• 0

Solar scoop

Ben je geïnteresseerd in duurzaam, ondernemen of duurzaam ondernemen? Wij ook, daarom is dit misschien wel een interessant draadje om te lezen.

Wij gaan op onze blog op HL.nl verslaan wat we allemaal tegen komen om van een goed idee klinkende munt te maken. Dat is tenminste de bedoeling. We willen hiermee bereiken dat vooral uitvinders zich in onze situatie herkennen en hopen daarmee ook een stukje gereedschap te zijn voor jouw goede idee!

Discuseer en denk met ons mee. Maar lees dit stukje wel even door omdat herhaling van vragen voor andere lezers als storend wordt ervaren.

 

Wij zijn Rogier en Joop, zakenpartners, voor het eerst elkaar ontmoet bij het Higherlevel offline event. Wij vinden het onze verplichting om voor de lezers van deze site onze bevindingen zo transparant mogelijk te verslaan. Uiteraard kunnen we nog niet uit de doeken doen wat de vinding precies inhoud.

 

Korte intro:

Rogier, (ondernemer) heeft een goed idee op het gebied van zonne-energie. Hij denkt dat het simpel anders kan en na enkele testjes ziet hij dat zijn idee inderdaad werkt.

Op het Higherlevel event loopt hij tegen Joop de Kock aan en die heeft ervaring als uitvinder. Joop vind het ook een goed idee en besluit Rogier te helpen door middel van het openstellen van zijn netwerk en het vertellen van de fouten die hij in het verleden heeft gemaakt.

De samenwerking is een feit: zo kan Rogier sneller zijn doel bereiken en weet via Joop in ieder geval hoe het niet moet. ;D

 

Vanaf daar is het snel verder gegaan. Er zijn meer tests gedaan en daaruit blijkt dat het rendement van een zonnepaneel minimaal 20 procent hoger werd. Maar meer is ook mogelijk. Het idee is gegroeid, naar een bijna tastbaar product.

 

Inmiddels hebben we een afspraak gehad met een gerenomeerde partij die het geheel kan uitontwikkelen en vooral de testen etc kan verzorgen. Eventueel willen ze ook participeren. Binnenkort horen we daar meer van.

 

Daarnaast kunnen we terecht bij Enexis, die ook mee wil helpen. En zo zijn er nog 1 of 2 partijen die ook interesse hebben.

 

Dit zijn interessante partijen, omdat we simpelweg ook financiering nodig hebben om van klein testmodel naar een grootschalig testmodel over te gaan naar uiteindelijk een pre-productie model.. Rekening houdend met alle eisen en wet- en regelgeving,

 

Uiteraard zijn we niet vergeten om het idee/ontwerp te beschermen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan in de octrooi databases. Al hebben we dit uiteraard ook al zelf uitgebreid gedaan. Zelfs Google geeft geen antwoordt ;)

 

Natuurlijk is het zaak om de commercie niet uit het oog te verliezen. Inmiddels hebben we al, zonder details te geven, het prive mail adres van de directeur van een zonnepanelen fabriek gekregen.

 

Eigenlijk is het dus zaak om alle lijnen uit te zetten, zodat we keuzes hebben, en ook direct kunnen schakelen wanneer het tijd is. Wanneer het octrooi er ligt kun je dus de zonnepanelen fabrikant bijvoorbeeld direct benaderen, en uiteraard ook andere opties open houden.

 

Voor dit idee/product zijn er namelijk 3 opties:

- Het idee en intellectueel eigendom verkopen

- Het product wat af is en uitontwikkeld is in licentie laten bouwen door derden, en een percentage van de omzet ervoor vragen

- Zelf een fabriek beginnen en een groot voordeel hebben ten opzichte van de concurrenten.

 

Op dit moment sluiten we uiteraard niks uit.

