loading
Ga naar inhoud
bikkel
Verberg

zelf bedrijf verkopen of door een BDO?

vraag

Momenteel ben ik me aan het orienteren op een verkoop van mijn bedrijf. Ik heb al enkele gesprekken gehad met o.m BDO en andere F&A ondernemingen maar toch wordt ik door vele mensen geadviseerd om ver weg te blijven van "dat soort" bedrijven en proberen om zelf mijn bedrijf te verkopen. Ik ben immers degene die het het beste kent en zodoende de waarde het beste kan verwoorden, vooral in mijn geval daar het een goedlopend Internetbedrijf is.

 

wat is de mening van de forumbezoeker t.a.v. zelf verkopen (daarbij rekening houdend met alle valkuilen die je op je weg tegenkomt) of een F&A organisatie in dienst nemen?

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

5 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hoi Bikkel,

 

Als voormalig investeerder en koper van bedrijven raad ik je aan om professionals in te huren. Geen accountants of banken maar fusie- en overname specialisten (M&A of "mergers and acquisitions" heet dat in jargon). Het kopen en verkopen van bedrijfen is een vak apart met de nodige valkuilen. Jij hebt verstand van ondernemen, M&A specialisten hebben verstand van het handelen in bedrijven. Ik ben van mening dat iedereen zich met z'n eigen specialisme moet bezig houden.

 

Je kunt me altijd bellen om te discussiëren over de voor- en nadelen.

 

Succes ermee!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
'bikke'l schreef:

Momenteel ben ik me aan het orienteren op een verkoop van mijn bedrijf. Ik heb al enkele gesprekken gehad met o.m BDO en andere F&A ondernemingen maar toch wordt ik door vele mensen geadviseerd om ver weg te blijven van "dat soort" bedrijven en proberen om zelf mijn bedrijf te verkopen. Ik ben immers degene die het het beste kent en zodoende de waarde het beste kan verwoorden, vooral in mijn geval daar het een goedlopend Internetbedrijf is.

Wat is de mening van de forumbezoeker t.a.v. zelf verkopen (daarbij rekening houdend met alle valkuilen die je op je weg tegenkomt) of een F&A organisatie in dienst nemen?

 

Mijn ervaring is:

Als je wat wilt verkopen zijn er genoeg omstanders die je daarmee willen helpen en natuurlijk er een graantje van mee willen pikken als het kan hoe 'goed bedoeld ook'.

 

advies:

niet gelijk doen!

 

Tuurlijk hebben allerlei consultant-bureau's daarin ervaring maar waarom de makkelijkste weg kiezen als het ook anders kan.

Je moet het een beetje vergelijken met de beurskoersen.Je kan via de bekende weg gaan of zelf de tussenpersoon uitschakelen hoe goed die tussenpersoon ook is volgens zegge,en er zelf wat meer werk van maken.

Beste is gewoon een vrijblijvend(dus ook geen enkele fee vooraf betalen) gesprek vragen met zo een specialistisch bureau en ze een praktische voorbeeld-case voorleggen en hoe zij het zouden oplossen voor jou op dat moment.(of de uitnodiging van bovenstaande poster accepteren)Let wel dat er altijd doorgevraagd wordt omdat ze nu eenmaal graag een inschatting willen maken voor hun kansen als ze een inzocht hebben in jouw bedrijf en daarop dan doorgaan in de hoop "je lekker te maken"Nogmaals...bekende verkoop-taktiek en moet je niet in trappen.Als ze je niet op dat moment dat kunnen geven wat jij wilt weten(zie case) dan opstappen en doorgaan naar de volgende en zo doe je dan wat kennis op waaruit JIJ dan zelf een afweging kunt maken wat te doen.

Waar ik naar toe wil is dat vaak afwegingen die door derden worden gemaakt vaak als "het beste alternatief " worden betitelt als jij voor wat dan reden ook niet tevreden zou zijn en je dus altijd met een "he shit" gevoel blijft zitten dat er meer uit was te halen.

Heb je daar allemaal geen zin in dan gewoon het eerste beste bureau binnenlopen, die mooie ---" wij kunnen heel veel voor iets betekenen want blablabla "---verhalen aanhoren,mooie map in ontvangst nemen met de credentials en dan hetgeen voor ze je eruit halen ontvangen en hun als fee nog een flinke kluit van geven.

Snelste en meest makkelijke manier als je van alles zo snel mogelijk af wilt zijn.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

ik ben niet de enige aandeelhouder maar er zijn een aantal belanghebbenden wat de besluitvorming niet echt vereenvoudigd. Ik ben het eens met je zegt dat de gespecialiceerde bedrijven de meeste kans geven op snel succes maar tegen wellicht een lagere prijs. Dan is een vaak gehoord argument, dat de snelste weg altijd tot een lagere prijs leidt.

 

Mijn gesprekken met de specialisten waren vaak kansloos omdat de heren niet te diep op de zaak willen ingaan. Een echte case study voorleggen zal dan ook niet gaan werken, ze willen eerst de garantie van de opdracht voordat ze hun "kennis" prijsgeven.

 

Ik probeer nu een traject in te gaan van 2 maanden waarin ik een specialist opdracht geef tot een waardebepaling en bedrijfsanalyse met het oog op verkoop maar daarnaast ga ik parallel aan dit traject zelf op onderzoek uit om de valkuilen te ontdekken bij het verkopen van het bedrijf. Want mocht het zo zijn dat de waardering te laag is en de specialist niet achter een hogere prijs staat, dan gaan we het zelf doen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Je kan zelf jouw onderneming verkopen. De vraag is alleen of je wel alle gevolgen overziet.

 

1. Anonimiteit. Het laatste wat je wilt is dat alle informatie van jouw onderneming op straat komen te liggen.

2. Waarde en prijs. Hoe bepaal je de waarde en prijs van de aandelen. Is de onderneming tegen een bepaalde prijs wel verkoopbaar (niet alle internetondernemingen worden net als Marktplaats vor 50 x de verwachte winst verkocht).

3. Juridisch. Een vrijblijvend gesprek kan achteraf gezien misschien wel bindend zijn geweest.

4. Verstrekking van onjuiste gegevens. Alle informatie die je verstrekt wordt gebruikt tijdens het due dilligence onderzoek. Als achteraf blijkt dat de door jouw geschetste waarheid niet overeenkomt met de werkelijkheid, kan dit vergaande gevolgen hebben.

 

5. Deal structuur. In 1 keer betaald worden of in termijn. Als je in termijn betaald wordt gebeurt dit vaak op basis van bepaalde targets. Deze targets kunnen door een koper eenvoudig worden gemanipuleerd. Ook uitkering van aanwezig vrije reserves, liquide middelen kan ervoor zorgen dat je eigenlijk minder krijgt dan je dacht.

 

Als je geen M&A expert inschakelt, zorg er dan in ieder geval voor dat je de contracten etc. door een gespecialiseerde jurist laten bekijken.

 

Ik ben zelf actief in de M&A wereld. Je kan beter een percentage van de opbrengst betalen aan een goede adviseur dan achteraf tot de conclusie komen dat de deal toch niet zo goed was als je dacht.

 

 


Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

ik ben het met voorgaande spreker eens. penny-wise is pound-foolish. hou er rekening mee dat de koper wel ervaren adviseurs heeft. voor hun is het de 100e koop, voor jou de 1e verkoop. de investering van het gebruik van goede adviseurs betaalt zich altijd terug.


Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 10 leden online en 126 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké