• 0

Zonnepanelen op dak thuiswerkende ZZP'er. Hoe zit het met BTW?

Ik werk als zelfstandige webdesigner vanuit huis. Ik wil een bestelling voor zonnepanelen doen die op mijn woning zullen worden geplaatst. Ik lees veel info over de BTW-regeling voor particulieren die zonnepanelen plaatsen, maar nergens iets over thuiswerkende ZZP'ers die dat doen. Hoe zit dat?

 

Ik ben dus al ondernemer voor de BTW en het lijkt me dat ik me dan niet nogmaals als BTW-ondernemer kan aanmelden ivm de zonnepanelen. Wat moet ik dan doen? Moet ik de panelen aanschaffen als particulier of als ondernemer? En kan/moet ik de BTW voor de panelen terugvragen bij mijn zakelijke BTW-aangifte?

 

Er is vrijwel niets te vinden over dit onderwerp, behalve hier: http://www.mfas.nl/wps/portal/home/actueel/Zonnepanelen%20op%20woning%20zzp-er%20biedt%20mogelijkheden Maar dat gaat boven mijn pet en ik kan er geen concrete info voor mijn situatie uit destilleren.

 

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste Hans, hartelijk dank voor je reactie. Ik begrijp hieruit dat het in jouw situatie zonder meer lonend was.

Mijn situatie lijkt echter afwijkend: ik werk vanuit huis (zoals in onderwerp genoemd) dus de panelen worden op een pand geplaatst met primaire bestemming 'wonen'; mijn werkzaamheden voer ik uit vanuit de serre, die geen separate toegang heeft, etc. en dat lijkt belastingtechnisch niet ideaal. De energie die ik zakelijk verbruik wordt naar rato verrekend met privé; dit is door aanschaf van mijn PHEV uiteraard wel wat hoger geworden. Het aantal panelen dat ik kan plaatsen is ook enigszins beperkt (ca. 18 stuks) en daarmee is de investering ook geringer (ca. €8K). Ik meen begrepen te hebben dat ik onder de gegeven omstandigheden de panelen privé zou moeten aanschaffen (omdat het een woonhuis is) en daarom geen beroep kan doen op de EIA of normale investeringsaftrek.

Gezien het feit dat mijn partner ook plannen heeft om als zelfstandige te gaan werken, komt de KOR volgens mij ook te vervallen en zou ik verzeild kunnen raken in een situatie waarbij ik BTW-plichtig wordt indien stroom aan het energiebedrijf teruggeleverd wordt en deze dus ook gefactureerd moet worden, zoals Ronaldinho hierboven schrijft.

Of interpreteer ik nu de zaken op een verkeerde manier?

Link naar reactie
  • 0

Voor de inkomstenbelasting vormt het plaatsen van een paar zonnepanelen op je dak geen onderneming. Als je een onderneming hebt en je de zonnepanelen op het dak van je zakelijk geëtiketteerde pand plaatst, kan het anders zijn. In dit geval heb je een werkzaamheid, geen onderneming. Als er een relatie is tussen de werkzaamheid en de zonnepanelen, zou je de zonnepanelen tot het werkzaamheidsvermogen kunnen rekenen, dat zie ik hier echter niet zo snel gebeuren. Geen aftrek dus (in beginsel) in de inkomstenbelasting. Overigens, zonder onderneming kun je uiteraard ook geen gebruik maken van de investeringsaftrek (o.a. de EIA), wat Maarten lijkt te suggereren.

Volgens mij is dit veel te krap uitgelegd.

 

Allereerst lijkt het me dat je moet bepalen of de zonnepanelen tot het ondernemingsvermogen kunnen behoren, er uiteraard vanuit gaande dat je als zzp'er al gezien wordt als onderneming voor de inkomstenbelasting. Als de opgewekte stroom voor meer dan 10% zakelijk gebruikt gaat worden én de panelen worden niet 'aard- en nagelvast' gemonteerd (dus een "zelfstandig bedrijfsmiddel"), dan kunnen de panelen gewoon zakelijk worden geactiveerd (ook als ze op een privédak komen te liggen).

 

Bovendien lijkt de uitvoerende macht in Nederland dit (bewust) nóg iets ruimer te interpreteren. In 2009 maakte staatssecretaris De Jager al eens duidelijk dat de meeste zonnepanelen wat hem betreft veelal als zelfstandig bedrijfsmiddel kunnen worden beschouwd, ook als ze een 'beetje' vastgeschroefd worden! En vorig jaar gaf staatssecretaris Wiebes nog eens aan van deze interpretatie niet af te willen wijken. Je hebt in zo'n geval dus gewoon recht op EIA en KIA.

 

Vervolgens is het natuurlijk wel zo dat alle door de panelen opgewekte stroom (let op: niet de teruggeleverde stroom) feitelijk wordt geleverd van de onderneming aan de eigenaar van het pand. De onderneming wekt dus energie op voor de bewoner, net zoals elk ander energiebedrijf dat doet. Dit houdt overigens ook in dat e.e.a. goed moet worden vastgelegd in een overeenkomst (voorwaarden, zakelijke kWh-prijs, overnameprijs bij ontbindingen, verzekeringen, etc). De onderneming moet daar ook een factuur voor sturen en de btw over die stroomomzet afdragen.

 

Je ziet ook vaak dat ondernemers de zonnepanelen na een tijdje weer 'terugverkopen' (van de zaak aan privé). Dit gebeurt meestal na 5 jaar, om KIA- en EIA-bijtelling te voorkomen. Die verkoop moet tegen een zakelijke prijs gebeuren. Dat is winst voor de onderneming, al zal dat (grotendeels) wegvallen tegen de desactivering. Over die verkoopprijs moet weer btw worden berekend en afgedragen.

 

Uiteindelijk bestaat het voordeel uit niet meer dan enerzijds een beetje cashflowverschuiving naar de toekomst en anderzijds de inkomstenbelastingbesparing over de investeringsaftrek(ken). Al met al zal dat meestal niet meer zijn dan een paar honderd euro over die eerste 5 jaar.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Ik ben er vol voor gegaan, een tweede btw nummer met daarin het bedrijfje "zonnepanelen". Niet doen zou ik zeggen!!! Ik moet nu elk jaar een forfaitair bedrag aan de belastingdienst overmaken, berekend naar de grootte van je installatie. In mijn geval kreeg ik ongeveer zeshonderd euro btw terug bij de eerste aangifte maar moet ik elk kwartaal in de gaten houden dat ik een nulaangifte doe (al twee keer vergeten en dan dus boete) en aan het eind dat forfaitaire bedrag betalen tot in lengte van dagen.

 

Als je vriendin geen zzp'er is kan de elektrarekening op haar naam en het panelenbedrijfje ook. Dan komt zij in aanmerking voor de KOR en is ze na een jaar van die aangiften af.

Het is inderdaad een soort discriminatie dat een ondernemer niet gewoon een zonnepaneleninstallatie op een apart nummer kan zetten en daarvoor de zelfde regels kan volgen. Tegelijkertijd is het ook wel logisch. Je zou dan theoretisch een aantal takken van je bedrijf onder de KOR kunnen laten vallen als je ze opsplitst.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben er vol voor gegaan, een tweede btw nummer met daarin het bedrijfje "zonnepanelen". Niet doen zou ik zeggen!!!

 

 

Een oud topic maar het komt hier bij meerdere over alsof het een keuze is je aan te melden als ondernemer voor de zonnepanelen. Als particulier die verder geen btw belaste prestaties heeft en dus onder de kor grens blijft is het een keuze. Maar als je al ondernemer voor de btw bent omdat je bijvoorbeeld via een eenmanszaak als zzper werkt en daardoor niet onder de kor grens blijft dan ben je verplicht die btw over het verbruik aan te geven.

Link naar reactie
  • 0

Ook dat is dus geen keuze. Koop je zonnepanelen, dan ben je ondernemer. Punt.

Dus heb je recht op vooraftrek en dus moet je btw berekenen over het privegebruik - wat heel eenvoudig kan door gebruik van de forfaits die de belastingdienst daarvoor heeft vastgesteld. Per saldo blijft het een voordelige financieringsvorm voor die zonnepanelen, dus waarom zo moeilijk doen?

 

Waar ik overigens nog niemand over heb gehoord, zijn de gevolgen bij verkoop van de woning inclusief zonnepanelen. Dat zou kunnen kwalificeren als overdracht van een algemeenheid van goederen - je draagt immers de complete btw-onderneming over? Echter, de zonnepanelen zelf vormen nog geen btw-onderneming, die bestaat immers uit het produceren en leveren van energie. Tot die onderneming behoort dan bijvoorbeeld ook de leveringsovereenkomst met het energiebedrijf. De zonnepanelen vormen slechts een bedrijfsmiddel. En overdracht van slechts een bedrijfsmiddel is nog geen overdracht van een algemeenheid van goederen. Zonder klanten geen (zelfstandig onderdeel van een) onderneming. Ik ben benieuwd hoe de fiscus daarmee omgaat.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Ook dat is dus geen keuze. Koop je zonnepanelen, dan ben je ondernemer. Punt.

 

Volgens mij klopt deze stelling niet. Ik koop zonnepanelen in privé, dat maakt mij geen ondernemer. Pas wanneer je BTW wilt terugvorderen, kun je dit enkel wanneer je jezelf (tijdelijk) aanmerkt als ondernemer.

 

En volgens mij werkt het zo: Wanneer je BTW hebt teruggevorderd, zal er weer over de zonnepanelen BTW geheven moeten worden bij verkoop. Net als bij een auto.

 

Link naar reactie
  • 1

Volgens mij klopt deze stelling niet.

 

Dus je trekt wel een erg grote broek aan:

 

Je vindt (als leek, neem ik aan...) dat je het beter weet dan twee voortreffelijke (en gerenommeerde, althans op HL) fiscalisten, namelijk de veelgeprezen Ronaldinho en Anouk Vermeulen.

 

Tja, je moet maar lef hebben...

 

Link naar reactie
  • 0

Nee, je had niet gelijk (of bedoel je dit misschien als een grap...?). Althans wanneer Ronaldinho en Anouk gelijk hebben, want zij schrijven precies het tegenovergestelde:

Namelijk dat je alleen kan kiezen als je particulier bent en als je al ondernemer voor de BTW bent, dan heb je geen keuze (schrijven zij dus).

 

Zelf heb ik geen klanten met zonnepanelen en ik heb er zelf ook geen, dus ik heb mij eerlijk gezegd nooit echt in de regeling verdiept.

Maar als twee experts op fiscaal gebied hier op HL dezelfde mening hebben, dit hoewel iemand anders dat tegenspreekt, dan weet ik wel wie ik in beginsel moet geloven.

 

Link naar reactie
  • 0

En volgens wie heb je gelijk dan?

Ondernemer zijn is nooit een keuze die je zelf hebt (tenzij je natuurlijk geen onderneming start). Zou een mooie boel worden als iedereen die ondernemer voor de btw zou moeten zijn (voor wat voor onderneming dan ook) dit niet opgeeft met het standpunt dat hij ook geen btw heeft teruggevorderd.

 

Je geeft aan particulier te zijn. Dat ben je dus voor de wet op de omzetbelasting niet meer vanaf het moment dat je zonnepanelen aanschaft en in gebruik neemt. Je levert vanaf dat moment energie wat een met btw belaste prestaties is.

 

Overigens vind ik het niet erg tegen gesproken te worden want ook ik kan het wel eens mis hebben maar een onderbouwing zou dan wel fijn zijn.

 

Link naar reactie
  • 0

Jij schrijft het iets begrijpelijker. Dank je.

Betekent dit dat een ondernemer sowieso de BTW moet betalen, ook al heeft deze geen aftrek genoten? Dan lijken deze ineens totaal niet meer interessant voor ondernemers!

 

Dit zie ik nergens terug, ook niet in het eerder genoemde stappenplan. Daarin staat juist dat ondernemers wellicht beter geen BTW terug moeten vragen. Wat impliceert dat de BTW dan ook niet betaalt hoeft te worden.

 

Misschien is dan een oplossing door minder op te wekken dan verbruikt wordt? Zo lever je geen energie tegen vergoeding terug en daarmee ben je wellicht geen ondernemer, want niet BTW-plichtig?

Link naar reactie
  • 0

Ook al vorder je niet terug dan moet je inderdaad alsnog betalen. Maar dan raad ik aan die btw via een suppletie alsnog terug te vorderen.

 

Juist omdat het zo over kwam alsof je een keuze hebt reageerde ik op dit topic.

Je schaft de zonnepanelen natuurlijk niet alleen maar aan voor de btw aftrek. Dus de aanschaf zou nog steeds interessant kunnen zijn. Indien je een partner hebt is het aan te raden de panelen op naam van de partner aan te schaffen die geen ondernemer is zodat je toch nog gebruik van de kor kan maken.

Link naar reactie
  • 0

Jouw laatste oplossing gaat denk ik niet helpen omdat je altijd terug levert als je zelf even niks gebruikt. Volgens mij wordt die energie niet echt opgeslagen maar daar heb ik geen verstand van. En je levert ook energie aan jezelf als prive persoon wat misschien ook al belast is maar zover weet ik het niet zeker.

Link naar reactie
  • 0

Ik wil graag zonnepanelen in privé aanschaffen, zelfs zonder BTW aftrek. Maar ik heb geen zin om BTW te gaan betalen. Ik ben ondernemer, betaal al BTW en heb geen partner. Dus mooi stom geregeld door die overheid, niet eerlijk. >:( Dat is eigenlijk wat ik in mijn 1e bericht ook al als conclusie had getrokken, alleen nu is het dus nog erger dan ik al dacht.

 

Maar ik zie misschien toch een kleine escape in het niet terugleveren tegen vergoeding. Dat ga ik eens uitzoeken.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb het al gevonden:

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.pdf

 

Bij niet-geïntegreerde zonnepanelen is de escape helaas niet mogelijk.

 

Dit laat mij toch twijfelen of ik ze zal aanschaffen. Wat is het voordeel wat over blijft, als de BTW toch betaalt moet worden? De terugverdientijd is voor ondernemers dus een stuk langer dan voor niet-ondernemers. :'(

 

Link naar reactie
  • 0

Dat laatste gaat niet (altijd) op Bos39, blader maar een paar pagina's terug in dit topic. Ik heb ze nu twee jaar en al bijna terugverdiend.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Laat nou eens los dat jij benadeeld wordt dat is niet waar. voor jou geldt zowel de aftrek van de btw als de KOR net zo goed als voor elk ander als je aan de voorwaarden voldoet. Jij draait de zaken nu om..

Het gaat er juist om dat door een onbedoelde bijwerking van de btw wetgeving particulieren worden bevoordeeld. Tot de uitspraak van het Europese hof heeft de belastingdienst zich altijd op het standpunt gesteld dat particulieren geen recht hadden op teruggaaf van btw omdat ze geen onderneming zijn, maar ze moesten juist als ondernemer worden behandeld vanwege die terug levering aan het energienet en hadden in verlengde daarvan recht op teruggaaf, en dat heb jij ook als je ze aanschaft. maar jij kan geen gebruik maken voor de KOR omdat je daarvoor teveel omzet maakt..

 

Kortom er is een groep die bevoordeeld wordt in door een onbedoelde werking van een wet die ook niet eenvoudig bleek te repareren. (want anders zou deze situatie niet 3 jaar blijven bestaan)

 

Volgens mij is de enige manier om te voorkomen dat je btw terugkrijgt of moet afdragen is je zonnepanelen niet op het elektriciteitsnet aan te sluiten want dan kan er geen teruglevering aan het net plaatsvinden.

Er zijn volgens mij inmiddels ook batterijen beschikbaar (Tesla was er vorig jaar ook mee in het nieuws) waardoor je energie kan opslaan en later gebruiken. Of dat nu al financieel rendabel te maken is heb ik geen idee van.

 

Link naar reactie
  • 0

Ok dan Hans, met die aftrekposten snap ik dat wel. :)

Ik bedoel met ondernemer de ZZP-er, die in privé wil aanschaffen. Ik werk maar 1 dag per week thuis, kan dat niet verantwoord op de zaak zetten ben ik bang. Mijn woning is ook 100% eigen woning, niks zakelijks aan, behalve mijn bureau.

 

Link naar reactie
  • 0

Dank voor het meedenken Roel!

Ik zou het niet eens erg vinden geen BTW af te trekken. Dat voordeel is zonde, maar zal me verder niet deren. Maar dat ik die BTW moet gaan betalen, zelfs als ik niets aftrek, dat vind ik gewoon een stomme regeling. Maar ja, er is wel meer stom aan belastingen. ;)

Link naar reactie
  • 0

Ook dat is dus geen keuze. Koop je zonnepanelen, dan ben je ondernemer. Punt.

Volgens mij klopt deze stelling niet. Ik koop zonnepanelen in privé, dat maakt mij geen ondernemer. Pas wanneer je BTW wilt terugvorderen, kun je dit enkel wanneer je jezelf (tijdelijk) aanmerkt als ondernemer.

OK, beetje stellig allemaal. @ronaldinho heeft strict genomen gewoon gelijk; @Bos39 heeft alleen praktisch bekeken ook wel een beetje gelijk - althans voor particulieren die nog geen btw-ondernemer zijn of waren.

 

Als je zonnepanelen aanschaft, ben je voor de wet automatisch ondernemer voor de omzetbelasting (dus niet voor de inkomstenbelasting en/of de Kamer van Koophandel). Dat betekent dat je je dus eigenlijk zou moeten melden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer, als je dat nog niet bent.

 

Echter, de fiscus zit die hele zonnepaneeluitspraak van het Europese Hof natuurlijk met lange tanden uit te voeren en zit helemaal niet te wachten op mensen die zich eerst aanmelden als ondernemer om btw terug te vragen om dan vervolgens meteen een Ontheffing van administratieve verplichtingen te moeten verlenen.

 

En daarom staat de fiscus ook toe dat je je niet aanmeldt als ondernemer voor de omzetbelasting, als je dat nog niet anderszins was. Ze verlenen namelijk automatisch een de facto ontheffing van administratieve verplichtingen, als je je helemaal niet aanmeldt. En logisch dat ze daar niet moeilijk over doen, want het scheelt ze weer een teruggave van de aanschaf-btw! Dus gewoon jezelf aanmelden. Waarom zou je de fiscus willen spekken? Maar ja, mensen die al ondernemer voor de omzetbelasting waren vóór aanschaf van de zonnepanelen hebben natuurlijk wel te maken met ten minste het bijtellen van het btw-forfait. Maar in dat geval zou ik toch zeker wél even de aanschaf-btw terugvorderen...

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 261 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.