40 euro per uur.

 


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doet me herinneren aan die voetballers van het "Gouden Ajax" uit de jaren '90 die werd gevraagd wat 'zij' dachten dat het toen gangbare minimumloon was (*) Het gemiddelde antwoord van deze "godenzonen" lag op 80.000 gulden, "want voor minder kon je toch niet rondkomen immers?". Die voetballers leefden vast in het zelfde parallelle universum als Richard

 

In dit universum daarentegen, zijn er ook veel, gelukkig nog steeds heel veel, hardwerkende ZZP-ers die naar hun eigen mening goed draaien, goed verdienen, ruimschoots hun huis, verzekeringen, AOV en pensioen kunnen betalen, en dat allemaal met een "lousy" winst van nog geen 40 of 50K per jaar. Uurtarieven van 206,25 kunnen ze wel vragen, maar bijna niemand is zo gek het ook te betalen, zelfs niet voor een advocaat of notaris.

 

En dan heb ik het nog niet eens over die massa's full time ondernemers die zelfs met minder genoegen moeten en kunnen nemen. Ook een winst van 30K levert met de - ter discussie staande - ondernemersaftrekken nog steeds een netto besteedbaar inkomen van circa 2000 per maand op. Dat is het drievoudige van de bijstandsuitkering waar bijna 400.000,- Nederlanders gebruik van moeten maken. 't is dus maar net wat je veel of weinig noemt.

 

Anyway. Als de blogpost ironisch of satirisch (dank Ron, kon ff niet op de term komen) bedoeld is mis ik de pointe een klein beetje. Bedoel je het serieus dan stel ik voor dat je eens een uitstapje waagt naar dit universum ;)

 

(*) = het juiste anwoord was overigens 26.000 gulden, € 11.600.

Het huidige minimumloon ligt op € 17.733,- Dat is een uurtarief van € 8,53 voor iemand van 23 jaar en ouder. Zou een beetje ZZP-er inderdaad het 25-voudige hiervan "verdienen"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Om als ZZP-er een redelijk bestaan op te kunnen bouwen inclusief pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je toch al snel een kleine twee ton aan omzet per jaar nodig

 

Is dit stukje nou bedoeld als satire ???

 

Edit: Adriaan heeft zich inmiddels dezelfde vraag gesteld.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik snap wel waar schrijver naar toe wil, maar het is behoorlijk gechasseerd.

 

Ai dat tikt aan, nu hebben we nog maar 8 maanden over minus wat vrije dagen en vakantie, begrafenissen, huwelijken, geboortes, dokters- en tandartsbezoek, etc en dan zijn het er nog maar 7. Dan gaan we er maar gemakshalve van uit dat jij of je partner of je eventuele kinderen nooit ziek zijn. Een paar weekjes griep of even door je rug gaan zijn tenslotte ook optioneel en dan zou je nog maar 6 maanden over houden om die twee ton om te zetten. Dat betekent dat je ruim 33 duizend omzet per maand moet gaan draaien. Voelt u de bui al hangen?

 

Laat nu net een ZZP'er weinig tot nooit ziek zijn, als het niet nodig is, lekker vanuit huis werken, dan hou je 12 maanden over om je benodigd inkomen te kunnen verdienen.

Scheelt toch weer de helft van je uurtarief, dat gaat dan van € 206,25 naar € 103,10.

 

Is nog fors voor sommige beroepen, maar twee ton benodigd aan omzet is ook zo uit de lucht gegrepen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tja, ik heb een goeie baan, auto van de zaak, een fikse hypotheek, twee verwende blagen en een partner die graag shopt. Nou wil ik dat levenspeil handhaven als ik voor mezelf begin. Dan moet ik dus even goed doorrekenen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tja, ik heb een goeie baan, auto van de zaak, een fikse hypotheek, twee verwende blagen en een partner die graag shopt. Nou wil ik dat levenspeil handhaven als ik voor mezelf begin. Dan moet ik dus even goed doorrekenen.

 

 

Goede tip!

 

Rekening houdend met de boot, 4 auto's (leasebak, gezins starion, off the road funbak en de onvermijdelijke Cabrio voor de weekends), het time share projectje in Marbella, de almaar duurder wordende wintersport in Gstaad, mijn verzameling klokjes, het verlieslijdende "vrouwtje heeft een leuk frutselwinkeltje in de Langestraat om bezig te blijven" , de golfclub, tennislessen, de personal coach van mijn dochter, 1 paard en 2 pony's op de manege en af en toe een beetje leuk uit eten met vrindjes, kom ik uit op een uurtarief van slechts 95 euro per uur ex btw om "break even" te draaien, bij 4000 declarabele uren per jaar. Valt best mee dus, gewoon kwestie van hard werken, en creatief declareren.


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga er wel van uit dat de Zzp-er dan niet een van de tweeverdieners is.

En natuurlijk wel iets gechargeerd, maar daarom niet minder waar. En inderdaad wanneer jezelf of iemand in je gezin niet ziek is, dan kun je de cijfers aanpassen. Ik ging even uit van het worst case scenario.


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet trouwens de eerste Zzp-er nog tegenkomen die weg komt met een 40 urige werk week.


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga er wel van uit dat de Zzp-er dan niet een van de tweeverdieners is.

En natuurlijk wel iets gechargeerd, maar daarom niet minder waar. En inderdaad wanneer jezelf of iemand in je gezin niet ziek is, dan kun je de cijfers aanpassen. Ik ging even uit van het worst case scenario.

 

Ah gelukkig, ik was al bang.. Bij tweeverdieners is een lousy ton p.p.. / gezinsinkomen 5-6 x modaal (van die twee ton omzet gaan immers ook nog wat kosten af) al genoeg voor dit worst case scenario.

 

Wel vervelend voor die bijna 800.000 arbeidsongeschikte Nederlanders die thuiszitten met een inkomen van nog geen 30.000 bruto per jaar : daar moet de partner dus 170 k omzetten om een beetje rond te kunnen komen... Worst case scenario


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

OMG ik ben een zzp'er zonder redelijk bestaan, ik draai bij lange na geen twee ton omzet. Maar ik ben volkomen gelukkig ;D


maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet trouwens de eerste Zzp-er nog tegenkomen die weg komt met een 40 urige werk week.

 

Kom je niet veel onder de mensen dan? ;D

 

 

FF serieus. Alle mooie verhalen van 70-80 uur of zelfs meer ten spijt, zijn er genoeg ondernemers die 40 uur werken. 50 ook nog wel, en vanaf 60 wordt het zeldzaam of krijgen ze een hele lange neus.


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je jezelf verkeerd positioneert ben je de klos!

Share this post


Link to post
Share on other sites

nog even tellen. de eerste 4 maanden werk je dus voor je lasten en rente enzo. dus 4 x 33.000 zorgt dan alvast voor de gemiddelde kosten van pak m beet 130.000 die iedere zzp-er wel heeft. dan nog vakantie en vrije dagen enzo van lekker 2 maandjes en daarna nog 6 maanden werk. het is dan maar goed dat de omzet 33.000 is want dan hou je precies 200.000 over om van te leven (de eerste 130 zijn geheel opgegaan aan de vaste lasten).

een gemiddelde zzp-er heeft dus blijkbaar niet 200K nodig voor alles bij elkaar maar enkel om over te houden na vaste lasten? ja dan is een omzet van 33K wel zo handig.

 

Wat voor truukjes halen al die modaalverdieners in loondienst dan uit met een gemiddeld jaarsalaris van 34.000 (gemiddeld dus)? Kan ik niet eens een week van op vakantie blijkbaar.

 

Als het doel is om duidelijk te maken dat er bij zzp-en wat meer komt kijken dan is het leuk om een rekenvoorbeeld te geven maar haal er dan iemand bij met een beetje reeel idee van cijfers want nu is het zo verkeerd opgeschreven dat de lachwekkende cijfervoorbeelden de echte boodschap geheel overspoelen.

