Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
B.Hey

Geheimhoudingsverklaring voor mogelijke afnemer?

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik ben bezig met app concepten te bedenken en deze te laten bouwen. Hiervoor had ik een bedrijf gevonden die de app voor me wou maken. De tekeningen zijn/waren al gemaakt en deze wilden we gaan presenteren bij de grote partij, de klant.

Helaas wilde deze klant niet onderteken voor een geheimhoudingsverklaring omdat ze vele duizenden ideeën per maand krijgen en ze geen zin in hebben om elke keer een geheimhoudingsverklaring te moeten ondertekenen. Samengevat de afspraak is niet doorgegaan omdat ik zonder een verklaring mijn idee niet wilde presenteren.

 

Nu zit het nog steeds in mijn maag, want ik voel dat het echt groot gaat uitpakken. Alleen vraag ik me af moet ik deze klant opnieuw gaan benaderen? Hoe pak ik dat het beste aan, nu ik weet dat ze toch niet willen ondertekenen. Hoe zullen ze gaan reageren omdat ik de vorige afspraak heb geannuleerd?

 

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

Mvg,

B.Hey

 

 

[titel aangepast - mod]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb je zelf iets gedaan om het idee te beschermen?

 

Succes en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb je zelf iets gedaan om het idee te beschermen?

 

Succes en groet,

 

Hans

 

Terecht werpt Hans de vraag op of je je ideeën hebt beschermd. Wanneer de wederpartij weigert een geheimhoudingsverklaring te tekenen, is het verstandig om je intellectuele eigendomsrechten zo goed mogelijk vast te leggen en te beschermen. Hiermee voorkom je dat anderen met je idee/ontwerp aan de haal gaan.

 

Bescherming van intellectuele eigendom, bijvoorbeeld auteursrechten, is vrij eenvoudig te regelen en hoeft niet duur te zijn. Dit geldt ook voor apps. Raadpleeg een jurist, advocaat of andere specialist, wanneer je een en ander wilt regelen.


Met vriendelijke groet,

 

Nico Bouwman | jurist | Rein advocaten & adviseurs | www.rein.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je wel voor jullie antwoorden.

 

Waar kan ik het beste mijn idee beschermen? Ik wil niet dat het te duur is.

 

Maar dit is eigenlijk niet mijn oorspronkelijke vraag. Ik vroeg aan het begin hoe ik weer die partij kan benaderen? Zij hebben geen geheimhoudingsverklaring ondertekend. Maar ik wil toch opnieuw deze partij benaderen. Alleen hoe?

Is dat door gewoon mijn idee vast te leggen en ondanks dat ze niet willen ondertekenen mij concept aan ze voorleggen?

 

Maar komt het niet onprofessioneel over als ik opnieuw een afspraak plan. Ik had namelijk de vorige geannuleerd.

 

Mvg,

Bahare

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bescherming van intellectuele eigendom, bijvoorbeeld auteursrechten, is vrij eenvoudig te regelen en hoeft niet duur te zijn. Dit geldt ook voor apps. Raadpleeg een jurist, advocaat of andere specialist, wanneer je een en ander wilt regelen.

 

Zo te zien betreft het in deze fase een idee voor een app en enkele schetsen. Hoe bescherm je die in Nederland?

 

(En deze keer zonder het advies om een afspraak te maken met een deskundige jurist ajb) ;D


Got spare time, join Amazon Prime :smiling-face-with-sunglasses:  and watch Stan & Ollie! (meer gratis films)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juist. Het betreft een idee voor een app en enkele schetsen. Hoe bescherm je die? Je begrijpt me volledig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn verschillende manier om je in te dekken. Allereerst kun je je idee al zodanig uitwerken, dat er een auteursrecht ontstaat op de gecreëerde werken. Het is afhankelijk van je uitgewerkte concept en het eindproduct dat je voor ogen hebt of dit voldoende is om te voorkomen dat iemand jouw concept legaal kan uitbuiten. Een idee valt namelijk niet onder het auteursrecht. Het moet dus op zijn minst al een 'werk' zijn in de zin van de Auteurswet, om bescherming van deze wet te kunnen krijgen.

 

Verder kun je je idee of concept laten registreren. Hiermee wordt je idee niet per definitie beschermd. Het voorkomt echter wel dat er discussie kan ontstaan over wie als eerste het idee heeft bedacht. Zie ook: http://www.kvk.nl/ondernemen/intellectueel-eigendom/uw-idee-beschermen/

 

Mocht het bovenstaande niet afdoende zijn, dan resteert er niets anders dan het zoeken van een app-bouwer die wel bereid is om je mee te laten delen in de exploitatierechten. Dit kan op allerlei manieren. In zo'n geval blijf je niet met lege handen achter mocht het concept wel gaan rollen.


Met vriendelijke groet,

 

Nico Bouwman | jurist | Rein advocaten & adviseurs | www.rein.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te zien aan de openingspost is het concept presentabel en daarmee voldoende uitgewerkt. Je moet, als dat nog niet is gedaan, goed nagaan wat de kern van het concept is, m.a.w wat anderen zouden kunnen kopiëren. Denk aan de omdraaiende stoelen bij "de Voice", het schieten met vogeltjes (angry birds), het laten vallen van in elkaar passende blokjes (Tetris) enz.

 

Persoonlijk zie ik niet veel in het registeren van een concept. Daarmee is m.i. ook niet te bewijzen dat je het concept als eerste hebt bedacht. Hooguit dat je iets als eerste op papier hebt gezet en ergens hebt ingeleverd. Een enkele keer kan dat nuttig zijn maar je moet je terdege bewust zijn van de beperkte bewijskracht. Bij een concept met uitgewerkte unieke aspecten is verkrijgen van het auteursrecht juist gebaat bij openbaarmaking. Bewaar dus schetsen, e-mails en verslagen en dateer alles waar dat niet automatisch gebeurd.

 

In de praktijk zie je veel mensen die door schijnzekerheid van een I depot, bijvoorbeeld bij de mogelijkheid van een octrooi, juist intellectuele rechten verspelen. Als ik iets nieuws bedenk dat op zich octrooiwaardig is en stop het in een I-depot en iemand anders vraagt op hetzelfde idee 2 maanden later een octrooi aan, heb ik het nakijken. De ander kon namelijk niet weten dat ik het idee eerder had omdat een I depot per definitie niet openbaar is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Bahare

 

Ik begreep/begrijp? je post niet helemaal goed....

 

Je wilt eerst van de afnemer weten of die geïnteresseerd is en dan pas de app bouwen? Misschien kun je deze klant eerst testen met een simpelere app, waarvoor je niet zoveel hoeft te investeren.

 

Je kunt ook aangeven om welke partij het gaat en andere aanbieders van apps vragen hoe de afnemer met hun ideeën omgaat... En natuurlijk is het altijd goed om meerdere opties te hebben, dus meerdere afnemers.

 

Over het afzeggen van een afspraak zou ik me niet druk maken, omdat je er een goede reden voor had. Hiermee toon je alleen maar aan dat je niet met je laat sollen.

 

mvrgr

Marie-Thérèse

 


Woltering Works for creating value

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 129 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept