Jump to content
  • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

    Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
    Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
    During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
RobbinvdW

Zoekt tips en adviezen ondernemersplan Luxe Restaurant

Recommended Posts

Kijk.. een mooi uitgebreid verhaal. Duidelijk, informatief en goed geschreven! Zou er een TV-programma over jouw starters-avonturen komen, dan zou ik er zeker iedere aflevering van willen zien!

 

Maar... zou ik een draak zijn in Dragon's Den, dan ligt het toch anders. Want dan gaat het om mijn geld en je wordt geen rijke draak als je je geld zomaar meegeeft aan iedere man met een plan. Dan moet ie alle cijfers op een rijtje hebbend mij moeiteloos kunnen overtuigen waarom het dom zou zijn er niet in te stappen. Wat heb je mij te bieden en hoe ga je dat waarmaken?

 

Wat ik nu nog mis in je verhaal is je ervaring als ondernemer. Ik geloof best dat er ondernemers zijn die het groot aanpakken en succesvol zijn. Maar daar tegenover staan er misschien wel meer die het niet halen. Zeker in de horeca zie ik vaak leuke nieuwe tentjes die na een jaar of twee in eens verdwenen zijn. De chef kon best koken, maar ergens ging het mis...

 

Persoonlijk geloof ik meer in ondernemers die zich op één of andere manier al bewezen hebben. Die hebben laten zien dat ze zichzelf hebben kunnen bedruipen met een succesvolle eigen zaak. Hoe ga jij dat laten zien? Hoe ga je bijvoorbeeld laten zien dat je ook goed kunt inkopen, voldoende klanten weet te trekken, personeel kunt aansturen, je administratie op orde hebt, etc. etc.?

 

Ik begrijp je punt. Wat mijn handicap is, is mijn leeftijd vooral. Nu blijft het een cijfer, maar de bank c.q. investeerder kijkt puur naar de feiten. Zoals al eerder hier verwoord is, en dat wat ik me ook zeker besef, is dat een 22jarige kok, die net leerling af is het denkt te gaan maken. (want ik ben nu laatste jaar gespecialiseerd kok en wil direct naar mijn opleiding beginnen) Echter heb ik in mijn plan naar eigen mening erg goed uitgelegd waarom IK juist denk te slagen naast alle andere 118 momenteel bestaande horeca gelegenheden in Nijmegen. Echter ben ik nog druk bezig met het belangrijkste: de cijfers.

 

Wat ik je wel kan vertellen zijn de antwoorden op je laatste vragen. Ik ben een kok met in mijn ogen heldere ondernemers ogen. Ik heb geen enkele ervaring als ondernemer yet. Uiteraard is het veel makkelijker voor een geldschieter om een ondernemer te beoordelen op zijn ervaring als ondernemer maar érgens moet je beginnen. En zonder ondernemers ervaring moet je extra duidelijk maken hoe je dat aan wil pakken.

 

Dat een chefkok (ookal is het de ondernemer) niet automatisch een ondernemer is, is een feit. Vele denken het allemaal te kunnen. Die zijn opgegaan in hun egocentrisch brein. Die zien alleen die mooie spitskool waar ze perfecte rondjes uit steken om die vervolgens af te koken in gezouten water á 20gram de liter om ze vervolgens te stoven bij uitgifte met de bouillon van een makke beer en af te maken met rookzout. Dat ze de helft van de kool weggooien word niet na gekeken. Tja.. de meeste zijn wel zo ver dat ze dat dan gebruiken voor personeelseten. Om het tóch nog een soort van bestemmingsplan te geven, maar je wilt ook niet elke dag spitskool vreten. Dit is een simpel voorbeeld maar ik heb in diverse bedrijven gewerkt waar ze soortgelijke acties hadden. 1 bedrijf verwerkte zóveel kreeft (elke dag 12-14 stuks), dat ze zóveel kreeftenschalen hadden dat ze ze maar weggooide. Terwijl je er mega geile saus/soep/bouillon van kan maken. Dat weten ze absoluut, maar leggen zich neer bij het feit dat ze uberhaupt al zoveel gasten mogen ontvangen om elke dag zoveel kreeften af te koken dat ze denken al genoeg winst erop te maken. Maar vergeten ze even dat die kreeften schalen net zo goed bij de prijs van €28 de kilo zitten en je dus elke dag zéker tussen de 1 en 2 kilo weggooit. Reken maar uit... Dat is nu het verschil met een ondernemer en een chefkok. Hoe hoger het niveau van de keuken (en dus de chef) de meer er weggegooid word over het algemeen.

 

Een mooi hiervan vind ik de amuse. Een amuse is een 'gratis' hapje wat de gast krijgt voor men aan het bestelde menu/gerecht begint. (ik weet dat iedereen hier de definitie van een amuse kent maar ik probeer een punt duidelijk te maken) De amuse is bestaan, honderden jaren geleden, vanwege restverwerking. De rest van die kool, om maar even in het verhaal te blijven, werd bijvoorbeeld verwerkt in een amuse om zo niks tot zeer weinig weg te gooien. Tegenwoordig word er overal speciaal ingekocht voor een amuse. Want meerder keren een product terug laten komen in een menu is zondigen. In de zeer luxe restaurants krijg je inmiddels tot wel 12(!) amuses voor je begint aan je menu. Dit is totale waanzin! Natuurlijk betaal je die amuse echt wel doordat die zit verweven in de menuprijs e.d. maar dan nog........ Ik neem het meerdere keren iets terug laten komen iets minder serieus als het om geld gaat hoor. Natuurlijk moet je geen 6x meringues terug laten komen in een 4 gangen menu incl. 6 amuses en pré dessert (heb ik ook meegemaakt, ook al zo raar) Maar je product ergens in verwerken, het liefst in dezelfde gang zodat het niet opvalt dat je 2 gangen achter elkaar die vervelende spitskool voorgeschoteld krijgt vind ik geen enkel probleem. Dát is ondernemersschap.

 

Maar ik wijk weer lekker af haha.

 

Mijn administratie besteed ik uit. De reden hiervoor is vrij simpel: ik heb te weinig kaas gegeten van deze zaken. Het is niet dat ik mij hiervoor niet wil interesseren want het is een belangrijk aspect van ondernemen. Maar ik wil mij blijven focussen op gerecht ontwikkeling en verfijning. Vernieuwing is een woord wat erg bij me past. Om het moment dat ik een gerecht gedetailleerd uitgewerkt heb c.q. verzonnen dan kriebelen mijn handen. Op het moment dat ik het gerecht maak, de opmaak of recepten verfijn omdat het niet is wat het moet/kan zijn. En ik geef dat gerecht voor het eerst mee zoals ik er 100& achter sta, dan voel ik me geweldig. Een soort gevoel tussen zenuwachtig en blijschap. Want jij kan het nog zo super vinden maar wat vind de gast ervan?? Op het moment dat ik datzelfde gerecht 2 maanden later nog steeds mee sta te geven is de spanning voor mij eraf. De gast kan het misschien nog zo geweldig vinden, ookal heeft hij/zij het misschien al wel vaker op. Maar dan is voor mij de spanning eraf. Dan word het automatisme om dat gerecht mee te geven en word je er minder scherp op. Uiteindelijk lijd dat tot kwaliteits verlies. Die momenten wil ik absoluut niet. Op het moment dat mijn interesse in het gerecht wat ik zelf neer gezet heb en zo tevreden over was wegebt stop ik ermee en zorg ik dat ik weer iets nieuws heb. Dat is A) een uitdaging voor mezelf en B) een voordeel voor de gasten. Als de gasten iets willen eten wat jaar in jaar uit in op de kaart staat stuur ik ze met glimlach door naar een collega ondernemer, maar dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres. Dit betekent overigens niet dat ik elke week nieuwe gerechten launch of wispelturig ben. Juist het tegenovergestelde. Als ik de boekhouding zelf regel dan heb ik zeer weinig tijd in ontwikkeling hiervan. Daarnaast is dit 1 van de meerdere redenen. Het gaat niet alleen om het eten. Ook personeel managment, wijnen, wijn/spijs en dergelijke zaken vragen mijn aandacht in vrije tijd. Dat vind ik heerlijk om te doen. Ik ben straks meer dan 80u met mijn zaak bezig in de week. Maar daar in kan ik geen boekhouding calculeren. A.s. maandag (gelijk recht zettende dat ik ergens hierboven me versprak op 'dinsdag') een gesprek bij een account bureau wat mij hiermee kan helpen en informeren. Daarbij word ook de salaris administratie uitbesteed aan het zelfde bedrijf.

 

Inkopen: Geen enkel probleem. Ik heb in diverse bedrijven zelf de bestellingen in mogen kopen, controleren, contact met leveranciers en dergelijke zaken. Ik weet wat ik zoek, de leverancier weet wat hij kan leveren. Daarnaast vind ik persoonlijk contact met de leveranciers ENORM belangrijk. Het moet een soort sparringspartner van je worden. Dit heeft diverse voordelen voor beide partijen.

 

Personeel aansturen: Ook geen probleem. Ik heb diverse leerlingen en stagiaires aangestuurd in meerdere bedrijven. Ik heb veel meer geduld met mensen dan ik me eerst besefte. Daarnaast begin ik met school over 2 weken aan een 4 weken (1 lesdag per week dus 4 lesdagen) aan de SVH leermeester cursus. Dit is overigens ook een vereiste natuurlijk om met leerlingen te mogen werken in de horeca. Onderschatten doe ik die cursus niet maar ben wel zeker van mijn zaak dat ik die haal. Aan ervaring van personeel aansturen, maar ook aan het vinden daarvan geen gebrek. Ik heb het idee dat mijn antwoord weer erg landradig word dus ik skip em naar je laatste specifieke vraag. Mocht je hier toch meer over willen weten wil ik hier zeker uitgebreid op terug komen :)

 

Voldoende klanten weten te trekken: D.m.v. de hele opzet van mijn bedrijf. Daar begint dat al. (zie verhaal ergens terug in dit topic waar ik uitleg wat ik wil gaan starten. Daarnaast heb ik meerder marketing technieken uitgelegd in mijn ondernemersplan waarin ik laat zien wat ik zoal wil gaan ondernemen voor gasten werving.

