• 0

Wie kan mijn kans inschatten [verkrijgen krediet]

Zoals in mijn welkomstpost aangegeven wil ik een eigen bedrijf beginnen.

De afgelopen tijd heb ik gestoken in het schrijven van een (naar mijn mening) goed ondernemings- en financieelplan.

 

Omdat ik krediet nodig heb (naast een klein bedrag aan eigen geld) kwam ik tot 2 opties:

 

- BBZ regeling via de Gemeente

- Kredietaanvraag bij Qredits

 

De eerste optie is niets geworden, ze vonden het plan goed maar toen we aankwamen bij de vraag 'heb je schulden?' hield het direct op.

Ik heb inderdaad schulden, en helaas bedragen die o.a. door het in 2007 door problemen openbaar moeten verkopen van mijn woning zo'n 50k. Iets om niet trots op te zijn, maar goed de situatie is hoe die is.

 

Gezien Qredits er niet direct een probleem van maakt als je BKR getoetst staat volgens de site heb ik het daar maar gewoon geprobeerd.

Na 2 dagen netjes een reactie volgens plan. Het plan is van voldoende kwaliteit, en de aangeleverde stukken zijn compleet.

Nu volgt er binnen 10 dagen een reactie van een bedrijfsadviseur en zal hij/zij er kritisch naar kijken.

 

Mijn vraag: heeft het zin om zenuwachtig te zijn en er met positieve spanning op te wachten, of is er met een schuld als de mijne eigenlijk al een afkeuring aanstaande? Het krediet bedraagt een kleine € 6000. Ik begrijp dat niemand de rol van bedrijfsadviseur kan invullen, maar misschien zijn er wel leden hier die aan de hand van ervaring of beroep kunnen aangeven of er kansen liggen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 1

Hallo Paulus,

 

Ik zou me geen zorgen maken, om de doodeenvoudige reden dat het geen enkele invloed heet op de uitslag van je kredietaanvraag. Ik denk dat niemand je zekerheid kan verschaffen over de uitslag van je aanvraag.

 

Je kan twee dingen doen:

- er vanuit gaan dat je het geld krijgt en over tien dagen teleurgesteld worden;

- er vanuit gaan dat je het het geld krijgt en het vast uitgeven en over tien dagen teleurgesteld zijn en je probleem , groter gemaakt hebben;

- er vanuit gaan dat je het geld niet krijgt en als goed ondernemer alternatieven nastreven en over tien dagen verrast worden dat je het geld twee keer binnen gehaald hebt.

 

Ik heb ook een paar aandachtspunten voor je:

- weet je zeker dat je het geld voor je business mag gebruiken en dat de schuldeisers het niet kunnen claimen?

- weet je zeker dat je niet eerst wat opdrachten kan binnen halen voordat je geld gaat uitgeven?

- zijn crowd funding platforms geen optie voor je om aan geld te komen?

- kan je niet lenen bij vrienden en familie?

 

Veel succes,

Nils de Witte

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

 

 

- BBZ regeling via de Gemeente

- Kredietaanvraag bij Qredits

 

De eerste optie is niets geworden, ze vonden het plan goed maar toen we aankwamen bij de vraag 'heb je schulden?' hield het direct op.

Ik heb inderdaad schulden, en helaas bedragen die o.a. door het in 2007 door problemen openbaar moeten verkopen van mijn woning zo'n 50k. Iets om niet trots op te zijn, maar goed de situatie is hoe die is.

 

 

 

Huh? Schulden een struikelblok voor een BBZ? Dan ben ik werkloos :)

 

De BBZ is juist bij uitstek geschikt voor een traject waar schulden bij betrokken zijn. Check dat nog even bij de gemeente!

 

 

Succes!

 

Danny

Link naar reactie
  • 0

Allereerst bedankt voor de reacties.

 

Misschien moet ik eerst iets concreter zijn, ik wil een webshop gaan beginnen.

Het product dat ik wil gaan verkopen is het best te koppelen aan de sieraden branche, het exacte product wil ik liever (nog) niet kenbaar maken.

 

Dat de BBZ regeling in mijn gemeente (ergens in zuid-limburg) zo omspringt met schulden had ik ook niet verwacht, hierover is ook niks gezegd telefonisch alvorens we de afspraak gemaakt hebben. Gezien het gesprek met 2 personen was en we deze tijd hadden kunnen besparen als dit direct was aangegeven was het een aardige klap in het gezicht dat ze het hier direct op lieten klappen. Ik had me prima voorbereid, ondernemingsplan in 2 voud uitgeprint, kon overal antwoord op geven, en er waren na een half uurtje al geen vragen meer van hun kant. Hoe dan ook, dit is niks geworden. Vol goede moed verder, en in het achterhoofd dat ik in ieder geval een redelijk ondernemingsplan heb.

 

Crowd funding, lening bij vrienden/familie zijn helaas geen opties.

 

Aangezien ik ook geen opdrachten kan binnenhalen (kan alleen artikelen verkopen zodra ik kvk en btw nummer heb) blijven er 2 opties over naar mijn mening:

 

- Hopen op een goed gesprek met Qredits en zodoende direct concurrerend kunnen beginnen (de helft van het krediet heb ik nodig voor een machine die alleen de grootste concurrent ook heeft.).

 

- De ontslagvergoeding die ik ontvang (slechts € 500) investeren in de eerste producten en vanaf de bodem proberen ertussen te komen. Probleem hiervan is dat ik dan volledig ben aangewezen op alleen mijn eigen SEO (die is goed, maar ik sta nooit direct op de eerste pagina's de eerste tijd, dus lastig te vinden) en ik dus geen promotie in de vorm van Ad-Words kan opstarten. Daarnaast mis ik dan nog steeds een aanvullend product waarmee ik dezelfde service kan bieden als mijn concurrent. Het is niet onoverkomelijk, maar persoonlijk geef ik het dan weinig kans om direct een indruk te maken.

 

Hoe dan ook, wat de uitkomst ook mag zijn, ik wil hoe dan ook gaan beginnen. Uit ervaring (vorige werkgever) weet ik dat hier goed geld mee te verdienen is (groeimarkt, marge gemiddeld 4.0), heb ik het hele proces van dichtbij meegemaakt en ben ik vastbesloten te slagen als ondernemer. Liefst met vallen en opstaan, daar leer ik het meest van.

 

De enige vraag die ik nog steeds niet beantwoord krijg op internet: mogen prive schuldeisers aan mijn bedrijfskapitaal komen?

Op de site van de KvK staat beschreven dat je prive beiden aansprakelijk bent voor schulden die de vof maakt, maar dat prive schuldeisers niet aan het vermogen van de vof mogen komen.

Op zich een raar verhaal, dan zou iedereen met prive schulden een vof beginnen toch?

Mijn doel is om naast de zaak parttime te blijven werken in het begin, op deze manier kan ik de verplichtingen aan mijn schuldeisers nakomen, wat de start van het bedrijf denk ik makkelijker zal maken.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Je gaat het nu allemaal ingewikkelder maken waardoor de kans van slagen nog kleiner wordt.

 

Op een beslissing van de gemeente heb je 6 weken de tijd om in beroep te gaan bij B&W, grijp die kans en kom met een goed verhaal bij B&W.

 

Vergeet niet dat je bij schulden het risico loop dat schuldeisers beslag gaan leggen op je handelswaar en zakenrekening.

Retail Markt - & BedrijfsAnalist

Link naar reactie
  • 0

Vandaag een telefoontje gehad van Qredits.

Schijnbaar is de BKR notering toch wel belangrijk (a3) want ze gaan niet over tot verstrekking hierom.

Zodra deze notering is opgelost was het geen probleem.

 

Een flinke domper dus, maar goed het (ondernemers)bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik ga zoeken naar een zelfstandige oplossing om te kunnen starten. Dan maar vanaf de bodem beginnen.

 

Bedankt voor de reacties.

Link naar reactie
  • 0
Schijnbaar is de BKR notering toch wel belangrijk (a3)

De A3 notering is de meest zware:

BKR-codering A3 houdt in dat er een bedrag is afgeboekt van jouw schuld. Dit bedrag vanaf €250 is waarschijnlijk het enige bedrag dat de schuldeiser van jou krijgt want deze BKR-codering A3 betekent in feite dat er geen geld bij jou is te halen. BKR-codering A3 is de zwaarste codering mogelijk.

Waarom noem je die A3 nu pas? Als er bij jou geen geld te halen is, wordt het lastig. Hoe ga je de leningen terugbetalen?

Link naar reactie
  • 0

 

 

Ik denk dat een krediet een slechte manier is om een bedrijf te starten. Een goede manier is om je eigen geld er in te stoppen. Ook een heel goede manier is een investeerder te vinden die er geld in wil investeren.

 

 

Als je een krediet in je bedrijf hebt en het mocht onverhoopt niet gaan zoals je wilt, dan komt de kredietverstrekker het geld bij jou persoonlijk terughalen. Tot de laatste cent. En ik kan je verzekeren dat ze ook zes jaar later nog tot het gaatje gaan om hun geld te krijgen. Niet doen dus. btdt.

Link naar reactie
  • 0
Daarnaast betaal ik netjes iedere maand m'n betalingsregelingen.

Zou de code dan niet het veel minder zware A1 moeten zijn?

BKR-codering A1 houdt in dat er sprake was van een betalingsachterstand, maar dat er een regeling is getroffen. [...]

 

Affijn, succes met het vinden van je weg!

Voor een echt goed plan is vast wel iemand te vinden. Je kan ook de crowd proberen te overtuigen.

(Verder helemaal eens met Christine...)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou het allemaal eens heel goed overdenken, ook ik ga met Christine mee, maar daarnaast heb je al 50K schuld, je hebt dus helemaal niets om op terug te vallen en je hebt schuldeisers. Het lijkt me vrij lastig om op die manier een bedrijf op te starten.Wij weten hier natuurlijk niet precies hoe het zit maar je zult het heel goed dicht moeten timmeren en anders gaat dit alles door elkaar lopen!

Link naar reactie
  • 0

Hallo Paulus

 

Of Qredits iets gaat doen is mede afhankelijk van je ondernemingsplan en de haalbaarheid daarvan. Als dat staat als een klok is er een goede kans.

 

Soms zien kredietverstrekkers wel een zorg- of knelpunten die een financiering in de weg staan. Daarom kun je het beste voorafgaande aan een aanvraag deze eens door een derde laten lezen. Iemand met een bedrijfskundige en financiële achtergrond. Dan kun je de lastige/onduidelijke punten er wel uitfilteren.

 

Een garantie is het niet. Maar beter dan dat kun je niet doen.

 

Mocht dat nu niet lukken dan is wellicht een zakelijk betrokken partij wel bereid om mee te gaan. De -door anderen gegeven suggesties zijn OK. Wellicht daaraan toegevoegd: een leverancier is misschien wel bereid om iets te doen als er op termijn wel weer een bijdrage tegenover staat.

 

Zo heb ik eens iemand kunnen helpen die als franchisenemer voor het leveren van kozijnen geholpen. De franchisenemer heeft de investeringen en de opstartkosten gefinancierd. Zo kon deze ondernemer toch uit de startblokken.

 

Groet en alle succes!

 

Peter Schuitmaker

Link naar reactie
  • 0

Nou, we zijn een tijdje verder inmiddels en ik moet eerlijk bekennen dat ik na de (onofficiele) afwijzing bij zowel de BBZ alsmede QRedits even in een dipje heb gezeten.

 

Echter al snel begon de gedachtestroom weer op gang te komen en zodoende zijn er zowel een aanvullend uniek product als een mogelijke oplossing naar boven gekomen om wellicht toch op termijn een eigen bedrijf te beginnen.

 

Gezien de reden van afwijzing bij de BBZ het etiket schulden was, en dit de continuiteit van het bedrijf in gevaar zou brengen ben ik hier verder over na gaan denken. Uiteindelijk kwam ik op het idee om met mijn schuldeisers in gesprek te gaan en hen onder voorbehoud van doorgang een voorstel te doen.

