• 0

Zonnepanelen op dak thuiswerkende ZZP'er. Hoe zit het met BTW?

Ik werk als zelfstandige webdesigner vanuit huis. Ik wil een bestelling voor zonnepanelen doen die op mijn woning zullen worden geplaatst. Ik lees veel info over de BTW-regeling voor particulieren die zonnepanelen plaatsen, maar nergens iets over thuiswerkende ZZP'ers die dat doen. Hoe zit dat?

 

Ik ben dus al ondernemer voor de BTW en het lijkt me dat ik me dan niet nogmaals als BTW-ondernemer kan aanmelden ivm de zonnepanelen. Wat moet ik dan doen? Moet ik de panelen aanschaffen als particulier of als ondernemer? En kan/moet ik de BTW voor de panelen terugvragen bij mijn zakelijke BTW-aangifte?

 

Er is vrijwel niets te vinden over dit onderwerp, behalve hier: http://www.mfas.nl/wps/portal/home/actueel/Zonnepanelen%20op%20woning%20zzp-er%20biedt%20mogelijkheden Maar dat gaat boven mijn pet en ik kan er geen concrete info voor mijn situatie uit destilleren.

 

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik blijf het een lastig verhaal vinden.

Graag wil ik mijn situatie aan jullie voorleggen voor advies.

 

Wat ik wil bereiken is natuurlijk het maximale profijt van de constructie en dat lijkt mij op voorhand

1 de BTW van de aanschaf terug vragen

2 vervolgens geen BTW afdragen over de productie.

3 de zakelijke consumptie boeken als kosten voor de zaak.

 

de feiten

1 ik ben ZZP en derhalve al BTW plichtig

2 ik ben voornemens 30 panelen op mijn dak te leggen met een vermogen van 7650 wattpiek.

3 mijn dak ligt eigenlijk ongunstig en ik kom vermoedelijk slechts tot een rendement van zo'n 80%

4 ik rij zakelijk een plugin-hypbride waarin ik naar verwachting zo'n 2000 kWh aan stroom in stop.

5 ik heb een fiscale partner

6 ???? is er nog meer van belang?

 

Hoe haal ik het maximale uit de zonnepanelen?

Wat kan kan met de BTW voor de zakelijke consumptie?

 

b.v.d. voor de reacties.

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo beware,

 

Ik zit in een soortgelijke situatie als jij, ik zal proberen je vragen te beantwoorden.

 

Als je zelf al BTW-plichtig bent, zul je waarschijnlijk niet binnen de Kleineondernemersregeling (KOR) vallen. Ook als je voor je zonnepanelen een apart BTW nummer aanvraagt, moet je voor de KOR de BTW voor je beide nummers optellen, zie onder "Meer dan 1 onderneming? Btw optellen" op de website van de Belastingdienst

 

Een optie is om de factuur van de panelen op naam van je partner te zetten, dan kan je partner een BTW nummer aanvragen. Mits natuurlijk je partner niet al BTW-plichtig is en dus valt binnen de criteria van de KOR.

 

Is je partner *wel* BTW-plichtig, dan is het een optie om samen met je partner een "stille maatschap" op te richten. Dat stelt niets voor, geen inschrijving bij de K.v.K. oid, alleen het juiste vakje aanvinken bij vraag 2 op het formulier Opgaaf Startende Ondernemer. Op de website van de Belastingdienst staat immers: "Hebt u bijvoorbeeld een eenmanszaak en een maatschap? Dan geldt voor beide de kleineondernemersregeling. Dit zijn namelijk 2 ondernemers voor de btw."

 

Daarmee zijn je punten 1 en 2 bereikt.

 

Dan punt 3, "de zakelijke consumptie boeken als kosten voor de zaak."

 

Als je een zakelijk aangeschafte auto hebt, dan zijn alle kosten aftrekbaar, dus ook die van de brandstof. In dit geval is dat elektriciteit. Dit staat eigenlijk los van de zonnepanelen. Ook als je geen zonnepanelen hebt kun je deze "brandstofkosten" aftrekken.

 

Waar je normaal de benzine-bonnetjes zou bewaren om die op te voeren in je boekhouding, is dit in jouw geval niet mogelijk omdat je geen bonnetjes uit je laadpaal krijgt. Wat je volgens mij het beste kunt doen is een aparte kWh-meter kopen die de energie bijhoudt die je laadpaal ingaat, bijvoorbeeld deze . Of misschien heeft je laadpaal al een meter.

 

Elk jaar op 1 januari lees je de meterstand van je laadpaal uit, en het verschil met vorig jaar vermenigvuldig je met het kWh-tarief. Die kosten voer je op als zakelijke (brandstof)kosten. Gewoon op dezelfde manier zoals je dat bij conventionele brandstof zou doen, dus de BTW apart aftrekken als voorbelasting, en het overgebleven netto-bedrag aftrekken als zakelijke kosten.

Link naar reactie
  • 0

Zzpertje,

 

Dank voor je reactie.

Heldere uitleg.

 

Ik heb van de week de Belastingtelefoon eens even geraadpleegd met deze casus.

Uiteindelijk kreeg ik daaruit dezelfde informatie. Ik moest ze daar echter wel een beetje bij helpen ;D

 

Ik heb inderdaad de factuur voor de panelen op naam van mijn echtgenoot gezet.

De rest moet ik nog even in gang gaan zetten.

 

Voor de consumptie van mijn PIH kan zij mij nu gewoon jaarlijks een factuur gaan sturen.

 

Link naar reactie
  • 0
Voor de consumptie van mijn PIH kan zij mij nu gewoon jaarlijks een factuur gaan sturen.

 

ehmmm ja... maar wie levert nu aan wie?

 

Zonder zonnepanelen zou je energiebedrijf de leverancier zijn van de energie aan je PIH. Is dat nu anders *met* zonnepanelen?

 

Levert je echtgenote nou energie aan het energiebedrijf? Dan levert zij dezelfde energie niet aan jou t.b.v. je PIH.

 

Ik zou het administratief zo inrichten:

- Jij neemt zakelijke energie af van het energiebedrijf t.b.v. je PIH.

- Je vrouw levert (binnen de KOR) energie aan het energiebedrijf.

 

En verder (buiten de administratie):

- Samen nemen jullie als privé-personen energie af van het energiebedrijf, net zoals jullie nu al doen.

 

Link naar reactie
  • 0
Het is volgens mij om het even van wie ik afneem.

De te hanteren prijs is identiek.

 

Inderdaad, dat is ook wel weer zo. Met een "echte" factuur van je echtgenoot aan jou heb je het in elk geval administratief netjes gemaakt. De facturering vindt plaats o.b.v. de gecertificeerde kWh meter.

 

En dat je echtgenoot echte factureren schrijft houdt nog niet in dat hij/zij voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt aangemerkt. Zie deze website waarin staat:

 

"Voor de inkomstenbelasting wordt je niet als ondernemer aangemerkt. Je hoeft dan geen inkomstenbelasting over de opgewekte energie te betalen."

 

Relevante pagina's bij de Belastingdienst zijn deze (zie onder "Geen ondernemer voor inkomstenbelasting, wel voor de btw") en deze .

Link naar reactie
  • 0

Ook al is dit topic wat ouder, ik heb nóg een complicerende factor waarop ik het antwoord niet kan vinden. Ik laat mij volgend jaar inschrijven als ZZP'er en ben dit jaar dus nog niet ingeschreven als ondernemer. Als ik nu zonnepanelen aanschaf en de BTW terugvraag, moet ik dan vanaf volgend jaar wel de BTW over de opgewekte electriciteit betalen, of is de vrijstelling daarvan dan al geregeld en heb ik daar met mijn nieuwe 'BTW-nummer' geen last van? Iemand een idee?

Link naar reactie
  • 0

Hoe wij het aangepakt hebben is als volgt:

 

- Inschrijven als aparte onderneming (via formulier belastingdienst)

- BTW terugvragen voor plaatsing en installatie

- Brief sturen aan belastingdienst met verzoek de administratieve taken (BTW-aangifte) niet te hoeven doen, omdat de opgewekte energie altijd minder zal zijn dan de kleine ondernemers regeling.

 

Overigens werd bij ons de "slimme meter" direct automatisch en gratis gewisseld door nuon

Link naar reactie
  • 0

Niet slim om je nu in te schrijven als BTW ondernemer voor de zonnepanelen, en later als (IB-)ZZP'er. Want wat is het geval: de hele BTW teruggave regeling voor zonnepanelen is alleen voordelig omdat je in de jaren na installatie vrijstelling hebt van BTW afdracht dank zij de KOR (Kleine Ondernemers Regeling).

 

Hoe zit dit? Je moet als zonnepanelen-BTW-ondernemer officieel de BTW die je "aan je afnemer (energieleverancier) rekent" opgeven. Dat kan zomaar 100 euro per jaar bedragen (zie vraag 11 van dit document van de rijksoverheid of google maar eens op "forfait btw zonnepanelen").

 

Die 100 euro per jaar mag je "laten zitten" omdat het wegvalt in de KOR (zie Belastingdienst - KOR): "Moet u in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoeft u helemaal geen btw meer te betalen. "

 

Echter, als je (IB-)ZZP'er bent, moet je waarschijnlijk meer dan € 1.345 aan BTW afdragen. Daar komt dan die € 100 bij. Ook al is het een "andere onderneming". Het detail zit 'm in de regels voor de KOR: die is per persoon! Niet per onderneming! Anders zou elke handige ondernemer elk jaar 20 nieuwe "ondernemingen" opstarten die ieder voor zich minder dan € 1.345 aan BTW moeten afdragen, en dank zij de KOR dus niets.

 

Na zo'n 6 - 10 jaar heb je dus zo'n beetje alle BTW die je hebt kunnen aftrekken weer afgedragen via de BTW afdracht. En in de jaren daarna loopt dat door. Je betaalt dus uiteindelijk veel meer dan je ermee verdient.

 

Mijn advies: laat je partner (als die geen (IB-)ZZP'er is of wordt) zich als BTW ondernemer voor de zonnepanelen inschrijven. Natuurlijk de facturen voor de panelen op naam van je partner laten zetten.

 

Als je partner en jezelf beiden ZZP'er zijn dan kun je ook een aparte (stille) maatschap oprichten. Deze krijgt een eigen RSIN (fiscaal) nummer. De maatschap is een aparte "persoon" is komt dus apart in aanmerking voor de KOR, buiten jullie IB-ZZP'erschap om.

Link naar reactie
  • 0

KOR per persoon klopt dat wel ?? Goed de 2 laatste regels lezen. Bron. Het draait volgens mij om het geval of men 2 afzonderlijke BTW nummers kan bemachtigen.

 

Meer dan 1 onderneming? Btw optellen

Bestaat uw eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma uit meer dan 1 onderneming? Dan moet u bij de berekening van de vermindering voor kleine ondernemers de btw-bedragen voor deze ondernemingen bij elkaar optellen. De kleineondernemersregeling geldt namelijk voor u als ondernemer en niet per onderneming. Hebt u bijvoorbeeld een eenmanszaak en een maatschap? Dan geldt voor beide de kleineondernemersregeling. Dit zijn namelijk 2 ondernemers voor de btw.

 

Link naar reactie
  • 0
Als je partner en jezelf beiden ZZP'er zijn dan kun je ook een aparte (stille) maatschap oprichten. Deze krijgt een eigen RSIN (fiscaal) nummer. De maatschap is een aparte "persoon" is komt dus apart in aanmerking voor de KOR, buiten jullie IB-ZZP'erschap om.

 

@ Joost. Maar hierin heeft Eriktromp wel een oplossing, toch? Als er een partner is, een maatschap (erbij) nemen.

Link naar reactie
  • 0
En maatschap voor zonnepanelen bezit, gaat niet lukken

Een stelling zonder enige vorm van onderbouwing. Het gaat zeker lukken :). Sterker nog, het is namelijk al gelukt, wij zijn een maatschap begonnen. De medewerkster van de belastingdienst moest ook even goed kijken maar concludeerde dat dit inderdaad mogelijk is.

 

De Staatssecretaris heeft destijd in antwoord op kamervragen het volgende gezegd:

"Alle natuurlijke personen en combinaties van natuurlijke personen, zoals een maatschap, kunnen een dergelijk beroep doen op de btw-ontheffing als kleine ondernemer" .

 

 

Link naar reactie
  • 0

En maatschap voor zonnepanelen bezit, gaat niet lukken

Een stelling zonder enige vorm van onderbouwing.

 

Ik reageerde op Broods specifieke vraag en bedoelde hiermee aan te geven dat in voorkomend geval het meer voor de hand ligt dat iemand zakelijk een maatschap aangaat (indien mogelijk) en voor de zonnepanelen zelfstandig BTW plichtig blijft. Zodoende zou de KOR op beide ondernemingen van toepassing zijn.

 

Dat een maatschap voor zonnepanelen geheel onmogelijk is, was niet mijn stelling. Anders had ik ook niet gerefereerd aan Broods vraag.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

De Staatssecretaris heeft destijd in antwoord op kamervragen het volgende gezegd:

"Alle natuurlijke personen en combinaties van natuurlijke personen, zoals een maatschap, kunnen een dergelijk beroep doen op de btw-ontheffing als kleine ondernemer" .

 

Overigens is de strekking van dat antwoord wel dat de maatschap zelf belang heeft bij die zonnepanelen en niet de individuen die de maten zijn in de maatschap. Mogelijk heb je een medewerker van de beltel aan de lijn gehad die het antwoord van de Stas iets te kort door de bocht heeft uitgelegd.

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Helaas ben ik als zzp-er in de situatie terecht gekomen zoals gebruiker kameel hierboven beschrijft. In de veronderstelling dat ik gewoon als andere particulieren vrijstelling van administratieve verplichtingen kon aanvragen heb ik de BTW van mijn zonnepanelen terug gevraagd. Gevolg is nu dat ik elk kwartaal aangifte moet gaan doen en over een aantal jaar het voordeel alweer kwijt ben.

 

Ik heb nu een aantal vragen rondom de zonnepanelen. Ik doe een gewone particuliere IB aangifte en vul de inkomsten van mijn zzp werkzaamheden in bij overige inkomsten. Kan ik bij de IB aangifte de kosten van de zonnepanelen als investering aftrekken van deze overige inkomsten. Of kan dit niet omdat de zonnepanelen als een prive aankoop worden gezien?

 

Welke opties zijn er voor mij nog om zo voordelig mogelijk uit deze situatie te komen? Kan ik bv de zonnepanelen in 5 jaar afschrijven en daarmee de BTW aangifte voor de zonnepanelen stoppen? Wat zijn de opties...

Link naar reactie
  • 0

@iivvvii: de gevolgen voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting moet je goed uit elkaar houden.

 

Voor de inkomstenbelasting vormt het plaatsen van een paar zonnepanelen op je dak geen onderneming. Als je een onderneming hebt en je de zonnepanelen op het dak van je zakelijk geëtiketteerde pand plaatst, kan het anders zijn. In dit geval heb je een werkzaamheid, geen onderneming. Als er een relatie is tussen de werkzaamheid en de zonnepanelen, zou je de zonnepanelen tot het werkzaamheidsvermogen kunnen rekenen, dat zie ik hier echter niet zo snel gebeuren. Geen aftrek dus (in beginsel) in de inkomstenbelasting. Overigens, zonder onderneming kun je uiteraard ook geen gebruik maken van de investeringsaftrek (o.a. de EIA), wat Maarten lijkt te suggereren.

 

Voor de omzetbelasting vormt de levering van energie aan de energiemaatschappij een belaste prestatie. Daarmee kun je de aanschaf-btw op de zonnepanelen aftrekken, maar moet je dus wel btw-facturen aan de energiemaatschappij uitreiken. Als je aan de voorwaarden van de kleine-ondernemersregeling voldoet, kun je verzoeken te worden ontheven van de administratieve verplichtingen (of juist niet en gebruik maken van de verminderingsregeling, waarmee je de wel in rekening gebrachte btw in eigen zak mag steken). Omdat je al een btw-onderneming hebt, moet je die echter meenemen bij de bepaling of je gebruik mag maken van de kleine ondernemersregeling.

 

De btw-aangiften blijven doorlopen zolang je energie levert, dat is namelijk de belaste prestatie. Je kunt dus niet een soort van afschrijvingstermijn hanteren. Dat is ook niet afhankelijk van de vraag of je wel of niet de btw op de aanschaf hebt teruggevraagd. Het recht op teruggaaf volgt uit de btw-plicht, niet omgekeerd.

 

Een mogelijke oplossing moet worden gezocht in het uit elkaar trekken van de ondernemingen, dus ervoor te zorgen dat de zonnepanelen van een andere ondernemer zijn (bijvoorbeeld door deze over te dragen aan een derde, bijvoorbeeld een eventuele levenspartner). Daar zitten dan mogelijk weer wat andere haken en ogen aan, maar wellicht biedt het een mogelijkheid.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de antwoorden. Het een en ander wordt me langzamerhand steeds duidelijker. Na ook eens met de belastingdienst gebeld te hebben is me duidelijk geworden dat ook zij zien dat de huidige regelgeving voor zzp-ers oneerlijk is ten opzichte van normale particulieren. Er werd mij geadviseerd om een brief naar het belastingkantoor te sturen met een verzoek om op de hoogte gehouden te worden van regelgeving rond dit probleem. Wie weet dat er in de toekomst iets bedacht gaat worden voor deze situatie.

Link naar reactie
  • 0

Ben al enige tijd (succesvol) ZZP'er, werk deels vanuit huis en heb een PIH aangeschaft, zowel op grond van fiscale redenen alsook om ideologische redenen: minder belasting voor milieu / minder gebruik olie & grondstoffen. Logisch gevolg is dat binnenkort ook zonnepanelen aangeschaft zullen worden.

 

Mijn partner overweegt om binnen afzienbare tijd ook als ZZP'er aan de slag te gaan. Dus KOR lijkt op langere tijd niet mogelijk, althans dat is een voorlopige conclusie die ik trek n.a.v. alle posts hier.

 

Gezien alle aanvullende info die ik inmiddels gelezen heb en met name alle energie die je er in moet steken om het fiscale voordeel te krijgen, bekruipt me steeds meer het gevoel dat ik de panelen beter gewoon kan aanschaffen en me niet druk moet maken over de BTW. Immers ook gedurende de komende jaren moet je een hoop (?) administratie bijhouden voor een "paar Euro's" teruggaaf.

 

Daarom de vraag aan ervaringsdeskundigen: hoeveel tijd ben je globaal kwijt om de eenmalige zaken te regelen en hoeveel tijd in de vorm van jaarlijks terugkerende activiteiten (inclusief van je boekhouder / accountant)? Hoor graag van jullie!

Link naar reactie
  • 0

Ik heb geen flauw idee wat een PIH is, maar daar ging de vraag ook niet over. Het is mij ook niet helemaal duidelijk hoe jouw vraag te beantwoorden is, maar ik waag een poging: aanvragen EIA: kwartiertje, terugvragen BTW over de aanschaf: 5 minuten, verrekening BTW met teruggeleverde energie via jaarnota: 5 minuten? Mijn ervaring? Een paar euro's teruggaaf gaat voor mij niet op: aanschaf en plaatsing kostte mij ca. € 20.000,00, BTW teruggaaf was ca. € 3.500,00, EIA levert ca. € 5.000,00 teruggaaf op, en dan nog de normale investeringsaftrek. Netto heb ik in eerste aanleg dus ca. € 8.000 al terugverdiend. Heb je hier wat aan?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 284 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.