• 0

Van hobby via bijverdienste naar het ondernemerschap...

De een knutselt wat met computers, een ander maakt leuke kinderkleding, weer een derde heeft een hondensite die aantrekkelijk is voor affiliate marketing: er zijn verschillende situaties waarbij een hobby kan uitgroeien tot een serieuze bijverdienste en zelfs een onderneming.

 

Wie heeft daar ervaring mee? Op welk moment ga je de bijverdienste aangeven als inkomen? Wanneer is het tijd om je in te schrijven bij de KvK? Om een BTW-nummer aan te vragen? Zijn er adviseurs die kunnen begeleiden bij deze overgang? Websites die nuttige info geven?

 

Als we ervaringen en visies verzamelen, kunnen we wellicht een handleiding maken die herkenbaar en bruikbaar is voor mensen die dezelfde ontwikkeling doormaken. ;)

 

Zie ook eerder topic over willekeurige 10.000 euro grens.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Goede middag TwaBla.

 

Door het uitblijven van reacties op dit onderwerp begrijp ik dat er geen leden zijn die zich aangesproken voelen.

 

M.i. licht de scheiding bij het al dan niet verkrijgen van een positief resultaat.

Zolang er geen winst gemaakt wordt kan het als een hobby gezien worden.

Zodra er echter een positief resultaat behaald wordt dient dit in de aangifte inkomstenbelasting meegenomen te worden.

 

De inschrijving bij de KvK zou ik ook hieraan koppelen.

Dus een inschrijving zodra een hobby een positief resultaat oplevert.

 

Het aanvragen van een BTW nummer kan al eerder interessant zijn doch m.i. niet echt los te zien van een inschrijving KvK.

 

Volgens mij kan elke boekhouder, en dus ook ik, iedereen begeleiden die als starter aangemerkt kan worden.

Daarbij wil ik opmerken dat advies vragen aan een boekhouder m.i. nooit te vroeg kan gebeuren.

 

Ikzelf ga hiervoor binnenkort een "spreekuur" in het leven roepen waar iedereen gebruik van kan maken die met administratieve vragen zit in de meest uitgebreide zin van het woord.

 

 

Wellicht dat deze reactie wel wat wakker maakt ?

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank VNIS! Dit onderwerp komt vroeger of later wel in beweging. Maar elk duwtje is welkom. ;)

 

 

Zolang er geen winst gemaakt wordt kan het als een hobby gezien worden.

 

 

Ik fok duiven. Wanneer maak ik winst? Ik verzamel postzegels. Wanneer maak ik winst?

 

Er zijn veel hobbies met een inkoop- en verkoop-dimensie, maar worden dat ineens ondernemingen als er per saldo winst gemaakt wordt? Is een antiekverzamelaar een ondernemer omdat zijn aankopen in waarde stijgen en hij een boekwinst maakt?

 

Winst is vast niet het unieke criterium. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Goede morgen Twabla.

 

Voor de eenvoud heb ik in eerste instantie winst aangegeven als criterium

 

Voor een uitgebreide versie geef ik onderstaand een uitleg die ik in Wikepedia tegen kom.

 

"Criteria[bewerken]

 

In Nederland gelden voor de verplichting tot inschrijving bij de Kamer van Koophandel en voor de omzetbelasting (btw) dezelfde criteria[1][2]:

Er worden goederen of diensten geleverd.

De ondernemer vraagt meer dan een symbolische vergoeding voor de goederen of diensten.

De ondernemer neemt deel aan het normale economische verkeer en doet dat ook geregeld (duurzaamheid).

Er is een organisatie van arbeid en kapitaal.

Er is meer dan één opdrachtgever/afnemer (zelfstandigheid)

De ondernemer heeft de vrijheid om de werkzaamheden naar eigen inzicht te verrichten

 

In twijfelgevallen neemt de KvK ook nog in aanmerking hoeveel tijd men in de onderneming steekt. Dat moet in principe minstens 15 uur per week zijn.

 

Voor de Wet inkomstenbelasting 2001 is winst uit onderneming één van de soorten arbeidsinkomsten, te onderscheiden van loon en resultaat uit overige werkzaamheden. Er gelden de volgende eisen[3]:

Winst maken Het bedrijf moet op een zekere termijn winst maken. Dat hoeft niet meteen de eerste twee jaar maar is uiteindelijk wel een harde eis. Een ondernemingsplan kan helpen de winstkansen duidelijk te maken. Ondernemersrisico lopen De ondernemer moet het risico lopen dat hij geen omzet meer heeft. Openbaarheid en zichtbaarheid De onderneming moet zichtbaar zijn in het maatschappelijk verkeer door promotie en publiciteit. Minimaal drie opdrachtgevers of afnemers De verhouding tussen de opdrachten is daarbij voor freelancers van belang. Als 90% van de inkomsten van één opdrachtgever komt, en de rest van twee, is mogelijk niet aan de eis voldaan. Het kan helpen als hiervoor ook andere mensen ingezet kunnen worden en/of de uren bijvoorbeeld wisselend zijn.

Voordeel vergeleken met resultaat uit overige werkzaamheden is de MKB-winstvrijstelling. Als aan het urencriterium is voldaan gelden aanvullende voordelen.

 

In het kader van het starten als zelfstandige vanuit de WW gebruikt deze wet de formulering "werkzaamheden in de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep". De minister heeft toegelicht[4] dat bij de beoordeling of er sprake is van werkzaamheden als zelfstandige wordt gekeken of de persoon:

een reëel economisch bedrijfsrisico loopt

ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel

voor meer opdrachtgevers werkt; over eigen bedrijfsmiddelen beschikt

een zodanige organisatie heeft opgebouwd dat hij niet meer gezien kan worden als iemand die slechts zijn arbeidskracht productief maakt "

 

Ik vrees echter dat dit niet helpt om een "eenvoudige" handleiding te verzorgen.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank VNIS, heb er een paar puntenlijstjes van gemaakt:

 

In Nederland gelden voor de verplichting tot inschrijving bij de Kamer van Koophandel en voor de omzetbelasting (btw) dezelfde criteria:

 

* Er worden goederen of diensten geleverd.

* De ondernemer vraagt meer dan een symbolische vergoeding voor de goederen of diensten.

* De ondernemer neemt deel aan het normale economische verkeer en doet dat ook geregeld (duurzaamheid).

* Er is een organisatie van arbeid en kapitaal.

* Er is meer dan één opdrachtgever/afnemer (zelfstandigheid)

* De ondernemer heeft de vrijheid om de werkzaamheden naar eigen inzicht te verrichten

 

In twijfelgevallen neemt de KvK ook nog in aanmerking hoeveel tijd men in de onderneming steekt. Dat moet in principe minstens 15 uur per week zijn.

 

Voor de Wet inkomstenbelasting 2001 is winst uit onderneming één van de soorten arbeidsinkomsten, te onderscheiden van loon en resultaat uit overige werkzaamheden. Er gelden de volgende eisen:

 

* Winst maken Het bedrijf moet op een zekere termijn winst maken. Dat hoeft niet meteen de eerste twee jaar maar is uiteindelijk wel een harde eis. Een ondernemingsplan kan helpen de winstkansen duidelijk te maken.

 

* Ondernemersrisico lopen De ondernemer moet het risico lopen dat hij geen omzet meer heeft.

 

* Openbaarheid en zichtbaarheid De onderneming moet zichtbaar zijn in het maatschappelijk verkeer door promotie en publiciteit.

 

* Minimaal drie opdrachtgevers of afnemers De verhouding tussen de opdrachten is daarbij voor freelancers van belang. Als 90% van de inkomsten van één opdrachtgever komt, en de rest van twee, is mogelijk niet aan de eis voldaan. Het kan helpen als hiervoor ook andere mensen ingezet kunnen worden en/of de uren bijvoorbeeld wisselend zijn.

 

Voordeel vergeleken met resultaat uit overige werkzaamheden is de MKB-winstvrijstelling. Als aan het urencriterium is voldaan gelden aanvullende voordelen.

 

In het kader van het starten als zelfstandige vanuit de WW gebruikt deze wet de formulering "werkzaamheden in de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep".

 

De minister heeft toegelicht dat bij de beoordeling of er sprake is van werkzaamheden als zelfstandige wordt gekeken of de persoon:

 

- een reëel economisch bedrijfsrisico loopt

- ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel

- voor meer opdrachtgevers werkt;

- over eigen bedrijfsmiddelen beschikt

- een zodanige organisatie heeft opgebouwd dat hij niet meer gezien kan worden als iemand die slechts zijn arbeidskracht productief maakt

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Die 15 uur per week en het 'duurzame karakter' van de inkomsten geven samen wel een handvat om een onderneming te scheiden van hobby en neveninkomsten (voor de BTW en KvK). Wie een 8-urige werkweek heeft of incidentele inkomsten uit handeltjes (import uit China) geldt voor de BTW en de KvK dus niet als ondernemer.

 

Voor de inkomstenbelasting eventueel wel. ;D

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Helaas mag ik hier geen reclame maken. Ik heb onlangs een video opgenomen over het verschil tussen ondernemerschap voor de BTW en ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Deze video vormt een onderdeel van de training als je zelf je administratie wil gaan doen. Of mag ik hier wel de link naar YouTube hier zetten? Het is een gratis video ;-)

 

Maar goed. Even terugkomend op je vraag. Het is helaas niet zo zwart-wit: de verschillen tussen alle categorieën. Ik raad iedereen aan een goede administratie bij te houden, ook al zit de activiteit in de hobbysfeer. Je weet nooit hoe het gaat lopen en of de Belastingdienst hier anders over denkt.

 

Er is sprake van bijverdiensten (deze moet je aangeven als 'resultaat uit overige werkzaamheden') als voldaan is aan de volgende voorwaarden:

1. je moet voordeel beogen

2. dit voordeel moet redelijkerwijs te verwachten zijn

3. je moet persoonlijke arbeid verrichten.

 

Het verschil tussen 'resultaat uit overige werkzaamheden' en 'winst uit onderneming' is min of meer gelegen in de duurzaamheid en het investeringskarakter van de werkzaamheden. Het gaat om accentverschillen. Neem bijv. een keramisch kunstenaar. Dit kan een hobby zijn, wanneer hij niets of slechts incidenteel verkoopt. Maar wanneer hij voldoet aan genoemde 3 voorwaarden en positieve resultaten behaalt, dan moet hij dit vermelden in zijn aangifte inkomstenbelasting. Zodra hij handelt in het economisch verkeer, moet hij al aangifte doen als BTW-ondernemer.

Of hij de resultaten nu aanmerkt als 'bijverdiensten' of als 'winst uit onderneming' is afhankelijk van het feit hoe hij zich presenteert aan de buitenwereld: maakt hij veel reclame, is het kenbaar dat hij ondernemer is, is hij afhankelijk van de inkomsten hieruit, e.d. Dat is op voorhand moeilijk te zeggen.

 

Let op: Kosten die gemaakt zijn in de vijf jaar voorafgaand aan de onderneming en aangemerkt kunnen worden als aanloopverliezen kunnen ineens ten laste van het resultaat worden gebracht (art. 3.10 Wet op de Inkomstenbelasting 2001).

 

Een uitspraak over een keramisch kunstenaar die graag als ondernemer aangemerkt wenste te worden, maar het niet redde, is hier te vinden: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2013:7743

 

Succes!

 

Groet,

Barbara Rijskamp

 

 

Voor meer grip op je financien

doe een fiscale check

Voor een oplossing van jouw belastingprobleem

vraag advies

Link naar reactie
  • 0

Helaas mag ik hier geen reclame maken. Ik heb onlangs een video opgenomen over het verschil tussen ondernemerschap voor de BTW en ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Deze video vormt een onderdeel van de training als je zelf je administratie wil gaan doen. Of mag ik hier wel de link naar YouTube hier zetten? Het is een gratis video ;-)

 

Sterker nog: je kan de complete video inbedden in je forumbijdrage met de instructie [ video ][ /video ]. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Even met de natte vinger: het grote merendeel van ondernemers/zzp'ers wil ondernemer zijn en voldoet aan de criteria. Blijven er twee groepen over:

 

- degenen die ondernemer willen zijn maar niet voldoen aan de criteria (uren, duurzaam karakter of aantal opdrachtgevers)

 

- degenen die helemaal niet perse ondernemer willen zijn maar niet zeker weten waar ze aan toe zijn.

 

Beide groepen komen hier op het forum vragen stellen. Er is blijkbaar een grijze zone waarin het ondernemerschap een kwestie van interpretatie is, en dan is er nog verschil tussen de criteria die gehanteerd worden voor de BTW & KvK en de criteria voor inkomstenbelasting.

 

Als er een grijze zone is, dan heeft de beginnend ondernemer de mogelijkheid een tijdje te experimenteren voordat hij/zij de sprong waagt naar registratie en belastbaarheid. Sterker: de wetgever wil dat er een intentie tot inkomensvorming is, dat er een minimale hoeveelheid tijd aan besteed wordt en dat het ondernemen een duurzaam karakter heeft of kan krijgen. Voor die tijd is het geen onderneming maar een bijverdienste.

 

Het is overigens ook interessant om de voor- en nadelen van het ondernemerschap voor de KvK, BTW en inkomstenbelasting te vergelijken. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

 

Ook professionele tolken vallen tussen wal en ondernemersschip.

 

Om in het Register Beëdigde Tolken & Vertalers ingeschreven te mogen worden werd ineens een andere eis gesteld, de inschrijving in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KvK), waarmee elke individuele tolk en/of vertaler ondernemer werd. Dit was noodzakelijk om marktwerking te kunnen introduceren in de “markt van tolken en vertalers” binnen het justitiële domein. Volgens artikel 2 van het Besluit van 18 juni 2008, houdende de vaststelling van een nieuw Handelsregisterbesluit 2008, is er “van een onderneming sprake indien een voldoende zelfstandig optredende organisatorische eenheid van één of meer personen bestaat waarin door voldoende inbreng van arbeid of middelen, ten behoeve van derden diensten of goederen worden geleverd of werken tot stand worden gebracht met het oogmerk daarmee materieel voordeel te behalen”. Echter lid 2 van dit artikel preciseert verder dat er “van een onderneming geen sprake is indien er naar het oordeel van de kamer [= KvK] onvoldoende omvang van activiteiten of omzet is”. Nu de vergoedingen voor tolk- en vertaaldiensten binnen de aanbestede percelen uitsluitend “prestatieloon” zijn, is het de vraag of dat nog wel voldoende omvang van activiteiten of omzet genereert om van ondernemingen te kunnen spreken.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Iedere wet hanteert zijn eigen definities. Daarbij kan wel worden verwezen naar de definitie in een andere wet of kan een invulling van die definitie simpelweg achterwege gelaten worden. In dat laatste geval moeten we maar gokken wat ermee bedoeld is en wordt doorgaans aangesloten bij 'de' in het maatschappelijk verkeer gebruikelijke definitie. Soms afkomstig uit de Van Dale, soms een eigen invulling door de rechter. Heerlijk toch!

 

De KvK heeft niets met fiscale definities, maar gebruikt de handelsregisterwet en de daarop gebaseerde regelingen.

 

De Wet inkomstenbelasting 2001 hanteert een door de rechtspraak ingevuld begrip van onderneming ("een organisatie van arbeid en kapitaal, gericht op deelname aan het economisch verkeer, met het oogmerk om winst te behalen of waarbij winst redelijkerwijs te verwachten is"), aangevuld met het zelfstandig uitgeoefende beroep. Om belastbare winst te genieten moet je dan als ondernemer winst uit een of meer ondernemingen genieten, of vallen onder een van de specifiek genoemde uitbreidingen daarop. Een ondernemer is wel gedefinieerd: iemand voor wiens rekening een onderneming wordt gedreven en die rechtstreeks wordt verbonden voor verbintenissen betreffende die onderneming. Duidelijk toch? ;D

 

Voor de omzetbelasting is ondernemer ieder die een bedrijf zelfstandig uitoefent. Dat wordt dan zowel in de wet als in de rechtspraak nader ingevuld c.q. uitgebreid. Volgens de wet valt daar in ieder geval ook onder het zelfstandig uitgeoefende beroep en de exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen. Dat laatste zou voor de inkomstenbelasting heel goed een onderneming kunnen zijn, maar komt vaker de kwalificatie 'werkzaamheid' naar voren en als het gaat om niet meer dan normaal, actief vermogensbeheer, dan is het 'gewoon' box 3.

 

In de 'Beleidsregel ondernemingsbegrip in handelsregister' wordt aangeklampt bij de 'criteria die de belastingdienst hanteert voor de omzetbelasting'. Een belangrijke en expliciete aanvulling daarop is het 'voldoende-omvang-criterium', dat voor de omzetbelasting niet van toepassing is. De criteria van de belastingdienst zijn daarbij niet hard, je hoef niet altijd aan alle criteria te voldoen. Deze criteria volgen namelijk niet rechtstreeks uit de wet (c.q. Richtlijn). Denk aan de hele discussie rond zonnepanelen. Voor de omzetbelasting ben je daarmee ondernemer - althans onduidelijk is of dat in alle gevallen geldt, terwijl je in die situatie ongetwijfeld maar 1 afnemer zult hebben. Dat zou voor de KvK al reden kunnen zijn om te concluderen dat geen sprake is van een onderneming, als je al de toets van de redelijke omvang voorbij zou kunnen komen.

 

Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon pure juridische haarkloverij waar de gemiddelde ondernemer - of was het nou hobbyist, en volgens welke definitie dan - niets mee heeft. Tenzij je natuurlijk een professionele zonne-energieproducent of duivenmelker bent met fiscaliteit als uit de hand gelopen hobby, of omgekeerd.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Je hebt de letter van de wet, de uitleg daarvan door instanties en de onbedoelde gevolgen van die interpretatie.

 

De letter van de wet die van toepassing is op registratie bij de KvK is 'voldoende omvang'. De uitleg daarvan is onder andere circa 10.000 euro omzet per jaar, al kan dat per sector verschillen. De praktijk is dat de ene ondernemer geconfronteerd wordt met harde hand en de volgende met een soepele lijn. Gij zult minstens 10.000 euro omzet maken. Een onbedoeld gevolg is dat ondernemers zonder registratie niet in aanmerking komen voor iDeal als online betaalmiddel.

 

Nou lijkt me 10.000 euro onvoldoende omzet om een ondernemersinkomen over te houden waar je van kan leven, maar waarom bepaalt de overheid dat een bijzaak of een startend bedrijf met lage aanloop-omzet niet als onderneming geregistreerd kan worden?

 

Ik zie de ratio niet.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 2

 

Nou gaan er weer topics op slot omdat vraagstellers moeten voldoen aan willekeurige arbitraire normen voor het ondernemerschap.

 

Terwijl het toch ook voor veel mensen van belang is te weten in hoeverre hun webshop, activiteiten op Bol.com, Etsy of Marktplaats invloed hebben op zaken zoals kinderopvangtoeslag. Je moet als ondernemer op HL klaarblijkelijk serieuze ambities hebben.

 

Quote

… en meer ambitie hebben dan het wegvallen van de kinderopvangtoeslag voorkomen.

 

Wat een ontzettend neerbuigende opmerking!

 

De overheid voert zelfs campagne voor de nieuwe BTW-vrijstelling die gericht is op mensen die voor hun plezier verkopen. Blijkbaar wil de overheid ondernemen als bijverdienste stimuleren. Dan moet HL ook open staan voor vragen over gevolgen. 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
10 uur geleden, TwaBla zei:

Je moet als ondernemer op HL klaarblijkelijk serieuze ambities hebben.

 

De titel van dit topic "Van hobby via bijverdienste naar het ondernemerschap..."  blaakt in ieder geval van de ambitie.  Een ondernemers stepping stone-theorie "Van Ali tot miljonair". 

 

10 uur geleden, TwaBla zei:

De overheid voert zelfs campagne voor de nieuwe BTW-vrijstelling die gericht is op mensen die voor hun plezier verkopen. Blijkbaar wil de overheid ondernemen als bijverdienste stimuleren. Dan moet HL ook open staan voor vragen over gevolgen

 

Nee, dat "moet" helemaal niet. 

We kunnen met elkaar de discussie voeren of we vragen over plezier-verkopen willen toestaan en zo ja of we dat een aparte plek op HL moeten geven, maar niets "moet". 

 

Wat mij betreft is het  ook prima verdedigbaar om het niet te doen: kwestie van eigen afwegingen en keuzes. Zo hebben we er bewust voor gekozen om een best grote categorie van hobby/bijverdiensteverkopers, de Multilevelmarketeers,  te weren. Ook voor die doelgroep - die vaak erg marginaal "onderneemt" (gemiddelde winst per deelnemer tussen de €2 en € 184 per maand) is de nieuwe  BTW vrijstelling interessant .

 

9 uur geleden, henkh zei:

En in topics over het vooral onder de grens van de KOR kunnen blijven wordt vaak tot in den treure gereageerd terwijl in mijn ogen dit ook wannabee ondernemers hobbyisten  cq bijverdieners zijn.

 

Over "neerbuigende opmerkingen" gesproken . Ook gij, Henk!? 😉

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
10 uur geleden, TwaBla zei:

Nou gaan er weer topics op slot omdat vraagstellers moeten voldoen aan willekeurige arbitraire normen voor het ondernemerschap.

Waarschijnlijk zijn er daarom zo weinig  reacties gekomen op de vraag van TwaBla uit 2013.

 

HL kenmerkte zich in het verleden - ten tijde van het Hallo!-forum van de KvK - al over een elitair imago. Blijkbaar sluimert dat in de catacomben nog steeds en voelen sommigen zich daartoe aangetrokken.

 

10 uur geleden, TwaBla zei:
Quote

… en meer ambitie hebben dan het wegvallen van de kinderopvangtoeslag voorkomen.

Wat een ontzettend neerbuigende opmerking!

Niet alleen dat ... in alle eenvoud is het een goede vraag.

Veel startende ondernemers - groot én klein - overzien de gevolgen niet van de (bij)verdiensten voor alle denkbare toeslagen.

 

Jammer ...

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
7 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

Wat mij betreft is het  ook prima verdedigbaar om het niet te doen: kwestie van eigen afwegingen en keuzes.

 

Dat is dus arbitrair. Daarom heb ik dit topic destijds ook geopend, omdat er willekeurig gemodereerd werd door topics te sluiten die door toevallige moderators toegeschreven werden aan ondernemers met te weinig omzet, te weinig ambitie, te weinig kennis.

 

Hobbyisten, bijverdieners en wannabees zijn allemaal op hun eigen manier aan het ontdekken wat er komt kijken bij het ondernemen. Dat geldt zelfs voor MLM-ers en party-sellers. De reden dat MLM taboe is, is het evangelisch karakter van enkele bewegingen. Dat is op zich jammer, want MLM wordt ook toegepast door bonafide bedrijven. Maar dat is een ander debat.

 

Wannabee in het algemeen is een stuk minder neerbuigend dan een gericht persoonlijk verwijt van gebrek aan ambitie aan een nieuwe deelnemer aan dit forum. Dat zouden zeker mods niet moeten doen.

 

Nog even naar de case: een gezin van tweeverdieners waarin de parttime werkende ouder wat bijverdient met online handel. Dat heeft invloed op toeslagen, dus hoe breng je dat wiebelbootje in balans? Volgens mij is dat de armoedeval waar meer kleine ondernemers en ZZPers in zitten. Je gaat meer verdienen, maar doordat de toeslagen dalen is het netto effect gering.

 

Maar Norbert, je hebt gelijk. Niks moet. Het is mijn mening dat het zou moeten. 😇

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
38 minuten geleden, TwaBla zei:

Dat zouden zeker mods niet moeten doen.

 

Niet in een sluitbericht of  in of bij enig ander mod-privilege inderdaad.

 

Ik ben er sowieso voorstander van dat sluitberichten van mods kort en bondig worden zonder verdere inhoudelijke reactie en/of persoonlijke en/of op de vraagsteller gerichte toelichtingen en opmerkingen,  want de optie van weerwoord of  nuancering of correctie door vraagsteller en andere leden op deze inhoud ontbreekt. 

 

Alleen een melding van "dit topic gaat op slot op grond van die en die forumregel"   volstaat. Dan kan er alsnog een discussie worden gevoerd of dat sluiten terecht of wenselijk was, maar dan hebben we geen discussie meer over de verdere inhoud, en kan deze ook niet als belerend, arrogant of neerbuigend worden op- of misgevat.  Ik zal dit inbrengen in het  eerstvolgende modoverleg.

 

Overigens  vind ik de opmerkingen van Ward in een lopende discussie  wel gepast. De ene leest het als neerbuigend, de ander leest het als prikkelend/uitdagend. Het is helemaal niet verkeerd om iemand te kietelen verder te denken dan alleen de toeslagen.  En mods moeten niet op eieren lopen in lopende discussies: het goede voorbeeld geven is  niet alleen voorbehouden aan mods, maar aan alle al langer actieve leden. 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
12 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

Overigens  vind ik de opmerkingen van Ward in een lopende discussie  wel gepast. 

 

Geen probleem. Dan kan iemand anders weer reageren en eventueel (onbedoelde) botheid compenseren. Maar als afsluitende opmerking in een topic van een nieuwkomer.

 

Het effect van dit oude topic (van hobby via bijverdienste...) was trouwens dat er meer ruimte ontstond voor hobby- en aanloop-ondernemers.  Als zo'n onderwerp niet boeit zakt het vanzelf wel weg.

 

Terwijl andere topics eindeloos doorgaan. Dat is ook wel een grappig fenomeen eigenlijk.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479
(aangepast)
12 uur geleden, TwaBla zei:

Nou gaan er weer topics op slot omdat vraagstellers moeten voldoen aan willekeurige arbitraire normen voor het ondernemerschap.

 

Terwijl het toch ook voor veel mensen van belang is te weten in hoeverre hun webshop, activiteiten op Bol.com, Etsy of Marktplaats invloed hebben op zaken zoals kinderopvangtoeslag. Je moet als ondernemer op HL klaarblijkelijk serieuze ambities hebben.

 

In betreffend topic (Ik heb zojuist de titel aangepast.) heeft vraagsteller een goed antwoord gekregen van zowel Henk als Ward. De antwoorden zijn duidelijk en nog voor iedereen (ook nieuwe hobby ondernemers) leesbaar.

Of we hier nog wat milder moeten zijn? Hadden we het topic open moeten laten voor meer discussies over dit onderwerp? Naar mijn mening niet.

Alle ondernemersvragen zijn welkom, mits daadwerkelijk gerelateerd aan ondernemerschap. De forumregels zijn al milder en opgerekt en bieden genoeg ruimte voor de nog niet ondernemer.

 

Onbedoelde botheid: ik ben van mening dat alle reageerders zich daar wel bewust van zijn, maar niet zelf direct inzien dat het bot is en het daarom ook niet bot bedoeld hebben. Aandachtspunt blijft : wijs niet naar een ander, maar let daar zelf ook op :classic_rolleyes:

Tone of voice is altijd al een "dingetje" geweest, maar dat wil niet zeggen dat we arbitrair zijn als forum.

 

12 uur geleden, henkh zei:

Misschien een idee om in de forumindex  Bedrijfsstrategie, ondernemingsplannen en bedrijfsprocessen  een sub index op nemen "starten met ondernemen vanuit hobby" ?

 

Vind ik op zich niet eens zo'n gek idee. Al kan dit ook een zuigende werking hebben en worden we straks overladen met vragen van hobby ondernemers.

 

 

aangepast door Mikky Vrolijk
Quote aangepast.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 3
(aangepast)

Hobby ondernemers bestaan niet. Dat is een label, een frame dat gebruikt wordt door hardcore fulltime ondernemers die zich willen onderscheiden van de mindere klasse.

 

Er bestaan wel een heleboel ondernemers die noodgedwongen of vrijwillig een kleine omzet draaien. We hebben al eens eerder statistieken verzameld en daarbij zijn ook 840.000 hybride ondernemers genoemd. Daar zitten veel lage inkomens tussen.

 

Quote

330.000 werknemers verdienen maandelijks gemiddeld 367 euro bij

137.000 gepensioneerden hebben een maandelijke ondernemersinkomen van gemiddeld 485 euro

53.000 werkelozen vullen hun maandelijkse bijstand aan met 140 euro

(cijfers 2014)

 

Dat zijn inkomens, dus geen omzetten. Er zijn middenstanders, boeren en binnenvaartschippers die met een stevige balans en een serieuze omzet toch een laag inkomen overhouden. Er zijn ook mensen die inkopen bij Alibaba en wat bijverdienen op Marktplaats of Bol.com.

 

Mijn voorstel is om het begrip hobby ondernemer taboe te verklaren op dit forum en vragen van divers pluimage toe te staan. Dat deden we eigenlijk al een paar jaar (na eerdere discussies) maar soms wordt de arbitrage ineens strenger.

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Het is wel een veelkoppig monster, dat ondernemerschap. 

 

Een beetje zorgpraktijk staat vol ZZPers. Maar ook orkesten en keukens. Een deel van al die zelfstandigen houdt daar een heel behoorlijk inkomen aan over, maar het is ook soms beangstigend triest wat mensen betaald krijgen. Of verdienen aan hun handelsactiviteiten.

 

Soms is het professioneel niveau heel laag. Soms zijn ondernemers wat naief. Maar behalve wannebee ondernemers zijn er ook een heleboel needebee ondernemers bijgekomen. Die hebben hun paar honderd euro per maand extra hard nodig. Dan is wat steun en antwoord op vragen welkom.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 242 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.