• 0

Website verhuizen naar andere provider, hoe bewaak ik de ranking?

Een vraag voor de kenners! Ik sta op het punt een website te verhuizen naar een andere provider maar mijn klant is als de dood dat hij de in 6 jaar opgebouwde pagerank, organische ranking in Google en backlinks verliest. Begrijpelijk natuurlijk. Ik weet het een en ander van SEO en webtechnologie maar ik merk dat mijn kennis hierin tekort schiet. Ook zoeken op HL en het internet gaf mij nog geen 100% zekerheid over de beste aanpak. Daarom mijn verzoek om hulp en advies zodat ik mijn klant goed kan adviseren.

 

Actuele situatie

Deze website draait op de webserver van een klein bureau met een eigen CMS. Niets van de oude site wordt gemigreerd, alleen de backlinks, posities in Google en pagerank zijn van belang. Het huidige webbureau spartelt tegen en jaagt mijn klant angst aan door te zeggen dat hun posities in Google verloren zullen gaan met een nieuwe website.

 

Nieuwe situatie

De domeinnaam blijft hetzelfde, zal alleen moeten worden verhuisd. Alle content is herschreven, foto’s en video’s zijn opnieuw gemaakt. De nieuwe website gebruikt Wordpress als CMS en zal gehost worden bij een nog te kiezen provider.

 

Is dit de werkwijze?

Hoe kan ik deze website het beste overzetten naar de nieuwe provider zonder verlies van pagerank en backlinks? Als ik het allemaal goed heb gelezen en begrepen, moet het als volgt gaan:

1. Upload van de nieuwe website naar de nieuwe provider en testen of deze goed werkt

2. Verkorten van de TTL op het DNS record zodat het nieuwe IP adres actief wordt gepusht - als ik er bij kan tenminste…

3. DNS record aanpassen. Als ik geen actieve toegang heb hiertoe, dan regelt de nieuwe hostingprovider dit bij de administratieve verhuizing van de domeinnaam?

4. Zodra de nieuwe website zelfstandig wordt gevonden kan de oude offline.

 

Is het bovenstaande proces de manier waarop het moet gebeuren? Mis ik iets, zie ik iets over het hoofd? En… behoud ik hiermee die kostbare rankings???

 

Tot slot nog een redirect vraag. Kan ik met een .htaccess script op de nieuwe site nog de oude webadressen afvangen en doorsturen naar de nieuwe pagina’s of moet zo’n redirect op de oude webserver plaatsvinden?

 

Alvast bedankt voor jullie advies en meedenken!

 

Groet,

iOptimize

 

iOptimize maakt klanten van bezoekers en verbetert het rendement van je site.
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste,

 

Als je wilt dat de website de ranking van de huidige website houdt zijn een aantal punten belangrijk.

 

- Je Wordpress website heeft een SEO plugin nodig bijvoorbeeld Yoast

- De website heeft veel actuele informatie nodig

- Probeer de Url writing hetzelfde te laten. Kan dat niet of wil je dat niet, plaats dan in een .htacces bestand redirects van de oude Url's naar de nieuwe Url's en upload een sitemap bij Google webmaster tools

- Plaats de website op een snelle server

- Pas de dns van van de domeinnaam aan bij de verhuizing

- Als een website een hoge positie in zoekmachines heeft is er waarschijnlijk ook linkbuilding. Als er een linkpagina is verhuis je de pagina mee en houd je de Url

- Optimaliseer alle pagina's en controleer in de logs of er veel 404 pages zijn voor bepaalde Url's

 

Nou je hebt nog wat te doen.

 

Als je nog andere vragen hebt hoor ik het graag.

 

Groeten,

 

Manolito van de Wouw

Clickbizz Internet Solutions

 

Link naar reactie
  • 0

De punten die je hier schetst zijn inderdaad de belangrijkste aandachtspunten, met de volgende aantekeningen:

 

- Wat betreft stap 2 en 3 zou mijn advies echt zijn: doe dit volledig stapje voor stapje. Niet het overzetten van de DNS combineren met het doen van een verhuizing naar een andere registrar. Je komt dan op een iets meer uiteen gezet stappenplannetje:

 

1. Verlaag de TTL van de DNS-records. Let op: ieder record kan een eigen TTL hebben. Ook de nameservers hebben een TTL. Alle TTLs samen zijn belangrijk. Verlaag deze, maar overdrijf het niet. Een TTL van 10 minuten is prima acceptabel bv. Een paar seconden is wat overdreven.

 

2. Wijzig nu bij de oude hostingprovider eerst de DNS van de gebruikte A-records naar het IP van de nieuwe hostingprovider. Dit moet je natuurlijk even goed afstemmen: even het juiste IP aan de nieuwe webhoster vragen, en of zij hun webserver al zo hebben ingesteld dat die ook de website op dat domein kan serveren. Dit zijn technisch gezien allemaal losse instellingen.

 

Vergeet niet ook de MX-records te wijzigen als e-mail mee gaat. Controleer alles nauwkeurig en doe dit niet 10 minuten voor je gaat slapen ;)

 

Doe je iets fout, dan kun je door de lage TTL makkelijk weer terug.

 

3. Check of alles correct werkt, nu je de DNS hebt gewijzigd. Check ieder DNS-record los met dig (linux) of nslookup (windows). Controleer goed of je inderdaad de website op de nieuwe host krijgt geserveerd. Clear je cache om vergissingen te voorkomen. Check ook of e-mail nog goed aankomt. Gebruik hierbij bij voorkeur NIET de SMTP van de oude webhoster.

 

4. Als alles correct werkt, kun je vervolgens aan de nieuwe hostingprovider vragen om de domeinnaam te verhuizen. Geef nadrukkelijk aan dat het A-record naar IP X moet gaan verwijzen, en MX-record naar IP Y, etc. De lage TTL kun je nog even behouden: handig als er toch een foutje is gemaakt.

 

5. Als de verhuizing compleet is, weer checken, etc.

 

Het afvangen van de oude URLs doe je op de nieuwe webhost. De DNS verwijst namelijk daar naar toe na de verhuizing, dus Google komt bij het opvragen van een oude URL uit op de nieuwe host. De nieuwe host moet dus weten wat daarmee te doen.

 

Meestal kan dit wel een .htaccess. Soms moet het in het control panel op een andere manier. Hangt af van de hostingomgeving.

 

Behoud je hiermee je rankings: zekerheid heb je nooit, maar je kunt in ieder geval stellen dat je alles in het werk hebt gesteld om de rankings te behouden. De SEO-kant van rankings behouden ken ik niet zo goed. Wellicht een goed idee om na de verhuizing meteen even in Google Webmaster Tools even de nieuwe sitemap.xml in te sturen/te controleren en andere waarschuwingen daar meteen te fixen (kijk even goed rond, crawl errors e.d.). Google weet natuurlijk ook dat websites wel eens worden verplaatst, en het is vanuit Google gezien denk ik niet erg logisch om bij een korte onderbreking meteen alle pagerank naar de vaantjes te laten gaan.

 

Succes :)

Advice is what we ask for when we already know the answer, but wish we didn't.

Benzineprijs omhoog? Maakt mij niks uit. Ik tank toch altijd maar voor 20 euro.

Link naar reactie
  • 0

Dit topic druist volgens mij tegen de forumregels in, want het betreft hier toch een klantvraag?

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Heren, alvast bedankt voor jullie feedback en waardevolle aanvullingen. Ik vraag me alleen af wat de werkwijze is als het shared hosting betreft. Dan heb ik hoogstwaarschijnlijk geen toegang tot DNS records maar ben ik daarvoor afhankelijk van de internet service provider. Toch? Kan ik dan het volgende scenario uitvoeren:

 

1. Verzoek om verhuizing domein wordt ingediend en goedgekeurd door oude/huidige provider.

2. Nieuwe provider geeft alle gegevens om de website online te kunnen zetten, maar zet de daadwerkelijke verhuizing van het domein even on hold.

3. Website gaat online bij nieuwe provider en wordt getest m.b.v. een tijdelijke URL (direct IP adres).

4. Als deze goed staat, wordt de nieuwe provider ingeseind dat de verhuizing definitief gemaakt kan worden.

5. Nieuwe provider zorgt dat DNS gegevens geupdate worden.

6. Voor een transitieperiode van 24 uur (TTL tijd) kunnen bezoekers nog op de oude server terecht komen, daarna komen ze op de nieuwe server uit.

7. Oude server gaat offline.

 

@Hans

Als dienstverlener ben ik bezig een website te verhuizen. Ik, als ondernemer, zoek hier naar de beste methode, technieken zodat ik deze verhuizing kan uitvoeren. Ik stel geen vragen namens mijn klant, zoek alleen hulp om mijn werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Ik zie niet hoe dit in kan druisen tegen de forumregels eerlijk gezegd.

 

Groet,

iOptimize

iOptimize maakt klanten van bezoekers en verbetert het rendement van je site.
Link naar reactie
  • 0

Ik lees jouw topic

Daarom mijn verzoek om hulp en advies zodat ik mijn klant goed kan adviseren.
en de forumregel: 'Echter, vragen vanuit die expertisehoek voor eigen klantdossiers zijn niet toegestaan en worden verwijderd'

 

En dan interpreteer ik dat, maar misschien zit ik ernaast, dan hoop ik door een mod keihard op de vingers getikt te worden. :)

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

@Hans

Als dienstverlener ben ik bezig een website te verhuizen. Ik, als ondernemer, zoek hier naar de beste methode, technieken zodat ik deze verhuizing kan uitvoeren. Ik stel geen vragen namens mijn klant, zoek alleen hulp om mijn werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Ik zie niet hoe dit in kan druisen tegen de forumregels eerlijk gezegd.

 

Hans heeft gelijk, een boekhouder (om het maar even bij mijn eigen vakgebied te houden) mag hier ook niet komen vragen of een investering van een van zijn klanten onder een investeringsregeling valt en aan welke criteria. Het verhuizen van de website doe is onderdeel van jou dienstverlening, dus is het vragen hoe je dat het beste doet is dan niet toegestaan.

 

quote uit de forumregels.

Juristen, fiscalisten en boekhouders delen belangeloos hun expertise op Higherlevel.nl. Dit wordt enorm gewaardeerd. Echter, vragen vanuit die expertisehoek voor eigen klantdossiers zijn niet toegestaan en worden verwijderd;

 

Uiteraard staat het je vrij om met leden met deze expertise via pm of mail verdere tips en ervaringen uit te wisselen.

maar dit topic gaat op slot.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 158 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.