• 0

Eigen baas

De verleiding is groot en de succesverhalen worden vaak breed uitgemeten. Maar is ondernemen wel zo leuk en wordt je er inderdaad gelukkiger van? Het antwoord is simpel maar toch complex.

 

Natuurlijk lijkt niets fijner dan zelf je werkuren te kunnen bepalen en dat er niemand is die je beveelt of commandeert. De praktijk is echter dat werkdruk en het halen van omzet als ondernemer je uren gaan bepalen en dat er ineens klanten en een Overheid zijn die van alles van je willen. Tenzij je een wereldschokkende uitvinding hebt gedaan of wanneer je een vak verschrikkelijk goed beheerst, heb je in de wereld van ZZP-ers niets te zoeken. Zoals een werknemer kijkt naar de "eigen baas", zo kijkt de ZZP-er naar werknemers.

 

Werknemers die elke dag lekker uitgerust en redelijk zorgeloos opstaan om aan het eind van de middag op tijd weer lekker naar huis of het stamcafé te gaan. Werknemers met echte snipperdagen en aaneengesloten vakanties met een leuk bedrag aan vakantiegeld om vrij te besteden en een hoop vrije tijd om leuke dingen te doen. ZZP-er zijn betekent over het algemeen dat je weinig tot geen rechten hebt met heel veel verplichtingen en een karig loon.

 

Natuurlijk geldt dit niet voor de eerder genoemde vaklui, maar die hebben dan ook een erg lage overhead en kunnen bij gebrek aan werk terug in dienstverband. Vakmensen zijn altijd gewild al moet je soms wat verder reizen. ZZP-ers met kleine bedrijfjes en ook middenstanders zijn vaak al snel te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Met andere woorden, om mee te kunnen blijven doen moet je expansie of plotselinge drukte aan kunnen en kunnen beschikken over de bijbehorende financiële middelen en extra mankracht.

 

De tafellakens zijn de middelgrote bedrijven met vlees op de botten die concurrerend kunnen werken en financiële middelen hebben voor scholing, reclame en allerlei voorzieningen. Maar gezien het aantal faillissementen tegenwoordig is het zelfs voor die groep al snel einde verhaal. Een ZZP-er word je tegenwoordig al snel omdat veel van de grotere bedrijven wel af willen van dat lastige en dure vaste personeel. Zij maken het interessant om voor je zelf te beginnen en zullen je vooral uit eigen belang veel voordelen kunnen noemen.

 

Dan zijn er nog de goedbedoelende hobbyisten die denken dat ze van hun hobby een beroep of bedrijf kunnen maken. In de praktijk houdt dit meestal in dat de uren die er ingestoken worden bij lange na niet financieel gecompenseerd worden. Natuurlijk is het leuk om taarten te bakken of sleutel je graag aan auto's of andere zaken. Maar om dit op een zodanig peil te brengen dat je er van kunt leven of een hypotheek van kunt betalen vereist een flinke dosis geluk en bereidheid van anderen om jou dit te gunnen.

 

Om als ZZP-er een redelijk bestaan op te kunnen bouwen inclusief pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je toch al snel een kleine twee ton aan omzet per jaar nodig. Dat is dan nog afhankelijk van je winstmarge natuurlijk. Want van die twee ton gaan een hoop zaken af: gereedschap, je vrije dagen en vakantie, belastingen, telefoon, computer, internet, verzekeringspremies, vervoer, huur, je boekhouder en ga zo maar door. Vanuit huis werken is ook zo'n thema. Wanneer je echter geen groot huis met twee ingangen en dubbele toiletten bezit, dan zijn al je zakelijke lasten niet aftrekbaar voor de belasting. Dat betekent dat je de energiekosten, je huur en alles wat er om heen hangt moet rekenen als zijnde privé uitgaven waarover je extra belasting betaalt.

 

Beter en logischer is het dus om uit te gaan van een bedrijfspandje dat je incl. verzekeringen, telefoon en energie toch al snel minimaal twintigduizend euro per jaar achteruit zet. Tel daar de investeringen voor je gereedschap en je interieur bij op en je staat de eerste drie maanden al voor niets te werken. Verder ben je als ZZP-er zonder kapitaal totaal niet interessant voor een bank of andere geldschieter. En als je er al een zo gek krijgt dan moet je niet vergeten dat je ook nog een maand voor niets werkt om de rente en aflossing op je lening te kunnen betalen.

 

Ai dat tikt aan, nu hebben we nog maar 8 maanden over minus wat vrije dagen en vakantie, begrafenissen, huwelijken, geboortes, dokters- en tandartsbezoek, etc en dan zijn het er nog maar 7. Dan gaan we er maar gemakshalve van uit dat jij of je partner of je eventuele kinderen nooit ziek zijn. Een paar weekjes griep of even door je rug gaan zijn tenslotte ook optioneel en dan zou je nog maar 6 maanden over houden om die twee ton om te zetten. Dat betekent dat je ruim 33 duizend omzet per maand moet gaan draaien. Voelt u de bui al hangen?

 

33 Duizend delen door 20 werkbare dagen is 1650 euro per werkdag en dat delen door een normale acht uur durende werkdag komt neer op 206,25 per uur. Dat is het gemiddelde uurtarief van een strakke advocaat of notaris, maar niet van de gemiddelde ZZP-er die in de praktijk al blij is met 30 tot 40 euro per uur.

 

Always expect the unexpected

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

@Ron: wederom spot on.

 

@Richard:.zonder enige (vermeende) cynische bijbedoeling: kun je in max 5 zinnen vermelden wat de clou vsn jouw blog is? Ik vermoed iets met ZZP-ers die geen echte ondernemers zijn. Wellicht ben ik het daar deels of grotendeels mee eens, maar of het nu slecht geschreven is of slecht gelezen wordt, ik kan jouw clou tot nu toe alleen heel zijdelings opmaken uit jouw reacties, maar niet uit het blog zelf.

 

Oh en de Zzp-ers die dit faillissement betreffen hebben hopelijk geen aov want de polis loopt ook zonder inkomsten en omzet gewoon door tot aan hun eigen faillissement.

 

Hap ;D

Aov is tussentijds opzegbaar bij staken activiteiten, en de meeste lopende AOV's zijn na juni 2011 verlengd en daardoor nu tussentijds, dagelijks, opzegbaar ( met een opzegtermijn van 1 maand). Nieuw gesloten AOV's na juni 2011 zijn grotendeels jaarcontracten en daardoor, indien al langer dan 1 jaar lopend, ook dagelijks opzegbaar

 

Voor de echte ondernemers (en dan de 50% met een AOV,van de andere helft heeft ongeveer de helft ook geen AOV nodig) is het overigens veel relevanter of een AOV juist wel doorloopt tot aan en vooral ook NA faillissement. Over de combinatie scheiding en arbeidsongeschiktheid mogen de meningen dan verdeeld zijn ( en de statistieken voor meerdere uitleg vatbaar), maar de relatie faillissement en arbeidsogeschiktheid is overduidelijk: failissement levert een (zeer) sterk verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid op en arbeidsongeschiktheid kan faillissement tot gevolg hebben.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

AOV stoppen is volgens mij alleen mogelijk als je feitelijk stopt en niet wanneer je een poosje zonder opdrachtgever zit.

Dus of als Zzp-er meteen ook maar kappen of doorbetalen.

 

In vijf zinnen wordt een blog wel zo saai en nodigt het niet uit tot nadenken.

1. Zie mijn blog als een waarschuwing aan loonslaven die te makkelijk denken over ondernemerschap/ZZP

2. Zonder voldoende omzet of vakmanschap blijf je liever (relaxed) in loondienst

3. Als Zzp-er ben je zelfstandige Zonder Persoonlijke rechten en (gechargeerd,maar toch)

4. Het is mogelijk om in cijfers voor te rekenen dat je genoeg omzet moet maken als je het wil redden

5. Het is belangrijk om te negeren wat aan jouw verdienende ondernemers schrijven om je dit niet te laten geloven.

Always expect the unexpected

Link naar reactie
  • 0
AOV stoppen is volgens mij alleen mogelijk als je feitelijk stopt en niet wanneer je een poosje zonder opdrachtgever zit.

Klopt, net als het risico op een ongeval of ziekte niet stopt wanneer je een poosje zonder opdrachtgever zit. En ook het verzekerde bedrag in een schadeverzekering wordt niet gelijk verlaagd als je een tijdje zonder opdracht c.q. Inkomen zit, er wordt gekeken naar het gemiddelde van de 3 jaar voorafgaand aan arbeidsongeschiktheid

 

In vijf zinnen wordt een blog wel zo saai en nodigt het niet uit tot nadenken

Een boodschap die door het merendeel van de lezers niet begrepen wordt nodigt uit tot verkeerd denken.

Dank voor de toelichting. Met deze reactie wordt jouw blog opeens een heel stuk duidelijker, en interesanter IMHO! Wellicht dat we vanaf nu dan eindelijk over de inhoud en beoogde boodschap van jouw blog kunnen gaan discussieren. Dat werd zoetjes aan wel een keertje tijd...

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Dat bedoel ik en dan zou je je eigenlijk moeten verzekeren tegen het tijdelijk niet kunnen ophoesten van je nogal dure premie. :P

Je kunt de dekking tijdelijk opschorten. Daalt de premie naar 15% of 25% en behoudt je bij een goede verzekeraar recht op uitkering na de opschortingsperiode, ook als je tussentijds arbeidsongeschikt raakt.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

1. Zie mijn blog als een waarschuwing aan loonslaven die te makkelijk denken over ondernemerschap/ZZP

2. Zonder voldoende omzet of vakmanschap blijf je liever (relaxed) in loondienst

3. Als Zzp-er ben je zelfstandige Zonder Persoonlijke rechten en (gechargeerd,maar toch)

4. Het is mogelijk om in cijfers voor te rekenen dat je genoeg omzet moet maken als je het wil redden

5. Het is belangrijk om te negeren wat aan jouw verdienende ondernemers schrijven om je dit niet te laten geloven.

 

Back op topic (eindelijk ;D):

 

Eens met alle 5 punten, toch een maar: voldoende omzet en winst zijn niet voor alle ondernemers of would be ondernemers zaligmakend. Ze kunnen hun 'ei' en passie niet kwijt in loondienst of passen niet (meer) in een hirarchische structuur met een baas en beperkte verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Voor deze mensen is zelfstandig zijn a way of life, zelfs als ze er amper van rond kunnen komen.

 

Ik wil niet zeggen dat dat - voor een buitenstaander - overkomt als verstandig, zeker niet bij ondernemers die ik ken die al jaren structureel verlies draaien, maar het is een keuze.

 

Tot slot, als ervaringsdeskundige: beter een keertje proberen en hard op je bek gaan, dan je leven lang spijt hebben dat je het niet hebt geprobeerd. Ik ben roerend met je eens dat zelfstandig ondernemersschap niet overgeromantiseerd moet worden en dat te veel gelukszoekers zich zonder goede voorbereiding in het avontuur storten, maar voor die keuze an sich heb ik respect.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

1. Zie mijn blog als een waarschuwing aan loonslaven die te makkelijk denken over ondernemerschap/ZZP

 

Ik heb in het verleden gewerkt voor een schildersbedrijf. Rond en net na de eeuwwisseling was het onder die jongens een hele hype om zelfstandige te worden: je deed hetzelfde werk, maakte dezelfde uren, je kostte minder voor de baas en hield netto meer over. Dat er niet continue gewerkt kon worden was een probleem dat pas later helder werd, en dat er geen vakantiebonnen waren of geen ww genoten kon worden in de winter kwam als een hele schok.

 

Dit zijn de mensen die moeten nadenken over de vraag of ze ondernemer moeten worden of niet - sterker nog, of ze ondernemer zijn. De mensen die nu voldoen aan dit profiel zijn slachtoffers van de situatie. Mensen komen op straat te staan en krijgen dan de mogelijkheid om als ondernemer weer te gaan werken. Het is dat of WW aanvragen en, na relatief korte tijd, is het of semi-zelfstandige worden of aankloppen bij de gemeentelijke sociale dienst. Hoe hard kun je dan kiezen om in dienst te blijven?

 

De schifting die jij maakt is juist, ook al speelt die vooral in bepaalde sectoren zoals de bouwnijverheid. De keuze die je voorlegt is niet reëel. Veelal kiest men niet (meer) voor deze situatie, maar kan men niet anders.

 

2. Zonder voldoende omzet of vakmanschap blijf je liever (relaxed) in loondienst

 

Als je de kans krijgt....

 

3. Als Zzp-er ben je zelfstandige Zonder Persoonlijke rechten en (gechargeerd,maar toch)

 

Heel gechargeerd. Als ZZP'er ben je geen werknemer (noch voor de wet noch in de praktijk). En je valt dus ook niet onder de werknemersverzekeringen. Daar staat wel iets tegenover, wellicht wel de ultieme persoonlijke rechten ;)

 

4. Het is mogelijk om in cijfers voor te rekenen dat je genoeg omzet moet maken als je het wil redden

 

Natuurlijk is dat mogelijk. Alleen moet dat voor ieder casus opnieuw en nooit in algemeenheden en zeker niet in gemiddelden.

 

5. Het is belangrijk om te negeren wat aan jouw verdienende ondernemers schrijven om je dit niet te laten geloven.

 

Je bedoelt dat iedereen voor zichzelf en in zijn eigen persoonlijke situatie moet bepalen of het ondernemerschap verstandig is of niet zonder zich lekker te laten maken door de mooie verhalen van andere zelfstandigen? Dan ben ik het helemaal met je eens. Een echte ondernemer kiest namelijk niet voor een loondienstverband vanwege de centen. Een echte ondernemer kiest voor zelfstandigheid omdat hij een zelfstandige is.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Ik heb niet alle reacties gelezen want ik moet hoognodig zo weer verder werken om mijn brood te kunnen betalen ;) maar kan het niet laten even hierop te reageren:

Werknemers die elke dag lekker uitgerust en redelijk zorgeloos opstaan

 

mijn moeder waarschuwde vroeger al: 'wacht maar tot je voor een baas werkt, dan moet je iedere ochtend vroeg op om op tijd op je werk te zijn'.

Gelukkig ben ik na afstuderen meteen met eigen zaak begonnen en kon ik iedere ochtend nog even omdraaien als ik dat wou. ;D Vooral zo af en toe een middagsiesta beviel me goed, had ik tijdens stage bij bedrijven erg gemist. :P

 

Link naar reactie
  • 0

Je hoort mij niet zeggen dat "echt" ondernemerschap niet gelukkig kan maken. Wel dat je het niet moet onderschatten.

Jouw bedrijf is een typisch voorbeeld van hoe het ook kan, wat onderstreept hoe belangrijk het is is dat je echt zelf onderneemt zonder afhankelijk te zijn van een enkele opdrachtgever. Uitslapen is dan geen optie :>)

Always expect the unexpected

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 253 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.