 

Als een zzp-er met een gemiddeld inkomen (en pensioen en recht op sociale zekeheden) dit besteedbaar inkomen in ondernemerschap ook wil vasthouden, dan is er (buiten de nu nog geldende voordelen als zelfstandigenaftrek) maar zelden veel meer omzet nodig om dit te bereiken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een adviseur in een vakgebied valt wmb onder de categorie vaklui/advocaten. Die hoeven van die twee ton omzet dus ook geen inkoop af te trekken. Kijk dat scheelt. Als je alleen maar ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenvoorziening, huur, telefoon, gas en licht, verzekeringen, Gemeentelijke en Provinciale belastingen, inkomstenbelasting, vermogensbelasting, wegenbelasting, de auto, brandstof, huisdier, vakantie, je uitjes, de hypotheek, je bank, je bril of lenzen, je kleding, kabeltelevisie, internet, en je boodschappen hoeft te betalen dan valt het wel mee inderdaad.

De man in loondienst van Marnix krijgt waarschijnlijk zorgtoeslag, kindgebonden budget, vakantiegeld, verdiend wat bij en heeft een vrouw die dat voor hem doet en heeft een stuk minder lasten en vast geen eigen huis. (tenzij in 1980 gekocht)


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

De man in loondienst van Marnix krijgt waarschijnlijk zorgtoeslag, kindgebonden budget, vakantiegeld, verdiend wat bij en heeft een vrouw die dat voor hem doet en heeft een stuk minder lasten en vast geen eigen huis. (tenzij in 1980 gekocht)

 

Yeah, nou klopt het helemaal. Een kenniswerker is altijd een advocaat met 2 ton omzet, en iemand in loondienst met een modaal salaris ( 2 x modaal bij tweeverdieners) heeft uiteraard geen eigen huis maar wel een hoop toeslagen!


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga er wel van uit dat de Zzp-er dan niet een van de tweeverdieners is.

En natuurlijk wel iets gechargeerd, maar daarom niet minder waar. En inderdaad wanneer jezelf of iemand in je gezin niet ziek is, dan kun je de cijfers aanpassen. Ik ging even uit van het worst case scenario.

 

Ah gelukkig, ik was al bang.. Bij tweeverdieners is een lousy ton p.p.. / gezinsinkomen 5-6 x modaal (van die twee ton omzet gaan immers ook nog wat kosten af) al genoeg voor dit worst case scenario.

 

Wel vervelend voor die bijna 800.000 arbeidsongeschikte Nederlanders die thuiszitten met een inkomen van nog geen 30.000 bruto per jaar : daar moet de partner dus 170 k omzetten om een beetje rond te kunnen komen... Worst case scenario

 

 

Een steeds groter deel van die 800.000 Nederlanders kom ik wel eens tegen bij de voedselbank als ik weer eens buiten kom


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

De man in loondienst van Marnix krijgt waarschijnlijk zorgtoeslag, kindgebonden budget, vakantiegeld, verdiend wat bij en heeft een vrouw die dat voor hem doet en heeft een stuk minder lasten en vast geen eigen huis. (tenzij in 1980 gekocht)

 

Yeah, nou klopt het helemaal. Een kenniswerker is altijd een advocaat met 2 ton omzet, en iemand in loondienst met een modaal salaris ( 2 x modaal bij tweeverdieners) heeft uiteraard geen eigen huis maar wel een hoop toeslagen!

 

Beter lezen. OMZET dus incl. inkoop. Ik weet niet of je een beetje verstand hebt van winstmarges maar bij 2 ton omzet heb je al snel zo'n beetje 130.000 inkoop. Juweliers niet meegerekend.


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je alleen maar ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenvoorziening, huur, telefoon, gas en licht, verzekeringen, Gemeentelijke en Provinciale belastingen, inkomstenbelasting, vermogensbelasting, wegenbelasting, de auto, brandstof, huisdier, vakantie, je uitjes, de hypotheek, je bank, je bril of lenzen, je kleding, kabeltelevisie, internet, en je boodschappen hoeft te betalen dan valt het wel mee inderdaad.

De man in loondienst van Marnix krijgt waarschijnlijk zorgtoeslag, kindgebonden budget, vakantiegeld, verdiend wat bij en heeft een vrouw die dat voor hem doet en heeft een stuk minder lasten en vast geen eigen huis. (tenzij in 1980 gekocht)

 

Als het gaat om een vergelijking tussen zzp-er zijn of werknemer, dan is het handig alleen de dingen die verschillen mee te nemen. het grootste deel van jouw voorbeeld (inkomstenbelasting, huisdier, vakantie, uitjes, hypotheek, bril/lenzen, kleding, tv, internet en boodschappen) zijn voor beide gevallen relevant. Ook werknemers doen boodschappen.

Daarnaast werken vrouwen (of mannen) als partner soms wel en soms niet, dat staat ook buiten het ondernemerschap. En ook het hebben van een eigen huis is juist vaker het geval voor werknemers dan ondernemers ben ik bang.

 

Lijkt nu een beetje een post te worden waarbij er wellicht sprake is van een geval waar de kosten van een individu momenteel niet meer bijgebeend worden met de inkomsten (uit ondernemerschap toevallig) maar er is geen enkele sprake van enige objectieve vergelijking.

 

voor een gemiddelde zzp-er moet je simpelweg kijken wat er daadwerkelijk aan extra kosten t.o.v. werknemerschap komt kijken (AOV, pensioen en eventueel huur) en bezien wat er nodig is aan winst (dus omzet minus overige kosten) om dit te kunnen bewerkstelligen. Daar dan nog een fiscaal voordeel bij gerekend van de zelfstandigenaftrek (andere discussie hierover even daargelaten) en tellen maar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zal het nog even rustig voorrekenen en dit is natuurlijk maar een voorbeeld:

 

Bij omzet van twee ton heb je na inkoop (gemiddeld) 70.000 bruto winst

Huur bedrijfspand 14.000

Energie 3600

Verzekeringen,pensioen en aov 8000

Auto/brandstof 5000

Telefoon/internet 1200

Inkomstenbelasting 4000

Wegenbelasting/precario en meer van die onzin 1200

Hou je over 33.000 per jaar over als inkomen, eh, is dat niet wat je in loondienst krijgt voor veel minder uren?


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zit ik als zzp'er in m'n eentje in dat pand van 1150 euro per maand?

 

En waar komt die gemiddelde inkoop vandaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zit ik als zzp'er in m'n eentje in dat pand van 1150 euro per maand?

 

En waar komt die gemiddelde inkoop vandaan?

 

Een goedkoper winkeltje,of pand/loods met overhead deur. op een willekeurig industrieterrein kost dat.

Gemiddeld is gemiddeld en natuurlijk bij de een fors hoger maar volgens mij zelden lager?

Een winkeltje pakt per euro vaak niet meer dan 25%/30%

Nogmaals het is een gechargeerd voorbeeld en allerlei afwijkingen zijn mogelijk.

Maar als je thuis achter de keukentafel telefonisch advertenties of zo verkoopt dan is het natuurlijk weer heel anders.

Het gaat er om dat je ook met een lagere omzet toch vaak niet komt om het bedrag wat je in dezelfde uren in loondienst zou verdienen en dat zzp-er zijn dus meestal geen utopie is.

.


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beter lezen. OMZET dus incl. inkoop. Ik weet niet of je een beetje verstand hebt van winstmarges maar bij 2 ton omzet heb je al snel zo'n beetje 130.000 inkoop. Juweliers niet meegerekend.

 

Je aannames komen wel hilarisch over, maar ik weet nog steeds niet of je dat ook zo bedoeld hebt ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je moet tussen de regels door lezen het is een blog en geen biografie


Always expect the unexpected

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 147 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept