• 0

Zoekt tips en adviezen ondernemersplan Luxe Restaurant

Geachte heren en dames,

 

- - - disclaimer: excuus voor het misschien té langdradig uitleggen van mijn vragen maar ik denk dat informatie van belang is voor het krijgen van de juiste antwoorden.- - -

 

Bij deze hoop ik hulp te ontvangen van diverse leden die kennis bezitten van de Horeca qua ondernemen, maar ook alle aangrenzende facetten zoals juridisch, accountancy etc.

 

Een klein proloog:

Ik ben Robbin, een 22 jarige kok die zeer gedreven is in zijn vak. Al vanaf de eerste dag dat ik in de horeca sta wist ik dat ik ooit deze stap wilde gaan zetten: Mijn eigen luxe restaurant beginnen. Met deze gedachte heb ik in inmiddels 6,5 jaar tijd kennis vergaard van wegrestaurant tot en met Michelin keuken en alles daartussen. Inmiddels heb ik heel sterk het gevoel gehad dat DIT mijn tijd is om voor mijzelf te beginnen en ben dan ook vanaf afgelopen juni begonnen met mijn ondernemersplan. Deze heb ik zeer uitgebreid en gedetailleerd gemaakt en vooral vanuit mijn enthousiasme geschreven. Afgelopen week heb ik een oriënterend gesprek gehad hierover bij de KVK ten behoeve van het perfectioneren hiervan. A.s. maandag heb ik een soort gelijk gesprek bij een accountant bureau.

 

Nu heb ik 2 vraagstukken aan jullie:

 

A) wie met kennis van de hierboven genoemde zaken(met alle respect) is er bereid mijn ondernemersplan door te nemen en zijn/haar visie erop te geven? Hieruit kan ik 1. mijn plan verder verbeteren en 2. ik kan er eventueel zelfs een hoofdstuk in verwerken met welke professionals en organisaties ik erna heb laten kijken als kleine extra zekerheid voor de bank.

 

B) Ik heb wat externe vragen in het algemeen waar ik niet precies wegwijs in kom:

 

* Misschien wel het allerbelangrijkste: Ik heb GEEN EURO eigen geld om erin te stoppen. Banken en investeerders willen natuurlijk een eigen vermogen als inbreng. Ik heb enkel een duizend of 6 aan waarde in de zin van kookboeken, professionele koksmessen, siliconen matjes, bonbonvormen etc. etc. die ik graag wil gebruiken in de onderneming.

 

* Word het bedrag wat een externe investeerder of organisatie (Denk aan Qredits) aan jou leent gezien als eigen geld? Want in principe is het óók een lening. En ik kan me voorstellen dat de bank dan zegt, luister eens je hebt al een lening en je wilt daar nog een veel dikkere lening bovenop?!

 

*Kan iemand mij vertellen wat de inbreng eigen vermogen gemiddeld is bij (welke?) -de bank? Een vriendin van mijn moeder doet zakelijke relaties voor de Rabobank en heeft mij verteld over 10 á 20% in de horeca. Echter praat de KVK over zeker 35% á 40%. Iemand informatie/ervaringen?

 

* Hoe begin je met het regelen?? Ik heb mijn ondernemersplan klaar. En ben nu bij zoveel mogelijk professionals c.q. organisaties / bedrijven aan het sparren erover. Maar daarnaast: ik weet mijn locatie (centrum Nijmegen), ik weet met welke leveranciers ik wil gaan werken, ik weet plusminus wat mijn kosten gaan worden voor alles. Mijn ondernemersplan is voor 95% compleet. Wat mis ik? een pand. Ik heb uiteraard allang rondgekeken daarvoor en hou het wekelijks in de gaten. Maar het probleem waar tegen aan begin te lopen is (en de daadwerkelijke vraag) ik moet beginnen met geld. Ik moet beginnen met het zorgen voor groen licht! Maar zodra ik een makelaar contacteer met het verhaal dat ik graag een vrijblijvend gesprek aan wil gaan zodat hij mij wat meer kan helpen met de precieze eisen die ik zoek in een pand. (dat is wat anders dan een zoekopdracht laten doen of kosten maken overigens..) Dan krijg ik steeds te horen van, ja jongeman, bel maar terug als je portomonnee bol staat en je ingeschreven staat in de KVK en dergelijke. Terwijl ik me toch niet in kan schrijven ergens als ik geen groen licht heb? Ik vind dat erg raar.. een omgekeerde wereld in mijn ogen. Want de bank wil ook dat een ondernemer in spé al een pand op het oog heeft waarvan hij alle berekeningen, vergunningen en alle calculaties op los gelaten heeft. Eerst groen licht, dáárna makelaar, kvk, belastingdienst, gemeente en alle andere zaken pas.. of zie ik dit verkeerd? *kijkt wanhopig* haha

 

 

Dit zijn zover belangrijke kopstukken waar ik heel graag antwoord op zou willen indien mogelijk. Alvast héél erg bedankt!

Vragen kan je stellen, alswel het vragen mijn ondernemersplan. Echter zal ik hierbij wel kritisch zijn bij wie ik hem laat inzien en wie niet. Ik bedoel dat niet negatief maar u begrijpt hopelijk wel dat hier heel veel persoonlijke gegevens van mij instaan die verkeerd gebruikt kunnen worden en daarnaast, als er iemand met mijn plan vandoor gaat, dan kan ik nooit meer een restaurant beginnen vanwege een strafblad *hinthint* :P

 

mvg Robbin

Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het is natuurlijk een lastig gegeven dat als je een goed doordachte onderneming wil starten, maar financieel volledig afhankelijk bent van anderen. Ik weet gewoon zéker dat t gaat draaien en het rendabel is/word. Maar zie t dan maar eens rond te krijgen.. CF is dus ideaal als het lukt voor mij.

Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Link naar reactie
  • 0

 

 

CF is mijn 1e prioriteit gezien ik d.m.v. mijn leeftijd geen eigen vermogen of onderpand heb. Dus zeker welkom dat artikel!

 

En dat is, zoals eerder gemeld, niet nodig bij Qredits.

 

 

Onderpand wel. Staat tussen de kleine regeltjes dat ze in sommige gevallen onderpand vragen. Ik (lees horeca) is dus zo'n geval hoogstwaarschijnlijk

Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Link naar reactie
  • 0

Ik kan me goed verplaatsen in jou situatie. Op eigen houtje geef ik je op korte termijn weinig kans, je hebt geen geld en relatief weinig ervaring. Je plannen kunnen dan nog zo goed en gepassioneerd overkomen, een financier vinden, of meerdere via CF is een moeilijk verhaal. Maar waarom zoek je niet een partner? Een (oude) werkgever, een connectie via een leraar van je school.. Ik kan me voorstellen dat je door stages en werk al best een groot netwerk hebt in de Horeca, als je zo goed en enthousiast bent als je doet voorkomen moeten daar mensen zijn die in je geloven en die je op weg willen helpen.. Ik denk dat daar je kansen liggen.

 

Maar.. Als ik in jou schoenen stond ging ik liever de wereld in. Wanneer je je eigen restaurant hebt ben je, als het succesvol is, altijd aan het werk. Nu heb je nog de kans om ervaring op te doen zonder dat jij risico loopt en ondertussen nog startkapitaal kan sparen ook. Ga lekker een paar jaar werken in Parijs of een andere mooie Franse stad, kom terug naar Nederland en leg een mooi plan neer bij een bank met prachtige referenties.

 

Heel veel succes!

Link naar reactie
  • 0

Ik kan me goed verplaatsen in jou situatie. Op eigen houtje geef ik je op korte termijn weinig kans, je hebt geen geld en relatief weinig ervaring. Je plannen kunnen dan nog zo goed en gepassioneerd overkomen, een financier vinden, of meerdere via CF is een moeilijk verhaal. Maar waarom zoek je niet een partner? Een (oude) werkgever, een connectie via een leraar van je school.. Ik kan me voorstellen dat je door stages en werk al best een groot netwerk hebt in de Horeca, als je zo goed en enthousiast bent als je doet voorkomen moeten daar mensen zijn die in je geloven en die je op weg willen helpen.. Ik denk dat daar je kansen liggen.

 

Maar.. Als ik in jou schoenen stond ging ik liever de wereld in. Wanneer je je eigen restaurant hebt ben je, als het succesvol is, altijd aan het werk. Nu heb je nog de kans om ervaring op te doen zonder dat jij risico loopt en ondertussen nog startkapitaal kan sparen ook. Ga lekker een paar jaar werken in Parijs of een andere mooie Franse stad, kom terug naar Nederland en leg een mooi plan neer bij een bank met prachtige referenties.

 

Heel veel succes!

 

Hoi Entrecote,

 

In theorie heb je een punt. Echter is dat op mij niet echt toepasbaar. Relatief weinig ervaring streep ik daarbij al door. Natuurlijk is een jaar langer werken een jaar langer ervaring. Maar wat men vaak niet begrijpt is dat het gaat met wat in het jaar daadwerkelijk doet. Een jaar werken in een zeer mooie ambachtelijk zaak, dat is zo leerzaam als 2 a 3 jaren in een wat ik noem standaard restaurant. Ik heb het geluk gehad (nouja deels geluk, deels ervoor gaan) dat ik stuk voor stuk super bedrijven gehad heb. En zeer veel geleerd. Ik bezit op veel fronten meer kennis en know how dan menig leermeester / chef / collega waarmee ik gewerkt heb. En nee.. Dat is geen arrogantie. Dat is waarheid. 'En waarom denkt meneer dan zoveel meer ervaring te hebben dan menig 10jaar oudere kok' hoor ik je denken? Omdat ik horeca droom, denk, doe. Ik wist op het einde van de basis school al wat ik wilde worden. Ik heb halverwege de midderlbare school mn pad uitgestippeld qua de jaren erna. In de bedrijven waar ik werkte analyseerde ik de hele boel voor mezelf. Omdat je regelmatig van leerbedrijf wisselt kom je overal 'fresh' binnen. Daarmee (en dat heb ik uberhaupt al snel door) viel me overal op hoe het bedrijf in elkaar zat. Ik heb van iedere ervaring de goede en slechte punten van de desbetreffende chef/ondernemer opgeschreven voor mezelf. Nadenkend over waarom hij die stappen op die manier zet, en waar het beter kan. Daarmee leer je enorm veel. De gemiddelde horeca leerling doet zn werk en gaat naar huis. Ik denk op de terugweg altijd na over de dag. Wat ging er goed, wat kon er beter. Hoe komt dat? Hoe komt het eigenlijk als je de zeik in draait? Hoe komt het dat je in een bepaald leerbedrijf 16-18u per dag werkt en in de ander maar 9-10? Daarnaast leer ik niet alleen van enkel mijn leerling periodes. Thuis lees ik diverse boeken. Kijk diverse -serieuze- kookprogramma's, ben in 1,5jaar tijd in zo'n 13 top zaken uit eten gegaan, daar leer je ook mega veel van. T zijn de kleine dingetjes die t verschil maken.. Dan maak je een gelei die begeven moment vocht los gaat laten terwijl het nog steeds een gelei is. (Danutureren) Dan zoek ik dat op. Ik wil het weten. En die kennis gebruiken om het product en dus mezelf te verbeteren. Want wat is nou precies een augurk? Ja een zuur ding uit een potje zeggen ze dan. Ja maar WAT is nu precies een augurk?

 

Ik ben continue op zoek naar antwoorden. Een denker een analyseur. Daarnaast heb ik voldoende kennis van leidinggeven, koken an zich, personeel managen en ondernemen. Dat is ook geheel t punt niet. T enige wat me nog weerhoud is een start kapitaal. Als ik dat heb dan komt de rest goed. Daar ben ik van overtuigd :)

 

Qua voormalige chefs, school etc. Natuurlijk heb ik een kring om me heen. En weten ze (deels) wat ik kan. Maar vergeet niet dat iedere chef zijn eigen visie heeft. En die niet gelijk is met die van mij. Daarnaast helpen mensen mij zeker verder, maar niet met het kopstukje geld.

 

Overigens lijkt t me super om te werken op bali, of in hongkong. Maar ik denk dat iedereen vergeet dat als je een eigen restaurant begint dat t leren dan gewoon verder gaat. Sterker nog ik denk dat ik dan vele malen meer leer dan nu nog verder in de leer te gaan en sparen.

 

Desalniettemin bedankt voor je reactie.

 

gr

Robbin

Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Link naar reactie
  • 0

@RobinvdW Allereerst mijn complimenten voor je uitgebreide uitleg en info die je hier geeft! En jouw enthousiasme is geweldig om te lezen :)

 

Als je nog iemand een mening over jouw plan wilt laten geven dan hou ik me aanbevolen! Ik heb jaren in verschillende horeca-zaken gewerkt, redelijk wat kennissen in die wereld, een opleiding hotelmanagement gedaan en kom zo vaak mogelijk in top-restaurants om me te laten verwennen als gast ;). Mogelijk kan ik dus nog wat tips geven uit mijn kennis/ervaring en natuurlijk mijn eigen visie.

 

 

Link naar reactie
  • 0

@RobinvdW Allereerst mijn complimenten voor je uitgebreide uitleg en info die je hier geeft! En jouw enthousiasme is geweldig om te lezen :)

 

Als je nog iemand een mening over jouw plan wilt laten geven dan hou ik me aanbevolen! Ik heb jaren in verschillende horeca-zaken gewerkt, redelijk wat kennissen in die wereld, een opleiding hotelmanagement gedaan en kom zo vaak mogelijk in top-restaurants om me te laten verwennen als gast ;). Mogelijk kan ik dus nog wat tips geven uit mijn kennis/ervaring en natuurlijk mijn eigen visie.

 

 

Ik heb inmiddels diverse feedbacks ontvangen. Maar het kunnen er nooit genoeg zijn. Als je mij je mail door stuurt in een PM mail ik je morgen het plan. b.v.d. :)

Never give up - 6e Jaars leerling (gespecialiseerd kok) | Vakidioot | Passie | Leergierig | Eigenwijs | Eerlijk | Perfectionist | Realist | Ambachtelijk | Music Fetish | Kookboek Addict

Link naar reactie
  • 0

Hoi Robin wellicht moet je eens contact opnemen met mij.

 

ik heb zelf al 10 jaar lang een restaurant en ben nu bezig een langdurig verblijf in het buitenland te plannen.

 

Hiervoor zoek ik of een partner die de boel draaiende kan houden als ik er niet ben, of iemand die de zaak wil overnemen.

 

Wellicht iets voor jou??

 

groetjes

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 123 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.