Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Bart Gubbels

2014: Maandagen zonder post en andere ontwikkelingen

Recommended Posts

Het afgelopen jaar is voor ondernemers een bewogen jaar geweest. In de Nederlandse en Europese wet en regelgeving (en in de praktijk) zijn er een aantal zaken veranderd die wellicht invloed hebben gehad op uw organisatie. Ook voor het komende jaar staan weer een aantal belangrijke veranderingen op stapel. Ik zet er enkele voor u op een rij.

 

Laten we direct maar met een van de belangrijkste zaken beginnen: de Single Euro Payments Area gaat in per 1 februari 2014. Handig voor wanneer u grensoverschrijdende betalingen uitvoert binnen Europa, onhandig wanneer u nu uw rekeningnummers al niet kunt onthouden. Uw bank gooit u er nu al mee dood en ook tv kijken gaat niet meer zonder iets over SEPA en IBAN te horen. Ja, ook u moet overstappen, want dit waait niet over. Pas dus tijdig uw briefpapier, klantenbestand, boekhoudpakket en betaalproducten aan. Na 1 februari 2014 zijn de oude rekeningnummers niet meer te gebruiken. Weet u niet hoe en wat? Neem dan contact op met uw bank of accountant.

 

Ook niet te missen is het nieuwe ontslagrecht. Het heeft even geduurd, maar na de plannen zes keer te hebben herschreven is het daadwerkelijk zover. Het nieuwe ontslagrecht wordt naar alle waarschijnlijkheid pas half 2014 ingevoerd. Ik zal hierover nog wat schrijven in de komende paar maanden.

 

Mocht u trouwens als hardwerkende ondernemer zelfs post verzenden op zaterdag, dan komt die in 2014 niet meer aan op maandag. Verwacht u post op maandag, dan heeft u ook pech. De Postwet wordt op 1 januari gewijzigd, waardoor PostNL geen post meer op maandag hoeft te bezorgen. De prijs voor een zegel gaat trouwens omhoog, van 60 cent naar 64 cent. Dat dan weer wel.

 

Waarschijnlijk hoeven de meeste bonusontvangers op Higherlevel niet bang te zijn, maar wanneer u als bestuurder van een NV (of bestuurder/dagelijks beleidsbepaler van een financiële onderneming) een bonus heeft ontvangen, kan die vanaf 2014 worden teruggevorderd indien die niet terecht was. Heeft u werknemers in dienst die het minimumloon verdienen, dan moet dat lichtelijk naar boven worden bijgesteld.

 

Traditiegetrouw als de fiscus is, zijn de veranderingen in de belastingwetgeving weer aanzienlijk geweest in 2013 en verandert er tevens weer het nodige in 2014. Ik ben jurist en wil me niet begeven op het gebied van de fiscalist en de accountant. Schoenmaker blijf bij je leest. Hoe dan ook: het is verstandig om goed te bekijken wat er precies voor u verandert: dat levert u snel en gemakkelijk euro's op.

 

Wat u overigens snel en gemakkelijk uw zuurverdiende euro's kost zijn verkeersboetes met de bedrijfsauto. Met ingang van 2014 ook traditiegetrouw verhoogd. Overigens worden nieuwe (bedrijfs)auto's uitgerust met een kentekencard, die het oude papieren kentekenbewijs gaat vervangen. Het wordt een pasje zoals uw nieuwe rijbewijs, alleen dan groen. Verkoopt u de auto? Dan kunt u deze thuis overschrijven op uw pc. Denk er wel aan de kilometerteller niet terug te draaien, want dat wordt per 1 januari 2014 apart strafbaar gesteld.

 

Verder gaat u de samenvoeging van de Kamer van Koophandel en Syntens merken als het aan de overheid ligt. U moet als ondernemer namelijk sneller en beter geholpen worden. Het doel is om alle verschillende loketten en mogelijkheden samen te voegen tot één portaal van zakendoen met de overheid: het digitale Ondernemersplein.

 

In oktober 2013 is de eKantonrechter voor simpele civiele zaken ingevoerd in enkele arrondissementen voor bepaalde zaken. Het betreft dus een elektronische kantonrechter: alles digitaal, geen advocaat nodig, binnen acht weken een uitspraak en geen hoger beroep mogelijk. Simpel, doeltreffend en snel, dus interessant voor ondernemers die een geschil hebben, maar wel op de kosten willen letten. Verder uitrollen van het concept gebeurt in het voorjaar van 2014. De normale kantonrechtzaken worden overigens geconcentreerd in de rechtbank: de locaties waar nog enkel een kantonrechter recht sprak gaan sluiten per 2014. Daar kunt u dus niet meer terecht.

 

Mocht u horecahouder zijn: vanaf 1 januari 2014 mag u geen alcohol of rookwaren meer verkopen aan personen onder de 18 jaar oud (u herkent het van de reclame: 'Iedereen weet van nix!'). Heeft u barpersoneel in dienst dat tussen de 16 en de 18 is? Dan mogen zij gewoon blijven doortappen, ook na de jaarwisseling.

 

Die jaarwisseling gaat waarschijnlijk ook veranderen: niet nu al, maar over enkele jaren. Er gaan steeds meer stemmen op (van oogartsen, maar ook vanuit de politieke partijen als GroenLinks) om een verbod op consumentenvuurwerk in te voeren. Dat wordt een vuurwerkarme jaarwisseling, maar ook een stuk minder werk voor de eerstehulp-artsen. Of dat een goed idee is? Die inschatting laat ik aan u over.

 

In elk geval wil ik u alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar wensen, gezien dit artikel hopelijk zonder eKantonrechter, zonder verkeersboetes, zonder teruggevorderde bonus en zonder teruggedraaide kilometerstanden, maar met één handig aanspreekpunt bij de overheid, met gunstige belastingwetgeving en veel champagnemomenten (niet voor uw kinderen onder de 18 dus!).

 

Gelukkig 2014!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk samenvattend stukje, ben benieuwd wat het allemaal gaat veranderen in het komendejaar.

 

Dat vuurwerk verbod komt er nooit, de opbrengst is nog altijd vele malen hoger dan de kosten. (niet alle ehbo kosten komen door vuurwerk, deze komen ook door illegaal vuurwerk en alcohol.)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, post op maandag :)

 

Binnenlands is het bijzonder weinig, maar brievenbs-pakketjes uit het verre oosten willen zo nu en dan wel eens op een maandag aankomen. Anderzijds, of de uiteindelijke verzend-tijd nou 20 of 21 dagen is gaat niemand opvallen.

 

Een paar jaar terug heb ik nog gewed dat het volume aan briefpost in de komende tien jaar niet met meer dan 90% zou gaan dalen - als het zo doorgaat vrees ik dat me dat een fles champagne links of rechts gaat kosten. Als we proosten op de ondergang van postnl betaal ik die overigens graag ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Als we proosten op de ondergang van postnl betaal ik die overigens graag

 

Proosten op de ondergang kan je wel graag willen maar voorlopig is er geen alternatief. De concullega's doen alleen partijen en grote klanten en laten de particuliere markt links liggen. En bezorgen meestal maar 1 tot 2x per week.

 

Persoonlijk zou ik er geen moeite mee hebben als PostNL ook 1 of 2x per week zou bezorgen. En wie mij sneller wil bereiken belt of mailt maar. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

De 'geen post meer op maandig' is doorgegaan, die krijgt niemand nu meer. Het is inderdaad zo dat de post ten onder gaat aan de concurrentie die aan minder regels gebonden lijkt te zijn, maar tevens dat de intrede van digitale communicatiemiddelen doorzet. Ik ben nog enige tijd postbode geweest naast mijn studie... Die 'pret' moeten veel studenten in de toekomst missen denk ik ;)

 

In tegenstelling tot de plannen bij de post, is IBAN per vandaag uitgesteld met zes maanden. Staat dus nog steeds op stapel dit jaar, enkel nu voor 1 augustus. Iedereen heeft dus net wat meer tijd om de zaken op orde te brengen in zijn/haar onderneming.

Share this post


Link to post
Share on other sites

post NL bezorgt bij mij in het winkelcentrum al jaren niet op maandag, ter compensatie van de zaterdag zeggen ze.. :-\


"zoek het maar uit"

Share this post


Link to post
Share on other sites

nog een paar jaar en je kan je post gedurende 1 dag per week zelf afhalen bij postkantoor: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nog-maar-drie-dagen-week-post-de-bus

 

dat zal flinke invloed hebben op ondernemers die kleine producten versturen die via de normale post gaan.

 

Inderdaad voor brievenbusleveringen zal dat wel even slikken zijn. En of de concurrentie er op in zal springen is maar de vraag. een dagelijkse bezorgdienst met landelijke dekking is een kostbare grap en dat in stand houden bij continue dalende volumes is onbetaalbaar. Alternatief is forse stijging van de kosten maar daar wil ook niemand aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nog een paar jaar en je kan je post gedurende 1 dag per week zelf afhalen bij postkantoor: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nog-maar-drie-dagen-week-post-de-bus

 

dat zal flinke invloed hebben op ondernemers die kleine producten versturen die via de normale post gaan.

 

Inderdaad voor brievenbusleveringen zal dat wel even slikken zijn. En of de concurrentie er op in zal springen is maar de vraag. een dagelijkse bezorgdienst met landelijke dekking is een kostbare grap en dat in stand houden bij continue dalende volumes is onbetaalbaar. Alternatief is forse stijging van de kosten maar daar wil ook niemand aan.

 

maar de prijs van een postzegel is de afgelopen jaren al explosief gestegen (en zal dat de komende jaren ook wel blijven doen) om die teruggang op te vangen

dat de maandag er vanaf ging was al aderlating (om dat in stand te houden waren de prijzen al verhoogd). Maar slechts 3 dagen in de week postbezorging vind ik wel erg weinig.

 

Elders begreep ik ook al dat de zaterdag er in elkgeval vanaf zou gaan. Post welke je dan op vrijdag verzend komt dan dus pas op dinsdag of woensdag aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 139 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept