• 0

Zonnepanelen op dak thuiswerkende ZZP'er. Hoe zit het met BTW?

Ik werk als zelfstandige webdesigner vanuit huis. Ik wil een bestelling voor zonnepanelen doen die op mijn woning zullen worden geplaatst. Ik lees veel info over de BTW-regeling voor particulieren die zonnepanelen plaatsen, maar nergens iets over thuiswerkende ZZP'ers die dat doen. Hoe zit dat?

 

Ik ben dus al ondernemer voor de BTW en het lijkt me dat ik me dan niet nogmaals als BTW-ondernemer kan aanmelden ivm de zonnepanelen. Wat moet ik dan doen? Moet ik de panelen aanschaffen als particulier of als ondernemer? En kan/moet ik de BTW voor de panelen terugvragen bij mijn zakelijke BTW-aangifte?

 

Er is vrijwel niets te vinden over dit onderwerp, behalve hier: http://www.mfas.nl/wps/portal/home/actueel/Zonnepanelen%20op%20woning%20zzp-er%20biedt%20mogelijkheden Maar dat gaat boven mijn pet en ik kan er geen concrete info voor mijn situatie uit destilleren.

 

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik ben dus al ondernemer voor de BTW en het lijkt me dat ik me dan niet nogmaals als BTW-ondernemer kan aanmelden ivm de zonnepanelen.

 

Klopt, je kunt hoogstens een tweede BTW-nummer aanvragen (B02), maar dat is niet nodig.

 

Wat moet ik dan doen? Moet ik de panelen aanschaffen als particulier of als ondernemer? En kan/moet ik de BTW voor de panelen terugvragen bij mijn zakelijke BTW-aangifte?

 

Je kunt de panelen gewoon aanschaffen en de BTW terugvorderen in de aangifte omzetbelasting.

 

Let er op dat de regeling vooral ziet op roerende zonnepanelen, dit zijn panelen die meegenomen kunnen worden bij een verhuizing. Collectoren in bijvoorbeeld dakpannen worden onderdeel van de woning en zijn dus onroerend - de voorbelasting is dan niet volledig aftrekbaar.

Bovendien zul jij als BTW-ondernemer waarschijnlijk geen gebruik kunnen maken van de KOR m.b.t. de levering van de energie, dit is een nadeel t.o.v. particulieren.

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Ten eerste dien je te kijken welke naam er op je energienota staat.

Deze kan en mag zich als BTW ondernemer aanmelden bij de belastingdienst. Is deze al een BTW ondernemer, dan kan je de BTW bij deze aangifte terugvragen. Let wel op het verschil tussen de zonnepanelen (zie Dennis).

 

Er vanuit gaande dat de BTW ondernemer dezelfde is, dan heb je geen toepassing van de KOR en kun je niet meteen afmelden als BTW ondernemer (zie Dennis).

Derhalve dien je wel elk jaar je energienota in de administratie op te nemen (NIET VERGETEN).

En mocht je ooit eens verhuizen, dan verkoop je ook je zonnepanelen (INCL BTW).

 

Verder staat hier noodzakelijk leesvoer.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de info, maar ik heb nog steeds geen grip hierop. Dit snap ik nog:

 

- panelen aanschaffen op naam vd zaak

- btw van aanschaf gaat mee in de reguliere btw-aangifte

 

Maar vervolgens wordt het lastig:

- energienota opnemen in administratie. Hoe en wat precies? Want je hebt te maken met energiesaldering en met energiegebruik privé/zakelijk. En de energie is nu gewoon op naam van mij als particulier.

- stroomlevering incl btw in rekening brengen aan energieleverancier. Hoe gaat dat? En er is blijkbaar ook sprake van forfaits, volgens de nog steeds abstracte info in de PDF op http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.html

- btw terugvragen van ontvangen stroom? Hoe?

 

En dan nog de vragen:

- moet ik als huidige BTW-ondernemer (inderdaad geen KOR) op naam vd zaak de panelen aanschaffen, of op naam van mij als particulier (mijn energie is nu gewoon particulier), of op naam van mij als particulier en dan toch btw-zakelijk opvoeren, of kan ik kiezen en zo ja, wat is dan het handigste en/of het voordeligste?

- kunnen de panelen gekocht worden op naam van mijn vrouw, zodat zij als particulier het door de belastingdienst voorgestelde KOR-traject volgt? En zo ja, moet dan ook de hudige energiecontract op naam van haar komen?

 

Etc etc... Ik zie echt door de bomen het bos niet meer. Ik heb nog geen contact gehad met mijn boekhouder of met de belastingdienst, moet ik bekennen, omdat ik graag eerst meer grip op deze materie wil krijgen.

 

Link naar reactie
  • 0

- panelen aanschaffen op naam vd zaak

Nee, je dient onderscheid te maken tussen jezelf als ondernemer (zaak), btw-plichtige en privé-persoon. In de onderneming wordt alles meegenomen wat zakelijk is. De BTW-plichtige omvat niet alleen de zakelijke transacties, maar ook privé transacties waarover BTW betaald of afgetrokken mag worden. Bij de laatste kan het zakelijk gedeelte van de BTW van je privé-auto zijn, maar ook de zonnepanelen. De aanschaf van de zonnepanelen is geen transacties van de zaak. Gemakshalve kan het wel in die administratie worden opgenomen, maar dan puur als privémutaties met BTW consequenties.

- btw van aanschaf gaat mee in de reguliere btw-aangifte

Correct

- energienota opnemen in administratie. Hoe en wat precies? Want je hebt te maken met energiesaldering en met energiegebruik privé/zakelijk. En de energie is nu gewoon op naam van mij als particulier.

De mutaties is een privémutatie met BTW consequenties. Je dient BTW af te dragen over de energie die de zonnepanelen levert. Geen aftrek van voorbelasting op hetgeen wat aan je huishouding wordt geleverd.

- btw terugvragen van ontvangen stroom? Hoe?

Nee

- moet ik als huidige BTW-ondernemer (inderdaad geen KOR) op naam vd zaak de panelen aanschaffen, of op naam van mij als particulier (mijn energie is nu gewoon particulier), of op naam van mij als particulier en dan toch btw-zakelijk opvoeren, of kan ik kiezen en zo ja, wat is dan het handigste en/of het voordeligste?

Zie mijn eerste antwoord. Panelen op naam van particulier (zoals die op de energienota vermeld staat). De BTW via een privémutatie in de administratie (laten) opnemen.

Of het op naam laten stellen van je vrouw een optie is weet ik niet. Dat hangt af van de mate waarin de overige partijen mee willen werken. De vraag is hoeveel het oplevert.

 

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

Wederom bedankt voor de uitleg! Sommige dingen snap ik nu geloof ik een beetje beter, maar het wordt er aan de andere kant als geheel steeds ingewikkelder op voor me. Maar ik heb dan ook een blinde vlek voor boekhouden en aanverwante zaken. Netjes mijn inkomende en uitgaande facturen bijhouden gaat prima, maar vraag me niet om er iets fiscaals, boekhoudkundigs of administratiefs mee te doen... daar heb ik gelukkig mijn boekhouder voor. Kortom: ik zal de kwestie ook eens met haar bespreken en haar ook wijzen op dit topic. Misschien nog contact opnemen met de belastingdienst, hoewel ik vrees dat ik dan een verhaal te horen krijg waarin ik na 2 zinnen al de draad kwijt ben. Maar goed, hopelijk kom ik uiteindelijk te weten hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Link naar reactie
  • 0

Bij een installatie zoals die van mij van 5000 Euro kan je ongeveer 850 Euro BTW terug vorderen. Daar staat tegenover dat je langjarig BTW moet afdragen over de teruggeleverde energie. Ik leverde 1650 kWh (van de geproduceerde 3000 kWh) terug dus zou ca 90 euro per jaar moeten afdragen. Over de levensduur van de panelen gaat dat dus meer kosten (+ extra boekhouding) dan het aftrekken oplevert. Je zou ook nog rekening moeten houden met stijgende prijzen en rente maar ik heb het even simpel gehouden.

Dus waarom wil je dit?

 

Link naar reactie
  • 0
Maar als het klopt wat je zegt dan is het nog ongunstiger.
Inderdaad! Het overheidsdocument meldt bij vraag 10 dit:
Als u ondernemer bent moet u BTW berekenen over de vergoeding die u ontvangt voor de stroom die u aan uw energiebedrijf levert. Als u niet-geïntegreerde zonnepanelen heeft bent u ook BTW verschuldigd over de stroom die u direct zélf verbruikt. U moet deze BTW berekenen over de zogenoemde marktprijs. De marktprijs is gelijk aan de prijs (inclusief energiebelasting, maar exclusief BTW) die u aan uw energiebedrijf moet betalen voor de stroom die het energiebedrijf aan u levert.

 

Om dit correct te kunnen doen moet je denk ik een tussenmeter hebben die direct na de panelen de productie meet.

Ik vraag me dan ook af hoe dit in de praktijk gaat werken bij ondernemers met slechts enkele panelen en bv. een simpele draaischijf meter. De productie wordt daarmee helemaal niet gemeten. De schijf gaat wat langzamer draaien en op een zonnige dag bij laag eigen verbruik draait ie de andere kant op. De meterstanden worden hooguit jaarlijks opgenomen voor de jaarrekening en in de meeste gevallen zal de productie onder het verbruik liggen.

 

Edit: het antwoord hierop staat bij vraag 11:

Om de verschuldigde BTW te kunnen vaststellen zou u precies moeten weten hoeveel stroom u over een bepaalde periode aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom u direct zelf verbruikt. Ook zou u dan BTW in rekening moeten brengen aan uw energiebedrijf. In de praktijk is dit meestal niet vast te stellen. Mede in afwachting van ontwikkelingen in Europees verband met betrekking tot een eventuele wijziging van de btw-richtlijn, kunt u daarom voorlopig de hierna genoemde forfaitaire bedragen hanteren die u als verschuldigde belasting op uw aangifte kunt vermelden. De forfaits verschillen naar gelang van het opwekvermogen van uw zonnepanelen.

 

Link naar reactie
  • 0

Het is dus wel duidelijk dat je als ZZPer de zonnepanelen beter privé kan laten.

 

Vervolgens zou je de vraag kunnen stellen of dat ook zo is als de partner de panelen koopt?

Met name als er sprake is van huwelijkse voorwaarden waarin het eigendom van de panelen toegewezen worden aan de partner zou het wellicht mogelijk, en zeker verdedigbaar, zijn. Zeker als hij/zij ook de panelen op naam krijgt en via een aparte rekening betaalt. En uiteraard ook als er geen sprake is van een huwelijk maar van samenwoning. Je zou dat voor kunnen leggen aan de inspecteur.

Link naar reactie
  • 0

Hier staat nog praktische info over de papierwinkel (voor particulieren): http://tinyurl.com/btwzonnepanelen

 

Ik ga kijken of het mogelijk is de panelen op naam van mijn partner te kopen, zodat zij het reguliere particulierentraject kan doorlopen, dat lijkt me het makkelijkst en financieel aantrekkelijkst. De belastingdienst stelt in elk geval als voorwaarde dat degene die BTW-teruggave vraagt, ook degene moet zijn op wiens naam de energierekening staat. Maar of dat een toegestane constructie is in geval van partners van ZZP'ers, moet ik nog navragen. En ik weet ook niet of het mogelijk is de energierekening over te zetten op een andere naam, maar dat denk ik wel.

 

Link naar reactie
  • 0

@Hans: Voor alle duidelijkheid; de btw die je moet afdragen is over de geproduceerde elektriciteit, inclusief het eigen verbruik. Ongesaldeerd en dus niet over slechts het teruggeleverde deel....

 

Mag ik hier bovenop nog eens complicerende factor toevoegen?

 

Ik overweeg zonnepanelen aan te leggen, mede/vooral om stroom te produceren voor mijn volvo plugin hybride die eraan staat te komen. Uiteraard staat de auto op naam van de zaak en alle opgewekte stroom die ik daarin stop is dus zakelijk en daar hoef ik dus geen BTW over af te rekenen, toch? Over de privéconsumptie van de opgewekte stroom en de teruglevering aan het net moet ik de BTW afdragen. De investering voor de panelen zie ik puur als zakelijk en is derhalve aftrekbaar. Wat ontbreekt er in deze constructie waar ik rekening mee moet houden?

 

Waar ik nu mee worstel is of dit de juiste en meest verstandig aanpak is, of dat ik het beter als volgt kan doen:

 

Ik laat de energienota op naam van mijn vrouw zetten en schaf vervolgens de zonnepanelen privé aan. Teruggaaf van BTW op de aanschaf blijft in deze situatie overeind. BTW afrekenen over de privéconsumptie van de opgewekte stroom en de teruglevering aan het net is niet aan de orde omdat dit onder de BTW grens blijft, omdat het gaat om mijn echtgenote en dit dus los staat van mijn BTW verplichtingen. Zakelijk kan ik dan nog wel de stroom die in de auto verdwijnt als kostenpost opvoeren en de BTW verrekenen (waarbij ik overigens moet opletten dat mijn echtgenote niet alsnog boven de BTW grens uitkomt). Wat ontbreekt er in deze constructie waar ik rekening mee moet houden? Moet ik een factuur krijgen van mijn echtgenote voor de afgenomen stroom voor de auto? Moet zij zich daarvoor inschrijven bij de KvK?

 

Wat is wijsheid? Wie helpt mij uit de droom?

 

Link naar reactie
  • 0

Je gaat er nu vanuit dat een partner zelfstandig zonnepanelen aan kan schaffen en geen rekening hoeft te houden met de op het zelfde adres aanwezige thuiswerker / ondernemer.

 

Ik denk, zie eerdere post, dat het het mij verdedigbaar lijkt om dat onder voorwaarden te doen. Maar daarmee is het nog niet toegestaan. Je kunt het ook als ontduiking zien namelijk. Vandaar mijn eerdere tip om vooraf zekerheid te krijgen. Dat kan door bestudering van de wet en jurisprudentie en of advies aan een deskundige te vragen. Maar als het ook dan nog niet duidelijk is, ik heb me niet heel diep in deze zaak verdiept, door een standpunt te vragen aan de belastingdienst.

 

Zeker als je een deel van de stroom zakelijk gaat gebruiken lijkt me een: partner wordt energieondernemer om de andere ondernemer van stroom te voorzien wel erg discutabel. Dan zou ik mijn vrouw, en dan ook maar meteen mijn zoon en dochter ook een deel van de verkoop (ca 8500 Euro) kunnen laten doen (inkopen bij mij) om 3x gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling. Denk niet dat die vlieger op gaat.

Link naar reactie
  • 0

Dan zou ik mijn vrouw, en dan ook maar meteen mijn zoon en dochter ook een deel van de verkoop (ca 8500 Euro) kunnen laten doen (inkopen bij mij) om 3x gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling. Denk niet dat die vlieger op gaat.

 

In principe gaat die vlieger wel op. Ik heb meegemaakt dat een echtpaar ieder zijn eigen caravanstalling had voor de BTW en beiden onder de KOR vielen. Je kan echter het risico lopen dat de belastingdienst, in een schijngeval, de ondernemers als een VOF gaat beschouwen. De partner de Zonnepaneelonderneming laten runnen is voor de BTW in ieder geval geen probleem.

 

Wat ik in deze dicussie nog mis is dat eventuele aftrek van BTW de aanschafprijs verlaagt en daarmee ook een eventueel susidiebedrag.

www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link naar reactie
  • 0

Wat ik in deze dicussie nog mis is dat eventuele aftrek van BTW de aanschafprijs verlaagt en daarmee ook een eventueel susidiebedrag.

 

De BTW verrekening staat toch geheel los van het factuurbedrag en dus de subsidie? De BTW verrekening vindt toch achteraf plaats.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat ik in deze dicussie nog mis is dat eventuele aftrek van BTW de aanschafprijs verlaagt en daarmee ook een eventueel susidiebedrag.

 

De BTW verrekening staat toch geheel los van het factuurbedrag en dus de subsidie? De BTW verrekening vindt toch achteraf plaats.

 

 

 

Nee helaas, dat staat er niet los van.

 

Ik citeer uit de Register Belastingadviseurs (RB) Notitie BTW en zonnepanelen van 11 november 2013:

"Indien een particulier recht heeft op btw-aftrek op het investeringsbedrag van de zonnepanelen, moet er rekening mee worden gehouden dat de subsidie ook lager wordt. Reeds ontvangen subsidie moet mogelijk (gedeeltelijk) worden terugbetaald."

 

www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link naar reactie
  • 0

Dan zou ik mijn vrouw, en dan ook maar meteen mijn zoon en dochter ook een deel van de verkoop (ca 8500 Euro) kunnen laten doen (inkopen bij mij) om 3x gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling. Denk niet dat die vlieger op gaat.

 

In principe gaat die vlieger wel op. Ik heb meegemaakt dat een echtpaar ieder zijn eigen caravanstalling had voor de BTW en beiden onder de KOR vielen. Je kan echter het risico lopen dat de belastingdienst, in een schijngeval, de ondernemers als een VOF gaat beschouwen. De partner de Zonnepaneelonderneming laten runnen is voor de BTW in ieder geval geen probleem.

 

Wat ik in deze dicussie nog mis is dat eventuele aftrek van BTW de aanschafprijs verlaagt en daarmee ook een eventueel susidiebedrag.

 

Goed nieuws is dus dat de niet ondernemende partner de BTW constructie voor zijn of haar rekening kan nemen. Voorwaarde is, zo las ik, dat dat degene is op wiens naam het contract staat met de energiemaatschapij. In mijn ogen blijft het inschakelen van de niet ondernemende partner, inclusief het veranderen van de contractant voor de energiemaatschapij, belastingontwijking, net als de dubbele of meervoudige KOR binnen één gezin maar blijkbaar is dat toegestaan. Tot het de staat te veel gaat kosten natuurlijk.

 

Een combinatie van subsidie en BTW teruggaaf was niet voorzien omdat subsidie uitdrukkelijk was voorbehouden aan particulieren. De zonnepanelen waarop subsidie is gekregen werden als particulier aangeschaft. BTW is op dat moment niet in beeld. De subsidie achteraf (15% met max van 650 Euro) corrigeren voor de prijs ex BTW lijkt mij dan ook erg vreemd.

 

Je zou dan eerder verwachten dat de subsidie in zijn geheel wordt teruggevorderd nu de aanschaffer er voor gekozen heeft ondernemer te worden. In de praktijk gebeurd dat niet voor zo ver ik dat heb kunnen nagaan. Geen idee waarom dat zo is. Je zou toch zeggen dat hier van 2 walletjes gegeten wordt.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ga kijken of het mogelijk is de panelen op naam van mijn partner te kopen, zodat zij het reguliere particulierentraject kan doorlopen, dat lijkt me het makkelijkst en financieel aantrekkelijkst. De belastingdienst stelt in elk geval als voorwaarde dat degene die BTW-teruggave vraagt, ook degene moet zijn op wiens naam de energierekening staat. Maar of dat een toegestane constructie is in geval van partners van ZZP'ers, moet ik nog navragen. En ik weet ook niet of het mogelijk is de energierekening over te zetten op een andere naam, maar dat denk ik wel.

 

Aanvulling op het bovenstaande: ik heb vanmiddag contact gehad met de belastingdienst en het is inderdaad toegestaan om de panelen door je niet-ondernemende partner te laten kopen. Je partner kan dan het reguliere particuliere traject ingaan, maar je moet dan wel zorgen dat de energierekening op haar/zijn naam staat. Tussentijdse wijziging is wellicht niet altijd mogelijk, maar hier kan de leverancier uiteraard uitspraak over doen. Ik zit zelf bij Greenchoice en daar is het in princie wel mogelijk. Op de site staat nl.

 

Vraag: Kan de naam van de contractant zomaar gewijzigd worden?

Antwoord: In principe kan de contractnaam niet zomaar worden gewijzigd. Een onjuiste spelling van uw achternaam of verkeerde initialen geeft niet zo’n probleem, maar een andere naam (wegens scheiding of een andere hoofdbewoner van bijvoorbeeld een studentenhuis) is niet zomaar door te voeren. De huidige contractnaam staat namelijk bekend bij uw netbeheerder, en de huidige contractant heeft het contract met ons afgesloten. In dat geval kunnen wij via een zogenaamde ‘Directe Overname’ de oude contractant afmelden en de nieuwe contractant gelijk aanmelden. Hiervoor zijn uiteraard wel alle persoons- en betalingsgegevens van de nieuwe contractant nodig en de meterstanden. U kunt hiervoor contact opnemen met onze klantenservice.

 

Volgens mij kan ik dus het contract laten overzetten naar mijn vrouw, haar de zonnepanelen laten aanschaffen en op haar naam de BTW-regeling ingaan.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zit in een soortgelijke situatie, ik ben ZZP'er. Echter, ook mijn partner is ZZP'er. Beiden komen we als ondernemer niet in aanmerking voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) omdat onze omzet al te hoog is.

 

Zou het te overwegen zijn om de opwekking van zonne-energie onder te brengen in een aparte VOF of maatschap, die ik samen met mijn partner opricht?

 

Zie ook lancelots: "Voor de btw ligt dat anders: hier kijkt de Belastingdienst naar de onderneming als geheel. De maatschap of VOF doet dus de btw-aangifte en niet de leden afzonderlijk" . En zie ook Belastingdienst : "Hebt u bijvoorbeeld een eenmanszaak en een maatschap? Dan geldt voor beide de kleineondernemersregeling. Dit zijn namelijk 2 ondernemers voor de btw."

 

Op het formulier Opgaaf Startende onderneming zou bij vraag 2 Rechtsvorm dan "Stille maatschap zonder onderneming" moeten worden aangekruist. en bij vraag 1a Handelsnaam zou dan de naam zoals vermeld op de energierekening moeten worden ingevuld.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 239 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.