Jump to content
Michael123

faillietverklaring + overname i.v.m. aandeelhoudersconflict

Recommended Posts

Ik zit met een situatie waar ik jullie om hulp wil vragen.

 

Ik ben voor 50% aandeelhouder in een bedrijf dat op dit moment enkele tonnen aan schuld heeft en op dit moment verliesgevend is. De schuld komt door softwareinvesteringen die zich pas op langere termijn (mogelijk) terugverdient. Er is geen zicht op korte termijn winstgevendheid (komende 2 jaar) en voor langere termijn is het ook (zeker met huidig management) zeer onzeker. De schulden worden nu gefinancieerd door de DGA's in een rekening courant positie t.o.v. de onderneming. Daarbij heb ik ongeveer 20% meer uitgeleend staan dan de andere DGA.

 

Nu is het zo dat er tussen mij en de andere aandeelhouder een conflict is ontstaan en ik heb er geen vertrouwen in dat het bedrijf een succes kan worden zolang deze aandeelhouder betrokken is bij de organisatie. Het conflict gaat er over dat de andere aandeelhouder al langere tijd schadelijk handelt voor het bedrijf en o.a. zonder overleg een personeelslid heeft ontslagen.

 

Ik geloof dat dit bedrijf alsnog een succes kan worden als ik het zelf kan voortzetten zonder deze aandeelhouder. Andersom (als ik het bedrijf verlaat) is het vrij zeker dat het bedrijf het niet zal redden.

 

Ik wil de andere aandeelhouder dus er uit hebben en heb daartoe al een bod gedaan. Hij heeft aangegeven niet geinteresseerd te zijn en nog liever de onderneming de ondergang in te willen trekken.

 

Nu is mijn idee het volgende en ik ben benieuwd of jullie daar mogelijkheden in zien. Ik zou willen proberen het bedrijf failliet te laten verklaren omdat het zijn schulden niet meer kan betalen. Als ik niet akkoord ga met nieuwe leningen via de RC's zal dat ook daadwerkelijk gebeuren en kunnen schuldeisers niet meer betaald worden. Er zijn drie schuldeiders: een softwareleverancier, en de twee holdings van de DGA's.

 

Dan blijft er dus een bedrijf over met bijna 3 ton schuld (waarvan grootste deel richting mijzelf en de andere aandeelhouder). Vervolgens zou ik willen proberen het bedrijf door te starten en daarmee volledig aandeelhouder te worden. Stel dat ik het failliet verklaarde bedrijf voor 100K wil kopen kunnen dan kan daarmee de derde partij afgelost worden + een deel van de RC van de andere aandeelhouder. De andere aandeelhouder kan natuurlijk ook een bod doen alleen ik ben er vrij zeker van dat hij dat niet zal doen omdat het bedrijf zonder mij niet verder kan draaien, en dat weet de andere aandeelhouder ook.

 

De vraag is: wat zijn hier de mogelijkheden, denk ik misschien veelste ingewikkeld? M.i. moet ik wel de route van faillisement omdat de aandeelhouder nooit vrijwillig zal verkopen. Ik hoor het graag en ben benieuwd naar mijn juridische mogelijkheden.

 

Alvast bedankt, Groeten,

Michael

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je idee is bijna goed, maar je gaat ervan voorbij dat in een doorstart door een faillissement, de schuldeisers gelijk behandeld moeten worden, tenzij er sprake is van preferente of achtergestelde schulden. Jouw idee vergt een gedegen voorbereiding en dan heeft het zeker kans van slagen. 100% zekerheid heb je echter niet, omdat je te maken hebt met een curator, rechter-commissaris en mogelijk ook anderen, van wie je vooraf niet weet hoe zich op zullen stellen.


Partner bij Storm van 's Gravesande Advocaten te Ede: www.advocaatstorm.nl

Focus op ondernemers- en insolventierecht

Mijn bijdrage aan de maatschappij lever ik in het (jeugd)strafrecht

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allereerst vervelende situatie en jammer dat je er met de partners niet uitkomt. Ik weet niet in hoeverre de verhoudingen verstoord zijn maar als het nog op de 1 of andere manier via die weg valt op te lossen dan heeft dit wel de voorkeur. De juridische weg is altijd lastig en duur. Mocht deze optie er nog zijn dan zou ik daarvoor gaan. Wellicht emotie even uitschakelen en op een zakelijke en positieve manier elkaar benaderen. Wie weet...

 

Verder toen ik het las vond ik het vreemd dat via een Rekening-courant een lening is verstrekt. RC heeft een heel ander doel. Wat voor rente is er eigenlijk aan die DGA holdings betaald? Ben ik wel benieuwd naar?

 

Zo ver mijn kennis rijkt op juridisch vlak heb je 2 of meer schuldeisers nodig om een faillissement aan te vragen. Alleen als je dit gaat overwegen zou ik adviseren een Advocaat in de arm te nemen. Zelf googlen en vragen stellen op een forum prima maar wie weet wat je over het hoofd ziet. Geen risico nemen in dit soort gevallen. Ieder heeft zo'n zijn eigen specialisme.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de snelle reacties.

 

@StevenK: dat klinkt goed. Ik moet dan echter als schuldeiser het failliet aanvragen omdat in de AHV er nooit voor een eigen aanvraag gestemd zal worden (ik voor, andere aandeelhouder tegen). Alleen dan zijn er 2 of meer schuldeisers nodig begrijp ik van JvdP?

 

@JvdP: We ontvangen nu geen rente maar hebben al langere tijd op de agenda staan om leningsovereenkomsten op te stellen. Ik weet dat hoe we het nu doen (RC die steeds verder wordt aangevuld) het niet de bedoeling is. Thanks voor je verder tips, mocht ik dit plan echt willen gaan uitvoeren zal ik zeker de juiste personen aan laten haken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de snelle reacties.

 

@StevenK: dat klinkt goed. Ik moet dan echter als schuldeiser het failliet aanvragen omdat in de AHV er nooit voor een eigen aanvraag gestemd zal worden (ik voor, andere aandeelhouder tegen). Alleen dan zijn er 2 of meer schuldeisers nodig begrijp ik van JvdP?

Nee, je hoeft alleen als aanvrager aannemelijk te maken dat er meer schulden onbetaald blijven. Het is een misvatting dat de andere schuldeisers het faillissementsverzoek moeten steunen.


Partner bij Storm van 's Gravesande Advocaten te Ede: www.advocaatstorm.nl

Focus op ondernemers- en insolventierecht

Mijn bijdrage aan de maatschappij lever ik in het (jeugd)strafrecht

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept