• 0

salarisadministratie voor één werknemer?

Hoi allemaal,

 

Ik heb een vraag als het gaat om een werknemer in dienst nemen. Aangezien payrol nogal een dure optie is, dacht ik kan ik dat niet meer naar mezelf toetrekken. In die zin, is het mogelijk dat ik de salarisadministratie door een of ander kantoor laat doen. Dus het maken van de loonstroken, tot en met het doorgeven van de premies die ik moet betalen. In de praktijk dat ik er zo min mogelijk omkijken naar heb, behalve dat ik mezelf inschrijf bij de belastindienst als werkgever. Kan iemand mij hier iets over uitleggen. En mocht dat kunnen via een salarisadministratie-kantoor, hoe zit het dan als een werknemer ziek wordt. Ben ik daar dan ook tegen verzekerd?

 

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

hoi blauwie,

 

Bij salarisadministratie ben je niet verzekerd tegen ziekte, maar je kan daarvoor wel een verzuimverzekering afsluiten. Dat kost dan wel weer extra.

 

Op het eerste gezicht lijkt payroll misschien duurder, maar dat komt omdat je ook veel zaken reserveert (vakantiegeld, vakantiedagen, ziekte) die je normaal periodiek zou uitkeren (bron: http://www.propayroll.nl/payrolltarief/). In mei/juni zullen bij salarisadminstratie jouw loonkosten opeens erg hard stijgen door het vakantiegeld, bij payrolling spreid je die betaling uit over elk gewerkt uur. Het scheelt vaak maar een paar procent in de kosten, dus ik zou me iets door een payrollbedrijf laten voorrekenen. Volgens mij is payroll wel iets duurder dan alles zelf regelen, maar het biedt wel extra mogelijkheden en je bent er natuurlijk geen tijd aan kwijt.

Link naar reactie
  • 0

Dus payroll is de beste optie als ik het goed begrijp. Hebben misschien andere mensen nog ideeën?

 

Payroll hoeft niet per sé de beste optie te zijn. Het is vooral gemak, en daar betaal je voor.

 

Mijn eigen personeel heb ik altijd gewoon rechtstreeks in dienst genomen met een goed contract opgesteld door een jurist en een niet al te dure verzuimverzekering, arbodienst en salarisadministrateur. Zowel de kosten als de risico's bleven zo beperkt tot acceptabel niveau. Maar wat voor de ene acceptabel is hoeft dat voor de ander uiteraard niet te zijn...

Ik vond payrolling te duur (ook omdat ik ivm mijn activiteiten de BTW niet kon verrekenen) en te weinig meerwaarde hebben. Maar ik ken genoeg ondernemers - ook op dit forum - die personeel eerst 6 of 12 maanden via payroll in dienst nemen en pas bij gebleken geschiktheid rechtstreeks in dienst nemen. Payrolling wordt zo een soort verlengde proeftijd

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Er is een groot aantal partijen die salarisadministratie als dienst aanbieden, vrijwel alle accountantskantoren, veel administratiekantoren doen het en er zijn ook gespecialiseerde salarisadministratie bureau's

 

Al deze kantoren bieden in principe alleen verwerking van de loonadministratie aan maar daar zit geen enkele andere verzekering bij inbegrepen dat zul je allemaal zelf moeten regelen, de betere salarisadministrateurs zullen je ongetwijfeld daarmee ook op weg kunnen helpen wat je dan nog moet bijverzekeren.

 

Voor het maandelijks laten verzorgen van de loonstroken moet je denken aan ongeveer 15 euro per medewerker per maand.

 

Maar als je een personeelslid in loondienst neemt dan draag je dus zelf alle risico's voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen. Vooral ziekte en arbeidsongeschikheidsrisico's zijn onzichtbare zolang je geen zieke medewerkers hebt, maar zodra iemand ziek word en je bent niet goed verzekerd dan is het al heel snel een heel duur probleem zo'n zieke werknemer.

 

Dus voordat je roept dat payroll een dure optie is moet je zorgen dat je de juiste kostenvergelijking maakt. Bij payroll zijn namelijk meestal alle werkgeversrisico's in de prijs in begrepen, om het maar even populair te zeggen.

 

Persoonlijk vind ik het voor kleinere en startende ondernemers die personeel moeten gaan aannemen best een goede optie om het eerste jaar of de eerste paar jaar dit te regelen via een payroll constructie. Het belangrijkste voordeel is dat de kosten per uur vrij exact bekend zijn en je bij de juiste afspraken vrijwel niet tegen onverwachte kosten kunt aanlopen.

 

Kortom kijk nog even goed naar een "eerlijk" prijsvergelijk door alle kosten waar je als werkgever tegenaan kunt lopen te vergelijken met het totaal tarief. Meest gemaakte fout is dat alleen de maandelijkse factuur van de payroller word vergeleken met de factuur voor de loonstroken van een salarisverwerker.

Link naar reactie
  • 0

En een verzuimverzekering houdt in dat wanneer iemand ziek wordt voor bijvoorbeeld 1 jaar lang, dat je dan gedekt bent?

 

Dus een verzuimverzekering, arbodienst etc zorgen ervoor dat je gedekt bent tegen zaken die je flink financieel kunnen raken?

 

Ik ben een newbie dus ik vraag het maar even.

Link naar reactie
  • 0

En een verzuimverzekering houdt in dat wanneer iemand ziek wordt voor bijvoorbeeld 1 jaar lang, dat je dan gedekt bent?

 

Dus een verzuimverzekering, arbodienst etc zorgen ervoor dat je gedekt bent tegen zaken die je flink financieel kunnen raken?

 

Ik ben een newbie dus ik vraag het maar even.

 

Een verzuimverzekering dekt het risico van langdurige ziekte af. Welke wachtijd jij als werkgever daarbij kiest is naar keuze 1, 2,4,6,13, 26 of 52 weken. Hoe langer de wachttijd, hoe goedkoper het wordt maar hoe meer kosten je uiteraard zelf maakt bij ziekte uiteraard

 

Een contract met een Arbodienst is niet wettelijk verplicht, maar de meeste verzekeraars stellen wel die eis bij de verzekering omdat de Arbodienst dan de verzuimregistratie doet en zorgt voor het bewaken van de Wettelijke termijnen van de Wet verbetering Poortwachter.

 

Afhankelijk van soort werkzaamheden (administratief medewerker is goedkoper verzekeren dan een steigerbouwer) en de gekozen wachtijd bedraagt de premie voor zo'n verzekering tussen de 1 en 3% van de loonsom, en de kosten voor Arbodienstverlening voor een uitgebreid pakket zijn circa € 100,- per werknemer per jaar

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de info. Dit vind ik interessante materie. Ik ga me er meer in verdiepen.

 

Zorg dat je een goed overzicht krijgt van de kosten, voor- en nadelen van beide opties. Dus vraag zowel offertes op voor payrolling als de benodigde diensten voor rechtstreeks in dienst nemen (salarisadministratie, verzekeringen, arbeidsovereenkomst etc) . Is het verschil relatief gering, dan kun je voor het gemak en de veiligheid eerst kiezen voor payrolling.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb de vergelijking ook ooit gemaakt en door verschillende payroll bedrijven een offerte laten maken.

Uiteindelijk vond ik het goedkoper om het door mijn eigen boekhouder te laten doen. Als je een beetje rondzoekt moet het voor 10 euro per medewerker per maand te doen zijn en bij vaste uren voor nog wel minder.

 

Het grootste nadeel van een payroll constructie vond ik dat het personeel niet in dienst bij jou is maar bij het payrollbedrijf.

Hun manier van werken reflecteert zich echter wel op jouw. Dus bij slechte communicatie of late uitbetalingen word je er als ondernemer op aangekeken. En er zijn heel veel beunhazen op dit gebied. Gelukkig ook wel goede (zijn er ook een aantal actief hier op HL)

 

Bedenk dus naast de kosten ook goed wat bij jouw onderneming past. JE risico's zijn beduidend minder, maar je hebt ook zeker minder grip op de zaak.

Link naar reactie
  • 0

En bij een verzuimverzekering kun je behalve de module arbo ook de module reïntegratie kiezen.

Is dat reïntegratiegedeelte nodig en/of verplicht?

 

Niet verplicht. Het beperkt jouw extra kosten voor arbo interventies, maar meestal maar tot een bepaalde grens. Hangt ook van de verzekeraar en arbodienst af: de ene interventiedekking is aanzienlijk uitgebreider dan de andere. .

 

En stel je hier dat er eigenlijk weinig financiële winst valt te behalen door het niet via payroll te doen?

 

Nee dat stel ik uitdrukkelijk niet. Ik kan die verschillen niet inschatten want ik heb geen zicht op de payrolltarieven die jij krijgt aangeboden. Ik stel dat je zelf die vergelijking moet maken en zelf moet oordelen of de meerprijs van payrolling of de minderprijs van zelf doen je het waard is.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ik twijfelde in het begin ook wat het handigst is. Voordeel van payroll is dat je precies weet hoeveel je kwijt bent en veel flexibeler bent wat contracten betreft. Ik heb parttime studenten in dienst en betaal die altijd via payroll. Voordeel voor hun is dat ze daardoor wekelijks ipv maandelijks betaald worden. Bij volwassen fulltimers kan het verschilbedrag groter zijn. Je kan ook bv beginnen met payroll en als het verder allemaal goed gaat en je genoeg werk kan bieden alsnog in dienst nemen.

 

Zoek kritisch als je zoekt naar een payrollbedrijf, er zijn er ontzettend veel en er zitten ook slordigere tussen. Ikzelf maak nu alweer 3 jaar gebruik van www.propayroll.nl en dat gaat prima.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 220 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.