Jump to content
Prometheus
Verberg

Informal investing UK versus Nederland

vraag

Ls,

 

Op dit moment ben ik samen met een familielid bezig met het opzetten van een investeringsfonds van circa EUR 250.000. Ik heb een ruime ervaring op het gebied van financiële analyse, maar heb minder kennis op het gebied van fiscale zaken. Dit is op zich geen probleem aangezien het Nederlandse belastingstelsel redelijk te volgen is. Indien wij het fonds in Nederland vestigen, willen wij een B.V. oprichten die profiteert van de deelnemingsvrijstelling. Dividenden en vervreemdingswinsten worden dan niet belast. Pas bij dividenduitkeringen van het investeringsfonds wordt er een belasting van 25% geheven.

 

Nu zal ik verhuizen naar de UK en ik vroeg mij af of er in dit land fiscaal interessantere constructies mogelijk zijn. Het idee is om vooral in Nederland te investeren, maar investeringen in andere landen (met name UK) zijn zeer goed mogelijk. Kortom welk land kent een beter belastingstelsel voor investeringsfondsen? En wat zijn eventuele fiscale knelpunten bij grensoverschrijdende informal investing?

 

MvG

 

Michiel

 


Michiel Smith

 

www.prometheusadvisoryservices.com

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Hoi Michiel,

 

Je moet naar een of meerdere specialisten!

 

Ik begrijp uit de titel van je bericht dat je van plan bent om als informal investor of business angel te gaan opereren. Ik wil je een aantal overwegingen meegeven:

- Wat is je ervaring met investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen? Dit is een erg hoog risico. Je zal niet de eerste (en jammer genoeg niet de laatste) business angel zijn die hiermee veel geld verliest. Informeer ook eens bij ervaren business angels of vraag Nils de Witte ("De Witte" op higherlevel) hoe andere angels dit doen.

- Investeren in bedrijven in een voor jou vreemde cultuur (UK) is nog gevaarlijker.

- Investeren in een bedrijf in een land waar je zelf niet woont en waardoor je dus niet zelf kunt ingrijpen, is vragen om moeilijkheden.

- Waarom een fonds voor dit relatief kleine bedrag? Samen parallel investeren kan ook. Besef dat je als particulier in Nederland koerswinsten op aandelen belastingvrij kunt incasseren.

 

Hoe dan ook, succes ermee!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Ties,

 

Tot de conclusie dat ik naar specialisten moest voor de fiscale zaken was ik al gekomen. Ik kom echter graag beslagen ten ijs. Ik wil sowieso de hoofdlijnen duidelijk hebben voordat ik besluit wat voor specialist ik inschakel om de fijnere punten aan te scherpen. Ik hoopte op dit forum enige tips the krijgen over nieuwe en interessante fiscale mogelijkheden. Ik ben nu door het Britse belastingstelsel aan het pluizen. Misschien dat er mensen aanwezig zijn op dit forum die tips en/of siteverwijzigingen hebben die specifiek ingaan op mijn situatie.(1 partner woont in Nederland en 1 partner in Schotland).

 

Mijn ervaring wat investeren betreft is erg hoog. Ik ben vroeger aandelenanalist geweest en heb o.a. beursgangen, secundaire plaatsingen en special products begeleidt. Over het algemeen wel dus beursgenoteerde bedrijven en meer van een waarderingskant dan van een fiscaal-technische kant. Op het terrein van niet-beursgenoteerde bedrijven heb ik echter ook ruime ervaring. Ik ben commissaris bij twee niet-beursgenoteerde bedrijven en heb daar o.a. te maken gehad met een MBO en een MBI. Daarnaast ben ik Drs. in de financiële bedrijfseconomie en RBA. Tot slot ben ik commissielid bij de vereniging van beleggingsanalisten.

 

Ik ben het met je eens dat investeren in een vreemde cultuur risico’s met zich meebrengt en wij zullen dit pas in een later stadium doen. Door mijn commissariaten en commissielidmaatschap zal ik zeer regelmatig in Nederland zijn. Mijn oversteek heeft een puur persoonlijke reden;-).

 

Wat de grote van het fonds betreft. Ik zie het eigenlijk als een Pilot waar je drie tot vier (gezamenlijke) investeringen kunnen worden gedaan. Bij gebleken succes zullen de investeringen worden uitgebreid. Een belangrijke reden voor het starten van het fonds is dat een andere niet-beursgenoteerde bedrijf dermate winstgevend is dat er jaarlijks een aanzienlijk bedrag te herinvesteren is. Dit bedrijf is voor een belangrijk deel in bezit van mijn partner.

 

MvG

 

Michiel

 


Michiel Smith

 

www.prometheusadvisoryservices.com

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 256 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept