• 0

Eigen frietkraam beginnen?

ik ben laatst op het idee gekomen om zelf een friet te kraam te openen in de weekenden.

Vanwege mijn jonge leeftijd (18 jaar) heb ik dus weinig vermogen om te investeren ik heb al wel 2 jaar horeca ervaring in een snackbar en restaurant.Mijn bedoeling is om het als bijbaan te houden voor in het weekend omdat er doordeweeks nog school is.Het idee was om bij de supermarkten in te kopen en wel voor een mindere kwaliteit maar wel een stuk goedkoper kan ik het product verkopen. Het is voor mij dan overigens ook geen levensbehoefte. Als kraam wil ik een caravan om bouwen en dan een kleine die nog achter de auto past tot frietkraam. Ik koop in wanneer de markten zich voordoen en zal dus weinig opslag hebben en weinig investeren in veel eten. De apparatuur wil ik klein houden dus vooral werken met nog geen grote frituurpannen maar kleine frituur pannen ( kijkshop frituurpannen). En ik wil wel gewoon een normale bakplaat aanschaffen. Ik heb het idee om me dan te onderscheiden van de rest door de hele lage prijs voor een broodje en een frikandel etc. en de caravan een uiterlijk te verschaffen dan een verkoopkraam. Ik hoop dat jullie mij tips kunnen geven om het te laten slagen of andere ideeën die jullie hebben gebruikt om je eerste beetje geld te verdienen en zo uit te bouwen.

Alvast bedankt voor de reacties en de feedback!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

En dan staat er in eens dertig man bij je kraam, en ze willen friet. Ik vermoed dat je dat niet of nauwelijks kan leveren, want die kijkshoppannetjes blijven niet goed genoeg op temperatuur, vrees ik.

 

Ik zou proberen eens een dag mee te lopen bij zo'n frietkraam op de markt, of (beter nog want grotere drukte) bij een braderie, tentfeest, etc. Ik denk dat je dan met je ervaring heel snel ziet waar de knelpunten zitten en hoe het beter kan. En voor zo'n frietkraam is een paar extra handjes die voor twee cola en een frietje komen werken natuurlijk alleen maar handig.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

En dan staat er in eens dertig man bij je kraam, en ze willen friet. Ik vermoed dat je dat niet of nauwelijks kan leveren, want die kijkshoppannetjes blijven niet goed genoeg op temperatuur, vrees ik.

 

Niet alleen dat, ze voldoen niet aan de HACCP hygiene richtlijnen. Dit soort consumentenpannetjes is ongeschikt voor professioneel duurgebruik. O.a. veel te hoge DPTG gehaltes, tenzij jij ieder uur de frituurpan volledig schoonmaakt en je vet vervangt. En dan ben je al snel duurder uit dan een professionelere installatie met microfiltratiesysteem. En uiteraard moet je ook een afzuiginstallatie hebben.

 

en wat vind u van het idee om bij supermarkten in te kopen in plaats van groothandel?

Lijkt me dat je dan veel te duur inkoopt

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

.Het idee was om bij de supermarkten in te kopen en wel voor een mindere kwaliteit maar wel een stuk goedkoper kan ik het product verkopen.

 

Mijn mening, een patatje koop je niet elke dag, (uitzonderingen bevestigen de regel), als je het niet elke dag koopt, mag het dan ook lekker zijn voor die keren dat je wel een patatje koopt. En een mindere kwaliteit proef je meteen als een minder lekker patatje. Peil eerst of er wel behoefte is aan een minder lekkere snack die een stuk goedkoper is. :) Het resultaat kan je tegenvallen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren...

 

Heb je al uitgezocht hoe het zit qua vergunning, hygiëne-diploma, benodigde investering, opbrengst, etc.?

 

Als dat allemaal goed zit, klinkt het als een superbijbaan waarmee je wellicht fulltime mee verder kunt...

Indien het concept geen potentie had, dan zou je nergens zo een frietkraam zien staan.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Je hebt al heel wat tips gekregen, je zou deze uit kunnen werken in een ondernemingsplan.

 

Aanschaf van een caravan.

Ombouw tot een snackwagen.

Wat voor veiligheidseisen moet je aan voldoen.

HACCP eisen.

Je hebt spanning nodig, waterleiding, afvoer?

Waar doe je je inkopen, wat kost een doos friet en een liter vet.

Waar ga je staan met de snackwagen.

 

Ik denk dat je eerst je huiswerk moet doen, alvorens hier te vragen of het haalbaar is. :)

 

En mmint was me net voor.

 

Link naar reactie
  • 0

 

Heb je al uitgezocht hoe het zit qua vergunning, hygiëne-diploma, benodigde investering, opbrengst, etc.?

 

 

@mmint

Een hygiëne-diploma is niet verplicht. Als je aan de hygiënecode voldoet die (bijvoorbeeld) door een brancheorganisatie is opgesteld en en de hygiënecode is goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dan voldoe je automatisch aan de wettelijke regels.

 

@achterhoeker

Per 1 januari 2014 is de hygiënecode voor de Ambulante Handel vervallen. Je kunt i.p.v. deze code gebruik maken van de hygiënecode voor de Horeca te vinden op de website van Bedrijfschap Horeca en Catering (BHC). Na het invullen van een aantal vragen kun je zelf een code samenstellen (let wel: niet alle regels zijn van toepassing). In de hygiënecode staan regels over het veilig omgaan met voedsel zoals:

- goede persoonlijke hygiëne

- schoonmaak ruimte en materialen

- bewaartemperatuur voedsel

- opslag van voedsel

- verzamelen van afval

- de inrichtingseisen voor mobiele en/of tijdelijke bedrijsruimten

- bereiden van warme gerechten: verhitten in de frituur (ook het bereiden van gerechten in een mobiele bedrijfsruimte)

 

Op de website van BHC staat ook een document met de werkwijze van de NVWA bij een eventuele controle (werkwijze NVWA).

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Rakesh

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
  • 1

Ondernemen naast je studie kan best. Maar dit lijkt me geen goed plan.

 

[*]Goedkope supermarktfriet is beduidend lager en wisselender van kwaliteit dan de friet die je normaal in een frietkraam ziet. De consument zal dat zeker opvallen.

[*]Voor kijkshoppannen heb je heel veel 220V stroom nodig. Op mobiele locaties is er vaak geen stroom, of alleen krachtstroom met andere voltages en aansluitingen.

[*]Zoveel stroom gebruiken stelt nogal wat veiligheidseisen aan je bedrading om brandgevaar door oververhitting van de kabels uit te sluiten.

[*]Verwarmen op stroom is relatief duur.

[*]Die elektrische pannetjes dalen inderdaad snel in temperatuur als je er een halve kilo friet in gooit. Diepvriesfriet duurt snel 10 minuten om te bakken, en daar wil geen klant op wachten.

[*]Je caravan moet helemaal brandveilig worden gemaakt. Je wilt geen hete olie over jou of de klanten en al helemaal geen vlam in de pan.

[*]De snacks in de wagen moeten wel koel gehouden worden, anders kun je het overschot na het evenement weggooien.

[*]Daarnaast al de voornoemde hygiëne eisen, je hebt stromend water nodig om je handen te wassen, enzovoorts, enzovoorts.

 

Kortom, met eten knutselen in een oude caravan: begin er niet aan. Doe het jezelf en je potentiele klanten alsjeblieft niet aan.

 

Naast bovenstaande praktische overwegingen is het natuurlijk ook een onderneming, dus denk aan verzekeringen, vergunningen, administratie, marketing enzovoorts. Dat kost tijd en geld. Even naast school wat snacks gaan verkopen is dus wellicht niet zo handig.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Waarom wil je mikken op lagere prijs? Voor lagere prijs heb je schaalgrootte nodig. Je moet meer inkopen dan je concurrent, meer verkopen, enz. Dat is zeer moeilijk en als hobbyist eigenlijk nooit vol te houden. Concurrentie die 5 of 6 dagen per week friet verkoopt die koopt de friet al veel goedkoper in dan jou en heeft bovendien hogere kwaliteit friet dan jij.

 

Waarom ga je, als je het toch 'hobbymatig' gaat doen, niet juist mikken op de beste kwaliteit en beleving naar de klant toe? Gebruik verse aardappels die je in je verkoopwagen voor de ogen van de klant snijdt, in plaats van fabriekfriet. Gebruik verse (huisgemaakte) mayonaise en serveer er echt vlees in plaats van een frikandel bij. Daar willen mensen veel meer voor betalen en dus hoef je minder klanten te hebben om toch een leuke bijverdienste te hebben.

Link naar reactie
  • 0

 

 

Waarom ga je, als je het toch 'hobbymatig' gaat doen, niet juist mikken op de beste kwaliteit en beleving naar de klant toe?

 

 

Begin een broodjes bezorgservice in het weekend. Vers gemaakt,thuis te bereiden. Ga je qua aanbod iets onderscheiden van het huidige aanbod in je stad. Ga bezorgen op de fiets, maak er iets ludieks van zodat er media aandacht voor kom. Maak het gezond,lekker en vers!

 

Succes!

 

Danny

Link naar reactie
  • 0
Of boerenkoolstampot uit een puntzak!
Dan moet de rookworst er nog bij en hoe doen we dat dan met het kuiltje jus? ::)

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 165 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.