• 0

Overname lunchroom

Hallo allemaal,

 

Volgende week hebben mijn vriendin en ik een afspraak met de huidige eigenaresse van een goedlopende lunchroom.

We werken allebei al ruim 7 jaar in de horeca en zijn sinds een aantal maanden op zoek naar een locatie om een lunchroom te beginnen. De huidige uitbater hoorde van onze droom en nodigde ons uit voor een gesprek dat dusvolgende week plaatst zal vinden. Om al een beetje een idee te krijgen van hoe heel zo'n overname proces in z'n werking gaat ging ik wat forum berichten lezen hierop de site. Daaruit concludeer ik dat er toch elke keer veel algemene en financiele vragen komen van specialisten op dit gebied alvorens ze goed antwoord kunnen geven op de vraag "Is het interressant om deze zaak over te nemen?"

Dit wil ik dan ook graag voorkomen en bij deze dus mijn eerste vraag aan jullie: Welke informatie moet ik inwinnen om vervolgens een goed beeld te kunnen schetsen voor ons zelf of het interressant is om deze zaak over te nemen.

 

Alvast bedankt!

 

Met vriendelijk groet,

 

Joey & Eliza

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dag Joey & Eliza,

 

Welkom op het forum.

 

Als je die topics goed leest, welk lijstje van (financiële) vragen heb je dan zelf al gemaakt?

 

In elk geval zou ik vragen of je toestemming krijgt voor een boekenonderzoek van de afgelopen paar jaar, zodat je daar een financieel specialist naar kunt laten kijken. Zowel jullie als degene die je te spreken krijgt hebben waarschijnlijk te weinig kennis om op basis van die cijfers een zinvol oordeel te vellen over de mogelijkheden en risico's. Daarnaast zou ik die overname sowieso niet zonder zo iemand doen, om ook de fiscale gevolgen van zo'n overname voor jullie zelf eens in kaart te brengen.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Ron,

 

Bedankt voor je reactie!

 

De vragen die gesteld werden hadden eigenlijk allemaal betrekking op cijfers uit jaarrekeningen. Ik zal dus je advies opvolgen en vragen of ik de jaarstukken mag inzien en vervolgens laten bekijken door een specialist. Is een boekhouder met als specialiteit de horeca branche de juiste persooni om dit te laten doen of zijn hier betere / goedkopere oplossingen voor?

 

Mijn volgende vraag: Wat betekend het woord goodwill nog in 2014? We hebben namelijk te maken met een lunchroom in een kleine stad die in 5 jaar een goeie naam heeft opgebouwd. Gelegen op een A locatie met een terras in de zon en een relatief groot klantenbestand. Is het wel voordelig om een zaak over te nemen en dus te betalen voor goodwill als je erin gelooft dat je concept op een andere A locatie ook zou lopen?

 

Alvast bedankt,

 

Joey & Eliza

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

 

Onderstaande stukje kwam ik tegen in een stappenplan voor overname wat in ons geval ook aan de orde zal zijn ben ik wel benieuwd watze hier precies mee bedoelen?

 

Als de onderneming in de vorm van een eenmanszaak of vof wordt uitgeoefend kan deze in bepaalde specifieke gevallen geruisloos (zonder met de fiscus af te rekenen) worden overgedragen. De verkoper geniet dan geen stakingswinst. U als koper bent dan verplicht de onderneming met de oude boekwaarden voort te zetten. Omdat de fiscale claim op de goodwill en stille reserves in dat geval naar u overgaan leidt dit tot een lagere verkoopprijs.

 

Alvast bedankt,

 

Joey & Eliza

Link naar reactie
  • 0

Als je een onderneming verkoopt kan het zijn dat er meerwaardes in de onderneming zitten. Zo kan er een verschil zijn tussen de boekwaarde van een pand (er zijn meerdere factoren) en de werkelijke waarde. Bij verkoop van de onderneming (wordt voor de inkomstenbelasting gezien als staking) wordt dan winst behaald waarover de verkoper inkomstenbelasting moet betalen. De koper mag dan het pand tegen de gekochte waarde op de balans zetten en over dit bedrag afschrijven. Het resultaat voor de verkoper is dus afrekenen over de winst en voor de koper afschrijven over een ‘hoger’ bedrag.

 

Als je geruisloos doorschuift (niet afrekent) dan betekent dit dat de koper start met de waarde die bij de verkoper op de balans stond. Er hoeft dan door de verkoper niet afgerekend worden over de winst op het pand want die is er fiscaal gezien niet. De keerzijde is dat de koper afschrijft over de waarde die bij de verkoper in de boeken stond en dus jaarlijks minder afschrijvingskosten heeft en dus een hogere belastbare winst). Als de koper vervolgens ‘ophoudt belastingplichtig te zijn’ (bijvoorbeeld de onderneming weer verkoopt) moet die afrekenen over een – waarschijnlijk (hoeft niet perse: denk aan waardedalingen van een pand) - hogere winst afrekenen dan in de situatie waarin de 1e verkoper wel had afgerekend.

 

Zo is het mogelijk om personeel een zaak geruisloos over te laten nemen mits ze o.a. 36 maanden samenwerkte.

 

Link naar reactie
  • 0

In eerste instantie zou ik benieuwd zijn naar de omzet van de afgelopen jaren en wat voor concept ze precies aanbieden (assortiment etc.). Is deze omzet stabiel, groeiende of juist niet. Ook interessant is de omzet per productgroep als deze cijfers voor handen zijn. Benchmark cijfers zijn helemaal fijn om te hebben als beschikbaar.

Maar ook zou ik onderzoeken wat er voor eetgelegenheden nog meer in de buurt zitten. Wat bieden deze aan? Is dit aanbod toe-afgenomen afgelopen tijd?

 

En er zelf gaan eten. Is het lekker en is de inrichting leuk.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Eric,

 

Bedankt voor je ruime uitleg. Ik moest het 2x doorlezen, maar nu begrijp ik het. Echter lijkt het mij toch voor de verkoper altijd interressanter om het te verkopen met meerwaarde? Ondanks dat je dan moet afrekenen over de winst is dit toch uiteindelijk interressanter dan het tegen je eigen boekwaarde weg te doen? Of zie ik het verkeerd?

 

Hallo Jvdp,

 

De lunchroom waar het omgaat kennen wij al sinds het begin en gaan er geregeld ook zelf eten, de sfeer is er goed en het eten is van hoog kwaliteit met een unieke tint eraan. We willen het huidige concept dus overnemen en onze eigen draai aan geven. Wat de concurrenten betreft in de nabije omgeving is de lunchroom de enige plek waar je terecht kan voor wat luxere broodjes, de standaard broodjes met daarop een salade of tosti bieden wel meerdere zaken aan in de omgeving. We willen de zaak dus nog unieker maken t.o.v. de nabije vergelijkbare zaken. Denk hierbij aan: koffie to go, een chocolade fontijn met echte luikse wafels, verse smooties, high tea en italiaans ijs. Uiteraard zullen dit niet onze hoofdinkomsten bronnen worden, maar kan het hier in het Zeeland er wel voor zorgen dat klanten eerder zullen kiezen voor ons ipv 1 van onze concurrenten.

 

Tot slot hoop ik nog graag antwoord te krijgen op een eerder gestelde vraag, namelijk wat betekend het woord goodwill nog in 2014?

 

Alvast bedankt,

 

Joey & Eliza

Link naar reactie
  • 2

De belangrijkste vragen hebben te maken met de hoogte van de omzet, de hoogte van de huur en de hoogte van de personeelskosten.

 

Ron stelde een boekenonderzoek voor. Dat is eigenlijk wel wat je nodig hebt (mijn ervaring is namelijk dat de jouw getoonde omzet niet realiseerbaar is), maar dat is niet gebruikelijk in de fastfoodsector. Vraag erom, maar de kans dat dit wordt toegestaan is nihil.

Als voorbeeld, klant van me heeft slechts 75% van de geprognotiseerde omzet (160k vs 220k) gerealiseerd voor het eerste jaar (2013), maar de brutomarge week was slechts 5k minder dan prognose.

Door te besparen op personeelskosten hebben ze dat al direct terugverdiend.

Daar is meteen je grootste pijnpunt. Personeel.......

Hoeveel personeel lopen er nu en hoeveel eigenaren lopen er nu.

Straks gaan jullie er met zijn 2en vol tegen aan, waardoor je wellicht veel minder personeelskosten nodig hebt dan de huidige (die wellicht slechts parttime er staat).

 

Een andere vraag is hoe hoog is de huisvestingskosten (tov brutomarge).

 

Staar je niet blind op de gepresenteerde cijfers van de huidige uitbater. Deze tellen namelijk niet voor jullie. Een aantal kostenposten zal voor de overnemende partij anders zijn.

 

Verder heb je de vraag over goodwill. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Fastfood wordt slecht gefinancierd door banken dus dat heeft op zich ook consequenties.

Het zal afhankelijk zijn van de hoogte van de omzet en staat van inventaris. Goodwill is het verschil tussen de waarde op de balans en het bedrag dat je ervoor betaald hebt. Maar je neemt een draaiende zaak over en daar betaal je voor.

 

Succes met het gesprek.

Als jullie er wellicht uit kunnen komen, vraag of jullie er wat meer betrokken mogen zijn. Wellicht inzicht in dagomzetten. Bekijk de zaak of ga er een tijdje werken/meedraaien. Dan weet je meer dan dat je alleen op papier kan zien.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

Goede uiteenzetting in voorgaande reactie. De P van Personeel kun je ook nog breder zien als People. Waarom willen jullie samen gaan ondernemen als privé partners? Welke horeca-ervaring en welke ondernemersvaardigheden hebben jullie zelf? Wat zou jullie taakverdeling worden? En wat geef je in financiële en sociale zin op als jullie dit plan kunnen doorzetten?

 

Gaan jullie de formule doorzetten of willen jullie bij voorbaat wijzigingen aanbrengen? Welke verplichtingen is de huidige eigenaar aangegaan t.a.v. personeel? Wat is de samenstelling van het huidige klantenbestand? Is de keuken geschikt om ook cateringwerkzaamheden te verrichten?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Hallo Herafin,

 

Bedankt voor je reactie! Allereerst vind ik de fastfoodsector een nogal apart begrip voor een lunchroom, maar dat terzijde.

 

Op dit moment is er 1 eigenaresse die fulltime werkt in de zaak, verder werken er 2 fulltime koks en 1 parttime kok, dit aantal heeft mede te maken met de bezorgpieken die ze in de ochtend en middaguren kennen. In de bediening werkt 1 fulltime personeelslid enwordt aangevuld met vakantie en studenten krachten. Mijn vriendin zal plaats nemen in de keuken en ik in de bediening, beide fulltime, dat scheelt dus al 1 fulltime kok. Verder wil ik een erkend leerbedrijf worden om zodoende met stagaires nog meer de personeelskosten te kunnen drukken.

 

De reden waarom we samen een zaak willen beginnen is in eerste instantie het naleven van een droom, verder geloven we in ons concept en in een samenwerking met elkaar. Eliza zal de keuken voor haar rekening nemen, en ik de gehele voorkant.

Wat we zullen inleveren is allebei een baan in de horeca, beide een jaarcontract, met een gezamelijk maandinkomen van ongeveer 2500,- Verder wonen we boven het restaurant van mijn schoonouders en kennen we buiten onze vaste lasten { tel, auto en zorgverzekering}, geen extra maandelijkse kosten. De lunchroom biedt overigens een riante bovenwoning waar we ons kunnen vestigen en waar op korte termijn weinig tot niks aan gedaan moet worden.

 

De huidige afspraken met het personeel weet ik tot nu toe nog niet. Het klantenbestand is relatief groot en met een hoop grootschalige bedrijven en een middelbare school in de omgeving liggen hier vooral nog extra kansen. De keuken is naar schatting tussen de 20 en 25m2 groot en dus geschikt tot zekere maten voor de nu al gebruikte bezorgservices en catering activiteiten.

 

Verder is het de bedoeling om de zaak, indien haalbaar, over te nemen medio oktober dit jaar. En zal mijn vriendin vanaf mei / Juni intreden in het bedrijf om zodoende een nog beter beeld te krijgen.

 

Alvast bedankt,

 

Joey & Eliza

Link naar reactie
  • 0

Echter lijkt het mij toch voor de verkoper altijd interressanter om het te verkopen met meerwaarde? Ondanks dat je dan moet afrekenen over de winst is dit toch uiteindelijk interressanter dan het tegen je eigen boekwaarde weg te doen? Of zie ik het verkeerd?

 

Joey & Eliza

 

De doorschuifregeling kan zijn waarde bewijzen met name bij de overgang binnen een familie. Als de zaak overgaat op de kinderen kan het zijn dat er geen tegenprestatie tegenover staat. Er zijn dan ook geen liquiditeiten voor de verkoper (ouder) om af te rekenen met de fiscus. Daarnaast kan overlijden, ontbinding van een huwelijksgemeenschap of inbreng in een vennootschap een reden zijn dat er afgerekend moet worden over de meerwaarde terwijl er dan ook geen prestatie tegenover staat. Ook hiervoor zijn doorschuifregelingen in het leven geroepen.

 

De fiscus behoudt zijn claim op de meerwaardes omdat de opvolger in de plaats treedt van de verkoper. Dit doet hij door onder andere te starten met de ‘oude’ boekwaardes. (Daarnaast zijn er nog regels voor opgebouwde reserves)

 

Als jullie de zaak overnemen en niet 36 maanden voor hen gewerkt hebben kun je niet doorschuiven. Dus ja, de verkoper zal zijn centen wel willen hebben - ook al betaalt hij inkomstenbelasting - en niet willen doorschuiven.

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

 

Dan is duidelijk dat het doorschuiven van de boekwaarde niet bij ons het geval zal zijn.

 

Verder hebben alle koks nog een contract, maar hooguit voor een jaar, geen onbepaalde tijd.

 

Tot nu toe iedereen alvast bedankt voor de reacties, blijven doen aub!

 

Joey & Eliza

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joey,

 

Heb je al meer inzicht in de dagelijkse omzetten?

En inzake personeel, heb je inzage gekregen in de duur van de contracten?

 

Bij een overname is het zeker handig om niet te radicaal te zijn inzake personeelbeleid. Klanten hechten waarde aan vastigheid. Een andere eigenaar is vaak al een reden om daar niet meer te komen, maar als het personeel en wellicht zichtbare kwaliteit (presentatie) van het eten ook veranderd kan een reden zijn voor bestaande klanten om verder te kijken.

 

Succes

(en als je cijfers van de zaak wil laten checken wil ik best wel vrijblijvend en gratis helpen)

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    8 leden, 150 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.