 

Ik hoop en denk hiermee antwoord te hebben gegeven op je vragen. Bedankt voor je respons!


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo'n visie of droom is fantastisch.

 

Als er nou geen bank of financier is die een beginnende jonge ondernemer van startkapitaal wil voorzien (omdat de inkomstenkant volstrekt onvoorspelbaar is), kun je een tussenstap overwegen waarbij je bv mikt op samenwerking in een bestaand slechtlopend restaurant, op de upgrading van een cafe-restaurant, op een restaurant in een hotel of zelfs iets in catering of street food. Begin een desert cafe en kaap de nazit: Toet Nijmegen! Dat is namelijk een prima manier om naam te maken en te bewijzen dat je ook de cijferkant goed overziet: track record. En wellicht alvast wat 'eigen geld' te sparen. Want een kast vol unieke boeken* heeft voor jou wel waarde, maar voor niemand anders.

 

Er zijn meer wegen die naar San Sebastian leiden (en een heleboel niet)...

 

(*zegt iemand met een kast vol unieke boeken over marketing)

 

Bestaat er trouwens al zoiets als koksmarketing? Waarbij je je eigen fanbase creëert?

 

Tja.. mijn droom is een luxe restaurant brengen op een down too earth manier. Geen hele poeha verhalen aan tafel welke 346 bereidingen er kwamen kijken bij het gerecht, of uit welk deel van de ardennen het vogeltje kwam, maar een GOED gerecht met GOEDE wijnspijs op een veel lossere manier gebracht dan menig luxe restaurant. Mensen hoeven niet persee binnen te komen in een 3 delig pak en te fluisteren in mijn restaurant. Die tijd is voorbij.

 

Natuurlijk moet je altijd je droom aanpassen aan de realiteit, maar iets anders starten als waar ik van droom ga ik niet aan beginnen. Dan begin ik gewoon liever niet als wel. Maargoed. Dat is ook geen vraag van ik moet en ik wil. Never give up staat er immers niet voor niets op mijn linker pols getatoeëerd.

 

Qua overnemen van een slechtlopend iets.. het is een kans gezien dat het financieel aantrekkelijk is. Maar je moet ook puinruimen als een dolle om het tot een succesvol iets te maken. Niet dat ik dat niet denk aan te kunnen maar ik begin liever met iets van wat mij is. Althans van ons. Want alleen ben in niemand. Het hele team is wat het maakt. Dus geen dessert café of goedkoop eettentje voor mij ;) Al is Zoet Nijmegen! een leuke naam :D

 

Doet me denken aan Zoetelief in Den Bosch. Ben daar na 2 weken gillend weggerend omdat ik me totaal verkeken had op wat ik ervan verwachte.


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zo hier en daar een wall of words snel gescand, dus vergeef me als ik wat over het hoofd gezien heb.

 

Heb je ook mentoren in de branche zelf?

Hoe goed ben jij als chef, kan jij een restaurant dragen en met jouw personal brand opladen?

 

Waarom ontwikkel je niet een product in het segment waar je in wilt gaan opereren, en ga zo je startkapitaal bij elkaar verdienen?

Bijvoorbeeld: hyperluxe catering voor op jachten en netwerkborrels en diners van rijke mensen.

Ondertussen doe je dan nog eens het nodige netwerk op ook en het dwingt je om nog beter te gaan begrijpen wat het luxe segment EN ONDERNEMERSCHAP (!!) inhoudt.

Stel dat je dat met 20.000 euro op kan tuigen, om zo in de loop van 4 jaar je benodigde kapitaal te verdienen?

 

Het is een beetje een typische vrouwenstrategie (ik heb een euro, daar maak ik twee euro van, daar maak ik vier euro van, daar maak ik acht euro van) maar die is soms slimmer dan de typische mannenstrategie (ik heb nu 1000 euro nodig om mijn gigantische droom waar te maken!) en minder riskant ook.

 

 

 

 

Haha mooie strategie. En daarnaast een stuk realistischer dan de mannelijke versie ;)

 

Kwa mentoren, (ik neem aan dat je dan letterlijk over school praat?). Mijn mentoren hebben allemaal in midden tot laag segment horeca gewerkt over het algemeen. Maar wel hebben ze o.a. d.m.v. hun horeca docenten bestaan ontzettend veel kennis. Dit is absoluut een 'partner' die ik ga gebruiken met het werven van personeel. Dat heb ik ook verweven in mijn ondernemersplan. Maar of ik via hun ook echt een netwerk kan opbouwen of eventueel zelfs in aanmerkingen kan komen met hun die geld hebben heb ik mijn ernstige twijfels bij. Niks als lof over mijn school hoor, een topper op horeca opleidingen gebied. Maar zodra je buiten hun boekje komt met bepaalde vragen zijn ze ineens niet thuis. Ik heb een juridisch traject achter de rug met een recent leerbedrijf. Zij houden zich daar volledig buiten.. En dat terwijl je gewoon een contract teken met het leerbedrijf zelf, maar ook een BPVO overeenkomst met zowel school als het leerbedrijf. Beetje raar. Maarja het leven is net zoals Lucille Werner he. T kan soms raar lopen..


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

excuus voor het misschien té langdradig uitleggen van mijn vragen maar ik denk dat informatie van belang is voor het krijgen van de juiste antwoorden.

 

Bij deze nog een verlaat compliment voor de uitgebreide documentatie van je vraag. Beter dan de nieuwkomers die hun vraag stellen als "Ik wil een restaurant openen, waar moet ik allemaal aan denken?" want daar kan ik dan niets mee. Hoewel je vraag nog niet heel specifiek is zitten er meer dan voldoende aanknopingspunten in je bericht en je ondernemingsplan. Maar dat blijkt ook wel uit alle reacties ;)

 

Ik bemerk trouwens dat ik wel heel zakelijk heb gereageerd op je persoonlijke relaas. Laat ik dan nog toevoegen dat ik zelf ooit ook kok wilde worden. Niet gedaan en ook goed, want ik ben net iets te veel bedenker en manager dan dat ik zelf dag in dag uit achter de pannen wil staan. Toch zou ik best nog eens mezelf willen verhuren als "menubedenker", "gerechtontwikkelaar" of "culinair creationist". Kookboeken met recepten doe ik niet aan, als ik ze krijg gaan ze ongelezen verder als doorschuifkado. Technieken, achtergrond en kookchemische processen ben ik wel dol op, maar daar zijn weinig boeken over dus dat is veel desk research. Ik heb meerdere boeken gelezen over de technieken en chemie achter iets ogenschijnlijk simpels als brood en pizzabodems. Meel, water en gist, maar toch zijn er honderden pagina's over te schrijven. Beetje kooknerd, dus. ::)

 

Hou op! Je maakt me dadelijk nog nieuwsgierig om eens in gesprek te gaan als ik mijn onderneming werkelijk heb kunnen starten *bloos*

 

Bedankt voor het compliment. Maar ook de bank c.q. investeerders zullen zakelijk reageren op mijn plan. En door mijn (iets te?) uitgebreide ondernemersplan door prikken naar enkel de harde feiten. En dat is ook vooral de reden dat ik me aangemeld heb op HL en dit topic gestart ben. Enthousiasme breng ver, maar zonder kennis en expertise kom je alsnog nergens. Met die gedachte waardeer ik ontzettend alle reacties van zowel u als alle anderen hier. :D


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik begrijp je punt. Wat mijn handicap is, is mijn leeftijd vooral. Nu blijft het een cijfer, maar de bank c.q. investeerder kijkt puur naar de feiten. Zoals al eerder hier verwoord is, en dat wat ik me ook zeker besef, is dat een 22jarige kok, die net leerling af is het denkt te gaan maken. (want ik ben nu laatste jaar gespecialiseerd kok en wil direct naar mijn opleiding beginnen) Echter heb ik in mijn plan naar eigen mening erg goed uitgelegd waarom IK juist denk te slagen naast alle andere 118 momenteel bestaande horeca gelegenheden in Nijmegen. Echter ben ik nog druk bezig met het belangrijkste: de cijfers.

 

Dag Robbin,

 

Dit is niet alleen jouw handicap naar de buitenwereld toe, dit is jouw handicap ook naar jezelf toe. Het ontbreekt je gewoon aan ondernemerservaring. Wat ga je doen als je avond aan avond enkel twee man hebt zitten? Wat als iemand het wijnrek omstoot? Wat als de kreeftenstaarten te lang hebben gekookt? Wat als de nieuwe gerant echt niet met jouw gasten om kan gaan? Wat als...

Ik heb je plan niet gelezen, maar ik begrijp dat je in 40 kantjes uitlegt waarom jij denkt te slagen. Geen bank zal 40 bladzijden door gaan ploegen om er achter te komen waarom jij geschikt bent als ondernemer, dat moet echt veel beknopter. Natuurlijk kun je voor de geïnteresseerde lezer wel het hele verhaal bijvoegen, maar een bank en investeerder willen graag in een oogopslag zien waar de muziek zit. Maar belangrijker, het papier is geduldig, de praktijk is hard.

Zou het mogelijk zijn om op zoek te gaan naar een partner die het probleem van de ervaring oplost. Iemand die aan de voorkant de boel kan aansturen, samen met jou de zaak leidt en veel ervaring mee kan brengen? Jij kunt daar een hele goede leermeester in het horeca-ondernemersvak hebben, je haalt waardevolle kennis in huis en jouw jeugdigheid wordt veranderd van een handicap tot een meerwaarde.

 

Als Nijmegenaar en liefhebber van lekker eten ben ik zeer geïnteresseerd in jouw plannen. Uitbreiding van het culinaire landschap is altijd zeer welkom en ik kom zeker bij je eten. In welk prijssegment wil je gaan zitten? Nijmegen kan namelijk ook een heel moeilijke stad zijn...


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als Nijmegenaar en liefhebber van lekker eten ben ik zeer geïnteresseerd in jouw plannen. Uitbreiding van het culinaire landschap is altijd zeer welkom en ik kom zeker bij je eten. In welk prijssegment wil je gaan zitten? Nijmegen kan namelijk ook een heel moeilijke stad zijn...

 

"Ik zie het in Nijmegen als volgt: Je hebt hier 4 types restaurants. 1) is de grootste groep: zeer goedkoop, veel eten op je bord, en binnen maximaal ander halfuur weer buitenstaan met je buikje rond. 2) de midden segment restaurants: Deze bieden meer kwaliteit, uitgebreidere wijnen maar zijn ook beduidend duurder dan type 1. Dan heb je type 3) Daar wil ik me gaan vestigen: Dat leg ik zo dadelijk uit. En type 4) Luxe én duur. Daar zitten maar enkele restaurants waaronder die sterrentent waar ik gewerkt heb.

 

Ik wil in type 3 gaan zitten. Luxe mixen met een goedkoper imago dan dat een luxe zaak bij bij voorbaad doet vermoeden. Door alles klein te houden kan ik namelijk de prijs aanbieden van (of zelfs goedkopere dan sommige!) in type 2 zittende restaurants. Máár met het kwaliteits niveau die zich meer thuisvoelt in type. 3.8. Oftewel bijna type 4. Dat is mogelijk. Daar ben ik van overtuigd. Er zit geen één restaurant in Nijmegen die dat aanbied!"

_________________________________________________________________________________________________

 

Er zitten momenteel 118 horeca gelegenheden in Nijmegen. (cijfers 1 juli 2013) 78 Daarvan zijn restaurants. Het overgrote deel zijn die type 1 zoals ik dat naar eigen inschatting ingedeeld heb. Dan krijg je type 2. Restaurants die daartoe behoren zijn o.a. Manna, Het Savarijn, Beau en De Nieuwe Winkel. Prijziger als type 1 maar ook zeker kwalitatief hoger. Type 4 valt nu vooral Le Marron* onder. Té duur ook al bieden ze kwalitatief top prestaties.

 

Mijn prijzen zullen rond de €17 - €20 voor een a la carte voorgerecht zijn, €20-€23 voor een a la carte hoofdgerecht en € 12-€17 voor een a la carte nagerecht. Menu prijzen a 4 gangen (€40) 5-(€50) en 6-(€60). En een wijn arrangementen erbij voor max €5 per (fatsoenlijk gevuld) glas is meer dan acceptabel in mijn ogen.

 

Directe concurrentie zie ik niet in Nijmegen omdat er niemand zit die doet wat ik wil gaan doen. Maar er is altijd indirecte concurrentie. Die restaurants waar ook mijn potentiële gasten kunnen komen. Je bent immers nooit de enigste aanbieder van lekker eten. En áls ik dan een naam zou moeten die het dichtste zit met wat ik wil realiseren noem ik De Nieuwe Winkel. Zijn bistronomie heeft enkele overeenkomsten met mijn plannen. Echter bied de heer van der Staak enkel menu en (heeft) bespaard op alle zaken als interieur en locatie om het eten er uit te laten schieten. Ik wil geen concessie doen aan zulke zaken en alles op hetzelfde niveau houden. Dat het 1 gelijklopende lijn is. Ook gezien mijn gasten types vind ik niet dat ik daarin kan snijden.

 


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geachte lezers en lezerressen:

 

Vanochtend heb ik een zeer vruchtbaar gesprek gehad bij het account bureau waar ik eerder over sprak. Mijn gestelde vragen in dit topic zijn beantwoord en samen met hun ga ik de puntjes op de I zetten wat betreft de financiële kant.

 

Ik heb mijn toekomstige investeerder gevonden en géén geld/onderpand nodig in dit verhaal. Wel word er een goede screening uitgevoerd waarbij de adviseur bij mij thuis komt om alles door te nemen nadat ik het plan heb ingediend. Ik bedank iedereen voor de reacties en hulp want ook jullie hebben mij stuk voor stuk verder geholpen. Met het huidige plan is er plotseling een zeer grote kans dat mijn droom werkelijkheid word en das écht kicken!

 

Mercie! *buiging*


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prima!

 

Laat je hier wel nog af en toe weten hoe het met je onderneming gaat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik wil geen spelbreker zijn, maar het zou wel het summum van 'pressure cooking' zijn, als je in drie dagen tijd een horeca-financiering rond krijgt.

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laat je hier wel nog af en toe weten hoe het met je onderneming gaat?

 

Zekers. Tis niet zo dat ik hier kom voor hulp, hulp gekregen heb, o.a. door jullie hulp kom waar ik wil zijn. En vervolgens weer afscheid neem. That ain't me!

 

Ik ben echter niet van plan om een 'mijn weg naar de top' blog te creëren zoals ik ergens op HL las (ik vind die titel al een beetje raar want het is nooit 'mijn' weg naar de top, maar altijd een gezamenlijke weg gezien je iets nooit helemaal alleen kan bereiken), maar ik kan en wil zeker mijn verhaal blijven delen waar daar interesse voor is. :)

 

Ik ben blij dat er dit soort forums bestaan waarbij men elkaar nog helpt vanuit ieders kennis zonder dat er altijd iets tegenover hoeft te staan. Want tegenwoordig gaat het écht de verkeerde kant op met Nederland heb ik het idee. Waar je vroeger iemand vroeg voor een vuurtje om maar iets te noemen word je tegenwoordig al aangekeken alsof je ze daarna wilt gaan beroven als je het vraagt.. Mensen worden anti sociaal.

 

anyways, Misschien kom ik in de positie dat ik zelfs andere kan helpen hier indien zij een goed overdacht horeca plan hebben maar moeilijkheden tegen komen. Tis niet dat ik ineens een expert ben geworden in die paar dagen, maar ik kan wel mijn ervaringen dusver, maar ook die ik dadelijk ga tegen kom als het zover is, delen met een ieder die daar gebaad bij zou zijn.

 

Maar ik juig niet te vroeg. Voor de duidelijkheid: Ik heb nog GEEN financiering of iets wat daar ook maar op lijkt. Ik heb alleen een stuk sterker plan en ik weet hoe ik dat over moet brengen op de man met de dikke portemonnee :p

 

Mijn doel is Qredits. Voor diegene die dat niet kennen, dat is een organisatie zonder winstbejacht vanuit de overheid en diverse verzekeringen. Ze deden eerst aan microfinancieringen van max €50.000. Maar na een input van 30miljoen(!) van de overheid en 30mil(!) van diverse verzekeraars gaan ze nu financieringen aanbieden vanaf November tot max 150.000. En dáár ligt mijn kans. En weet je waarom? Ik heb een erg goed ondernemersplan inmiddels maar geen eigen geld. Laat Qredits nu net eigen geld niet zien als eis. *kleine juich*

 

Mijn grootste probleem was/is eigen geld. Ik heb goede en vooral realistische plannen maar geen cent te makken. Check de website maar is. Erg interessant!

 

Dus daar ga ik mijn pijlen op richten. Overigens heeft het veel meer voordelen.. Zeer korte wachttijden. Zelfde rente als de bank. etc. etc. Enkel zijn ze wat persoonlijker en komen ook echt bij je op bezoek en je plan doorgenomen indien je geslaagd bent voor de 1e ronde. Natuurlijk gaat het gewoon om geld lenen en zijn ze at the end net zo zakelijk als een bank. Maar d.m.v. een gesprek thuis kan je vaak al zien aan hoe iemand er privé bij zit, met wat voor persoon je te maken hebt. Ik vind dat best slim bedacht eigenlijk. Uiteraard is het vanuit de overheid. Dus je word achter je rug om waarschijnlijk nog wel verder gescreend dan de bank. Was vanochtend ook leuk dat een wild vreemde account je weet te vertellen dat je urban broeken en een ijsmachine op marktplaats probeert te verkopen haha. Nu ben ik mij toevallig, ondanks mijn leeftijd, zeer bewust van wat ik wel en niet op internet zet. Maar je hebt er mensen bij die er vanálles opzetten. Dat ziet een accountant, maar Qredits ook.

 

Maarruuuh. Ik heb een vraagje aan u alle. Nu ik toch een stuk de goede richting in geholpen ben met jullie, misschien een idee om eens een HL borrel te organiseren te Nijmegen? (uiteraard als het allemaal doorgaat..)

Ik weet niet hoelang HL al bestaat en er zullen vast al wel meetings geweest zijn dacht ik gelezen te hebben. Maar tis maar een ideetje waar we tegen die tijd (eind volgend jaar) naar zouden kunnen kijken. Nog niet eens gedacht vanuit mn eigen winstoogmerk van 'borrel = inkomsten' want dat is niet het idee achter dit voorstel/idee.


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ik toch een stuk de goede richting in geholpen ben met jullie, misschien een idee om eens een HL borrel te organiseren te Nijmegen? (uiteraard als het allemaal doorgaat..)

 

Yep. En als die eigen plek even op zich laat wachten, is een voorstel voor een eenmalig event-catering ook prima. Vind een plek, reken de kosten per couvert door en vind (vast en zeker) twintig liefhebbers op HL. Proevondernemen!


Got spare time, join Amazon Prime :smiling-face-with-sunglasses:  and watch Stan & Ollie! (meer gratis films)

Share this post


Link to post
Share on other sites

interessant verhaal! :)

net draadje doorgelezen en het valt me op (even andere invalshoek) dat je nogal lang van stof bent... ;)

 

probeer voor de definitieve versie van je ondernemingsplan het toch een beetje zakelijker te maken, het leest nu iets teveel als een jongensboek (je kunt natuurlijk ook de rechten alvast verkopen... ;D )


"zoek het maar uit"

Share this post


Link to post
Share on other sites

interessant verhaal! :)

net draadje doorgelezen en het valt me op (even andere invalshoek) dat je nogal lang van stof bent... ;)

 

Dás nou net mijn tactiek. Opvallen en anders zijn dan anderen. Het plan bevat inmiddels alle zakelijke gegevens die hij moet bevatten alleen is het nét wat persoonlijker geschreven. Met alle respect, maar heeft u enig idee hoeveel onpersoonlijke, 'ijskoude' en onpersoonlijke ondernemersplannen banken en investeerders toegestuurd krijgen? Je kan nog zoveel kennis hebben en perfecte cijfer schema's maar zonder een greintje enthousiasme kom je er nooit. Je moet je werk leuk vinden anders ben je er vroeg of later klaar mee.


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yep. En als die eigen plek even op zich laat wachten, is een voorstel voor een eenmalig event-catering ook prima. Vind een plek, reken de kosten per couvert door en vind (vast en zeker) twintig liefhebbers op HL. Proevondernemen!

 

T laat een jaar op zich wachten totdat alles gesetteld is, maar Will be continued! Leuk :D


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

net draadje doorgelezen en het valt me op (even andere invalshoek) dat je nogal lang van stof bent... ;)

 

 

Met alle respect, maar heeft u enig idee hoeveel onpersoonlijke, 'ijskoude' en onpersoonlijke ondernemersplannen banken en investeerders toegestuurd krijgen? Je kan nog zoveel kennis hebben en perfecte cijfer schema's maar zonder een greintje enthousiasme kom je er nooit.

 

Met alle respect,heb je enig idee hoeveel persoonlijke, ''warme'' langdradige plannen zij daadwerkelijk lezen?

 

Erg weinig kan ik je vertellen. Houd het kort maar krachtig. Probeer het ''gevoel'' over te brengen in het persoonlijk gesprek.

 

Succes!

 

Danny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk om je verhaal te lezen, Ik heb een paar kleine tips voor je!

 

Ga eens met een brouwer praten, financieren in de horeca is en blijft erg lastig dat weten de brouwerijen ook. Heineken, bavaria en de duitse bieren willen nog wel financieren in een mooi plan. Kan ook een voordeel zijn voor het zoeken naar een pand, er staat genoeg leeg. Qredits is een goed alternatief voor een bank maar uit ervaring weet ik dat ze niet heel happig zijn op grote bedragen. Van de totale portefuille van Qredits is een klein deel horeca. Als ze jou de volledige financiering verstrekken blijft er weinig budget over voor andere horeca financieringen.. Ik heb het helaas zelf meegemaakt. Ik krijg nu een lage financiering van Qredits die mij giga veel moeite heeft gekost. Heeft alles te maken met de zekerheden die je kan bieden.

 

Maar probeer het sowieso! wees alleen goed voorbereid op de kansen en problemen onderweg. Qredits vraagt je om een borgstelling van bv je ouders. Ga dat eens uitzoeken of ze dat willen.

 

En als je hulp nodig hebt met het e.e.a mag je me altijd een bericht sturen

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bewonderenswaardig om het doorzettingsvermogen in je verhaal te lezen ! Dat is vaak het eerste vereiste voor een ondernemer.

 

Maarruuuh. Ik heb een vraagje aan u alle. Nu ik toch een stuk de goede richting in geholpen ben met jullie, misschien een idee om eens een HL borrel te organiseren te Nijmegen? (uiteraard als het allemaal doorgaat..)

 

Staat genoteerd !!!

 

Je hebt inmiddels een investeerder gevonden. Maar nu is mij niet duidelijk of je wilt huren of kopen. Dat scheelt nogal wat m.b.t. de hoogte van de investering en het tijdspad voor de Return of Investment (terugbetaling). Let ook heel goed op de constructie/vorm van de investering of laat je hierover adviseren door een onafhankelijk adviseur. Hoe mooi het ook kan klinken, vaak gaat hier al heel veel mis. Als ondernemer ben je blij dat je een investeerder hebt en geloof je hem/haar al snel.

 

Anniewees..... Huren of kopen van een pand?

Is het een idee om eens bij een horeca makelaar in nijmegen langs te gaan. Bijv. een paar uit deze lijst?

Misschien dat je je samen met hen eens kan verdiepen in de mogelijkheid tot huurkoop? Dat je bijv. het eerste jaar (of meer) vanuit je omzet de huur betaald en vervolgens uitzicht hebt tot koop? Dan zit je in ieder geval niet vast aan een hoge schuld m.b.t. de hypotheeklast.

Dan zul je uiteraard nog wel wat startkapitaal nodig hebben t.b.v. borg (meestal 2-3 maanden huur), verzekeringen, wellicht een (kleine) verbouwing omdat je het restaurant in eigen sfeer wilt hebben en inventaris e.d.

Maar dan kun je wel met een flink lagere investering van start gaan en alvast omzet maken. Is uiteraard geen winst, want daar gaan dan nog heel wat vaste en variabele lasten vanaf. Maar toch... Met zo'n constructie kun je wel eerder van start gaan.

 

Mocht je dit allemaal al in gedachten hebben, dan heb ik niets gezegd ;)

Héél veel succes!

En laat ons weten welke uitkomsten er met de gesprekken met de investeerder boven water komen. Als je tussentijds vragen hebt, ben je uiteraard van harte welkom om deze aan ons voor te leggen.

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dankjewel Mikky :)

 

Over alle genoemde zaken heb ik zeker nagedacht. Ik werk al bijna 7 jaar naar dit moment toe en ben vanaf july bezig met het daadwerkelijke ondernemersplan.

 

Ik heb diverse professionals gecontacteerd: van account, advocaat, adviseurs in diverse specialiteiten, leveranciers tot inderdaad horeca makelaars. Echter bleef die laatst genoemde groep nogal stijf. 'kom maar terug als je portemonnee daadwerkelijk bol staat dan praten we verder'

 

Ik heb een makelaar of 4 gebeld gehad en/of gemailt. Deze staan niet echt open voor een kok met ondernemingsplannen. Natuurlijk zullen zij veel vaker mensen krijgen die nog zonder daadwerkelijk geld graag informatie willen hebben maar ik denk dat ze daar een belangrijke steek aan potentiële klanten laten liggen. Ze hadden nog niet eens mijn plan gelezen, enkel een korte uitleg van mij aangehoord, en kwamen allemaal tot dezelfde conclusie. Beetje jammer..

 

Maarrrr. Ik heb inmiddels al een goed plan uitgestippeld hoe ik er toch ga komen. Met hulp uit andere hoeken van de bovengenoemde. Ik verkneukel me al aan het idee dat ik straks bij diezelfde knorrige makelaars sta met geld en dat het dan ineens 'ja meneer, maar natuurlijk meneer!' word. Tables are turned. Haha grapje.. ;)

 

Maar tis wel jammer. Ik weet dat er duizenden mensen zijn die met enkel een gedachte of een niet goed genoeg ondermersplan contact opnemen met een makelaar. Maar dat ze het kaf niet van het koren (willen) scheiden en alles over 1 kam scheren zag ik niet helemaal aankomen.

 

Btw wil ik huren. Ik hou jullie op de hoogte. Bedankt voor je berichtje!

 

 


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een artikel waaraan ik moest denken in relatie tot financiering en horeca, maar vorige week niet direct kon vinden: Crowdfunding Horeca:

"In twee dagen had ik 2,5 ton financiering binnen".

 

Om maar weer aan te geven dat crowdfunding in vele diverse branches een goede fianncieringsvorm is/kan zijn.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een artikel waaraan ik moest denken in relatie tot financiering en horeca, maar vorige week niet direct kon vinden: Crowdfunding Horeca:

"In twee dagen had ik 2,5 ton financiering binnen".

 

Om maar weer aan te geven dat crowdfunding in vele diverse branches een goede fianncieringsvorm is/kan zijn.

 

Interessant artikel! Ik wist uiteraard van crowdfunding maar dit soort teksten maken je extra bewust ervan.


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog een artikel over crowdfunding in de horeca. Alhoewel de campagne voor de funding van de Hofftram net gestart is, is het wel interessant om te lezen hoe de funding gaat en op welke ROI's deze gebaseerd zijn.

 

Zet je wel aan het denken, toch? Of... Ben je je inmiddels al aan het oriënteren over de CF-mogelijkheden?

 

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga het na werk zeker even checken.

 

CF is mijn 1e prioriteit gezien ik d.m.v. mijn leeftijd geen eigen vermogen of onderpand heb. Dus zeker welkom dat artikel!


Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 11 leden online en 274 gasten

    (See full list)    
  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept