[Artikel] Het basisinkomen (discussietopic over wat, hoe, voors en tegens)

Aanbevolen berichten

terwijl ik met mijn argumenten (probeer) aan te geven dat alles in dit topic geopperd, DOOR die gedwongen overheid veroorzaakt is.

Het punt bij je redenatie is in feite dat "onze" overheid je misschien wel opgedrongen wordt doordat je hier woont, maar je kunt natuurlijk altijd verkassen naar een door jou gewenst buitenland. Daarnaast is die gedwongen overheid een keuze van een groot deel van de bevolking.Jouw suggestie om het zonder overheid te doen, lijkt mij onhaalbaar en niet gesteund door een meerderheid van de bevolking. Vrijwel niemand zit te wachten op het libertarische wilde westen met daarbij het recht van de sterkste. Graag leg ik het geweldsmonopolie bij de democratisch gekozen overheid, indien nodig om jou te dwingen tot het volgen van de wetten en regels van "onze" samenleving. Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering. Afschaffing zie ik niet als een verbetering.

Link naar reactie

Vrijwel niemand zit te wachten op het libertarische wilde westen met daarbij het recht van de sterkste. Graag leg ik het geweldsmonopolie bij de democratisch gekozen overheid, indien nodig om jou te dwingen tot het volgen van de wetten en regels van "onze" samenleving. Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering. Afschaffing zie ik niet als een verbetering.

Oh dat is een persoonlijke vraag, nee ik zie niets in "libertarisch" is teveel overheid voor mij, ik ben een anarcho kapitalist. De kleinste overheid (= meeste vrijheid) zal omdat het economisch zo goed gaat altijd meer belasting gaan heffen, en uiteindelijk weer uitgroeien tot het type monsters dat we nu hebben. En dat zal zich weer herhalen, zoals we bijv al bij de romeinen hebben gezien. Dit systeem klapt eerst daags uit haar voegen.

 

Als je vind dat je het recht hebt om mij, een niet gewelddadig, niemand dwingend persoon, gevangen te zetten omdat ik mijn belasting niet (wil) betalen, het vangnet onzin vind, en mijn kinderen niet naar een staatsschool wenst te sturen, ben ik uitgepraat. Dan ben je niet voor rede vatbaar, en zegt in werkelijkheid meer over jou dan over mij.

Link naar reactie
Als je vind dat je het recht hebt om mij, een niet gewelddadig, niemand dwingend persoon, gevangen te zetten omdat ik mijn belasting niet (wil) betalen, het vangnet onzin vind, en mijn kinderen niet naar een staatsschool wenst te sturen, ben ik uitgepraat. Dan ben je niet voor rede vatbaar, en zegt in werkelijkheid meer over jou dan over mij.

Ik ben prima voor rede vatbaar, maar vind jouw argumenten niet overtuigend. Ik denk dat je de vrijheid moet hebben om te verkassen, maar als je dat niet doet, dan is dat een bewuste keuze om hier gebruik te maken van de faciliteiten die onze samenleving biedt en daar staan plichten tegenover. Wil je aan die plichten niet voldoen, dan mag je wat mij betreft gedwongen worden.

Link naar reactie

Ik denk dat je de vrijheid moet hebben om te verkassen, maar als je dat niet doet, dan is dat een bewuste keuze om hier gebruik te maken van de faciliteiten die onze samenleving biedt en daar staan plichten tegenover. Wil je aan die plichten niet voldoen, dan mag je wat mij betreft gedwongen worden.

Je hebt geen moraal.

 

"als mijn vrouw niet doet wat ik zeg, en ze verkast niet heb ik het recht haar te dwingen, omdat dat goed is voor ons gezin" WTF

 

 

Als je er zin en tijd voor hebt zou je deze animatie kunnen bekijken.

Punt voor mij blijft, dwang is slecht, en is de oorzaak van ALLE hedendaagse problemen geopperd in dit topic.

 

 

Link naar reactie

Leuk filmpje, inhoudelijk een interessant betoog, maar in de basis blijf ik het oneens. Reusje voor je filmpje, maar "geen moraal"? Dat is dan jou mening, die je mag hebben.

 

Als je binnen je gezin hebt afgesproken dat ieder z'n bijdrage levert en je vrouw houdt zich daar niet aan; ze heeft sch**t aan iedereen en neemt alleen maar zonder te geven, dan zijn maatregelen op z'n plaats. Misschien eerst een gesprek en beterschap beloven, maar uit eindelijk wellicht een echtscheiding resulterend in het verlaten van het huis. Wellicht wel na uitspraak van een rechter onder passende dwang. Daar is niets immoreel aan...

Link naar reactie

Ik heb de laatste drie berichten off line gezet. We houden hier een inhoudelijke discussie over het basisinkomen. Er wordt langzaam maar zeker steeds meer afgedwaald van dit topic. De laatste berichten werden op de man gespeeld en hadden niets te maken met het basisinkomen.

 

Graag vanaf nu weer back on topic: het basisinkomen.

 

Modgroet,

 

Dennis

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie

Ik wil het nogmaals inbrengen. Een basisinkomen wordt niet betaald uit de sociale voorzieningen, maar wordt betaald door onze productie dus gewoon via de nu ook al bestaande banen en werkkringen.

 

Elke baan moet leuk zijn om te doen, dus moeten we, net als nu al nodig is, aan dat fenomeen werken. Zorg dat een baan zo zinnig en aantrekkelijk is om te doen, dus niet zwaar, slopend of frustrerend, zodat iedereen hem eigenlijk wil hebben.

Iedereen wil makkelijk geld verdienen, dus zorg daar dan voor. Een basisinkomen zou dan gewoon een handig middel zijn om dat hele controlemechaniek overbodig te maken.

Dat wordt dan ook vanzelf betaalbaar.

 

Ik citeer even mezelf.

 

Zojuist was Anton Philips op tv en die gaf aan dat de helft van de mensen zei leuk en motiverend werk te hebben en de andere helft gaf aan geen of niet motiverend werk te hebben.

In mijn ogen is die eerste groep die motiverend werk zegt te hebben de groep die waarschijnlijk niet met de baan stopt die ze hebben als er een basisinkomen wordt ingevoerd.

Anders is het met de mensen die zeggen geen of geen motiverend werk te hebben. Hiervan zullen er diverse zijn die overstappen naar iets wat ze leuk vinden. Dit zal voor een deel ander wel motiverend werk zijn. Een deel zal eerst stoppen met werken om zich te oriënteren. Een ander deel dat nu niet aan het werk is zal zich een baan kunnen laten aanmeten, als deze baan leuker worden gemaakt, en dus meer zal motiveren.

 

Zie je direct de opdracht voor ons als ondernemers: Banen meer motiverend maken.

 

Heeft deze discussie over basisinkomen ook al iets opgeleverd, want daar kunnen we vandaag al mee beginnen!

Link naar reactie

In mijn ogen is die eerste groep die motiverend werk zegt te hebben de groep die waarschijnlijk niet met de baan stopt die ze hebben als er een basisinkomen wordt ingevoerd.

Anders is het met de mensen die zeggen geen of geen motiverend werk te hebben. Hiervan zullen er diverse zijn die overstappen naar iets wat ze leuk vinden. Dit zal voor een deel ander wel motiverend werk zijn.

 

Ik vermoed dat als je hier verder onderzoek naar doet, het best wel eens zou kunnen zijn dat er een heleboel mensen zijn die exact hetzelfde werk doen, waarbij de een dat wél en de ander dat niet motiverend vindt. Dat hangt namelijk niet alleen af van het werk en de omgeving waarin dat uitgevoerd wordt, maar ook van hoe je zelf in elkaar zit.

 

Even doorredenerend zou het dus best eens zo kunnen zijn dat mensen die zeggen motiverend werk te hebben een groot deel van die motivatie uit zichzelf halen en bij ontvangst van een basisinkomen júist diegenen zijn die het enthousiasme en de energie hebben om iets anders te gaan doen. Terwijl de mensen die hun werk niet als motiverend ervaren die fut niet hebben en gewoon blijven zitten waar ze zitten.

 

De praktijk zal - zoals altijd - wel ergens in het midden liggen.

Link naar reactie

 

Vast niet, want generaliseren vanuit vooroordelen is veel leuker

 

 

Jij denkt serieus dat als we zitten te lunchen in de zon en mannen in oranje pakken komen ons gesprek verstoren met teveel herrie en stof, dat ik dan denk aan "basisinkomen"?

 

Ik heb ooit vakantiewerk gedaan bij de Amsterdamse Droogdok Maatschappij. Daar werkten allemaal mannen die vreselijk zwaar werk moesten doen, en hoewel ze het bouwen van schepen mooi werk vonden, werkten ze geen minuut langer dan nodig was. De ouderen zeiden dat ze liever vandaag dan morgen zouden stoppen met werken.

 

Dat geldt ook voor mezelf. Het werk dat ik nu zzp doe vind ik erg leuk. Maar als ik er niet voor betaald zou worden zou ik het niet doen.

 

Link naar reactie
En dan denkt iemand dat die mannen dat werk (takkeherrie, loodzwaar apparaat op je rug) ook zouden doen als ze hun geld kado zouden krijgen? Dacht 't niet....
Als de basisuitkering lager is en met dit werk komt er door salaris meer in het laatje, dan zijn er volgens mij best mensen die ervoor willen werken.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie

Als de basisuitkering lager is en met dit werk komt er door salaris meer in het laatje, dan zijn er volgens mij best mensen die ervoor willen werken.

 

Alleen het inkomen dat je uit werken krijgt is dan lager dan nu. Nu krijg je een geheel inkomen, dan is het inkomen verminderd met het basisinkomen dat je evengoed krijgt. Dus voor een deel van de mensen is het niet meer de moeite. Stel je verdient 5000 per maand, en het basisinkomen is 2500, dan ga je dus werken voor het verschil, dat is 2500 euro per maand. Er zijn genoeg banen die mensen wel doen voor 5000 euro per maand maar niet voor 2500 euro per maand.

 

Ik begrijp nog steeds niet waar deze discussie zo vandaan komt. Wat is er tegen dat mensen betaald worden voor werk, en niet betaald worden voor niet werken?

 

En waar ik niet bij kan: als ik als ondernemer mensen in dienst heb, dan betaal ik voor de halve wereld dat basisinkomen, ook aan mensen die niet voor mijn bedrijf werken. Als het zo ver komt, dan ga ik emigreren naar een land zonder deze onzin.

 

 

Link naar reactie
Stel je verdient 5000 per maand, en het basisinkomen is 2500, dan ga je dus werken voor het verschil, dat is 2500 euro per maand. Er zijn genoeg banen die mensen wel doen voor 5000 euro per maand maar niet voor 2500 euro per maand.

 

Mensen werken niet zozeer voor het inkomen, maar om het daaruit voortvloeiende besteedbaar bedrag. Dat is beide gevallen uit je voorbeeld gelijk, dus je redenatie gaat niet op.

Link naar reactie

Stel je verdient 5000 per maand, en het basisinkomen is 2500, dan ga je dus werken voor het verschil, dat is 2500 euro per maand. Er zijn genoeg banen die mensen wel doen voor 5000 euro per maand maar niet voor 2500 euro per maand.

 

Mensen werken niet zozeer voor het inkomen, maar om het daaruit voortvloeiende besteedbaar bedrag. Dat is beide gevallen uit je voorbeeld gelijk, dus je redenatie gaat niet op.

 

Nee, het is niet gelijk. Als je 2500 sowieso al krijgt, dan werk je voor de resterende 2500, niet voor het hele bedrag. Ik zou stoppen met werken.

Link naar reactie

Stel je verdient 5000 per maand, en het basisinkomen is 2500, dan ga je dus werken voor het verschil, dat is 2500 euro per maand.

 

En waar komt bedrag van € 2.500,00 nu weer vandaan? Tot nu toe hebben wij hier gesproken over bedragen tussen bijstandsniveau (rond de € 650,00 per maand) en € 1.000,00. Dus je stelt eigenlijk:

 

"Stel je verdient € 5.000,00 per maand, en het basisinkomen is € 1.000,00, dan ga je dus werken voor het verschil, dat is € 4.000,00 per maand. Er zijn genoeg banen die mensen wel doen voor € 5.000 per maand maar niet voor € 4.000,00 per maand."

 

Tja, dat komt toch heel anders over.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie

Tja, en hoeveel mensen zijn er niet die op zich heel leuk werk hebben, maar door het ontbreken van, of onder druk staande prijs van opdrachten, nu door de crisis enorm worstelen met ditzelfde werk omdat het veel te weinig oplevert. Hun motivatie komt op de tocht, hun creativiteit daalt daardoor en als het nog erg lang voortgaat op een basisinkomen (bijstand) zijn aangewezen. Als je de zekerheid hebt dat je altijd met je gezin kunt eten en een dak boven je hoofd hebt komt al dit soort gedoe niet op je pad.

Werknemers die niets meer presteren en alleen in hun hoofd maar bezig zijn met het behouden van hun baan om hun gezin aan het eten te houden zouden ook veel meer presteren als ze hun inkomenszekerheid op het materiële vlak afgedekt zouden hebben.

Om hoeveel mensen het gaat kan ik niet zeggen, maar dat het om grote aantallen gaat kan ik uit mijn omgeving wel concluderen.

Volgens mij zou een basisinkomen een enorme rust brengen in het maatschappelijk leven, waardoor mensen toekomen aan waar ze echt goed in zijn in hun vak. Het getob over hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen is voor niemand bevorderlijk en ontneemt mensen de mogelijkheid tot wasdom te komen.

Link naar reactie

Innovatie wordt niet gestimuleerd door in de watten leggen of gepamper. Mensen (althans ondernemers) halen het beste uit zichzelf om te vernieuwen en te innoveren, als ze daartoe worden gedwongen. Pas dan stappen ze over hun luiheid heen en worden hun talenten weer geactiveerd.

Link naar reactie

Mensen (althans ondernemers) halen het beste uit zichzelf om te vernieuwen en te innoveren, als ze daartoe worden gedwongen. Pas dan stappen ze over hun luiheid heen en worden hun talenten weer geactiveerd.

 

P.J. - ik kan mij niet voorstellen dat jij, als intelligente harde werken die duidelijk plezier heeft in wat hij doet, zo in elkaar steekt. Waarom denk je dan in vredesnaam dat anderen wel zo in elkaar steken?

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie

Omdat ik zelf inderdaad zo in elkaar steek en omdat ik het bij andere ondernemers om me heen ook zie gebeuren. Je kunt jarenlang teren op hetgeen je met je bedrijf hebt opgebouwd. Maar bij een crisis wordt de ondernemer wakker geschud en moet hij aan de bak om te overleven. Daar worden alle middelen voor ingezet, omdat een ondernemer een vechter is. Ik had een jaar geleden nog enkel en alleen mijn ophangsystemen en kwaliteitskunde. Nu ben ik al een heel eind op scheut met 3 heel grote projecten, die elk groot genoeg zijn om een bedrijf te kunnen zijn qua prognose. Dit betekent dat ik minimaal 4x zo sterk uit deze crisis kom als ik erin ging.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    13 leden, 276 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.