Dit voorstel zal inhouden dat ik maandelijks 15% van de netto winst evenredig verdeel aan de schuldeisers, maar dat hier geen vast bedrag aan vastzit. Goede maand betekend meer aflossen (maar altijd maximaal 15%), en een slechte maand betekend minder aflossen. Daarnaast zal ik niet meer dan het minimaal benodigde (bijstandsniveau) uit de zaak halen maandelijks tot de schulden zijn afgelost. De schuldeisers gaan daarentegen akkoord ermee dat ze buiten de 15% regeling van het bedrijfskapitaal afblijven zodat het bedrijf ook kan blijven groeien.

 

Kort gezegd komt het erop neer dat ik boete doe door ook bij goede maanden op bestaansminimum te leven en zij hun schuld langzaamaan terug krijgen (na 5 jaar van minimum afloscapaciteit.

 

Graag zou ik van jullie horen of hier kansen kunnen liggen om alsnog door de BBZ aanvraag te komen (het plan destijds zat goed in elkaar vonden ze na een eerste inzage) en of jullie nog tips hebben mbt de schuldeisers of BBZ

Link naar reactie
  • 0
Graag zou ik van jullie horen of hier kansen kunnen liggen om alsnog door de BBZ aanvraag te komen (het plan destijds zat goed in elkaar vonden ze na een eerste inzage) en of jullie nog tips hebben mbt de schuldeisers of BBZ
De enige tip die ik kan geven, is dat je dit idee aan betrokkenen voorlegt.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

De ervaring leert dat schuldeisers niet zitten te wachten op dit soort voorstellen. Het kost ze veel tijd en het vertrouwen dat je het volhoudt hebben ze vaak niet meer in de ondernemer. Tevens staat de gemeente/bbz onderzoeker vaak negatief tegen dit soort constructies.

 

Wat gebeurd er met jezelf en motivatie als je winst dermate laag blijft dat je de aankomende 13 jaar aan het aflossen bent?

 

 

Een optie zou zijn om dmv het bbz krediet een sanering op te zetten waarbij schuldeisers direct een x percentage krijgen vanuit het krediet tegen finale kwijting.

 

Succes!

 

Danny

 

 

Link naar reactie
  • 0

@HappyLevel: je had helemaal gelijk, 3/4 van de schuldeisers zat hier inderdaad niet op te wachten. Een flinke domper op het moment, maar gezien ik overtuigd ben van mn plannen gaf je me ook direct een nieuwe richting. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. De situatie op dit moment is als volgt:

 

Ik heb een investeerder gevonden die op zn zachtst gezegd enthousiast is over de plannen en hier samen met me in wilt stappen als er voor een ieder een win-win constructie ontstaat. De investering is niet echt hoog, en 90% van de schuldeisers zijn bereid akkoord te gaan met een eenmalige aflossing van 20% tegen finale kwijting.

Waar ik nu op wacht is de houding van de investeerder mbt het meefinancieren van de schulden.

 

Een opening dus, alleen we zijn er nog niet.

Link naar reactie
  • 0

@HappyLevel: je had helemaal gelijk, 3/4 van de schuldeisers zat hier inderdaad niet op te wachten.

 

Hoor graag dat ik gelijk heb ;)

 

 

en 90% van de schuldeisers zijn bereid akkoord te gaan met een eenmalige aflossing van 20% tegen finale kwijting.

 

 

Dus ook nog 10% te gaan. Zorg dat je inzet op een sanering van 100% van de schuldeisers. Die 10% kan later gewoon weer duizenden euros worden en je bedrijf de ondergang in helpen.

 

 

 

Waar ik nu op wacht is de houding van de investeerder mbt het meefinancieren van de schulden.

 

 

Waarom niet verder ook het traject van de bbz inzetten? Zoals ik melde is het onzin van de gemeente om te stellen dat schulden een reden zijn om geen bbz te kunnen aanvragen.

 

 

akkoord te gaan met een eenmalige aflossing van 20% tegen finale kwijting.

 

 

Zorg in ieder geval dat je alles goed op papier zet! Zorg dat je goed helder formuleer dat het aanbod tegen finale kwijting is en het aanbod voldaan wordt als ALLE schuldeisers akkoord zijn met het voorstel.

 

Succes.

 

Danny

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 240 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.