• 0

Mijn vriend runt mijn eenmanszaak maar maakt schulden: wat te doen?

Ik zal het kort en krachtig houden; Ik heb een bedrijf op mijn naam staan met zo'n 75.000 euro schuld. In het begin heb ik dit bedrijf zelfstandig gerunt maar de laatste 5 jaar heeft mijn vriend dit langzamerhand overgenomen. Ik werk helemaal niet meer mee en heb een baan. Nu botert het al een hele lange tijd niet meer tussen ons, mede omdat ik het bedrijf als een last ben gaan zien. Er zit al lang geen groei meer in en de schuld wordt alleen maar groter. Ik heb hem hier al vaker op gewezen, maar dat is zinloos. Hij is heel eigenzinnig en ik heb eigenlijk weinig in te brengen. Nu ben ik bang dat onze relatie straks over is en ik dus met die schuld blijf zitten. Hoe kan ik het regelen dat hij ook verantwoordelijk is? De zakelijke rekening staat ook op mijn naam. Kan ik dat wijzigen?

 

(Edit: titel verduidelijkt)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Oei,

 

Niet handig om de zaak letterlijk uit handen te geven maar wel op jouw naam te houden. Ik vrees namelijk dat het leed al geschied is. De schulden die nu al zijn ontstaan dragen jouw naam en daar draag jij dus de verantwoording voor.

 

Ik zou meer energie steken in het 'redden' van je bedrijf dan in het pogen aansprakelijkheid af te schuiven.

 

succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

...Er zit al lang geen groei meer in en de schuld wordt alleen maar groter. Ik heb hem hier al vaker op gewezen, maar dat is zinloos. Hij is heel eigenzinnig en ik heb eigenlijk weinig in te brengen....

Het bedrijf staat op jouw naam maar je hebt niets te zeggen?

 

Als er geen groei meer in zit en de schuld wordt alleen maar groter, dan zou ik snel de nodige stappen nemen. 75000 euro is geen kleinigheid.

 

Kijk eerst of de zaak gered kan worden, of verkocht kan worden. Ben je er zeker van dat het niet lukt, dan is stopzetten de beste oplossing. Laat je dan wel goed informeren, zodat je geen fouten maakt.

Link naar reactie
  • 0

@mohamed

 

Tuurlijk heeft ze wat te zeggen, dat is juist het punt en dus het risico. Ze heeft het alleen niet gedaan!

Daar komt nog bij dat de fiscus hier mogelijk geen eigen onderneming in ziet.

 

@rede46, hoe heb jij aangifte inkomstenbelasting gedaan de laatste jaren? Als ondernemer? Heb je zaken als zelfstandigenaftrek geclaimd in je aangiftes?

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Allemaal bedankt voor jullie reacties.

 

Ik weet dat het allemaal niet zo handig is.... :-\ De fase om het bedrijf te redden ben ik al lang voorbij.

 

Ik heb ook al vaker aangegeven dat ik er een vof van maken wil, maar ik heb mij laten vertellen dat dit ook niet interessant is. Ik laat me ook teveel vertellen door hem en neem maar aan dat dit ook zo is. Ook niet slim....

 

Vandaar dat ik hier om hulp vraag.

 

De inkomstenbelasting is als ondernemer gedaan, met als gevolg dat ik voor een paar cent aan het werk ben. Maar dat neem ik voor lief, want mijn werk is me heilig.

 

De opmerking van P.J. is zo gek nog niet. Zo'n verklaring zou mij toch wel helpen, als het mis zou gaan. Het is ook niet zo, dat ik het van me wil afschuiven. Ik wil dat hij mede verantwoordelijk is.

 

Er is geen sprake van dwang, maar een licht vorm van intimidatie denk ik toch wel. Hij is nogal dominant en drijft zijn zin door. Zijn manier van zaken doen is de beste en hij neemt niets van me aan. Ik krijg alleen te horen: dan doe je toch zelf?

 

Telt het feit dat wij samenwonen in een koophuis niet mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Het zou zomaar kunnen dat je vriend hier verdacht snaaks de verantwoordelijkheid ontloopt en heel goed weet hoe hij die situatie in stand moet houden. Als dat zo is, geef ik je weinig kans dat hij vrijwillig een verklaring ondertekent dat hij al vijf jaar mede het bedrijf voert. Maar als hij die zou ondertekenen, dan verkleint dat je probleem nog niet. Een schuldeiser van een VOF kan bij elke vennoot voor het geheel van de schuld aankloppen. Als een schuldeiser bij jou 75k kan ophalen, zal hij/zij dat ook zeker niet laten, en mag jij vervolgens je vriend voor de 37,5k aanspreken. Kortom, ook bij een VOF blijf jij aansprakelijk voor de schulden die op jouw naam gemaakt zijn.

 

Als ik je goed begrijp, is de aangifte inkomstenbelasting zo gedaan dat jij alle winst voor je rekening nam, maar geen zelfstandigenaftrek claimde omdat je niet aan het urencriterium voldeed? En je vriend gaf uberhaupt geen inkomen op aan de Belastingdienst? In dat geval zou de optie 'we maken er met terugwerkende kracht een VOF van' nog wel eens een teruggaaf op kunnen leveren. Maar alleen als er winst was. Een schuld van 75k doet om de een of andere reden niet vermoeden dat de toko heel winstgevend was de laatste tijd.

 

Als je hem verantwoordelijk wil stellen, vrees ik dat je hem aansprakelijk zult moeten stellen voor de schade, en dat je voor een rechtbank zult moeten betogen dat hij willens en wetens op jouw naam schulden aangegaan is waar jij niet mee ingestemd hebt. En dan nog is het de vraag of dat veel meer oplevert dan alleen maar een fikse ruzie. Ik raad je met klem aan om hele goede juridische ondersteuning te zoeken.

 

 

Het feit dat jullie samenwonen in een koophuis heeft hier op zich weinig mee te maken. Is het koophuis van jullie gezamenlijk, of van een van jullie apart? Een schuldeiser kan proberen via een gedwongen verkoop van het huis zijn schuld te innen, maar afhankelijk van de situatie van je huis is dat misschien een heilloze weg.

 

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

De inkomstenbelasting is als ondernemer gedaan, met als gevolg dat ik voor een paar cent aan het werk ben.

 

Dit is onduidelijk. Jij had een baan en je vriend deed jouw eenmanszaak. Hoezo ben jij dan voor een paar cent aan het werk?

 

Hoe staat het met de verlies en winst-rekening. Maak je meer omzet dan kosten? Krijgt die vriend een vergoeding? Heb je voorraad?

 

En misschien kan PJ aangeven wat je volgens hem kan doen met een verklaring dat jouw eenmanszaak gerund wordt door je vriend/partner. Dat lijkt me namelijk een prive keuze die niemand wat aan gaat. Het is niet voor niks een eenmanszaak.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad heel troebel allemaal. Strikt genomen ben je als EZ als enige verantwoordelijk voor eventuele schulden. Als je een samenlevingscontract hebt waarin jullie hebben vastgelegd dat alle schulden ook gezamenlijke schulden worden kan je bij beëindiging relatie de schulden verdelen. Is dat niet zo dan blijft het troebel maar heb je volgens mij niet zo veel kans op verdeling van de restschuld als eventuele zaken zijn verkocht.

 

Dat er schulden zijn hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er geen winst was. Als de winst op ging aan privéopnamen of naar voorraad of af te schrijven zaken, blijft de schuld. Als je aannemelijk kan maken dat de schuld is ontstaan door het verteren door beide van de inkomsten kan je mogelijk je (ex) vriend aansprakelijk stellen voor een deel van de schuld. Maar dat is voer voor een gespecialiseerde jurist. Denk niet dat dit vaak voorkomt.

 

Het is voor mij vooral troebel wat de status van je vriend is in dit geheel. Is dat een personeelslid? Denk van niet. Of is hij feitelijk ondernemer omdat hij zelfstandig (jouw) onderneming drijft? Maar dan zou hij zelf aangifte moeten doen................

 

 

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad heel troebel allemaal. Strikt genomen ben je als EZ als enige verantwoordelijk voor eventuele schulden.

 

Inderdaad. Als ondernemer met een eenmanszaak ben je overal persoonlijk voor aansprakelijk.

 

Was het jouw idee, om katvanger te worden voor een vriend die zijn eigen gang gaat onder jouw naam? Het blijft hoe dan ook jouw verantwoording. Je had elke dag naar de KvK kunnen gaan om het bedrijf uit te schrijven. Alle inkomsten uit het bedrijf worden voor de inkomstenbelasting bij jouw salaris opgeteld, maar ik begrijp dat er geen inkomsten zijn. Alle bezittingen en schulden komen voor jouw rekening, omdat jij op papier de ondernemer bent. Als jouw vriend voor jou werkt, dan heb je mogelijk ook nog de verplichting om loon te betalen? Daar hoort ook de verplichting bij om de loonbelasting en de sociale lasten voor hem af te dragen.

 

Als er een vorm van dwang of oplichting ten grondslag ligt aan de situatie waarin je nu bent beland, zoek dan een goede advocaat en overleg of en hoe je daarvan aangifte gaat doen. Je hebt dan nog steeds de formele verantwoordelijkheid voor de schulden en verplichtingen van je bedrijf.

 

Is deze situatie voortgekomen uit jouw nalatigheid, en heeft jouw vriend alleen maar geprobeerd de schade voor jou te beperken? Dan zul je een manier moeten vinden om de schulden af te betalen. Het bedrijf uitschrijven lijkt me wel verstandig, als er geen mogelijkheid meer is, om dit weer winstgevend te maken.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik moet eerlijk bekennen dat ik totaal geen verstand heb van dit soort zaken. Niet van de administratie en al helemaal niet belastingtechnisch. Wat ik weet, heb ik van mijn vriend en de boekhouder. ???

 

Mijn vriend werkt officeel helemaal niet in het bedrijf. Hij doet ook geen aangifte, zover ik weet. De belasting die ik vanuit mijn baan ontvang, zie ik nooit. Ik werk ca. 20 uur bij een werkgever, en de overige zou ik op de zaak moet zijn. Ik heb gelukkig wel mijn eigen privebankrekening waarvan ik de boodschappen betaal. Geloof me, het is niet prettig als je met een volle boodschappenkar bij de kassa staat en niet kunt pinnen...

De rest van de lasten komt uit het bedrijf. Er gaat blijkbaar meer uit dan dat er in komt, want de schuld zakt gewoon niet... Alleen al de kwartaalrente van de bank is al om moedeloos van te worden.

 

Het huis staat op ons beider naam. Volgens mijn vriend is dat een verbintenis waaruit blijkt dat wij samen verantwoordelijk zijn voor de schulden. We hebben echter geen samenlevingscontract.

 

Maar als ik het nu goed begrijp, ben ik en blijf ik alleen verantwoordelijk?

 

Dat het allemaal zover gekomen is, ligt ook aan mezelf. Ik ben hier zelf verantwoordelijk voor, dat weet ik maar al te goed. Ik heb al zo vaak geopperd om er mee te stoppen. Telkens krijgen we hier dan ruzie over en daar heb ik geen zin in. De kinderen hebben hier ook enorme last van. Mijn vriend denkt nog steeds dat het goedkomt en gaat maar door. Bovendien zegt hij altijd dat hij niet voor een baas WIL werken, dus tja.....

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zie dat toch een stuk genuanceerder. Als de vaste lasten inclusief een flinke rente worden betaald uit de opbrengsten en de schulden niet noemenswaardig oplopen, is er sprake van winst.

Ik zou eens met de boekhouder en de bank rond de tafel gaan om te kijken of de rentelast niet lager kan door bijv een extra hypotheek. Dan is de schuld ook meteen weer verdeeld. Ook eens goed naar de kosten kijken en samen met je vriend de schuld af proberen te bouwen. Dat hij zelf aangeeft dat hij medeverantwoordelijk is voor de schuld is m.i. ook positief.

 

Het echte probleem is het naderende einde van de relatie die TS ziet aankomen en waarvan vriend mogelijk nog geen enkel idee heeft. Maar dat is een probleem dat hier niet opgelost kan worden.

Link naar reactie
  • 0

De belasting die ik vanuit mijn baan ontvang, zie ik nooit.

 

Tijd om de jaarcijfers en aangiften van je eenmanszaak eens te bespreken met iemand die daar wat meer verstand van heeft. Ken je helemaal niemand die eens met jou aan tafel kan schuiven om de cijfers te bekijken? Een oom of tante? Een oude buurman?

 

Heeft jouw vriend een inkomen uit de zaak?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

in welk stadium zijn de schuldeisers? Zie je wel de facturen? zijn er al incassobureau of deurwaarders? Zijn er belastingachterstanden?

 

Pak nu je verantwoordelijkheid. Maak voor morgen een afspraak met je vriend en de boekhouder. Je wilt alles zien. openheid van zaken in alles,afschriften,post,boekhouding,inlogcodes bank.

 

Nu niet meer laten versloffen en aktie. Je niet laten ompraten,vast houden.

 

 

Danny

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 209 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.