• 0

eerste jaar negatief afgesloten

mijn eerste jaar zit erop,

En daarmee heel veel geleerd.

heb het jaar wel negatief afgesloten jammer genoeg :'(

ik heb de KOR toegepast.

Nu ben ik gewoon benieuwd hoe het verder gaat,er word gezegd de belasting dienst helpt je de eerste jaren een beetje op weg, hoe moet ik dat zien?

Wat kan ik verwachten? krijg ik toch ergens belasting terug?

Er komt wel iemand hoor om straks de papieren in te vullen,maar ben gewoon nieuwsgierig hoe dit allemaal zit?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Gefeliciteerd met je eerste jaar!

 

Je schrijft "negatief afgesloten", betekent dat dat je een verlies hebt geleden (dus meer kosten dan opbrengsten) of heb je wellicht grote investeringen gedaan waardoor je meer hebt uitgegeven dan er binnenkwam (qua geld/liquiditeit). Mijn ervaring is dat wat een verlies lijkt, het niet altijd is.

 

Daarnaast: voldoe je aan het urencriterium en heb je dus recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek?

 

Als er dan een verlies is, wordt dat éérst verrekend met eventueel positief inkomen in 2013. Had je ook een baan? Een uitkering?

Als dat er allemaal niet is, of er schiet na verrekening nog wat over, wordt dat verrekend met het positieve inkomen van drie jaar geleden (2010 dus). Als er in 2010 geen positief inkomen, was, 2011, und so weiter.

 

Als je in 2013 een verlies had, en geen andere inkomsten, en in 2010 had je nog een inkomen uit loondienst, zal de verliesverrekening er toe leiden dat je betaalde belasting uit 2010 terugkrijgt.

Na die verrekening kun je ook nog kijken of een middelingsberekening iets kan opleveren. Sterk wisselende inkomens (met name grote schommelingen rond een kritische grens van 19.000 bruto) willen dan nog wel eens een teruggaaf opleveren.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Nee ik heb geen verdere inkomsten uit loon gehad

dat starters aftrek en dat allemaal snap ik echt niks van

Het is een kwestie van teveel ingekocht,dat moest ik eerst leren niet inkopen wat ik zelf mooi vind ,maar ook weten wat anderen willen

startersaftrek krijg ik toch niet als je negatief afsluit?

of is dat een steuntje in de rug

Net als mn voorganger schreef verdien je niks krijg je ook niks?

Link naar reactie
  • 0

startersaftrek krijg je als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

- je hebt in 2013 meer dan 1225 uur aan je onderneming besteed en kan dat aannemelijk maken (agenda, urenadministratie, etc.)

- je bent minder dan vijf jaar geleden gestart

- je hebt in nog niet drie keer de startersaftrek toegepast.

 

Of je winst of verlies maakt haalt niet uit.

Of de startersaftrek je ook daadwerkelijk (in geld) iets oplevert, is weer een heel ander verhaal en afhankelijk van je persoonlijke situatie, in jouw geval dus je inkomen in 2010 en evt. 2011 en 2012.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Nee ik heb geen verdere inkomsten uit loon gehad

dat starters aftrek en dat allemaal snap ik echt niks van

Het is een kwestie van teveel ingekocht,dat moest ik eerst leren niet inkopen wat ik zelf mooi vind ,maar ook weten wat anderen willen

startersaftrek krijg ik toch niet als je negatief afsluit?

of is dat een steuntje in de rug

Net als mn voorganger schreef verdien je niks krijg je ook niks?

Etje57, heb je wel contact met een administrateur of belastingconsulent?

Link naar reactie
  • 0

Ja hoor alles word straks netjes ingevuld, ik was gewoon nieuwsgierig hoe het nu verder ging, omdat de een zegt je krijgt de eerste jaren wat belasting voordeel,

Een ander zegt verdien je niks krijg je ook niks,

zo word er veel om me heen gezegd,

Een adviseur zal alles invullen,maar zoals ik al zei ben gewoon nieuwsgierig of er wat voor me in het vat zat :-\

 

Link naar reactie
  • 0

etje,

 

1 ding kun je alvast onthouden.. de belastingdienst is geen uitkeringsinstantie. Je krijgt nooit meer terug dan dat je betaald hebt.

Dus als jij in de afgelopen 3 jaar zelf geen belasting hebt betaald, krijg je nu ook niks terug.

 

Er zijn natuurlijk verschillende soorten steuntjes in de rug, maar als je voor jezelf even nagaat.. Als jij al jaren lang geen inkomen hebt en kunt rondkomen van het inkomen van je man waarom moet de overheid of in dit geval de belastingdienst jou dan opeens gaan helpen met inkomen als je besluit voor jezelf te beginnen maar dit niet meteen geld oplevert? Terwijl elke andere vorm van een uitkering (van de overheid) in Nederland aan zeer strakke regels is gebonden. Dat gewoon even als de logica, niet als oordeel over jou vraag of verwachting..

 

Het steuntje dat je krijgt van de belastingdienst is best aanzienlijk, maar voorwaarde is dat je winst maakt, en nee niet op jaarbasis maar in een periode van ca 10 jaar. Als je voldoende winst maakt kun je de zelfstandigenaftrek en startersaftrek direct incasseren in het jaar waarin de winst gemaakt word, hoewel incasseren, je winst word ermee verlaagd waardoor je (veel) minder belasting betaald. Zo zal een ondernemer met een winst voor belasting van 15.000 euro en die voldoende uren maakt (1225 uur per jaar) bijna geen belasting betalen, een werknemer met een inkomen van 15.000 euro ca 2000 euro belasting betaald.

Dat is het steuntje in de rug waar zo vaak over gesproken wordt. Als je niet genoeg winst maakt dit jaar, of zelfs verlies na aftrek van de ondernemersaftrek dan blijft het verlies bedrag staan voor komende jaren. Dus als je dit jaar 20.000 euro winst zou maken dan kun je daar eerst nog weer je verlies van 2013 vanaf trekken daarna de ondernemersaftrek voor 2014 nog eens en dan zal je ook in 2014 nagenoeg geen belasting hoeven te betalen.

 

Dus ja het steuntje in de rug is er zeker.. maar werkt alleen op de manier dat je minder hoeft te betalen en niet zo dat de belastingdienst geld naar jou over gaat maken omdat je ondernemer bent geworden.

Link naar reactie
  • 0
kan ik kort in zijn ,meer ingekocht als verkocht

Waar Henk op doelt is dat winst niet zomaar het verschil tussen inkoop en verkoop is. Je voorraad van onverkochte waar is immers niet waardeloos. Voor iedere winkel is het normaal dat in het begin meer is ingekocht dan verkocht, anders heb je immers niets meer om te verkopen. Uit je boekhouding blijkt het resultaat. Heb je zelf niet de kennis, dan laat je de boekhouding opmaken door een boekhouder.

 

Wat eerder al gezegd is klopt: je kunt alleen belasting terugkrijgen van hetgeen je zelf eerder al hebt afgedragen. Het steuntje in de rug is dat je als ondernemer bij een laag resultaat nauwelijks of geen belasting hoeft te betalen.

 

Maar, naast bovengenoemde regelingen kan voor jou ook de middelingsregeling interessant zijn. Indien je afgelopen jaren in loondienst een hoog inkomen hebt gehad en nu een laag resultaat, dan is het binnen de voorwaarden van de middelingsregeling mogelijk om over een aaneengesloten periode van drie jaren de verschuldigde belasting te middelen waardoor je mogelijk belastinggeld terug kunt ontvangen.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle antwoorden

 

Graag gedaan :)

 

Alleen nog geen antwoord gezien op de onverkochte voorraad. Als bezit op je balans lijkt je verlies kleiner maar als het echt een miskoop of onverkoopbaar is kan je misschien beter in 2013 afwaarderen. Gaat je verlies wel omhoog maar soms is het beter om dat in 1 jaar te nemen. Fiscale verliezen zijn over meerdere jaren te compenseren.

 

Overleg even met jouw adviseur wat handig is en anders hebben de specialisten hier wel nog wat adviezen met betrekking tot incourante voorraden afschrijven. ;)

 

Link naar reactie
  • 0

kan ik kort in zijn ,meer ingekocht als verkocht

Dan zou ik toch ook maar eens nagaan of je echt wel de KOR wil toepassen in 2013. Dat is immers een btw-regeling die inhoudt dat als je op jaarbasis (iets) meer btw in rekening hebt gebracht dan aan jou in rekening is gebracht (dus per saldo moet je btw afdragen), je die btw niet hoeft af te dragen. Als je per saldo btw terugkrijgt, dan kun je de KOR beter niet toepassen. Ik weet niet wanneer je die afspraak met die adviseur hebt?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

de KOR is een regeling waarbij je minder hoeft te betalen als je aan de voorwaarden voldoet.

 

Ronaldinho doelt op de situatie dat je meer voorheffing hebt betaald aan jouw leveranciers dan dat jij bij jouw klanten in rekening gebracht hebt. ;) dus per saldo het teveel betaalde aan voorheffing volledig terug kan vragen. :)

Link naar reactie
  • 0

Graag haak ik in, want ik wilde ook een vraag stellen over de zelfstandigenaftrek.

 

Ik heb me ingelezen en wat ik ervan begrijp, is het volgende:

Als mijn winst (fictief bedrag 5000,-) lager is dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek (7280,-), dan mag ik 5000,- van de winst aftrekken, wordt mijn winst 0 en resteert er een aftrek van 2280,- die ik in de volgende jaren alsnog mag aftrekken.

Klopt dit tot zover?

Als ik ook nog in aanmerking kom voor de startersaftrek (2123,-), dan mag ik het volledige bedrag van 7280,- plus die 2123,- van de winst aftrekken en resteert er -4403,- (verlies dus).

Klopt dit ook?

Wat is voor mij nu het voordeligst om te doen? Wel of niet gebruik maken van de startersaftrek? Kunnen jullie mij informeren over de voor- en nadelen?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Gedaan. :)

 

Klopt het dat je in de 1e 5 jaar 2 x gebruik kunt maken van de zelfstandigenaftrek?

 

En wat adviseren jullie mij nu, om er dit jaar ook gebruik van te maken (vorig jaar is dat niet gebeurd), of om dit bijv. pas volgend jaar of het jaar daarop te doen?

Ik wil er namelijk zoveel mogelijk profijt van hebben.

 

Dan nog een vraagje. Vorig jaar heb ik mijn IB-aangifte niet zelf ingevuld, dus ik ken het formulier niet. Maar hoe weet zo'n formulier nou of je recht hebt op de startersaftrek? Moet je dat in het begin ergens invullen?

Link naar reactie
  • 0

Klopt het dat je in de 1e 5 jaar 2 x gebruik kunt maken van de zelfstandigenaftrek?

Nee. Drie keer.

Het is ook geen kúnnen. Hij wordt toegepast als je aan het urencriterium voldoet, of niet.

 

En wat adviseren jullie mij nu, om er dit jaar ook gebruik van te maken (vorig jaar is dat niet gebeurd), of om dit bijv. pas volgend jaar of het jaar daarop te doen? Ik wil er namelijk zoveel mogelijk profijt van hebben.

Voldoe je aan het urencriterium? Dan heb je dus recht op een aftrekpost van pakweg 9400,-

Maar je kunt er ook voor kiezen om die niet te hebben, zodat je in een later jaar 2100,- méér af kan trekken.

 

De vraag is dus of een aftrekpost van 2100,- over (stel) drie jaar méér oplevert dan een aftrekpost van 9400,- nu.

Welnu, dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie, het verleden en de toekomst. Hoe zag/ziet je inkomenssituatie er uit in 2010 t/m 2016 :P

 

Dan nog een vraagje. Vorig jaar heb ik mijn IB-aangifte niet zelf ingevuld, dus ik ken het formulier niet. Maar hoe weet zo'n formulier nou of je recht hebt op de startersaftrek? Moet je dat in het begin ergens invullen?

Als je een zogeheten winst-aangifte invult (waarbij je dus ook de balans van je onderneming moet invullen) kom je vanzelf een schermpje tegen waarin naar je urenbesteding gevraagd wordt en met een fantastische driedubbele ontkenning gevraagd wordt of je recht hebt op startersaftrk.

Je kunt ook het aangifteprogramma van 2012 downloaden en proberen je aangfite van 2012 daarin in te vullen. Dat is een goede oefening en dan weet je gelijk waar je de startersaftrek al dan niet claimt.

[

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Nee. Drie keer.

Het is ook geen kúnnen. Hij wordt toegepast als je aan het urencriterium voldoet, of niet.

Dus eigenlijk is het verplicht om de aftrek toe te passen als je aan het urencriterium voldoet?

 

Voldoe je aan het urencriterium? Dan heb je dus recht op een aftrekpost van pakweg 9400,-

Maar je kunt er ook voor kiezen om die niet te hebben, zodat je in een later jaar 2100,- méér af kan trekken.

Graag wil ik hier wat meer inzicht in hebben. Wat is mijn voordeel als ik een verlies heb van pakweg 9400,-? Hoe meer verlies, hoe meer belasting ik terugkrijg?

 

De vraag is dus of een aftrekpost van 2100,- over (stel) drie jaar méér oplevert dan een aftrekpost van 9400,- nu.

Welnu, dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie, het verleden en de toekomst. Hoe zag/ziet je inkomenssituatie er uit in 2010 t/m 2016

Vorig jaar verlies gedraaid en de jaren daarvoor een inkomen uit loondienst. De komende jaren hopelijk veel winst draaien. ;)

 

Je kunt ook het aangifteprogramma van 2012 downloaden en proberen je aangfite van 2012 daarin in te vullen. Dat is een goede oefening en dan weet je gelijk waar je de startersaftrek al dan niet claimt.

Wat een goede tip! Bedankt! Staat deze ergens op de site van de belastingdienst?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 125 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.