[Artikel] Het basisinkomen (discussietopic over wat, hoe, voors en tegens)

Aanbevolen berichten

Wat mij de laatste jaren opvalt, is dat er een onvoorstelbare hoeveelheid werk is die niet ingevuld wordt. Ik zie met lede ogen dat er bijna geen vrijwilligers te vinden zijn voor allerlei sociale clubs, ik zie dat er in veel bedrijven werk blijft liggen omdat ze te weinig mensen hebben, ik zie dat de mensen, die werken, overladen worden met werk waardoor er velen een burn-out krijgen, ik zie dat honderdduizenden mensen zich een hoedje solliciteren, maar geen werk vinden, enzovoort.

 

Wordt het niet eens tijd dat we dit probleempje oplossen met innovatieve ideeën. Zo'n idee zou best weleens het basisinkomen kunnen zijn.

Link naar reactie

Een groot deel van het probleem zit in de arrogantie van bedrijven. Die hebben een grote waaier kandidaten voor zich, ze hebben het voor het uitkiezen, maar ze hebben eigenlijk helemaal geen zin om mensen aan te nemen, grotendeels omdat de loyale zittende garde de boel ook wel draaiende houdt.

En een groot deel van die work force is uit bedrijven uitgestroomd toen het kon en voor zichzelf begonnen, de proactievelingen dus.

 

Daarnaast zijn de mensen die thuis zitten hun leven lang geconditioneerd om reactief te leven en wachten ze af tot het systeem weer in orde is zodat ze weer kunnen instromen, ook al duurt dat nou al jaren. Bedenken dat je creatief en pro-actief in het leven kunt staan komt niet in ze op. Ze zitten hun tijd uit te zitten, als keurig opgeleide 'drones'. Mensen hadden zich kunnen verenigen in zelforganiserende think tanks om lokale issues uit te denken en op te lossen, om maar iets te noemen. Niet gebeurd. Mensen laten zich ook een crisis aanpraten hoor. Terwijl de zittende elite geen antwoorden meer heeft. Het belangrijkste 'bijproduct' van het basisinkomen vind ik dat het denken van mensen wordt opgerekt. Los van of je er echt een sluitend concept van kunt maken, en of je zoiets waarheidsgetrouw tot experiment kunt maken, je moet nadenken over hoe het anders kan en laboratoria daarvoor starten, anders wordt het nooit wat. Dus hulde aan degenen die dat aandurven!

Link naar reactie

We moeten oppassen dat we niet te gemakkelijk de vinger op een zere plek leggen en bedrijven als oorzaak van deze omstandigheden aanwijzen. De situatie waarin we nu zitten is ontstaan vanuit ontwikkelingen en onderhandelingen, die ik al bewust heb zien gebeuren vanaf de 80er jaren. In de opbouwfases draaiden bedrijven als een tierelier en vanuit die situatie heeft "de onderhandelingstafel" doorlopend de grootste rol gespeeld om uiteindelijk in onze huidige situatie terecht te komen. En in onze huidige situatie worden werknemers gedwongen om ontslag te nemen en door bedrijven weer ingehuurd als ZZPer. Daarnaast zijn er ook situaties met deeltijdwerkers flexwerkers en uitzendkrachten ontstaan. Dat heeft twee belangrijke gevolgen:

- ZZPers en uitzendkrachten weten dat ze vervangbaar zijn/worden.

- ZZPers en uitzendkrachten zijn op hun hoede en gaan zich niet "binden" aan bedrijven.

 

Het aantal werkenden met een contract voor onbepaalde tijd, is behoorlijk gereduceerd. De bedrijfswereld is daardoor een systeem geworden waarin de betrokkenheid (en dus ook de motivatie) is aangetast. Dit had nooit mogen gebeuren maar we zitten er nu wel mee. De echte oorzaak zit dan ook in het slappe-knieën-gedeelte van onze democracy. Daardoor is niet alleen deze situatie ontstaan maar bedrijven en onderneming hebben massaal hun productie overgeheveld naar het Verre Oosten. Als dat laatste niet was gebeurd, was het systeem niet onherstelbaar verstoord geweest en hadden we mogelijk ook (nog) geen crisis gehad.

 

We zullen straks idd weer een nieuw en beter systeem moeten opbouwen, waarin we minder kwetsbaar zijn en alle burgers weer een perspectief hebben. Ik ben bang dat dit het staartje gaat worden van de huidige crisis, want die is helemaal nog niet voorbij. Ik denk dat de top van deze crisis nog moet komen. Het geklungel met de Euro e.d. kan gemakkelijk tot extreme kosten voor de burgers leiden en dan zijn de rapen gaar.

Link naar reactie

Anderhalf jaar verder en de wereld is nog steeds hetzelfde.

 

Als mensen hier echt iets in zien gaat het niet gebeuren als niemand iets doet omdat iedereen blijkbaar wacht tot iemand anders iets doet.

Om dingen voor elkaar te krijgen moet je dingen doen, ondernemen heet dat.

 

 

Afgelopen week had ik 4 liftende studenten in mijn auto.

Het gesprek kwam over de actie van de studenten in Amsterdam. Ze vroegen mij wat ik er van vond. Ik zei' ik hoop dat studenten de scholen in de fik steken want dat is de beste manier om opnieuw te beginnen" Daar schrokken ze nogal van geloof ik.

 

Ik vervolgde met'"als in de fik steken je te heftig is moet je gewoon zelf een nieuwe universiteit beginnen". Toen viel het even stil in de auto tot het moment waarop een van de studenten reageerde met "kan dat?"

 

It is a miracle that curiosity survives formal education.

En hier nog wat meer Einstein quotes die wel passend zijn voor dit onderwerp.

 

Wat ik zeg is, de wereld verandert niet als niemand die verandering inzet.

 

Dus wat gaan jullie doen salonondernemers? Lekker doorbabbelen vanuit je luie stoel?

Link naar reactie
Als mensen hier echt iets in zien gaat het niet gebeuren als niemand iets doet omdat iedereen blijkbaar wacht tot iemand anders iets doet.

In Wageningen gaat waarschijnlijk binnenkort een experiment van start, en ook gemeentes als Nijmegen en Tilburg onderzoeken het - http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/560784-1504/het-basisinkomen-komt-eraan

 

Het is dus niet zo dat niemand iets doet, het gaat alleen retetraag. En met dit soort onderwerpen kan je eigenlijk ook niet anders verwachten.

Link naar reactie
Dus wat gaan jullie doen salonondernemers? Lekker doorbabbelen vanuit je luie stoel?

Touché, ik voel me zeker aangesproken...vanuit mijn luie bureaustoel ;)

 

Toch blijf ik - heel naief wellicht? - geloven dat dit soort discussies wel bijdragen aan verandering: vooral omdat ik - juist in dit topic - zie dat mensen langzamerhand toch hun mening durven bij te stellen en er meer draagvlak komt voor een totaal ander systeem. Misschien een volkomen overschat vlindereffect...maar idealisme en naïviteit liggen wel vaker in elkaars verlengde :)

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Tegenlicht heeft het uitgerekend:

https://www.hrpraktijk.nl/topics/loon-belonen/nieuws/basisinkomen-ja-nee-d66-wil-onderzoek

 

Het basisinkomen kost 30 miljard per jaar (155 miljard kosten en 125 miljard opbrengsten), en dan krijgt iedereen €760, wat minder is dan bijstand. Die 30 miljard wordt gefinancierd uit verhoging van BTW en andere belasting. Als de kosten en opbrengsten tegenvallen, dan loopt dat tekort snel op, lijkt me.

Verhoging van BTW is een rem op de economie, verhoging van andere belastingen ook. Het verlies van banen ten gevolge van die rem heeft gevolgen voor de kosten en opbrengsten van het basisinkomen, dus dan moeten ze opnieuw rekenen.

 

De bedragen, 155 miljard en 125 miljard, zijn enorm. De staatsbegroting is 220 miljard. De zorg kost 70 miljard. De uitkeringen nu kosten 70 miljard. Ik denk dat de ECB vast de hulpfondsen moet gaan opbouwen voor als Nederland het basisinkomen gaat invoeren.

 

Ik hoop dat het basisinkomen een opt-out heeft.

 

 

Link naar reactie

die 155 miljard kosten komt wel in de economie terecht Christine. Een mooie stimulans. Ook mensen die nu geen inkomen hebben, zoals twee van mijn werkloze volwassen zoons gaan bij een basisinkomen geld uitgeven.

 

En even ter correctie: De 10 kneuzen die ik aan Nico wilde geven moeten natuurlijk reuzen zijn.

Link naar reactie

die 155 miljard kosten komt wel in de economie terecht Christine.

 

 

Dat is altijd een mooie redenering. We halen 155 uit de economie, en dan stoppen we het in de economie om deze te stimuleren. Dan ga je er aan voorbij dat dat altijd minder effectief is dan het geld gewoon in de economie te laten, het er niet eerst uit te halen.

 

Ik zie ons land failliet gaan aan de kosten van onze verzorgingsstaat waar iedereen een riant inkomen heeft en niemand hoeft te werken. De Romeinen deden dat ook, toen hun beschaving op het hoogtepunt was was iedereen rijk en niemand hoefde meer te werken. Dat was snel afgelopen.

 

 

Link naar reactie

Dus wat gaan jullie doen salonondernemers? Lekker doorbabbelen vanuit je luie stoel?

Dus iedere individuele ondernemer moet nu opeens op eigen houtje het basisinkomen gaan invoeren, als ze daar vóór zijn? En waarom worden de forumbezoekers weggezet als salonondernemers vanwege het het oplaten van politieke proefbalonnetjes?

 

Maar goed, het lijkt erop dat er een aantal mensen zich deze oneigenlijke tegenstelling laat aanleunen. En het lijkt wel prikkelend te werken voor de discussie. Ik geef in ieder geval een virtele kneus voor dit soort virtuele opruiing. ;-)

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie

@reustekst bij Nico:

"En juist vanwege die laatste zin geef ik een reus! (Hoeveel pagina's blabla telt dit topic ondertussen? Zijn we al wat opgeschoten?

 

Ja, wat mij betreft zijn we al een heel eind opgeschoten. Standpunten uitwisselen, meningsvorming en vooral aanpassen van meningen. Bijvoorbeeld iemand die het hele idee in het begin nog afdeed als onmogelijk en "communisme" en sinds kort beduidend genuanceerdere en vooral beter gemotiveerde reacties plaatst. De weerstand tegen verandering en conservatieve onderbuikgevoelens zijn langzaam vervangen door het besef dat doorgaan met het huidige systeem vroeg of laat een doodlopende weg is, dus we moeten ergens zien af te slaan - of durven om te keren.

 

Nou dan!)

Het huidige systeem is geëvolueerd in een paar honderd of zelfs paar duizend jaar. Iedereen die roept dat 1 jaar discussie bla bla is, komt op mij niet alleen naïef maar ook bang over. Bang voor de toekomst, en bang om zelfs maar te discussiëren over verandering.

 

Misschien dat het hier bij slap gelul van een stel salonondernemers blijft, maar dat lijkt mij toch te verkiezen boven de kop in het zand steken ;)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Dus ergens daartussenin, rond de 800 euro per maand, speelt de overheid quitte.
Helaas kunnen maar weinig alleenstaanden met een dergelijk inkomen in hun primaire levensbehoefte voorzien. Alle aanvullende voorzieningen zijn dan afgeschaft, dus wanneer iemand geen eigen aanvullingen heeft uit bv. werk moet ie het daar maar mee zien te rooien. Wat is er voor hen die dat niet redden?

 

 

Link naar reactie
Op het moment niet, nee, maar die primaire levensvoorzieningen worden ook goedkoper als ze al niet gratis worden.
Als alles gratis wordt heb je helemaal geen basisinkomen meer nodig. Joepie! Waarom proberen we dat niet? O ja, dat is al eens ergens geprobeerd...

 

Ik geloof er niets van dat bij een basisinkomen de bank geen hypotheekrente meer wil ontvangen of dat kleding en voedsel spotgoedkoop worden. Of stel je soms voor om het hele stelsel van privaat eigendom en de financiële sector maar helemaal te schrappen? De hele wereld laten omschakelen is mij te hypothetisch...

 

(Leuk hoor, al die luchtfietserij, maar met ondernemen deze discussie nog maar weinig te maken).

 

 

 

 

Link naar reactie

Dus als de personeelskosten, bij veel de bedrijven de grootste kostenpost, substantieel en structureel dalen denk jij dat de prijzen van hun producten hetzelfde zullen blijven? Leg uit!

Ik had nu niet echt de indruk dat de personeelskosten zullen dalen bij de invoering van een basisinkomen. Eerder het tegenovergestelde, vanwege de onmogelijkheid om nog personeel (met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt) te werven. De zogenaamde indifferentiecurve zal mijns inziens behoorlijk verschuiven.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie

Deze ondernemer geeft al een mooie voorzet...

 

 

Ik zie je punt niet? Deze ondernemer geeft werkende mensen meer loon. Dat is wat anders dan niet werkende mensen meer loon geven op kosten van wel werkende mensen. Ik ben er overigens groot voorstander van om werknemers veel te betalen. Zoals ik er ook groot voorstander van ben om niet werkende mensen niet veel te betalen.

Link naar reactie

Ik had nu niet echt de indruk dat de personeelskosten zullen dalen bij de invoering van een basisinkomen.

Als de uurlonen hetzelfde blijven en je met een weekje werken per maand je basisinkomen kunt aanvullen tot het nivo dat je dezelfde dingen kan kopen als je daarvoor met een full-time baan kon? Dat zal alleen voor de meest verstokte bankzitters nog te veel moeite zijn, lijkt me.

 

Je zult trouwens wel moeten, want met 800 euro/mnd red je het niet.

 

 

Link naar reactie

We kunnen eigenlijk alleen maar vaststellen dat het op de huidige manier vastloopt c.q. eindigt in een vette crisis, met als resultaat dat burgers niet meer weten waar ze aantoe zijn. Dan is het zaak om eerst de rotte plekken te lokaliseren en keihard uit te sluiten in een volgend/verbeterd systeem. Binnen korte tijd lopen alleen buschauffeurs, treinconducteurs, bankvolk, politiemensen, boa's, leerkrachten en andere ambtenaren nog met een "vaste baan" op zak en de rest staat weliswaar als ZZPer ingeschreven, maar komt wegens tekort aan opdrachten niet volwaardig aan de bak.

 

De grote veroorzaker van de spiraalwerking in het huidige economische systeem, zit in het feit dat het is gebaseerd op een vaste verhouding tussen economische groei en kosten-groei. Hiermee zijn de kosten ongeremd de pan uitgerezen en als ondernemer heb je doorlopend het idee dat de overheid zijn uiterste best doet om jouw verdiensten te verwerven d.m.v. taksen en belastingen. Wat heeft iemand eraan om 1 Euro per uur meer te gaan verdienen als er vervolgens relatief 1,20 méér aan vaste lasten moet worden afgedragen? Van deze situatie moeten we af! En in feite compenseert de overheid dit voor zichzelf door elk jaar méér geld uit te geven dan er binnenkomt. En dat blijft de spiraal maar voeden.....

 

Hoe het precies facilitair moet worden ingericht is niet zo gemakkelijk even in te vullen, maar als we straks ook nog gemotiveerde en weldenkende burgers willen blijven behouden, zullen we in elk geval een situatie moeten scheppen waarin dát de eerste doelstelling is en niet het behalen van zoveel mogelijk financiële winst in combinatie met zo veel mogelijk maatschappelijk verlies. Als mensen de stoep vegen en boodschappen doen voor elkaar en oog hebben voor de behoeften van anderen en de overheid kan ervoor zorgen dat daar geen misbruik van wordt gemaakt (zoals nu), dan zijn we al een mooie stap op weg.

Link naar reactie

Dus als de personeelskosten, bij veel de bedrijven de grootste kostenpost, substantieel en structureel dalen denk jij dat de prijzen van hun producten hetzelfde zullen blijven? Leg uit!

Ik geloof niet dat banken, boeren of kledingverkoper substantieel goedkoper gaan leveren wanneer ze een basisinkomen hebben. Waarom denk jij van wel?

 

Je zult trouwens wel moeten, want met 800 euro/mnd red je het niet.
Een basisinkomen dat niet in de basisbehoefte voorziet? En wat wanneer je niet kan/wil werken? Daar was het toch juist om te doen?
Link naar reactie
Ik geloof niet dat banken, boeren of kledingverkoper substantieel goedkoper gaan leveren wanneer ze een basisinkomen hebben. Waarom denk jij van wel?

Doe je nou expres alsof je me niet begrijpt? Zo ja zeg het dan even - dan kan ik weer TV gaan kijken.

 

Een basisinkomen dat niet in de basisbehoefte voorziet?

My bad - dat zou inderdaad genoeg moeten zijn, alleen zonder luxe.

 

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 246 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.