 

stay tuned

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0
Inmiddels hebben we al, zonder details te geven, het prive mail adres van de directeur van een zonnepanelen fabriek gekregen

 

Mijn gevoel zegt dat dit idee nog wel wat tijd nodig heeft om volwassen te worden, dat is natuurlijk maar een gevoel als ik tussen de regels door lees. Ik heb hier ook zeker 3 telefoonnummers van eigenaren van zonnepaneel fabrieken.. en nog 10000 andere eigenaren van fabrieken. En de voornamen van de kinderen en kleinkinderen natuurlijk ook.

 

Rendement op zonnepanelen is kinderlijk eenvoudig te verhogen, paar spiegels ernaast en voila, het paneel levert meer vermogen. Lens constructie kan ook ervoor natuurlijk, Heel goedkoop en direct winst.

 

Probleem hierbij is echter dat de levensduur van zonnepanelen en de stabiliteit van de hele installatie afhankelijk is op de lange termijn van werktemperatuur in de zonnecellen zelf. Om echt in kaart te brengen welke impact dit heeft ben je wel even verder.

 

Natuurlijk weet ik niet welke pixidust er gebruikt gaat worden, maar als het gaat om standard poly of multi crystallijne standaar zonnecellen dan zijn er grenzen aan hetgeen je kan doen en hiernaast de praktische implementatie waarbij de verhoging (20%) aan rendement ook in elke cel moet zijn te behalen.

 

Advies wat ik zou geven op dit onderwerp:

1) verkoop de rechten als je kunt.

2) Uitontwikkellen is noodzaak om op punt 1 een goed resultaat te krijgen (dit gaat bakken met geld kosten)

3) Als je geen verstand hebt van een fabriek runnen en opzetten, begin er dan niet aan.

Link naar reactie
  • 0

Allereerst hulde aan deze twee kanjers, die hier laten zien dat ze de armen uit de mouwen steken en volop met innoveren en ondernemen bezig zijn. Jammer dat dit soort berichten zo weinig worden gepost. En ja, er zijn wereldwijd honderden technici bezig op dit onderwerp en dat maakt het voor jullie des te spannender, of de vinding echt van waarde kan zijn of niet. Maar ook al zou het niet lukken, laat je niet terughouden door tegenslag en betweters. Blijf doorgaan met dit soort activiteiten en je zult merken dat je van het ene in het andere rolt.

Ik wens jullie in elk geval heel veel succes!!!

Link naar reactie
  • 1

Als ik het zo is lees klinkt het inderdaad een beetje kinderachtig om te brullen dat je een e-mail adres van iemand hebt, bijna net zo kinderachtig om erop te reageren door te zeggen dat je daar zelf ook drie van hebt.

:-\

Rogier is helemaal nieuw wat betreft het schrijven van een blog en daarom wil ik jullie wel vragen een beetje aardig voor hem te zijn, het is een hele aardige kerel namelijk.

Ik moet je wel gelijk geven in het advies wat je achterlaat en daar gaat het tenslotte om

,die leermomentjes he!’

Wat hij heeft bedacht is heus geen spiegeltje of zo iets ,het is echt de moeite waard om uit te zoeken.

Hij weet er al aardig wat vanaf en al helemaal genoeg om te weten dat koeling een grote rol speelt.

Het nieuwheid onderzoek loopt inmiddels mede dankzei Peter Odems en hopelijk kunnen we snel dieper ingaan op de techniek, dat leest ook makkelijker en maakt het draadje misschien wat duidelijker en daarmee interessanter.

In alle gevallen bedankt voor het lezen en je reactie natuurlijk! :)

Ps ik denk ook niet dat het zijn ambitie is om zelf de fabricage en het hele verhaal zelf te doen.

Ik denk dat hij tot een punt wil komen van een proof of concept en een werkend model om de boel te kunnen verkopen. ;)

 

www.restnrg.com

Link naar reactie
  • 0

Bij de race met zonnewagens in Australie zijn ook enkele speciale cellen (constructies) toegepast bij een van de wagens. Welke dat is weet ik niet. Deze (constructie, cellen) geven een aanzienlijke rendementsverhoging (te gebruiken bij de stilstand) .

Heeft jouw vinding hier wat mee te maken?

Link naar reactie
  • 0

Het koelen van zonnepanelen geeft een beter rendement. Tenminste, als het (erg) warm is én de zon schijnt. Koelen heeft dus niet altijd zin. Als de extra kosten en grotere kans op "techniekfaal" niet opwegen tegen de rendementsverbetering is het goedkoper een extra paneel te plaatsen bijvoorbeeld 5 ipv 4 (20% extra maar dan altijd, ook bij hitte ;) ) dan de bestaande panelen van koeling te voorzien.

Heel veel vindingen zijn op zich prima maar het vertalen naar de praktijk is vaak het grootste probleem.

 

Dacht zelf nog niet zo lang geleden om zonnepanelen van Peltier elementen te voorzien om extra stroom te genereren. Al snel kom je er dan achter dat een extra paneel veel goedkoper is.

 

Neemt niet weg dat onderzoeken nooit kwaad kan. Als je maar niet de klassieke fout maakt ergens heel veel tijd en geld in te stoppen om er vervolgens achter te komen dat het toch niet zo'n goed idee was. Ga dus eerst kritisch na waarom er nergens in de wereld iemand op het zelfde idee is gekomen terwijl er talloze universiteiten bergen onderzoek in stoppen.

 

Link naar reactie
  • 0

Nou Brood, ik denk niet dat Rogier zijn vinding betrekking heeft op wat jij bedoeld.

En sorry dat we er voor nu even niet meer over kwijt kunnen dan te zeggen dat het een vrij eenvoudige ,low tech’ vinding betreft wat mij dan ook (jan doedel) zorgen baart tijdens het nieuwheid onderzoek. Ik heb al veel gekeken via google uiteraard maar ook op espacenet maar gelukkig niet moordends kunnen vinden.

De komende weken zullen spannend worden omdat we achter de schermen druk bezig zijn met strategie.

Wat op het ogenblik belangrijk is ,is het kiezen van de juiste partijen die op ons pad komen, hier komen wij later uiteraard op terug omdat dit een belangrijke en leerzame face is van ons avontuur!

Bedankt voor jullie reactie en inbreng, fijn weekend nog allemaal. 8)

 

www.restnrg.com

Link naar reactie
  • 0

Aanstaande maandag gaan we dealen met twee bedrijven.

De bedoeling is dat ze ons helpen om de boel handen en voeten te geven.

Het is ons duidelijk dat er een tastbaar iets moet komen waarmee we kunnen vergelijken ten opzichte van bestaande systemen.

Gelukkig is dit niet al te moeilijk en ook niet ontzettend kostbaar om te maken.

Hier de geheimhoudingsverklaring die we gaan gebruiken, misschien handig om te zien.

Maandag dus meer strategisch nieuws als het aan ons ligt! Prettig weekend allen! :)

GEHEIMHOUDINGSVERKLARING UITVINDING

Ondergetekende (firma/naam):

Adres:

Postcode Plaats:

Vertegenwoordigd door:

Zich legitimerende met:

__

Verklaart dat:

a. Ondergetekende is benaderd door Rogier van Hoof en Joop de Kock, wonend te Zutphen en Leidschendam, hierna te noemen "Uitvinders", met het verzoek kennis te nemen van zijn product of idee, welke betrekking heeft op rendement verhoging van PV zonne-energie systemen, hierna te noemen solar-scoop, zoals nader omschreven in de bij deze verklaring horende bijlage , welke ondergetekende ter inzage zal krijgen nadat onderhavige verklaring getekend is en welke bijlage door ondertekende na inzage per pagina "voor gezien" getekend zal worden.

b. Ondergetekende de informatie, welke schriftelijk is vastgelegd in de onder a. bedoelde bijlage, wenst te verkrijgen van Uitvinders teneinde solar-scoop op technische en/of commerciële haalbaarheid te kunnen beoordelen.

c. Ondergetekende de onder b. genoemde informatie zal beschouwen en behandelen als strikt vertrouwelijke informatie en deze informatie tegenover derden strikt geheim zal houden.

d. Ondergetekende slechts die medewerkers van haar organisatie van de onder b. genoemde informatie op de hoogte zal stellen, voor wie geldt dat zulks voor ondergetekende strikt noodzakelijk is, om een gefundeerd oordeel over de informatie en de vinding te verkrijgen.

e. Ondergetekende bovendien deze medewerkers zal binden aan de inhoud van deze geheimhoudingsverklaring.

f. Ondergetekende de onder b. genoemde informatie niet ten behoeve van zichzelf of derden zal gebruiken, tenzij ondergetekende ten genoegen van de Uitvinders kan aantonen dat de door uitvinder verstrekte informatie reeds voor ondertekening van onderhavige verklaring binnen het bedrijf van ondergetekende en/of publiekelijk bekend was.

g. Ondergetekende Uitvinder in de onder f. genoemde situatie z.s.m. onder opgaaf van bron van deze bekendheid op de hoogte zal stellen.

h. Ondergetekende Uitvinders binnen 3 weken na kennisname van de onder b. bedoelde informatie schriftelijk op de hoogte zal stellen van de uitkomsten van de conform b. verrichte beoordeling .

Blad 1 van 2 bladen,

i. Ondergetekende, indien ondergetekende solar-scoop of daarvan afgeleide producten of ideeën wenst te fabriceren of te exploiteren, met de Uitvinders in onderhandeling zal treden over een schriftelijke overeenkomst, waarin de wederzijdse rechten en verplichtingen geregeld zullen worden.

j. Ondergetekende, indien hij aan Uitvinders te kennen geeft gegeven geen interesse te hebben in solar-scoop, dan wel met Uitvinders niet tot overeenstemming komt over de in i. bedoelde overeenkomst, geen verdere activiteiten van welke aard dan ook met betrekking tot solar-scoop zal ondernemen.

k. Ondergetekende het onder c. en f. genoemde zal betrachten gedurende vijf jaar na ondertekening van deze verklaring.

l. Ondergetekende aan Uitvinders een onmiddellijk opeisbare boete verbeurt van EUR 15.000,- (zegge vijftienduizend Euro) voor elke overtreding van het hiervoor bepaalde dan wel -naar keuze van de Uitvinder- EUR 10.000,- (zegge tienduizend Euro) voor elke dag dat de overtreding voortduurt, waarbij een gedeelte van een dag voor een hele dag geldt. De boete(s) kom(t)(en) aan de Uitvinders toe onverminderd alle rechten en vorderingen, daaronder mede begrepen de vorderingen tot nakoming van de niet nagekomen bepaling(en) en elk recht op schadevergoeding naast de hiervoor bedoelde boete(s). is tegenover cliënt aansprakelijk voor de aantoonbare schade door deze geleden als rechtstreeks gevolg van een verwijtbare en toerekenbare beroepsfout door begaan. Iedere aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van wordt uitgekeerd, vermeerderd met het in dat geval voor toepasselijke risico. Daarbij zal, niettegenstaande het voorgaande, de aansprakelijkheid van voorts in alle gevallen beperkt worden tot een bedrag van € 500.000.

m. Alle geschillen die in verband met deze overeenkomst ontstaan, geschillen over het bestaan en de geldigheid daarvan daaronder begrepen, zullen bij uitsluiting worden beslecht door de bevoegde rechter te Den Haag.

n. Deze verklaring wordt uitsluitend beheerst door Nederlands recht.

 

Het idee betreft : zie bijlage solar-scoop

 

voor gezien:

 

Bedrijf B.V.

Directeur, Dhr./Mevr.

Plaats, datum.

 

Link naar reactie
  • 0

Gister wezen praten met de twee partijen waar we het over hadden.

MMID is een bedrijf dat kan helpen om in het kort gezegd van je idee een product te maken en alles wat daar ongeveer bij komt kijken en P&O heeft een adviserende rol in het financier gedeelte en pluist uit of en zo ja welke subsidie er op het project kan worden los gelaten.

In principe staan beide partijen klaar om ons te helpen want aan het idee ligt het niet volgens mij.

Het eeuwenoude bekende probleem is ook hier weer het aller eerste kapitaaltje om de boel in gang te zetten.

Eerst R&D en octrooieren en dan een product maken van je idee dat is de moeilijkste stap.

In deze face is het onmogelijk om een investeerder te vinden omdat deze kijken naar rendement

Wij hebben een goed idee en daar kun je geen rendement uit halen voordat het idee omgezet is in een verkoopbaar product.

Het is in deze belangrijke face dat veel goede ideeen sneuvelen door gebrek aan lef!

Lef tonen in de vorm van een investering maken op je gevoel en hiermee jezelf inkopen in iets wat nog gebeuren moet, maar je het voordeel is dan wel dat je voor een prikkie veel aandelen in handen krijgt voor het geval het idee zich ontspruit tot een goede business. Jawel, zoals ik al eerder op dit forum riep, het earley mover advantage’

Zoek niet naar een subsidie voor R&D want dat bestaat niet, we zullen zelf in de buidel moeten tasten om de eerste werkende modellen te kunnen maken.

De bedoeling is om hiermee in beeld te krijgen wat het voordeel is ten opzichte van conservatieve systemen en hieruit een business case te maken.

Zodra er een business case te maken is betekend dit dat we de getalletjes weten en dan is het weer mogelijk om de weg vrij te maken voor regulieren bank gang, we hebben dan immers geen goed idee meer maar een nieuw product met een wereldwijd alleenrecht!

Knutselen en bedelen zal de komende tijd centraal staan ben ik bang maar qua techniek is dit wel de leukste face voor mij als techniek lief hebber en niet zo zeer zakenman.

We houden jullie op de hoogte, groet Joop

http://www.mmid.nl/

http://www.pnoconsultants.com/countries/NL/EN/Pages/default.aspx

 

www.restnrg.com

Link naar reactie
  • 0

Even voor de duidelijkheid. Dit is volgens mij de goede volgorde van werken:

 

1. (Afhankelijk van uitslag vooronderzoek) Patent aanvraagprocedure/indiening voorbereiden.

 

2. Aanvraag indienen.

 

3. Crowd-funding en HL-funding.

 

4. Nog even goed naar het mechanische kostenplaatje kijken. (doe ik graag voor jullie)

 

5. Zo snel mogelijk een presenteerbaar model maken om mee de markt op te gaan.

 

6. Het hele project incl. patent-rechten verkopen aan de hoogste bieder.

Link naar reactie
  • 0

Eigenlijk moet je na eerst grondig uitgezocht te hebben of het echt nieuw en innovatief is een werkend model bouwen en dan pas een octrooi (laten) schrijven door bijv. Cees die overigens ook kan helpen bij het onderzoek.

Dat zorgt ervoor dat het octrooi veel scherper geschreven kan worden en er ook meteen naar de nawerkbaarheid (een van de eisen) kan worden gekeken.

 

Persoonlijk zou ik zoiets zeker eerst voorleggen aan een deskundige bijvoorbeeld Wilfried van Sark. Die kan, naast beoordelen of het echt nieuw is, waarschijnlijk ook vrij eenvoudig in zijn netwerk zorgen voor een prototype en de nodige testen doen. De apparatuur daarvoor is al voor handen. Uiteraard wel met een geheimhoudingsverklaring werken maar dat was al duidelijk.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 229 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.