• 0

Belastingaangifte - hoe te leren?

Beste allemaal,

Ik ben inmiddels voor het 3e jaar zelfstandig ondernemer. De afgelopen twee jaar heb ik mijn belastingaangiften laten doen omdat ik er steeds maar weer niet uit kon komen hoe ik het in moest vullen. Ik hoopte er met een voorbeeldje wel uit te kunnen komen. Dus al voordat ik de aangifte kon downloaden heb ik mbv de gegevens van mijn aangifte van vorig jaar het e.e.a. op een rijtje gezet. Gisteren kon ik het biljet downloaden en ben ik ermee aan de slag gegaan. Na anderhalve dag bezig te zijn geweest, kom ik er maar niet uit wat ik fout heb ingevuld. Ik krijg steeds de bekende melding "saldo fiscale winstberekening is niet gelijk aan het saldo winst- en verliesrekening of aan het winstaandeel van uw ondernemingen". Ik heb echt al van alles geprobeerd en heb zelf echt het idee dat het goed is ingevuld en snap niet waar de fout toch zit. Ik wil het graag zelf leren doen. Is er iemand die mij op weg kan en wil helpen ?

 

 

 

[titel verduidelijkt - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik heb ingevuld:

 

Is het fiscale ondernemingsvermogen aan het begin van dit boekjaar gelijk aan het fiscale ondernemingsvermogen aan het einde van het vorige boekjaar ?

 

Ik heb ja ingevuld en de gegevens van mijn vorige belastingaangifte gebruikt:

Vorderingen op handelsdebiteuren 3001 (betalingen van 2012 die in 2013 nog betaald moesten worden) + 2938 (saldo 31-12-2012/01-01-2013) – 395 (nog te betalen kosten administratie) = 5544

 

 

Winst- en verliesrekening:

Bij opbrengsten heb ik ingevuld 25057, dan zijn alle inkomsten/betalingen over 2013

 

Bij overige bedrijfskosten 2069 (29 transport en 2040 andere kosten)

 

Daar komt dan uit saldo winst- en verliesrekening 22988

 

Overzicht activa

Vorderingen 4660 (betalingen van 2013 nog te onvangen in 2014)

Liquide middelen 53 (banksaldo op 31-12-2013

 

Overzicht passiva

Ondernemingsvermogen 4713

 

Privé-onttrekkingen 26518

Niet of gedeeltelijk aftrekbare kosten 35

 

 

Bij overzicht krijg ik de melding dat het saldo fiscale winstberekening (25687) niet gelijk is aan het saldo winst- en verliesrekening of aan het winstaandeel van de onderneming (22988)

 

Link naar reactie
  • 0

Wat is je ondernemingsvermogen per 31-12-2013 volgens de aangifte en wat is deze per 31-12-2012 volgens je vorige aangifte. Deze moet je van elkaar afhalen en dan privé-ontrekkingen erbij optellen.

 

Dan kom je als het goed is aan dezelfde winst als volgens de winst- en verliesrekening. Anders is er wellicht ergens een foutje ingeslopen.....

 

 

Leeg

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de tip. Ik ga binnenkort overstappen op een eenvoudig boekhoudprogramma. Er zijn er enkele die speciaal voor kleine ondernemers zoals mij zijn gemaakt. Ga binnenkort een aantal uitproberen (demo's).

 

Maarrr..... ik ben er bijna uit. De bedragen kloppen nu. Ik was oa vergeten mijn privestortingen in te vullen.

Ik heb nu nog 1 bedrag waar ik mij geen raad mee weet.

Het verschil tussen mijn saldo fiscalewinstberekening en salso winst -en veliesrekening is het bedrag wat ik op mijn zakelijke rekening heb teruggestort gekregen van de belasting - de voorlopige aanslag 2012 -.

Dit bedrag is in mei 2013 gestort op mijn zakelijke rekening en heb ik bij mijn boekwaarde geteld. Onder activa vul je bij liquide middelen oa je banktegoed in en de storting van de belasting is onderdeel van het banktegoed.

Wat moet ik nu met dit bedrag?

1. Optellen bij mijn opbrengsten?

2. of aftrekken van mijn banktegoed (eindsaldo)?

3. of .............????

Link naar reactie
  • 0

Persoonlijk vind ik dat de hele fiscale afrekening buiten de boekhouding van een eenmanszaak hoort. Het is een afrekening van privé lasten die je het makkelijkst via je privé rekening laat lopen. IB afdracht, reservering, voorlopige aanslag en voorlopige teruggave horen naar mijn opinie net zo min thuis in de boekhouding als de kassabon van je privé aankopen in de supermarkt.

 

Wil je per se je zakelijke banktegoed kloppend hebben met je boekhouding, dan dien je de privé zaken te scheiden en te boeken in categorie 9000, (privé stortingen en opnames).

Link naar reactie
  • 0

Beste allemaal,

 

Ik ben op dit moment bezig met het invullen van mijn belastingaangifte. Ik heb een eenmanszaak en vul dit jaar voor het eerst mijn aangifte zelf in door gebrek aan vaste partner die dit altijd voor mij deed. Aangezien ik voor 00:00 vanavond mijn aangifte ingevuld moet hebben, loop ik tegen het volgende aan:

Ik moet invullen of het fiscale vermogen aan het begin van dit boekjaar gelijk is aan het fiscale ondernemingsvermogen aan het einde van het vorige boekjaar. Ik weet niet wat ik hier moet invullen. Hoe bereken ik dan het ondernemingsvermogen? Alle hulp is welkom, bedankt alvast.

Link naar reactie
  • 0
Hoe bereken ik dan het ondernemingsvermogen?

Simpel: EV (eind) = EV (begin) + resultaat + stortingen - opnamen

 

Wil je vervolgens weten hoe je het EV (begin) uitrekent?

Ook simpel EV (begin) = EV (eind vorig jaar) (uitzonderingen daargelaten)

 

Wil je vervolgens weten hoe je het allereerste EV (begin) uitrekent?

Ook simpel EV (begin) = 0 (uitzonderingen daargelaten)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Legend,

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik jouw reactie nog niet helemaal begrijp. Dat ligt vast aan mij. Ik wil me in de toekomst gaan verdiepen in deze berekeningen, wat voor mij nu even het meest belangrijk is, is mijn aangifte.

 

Letterlijk wordt er vrijwel in het begin van de aangifte gevraagd:

 

Is het fiscale ondernemingsvermogen aan het begin van dit boekjaar gelijk aan het fiscale ondernemingsvermogen aan het einde van het vorige boekjaar? Ik moet hier een bedrag invullen.

 

Ik begrijp sowieso niet wat er met deze vraag gesuggereerd wordt. Ik heb wel de aangifte van vorige jaar voor mij liggen, valt er hier een bedrag over te nemen om bovenstaande vraag te beantwoorden?

Link naar reactie
  • 0

Als je vorig belastingjaar (2012) ook een aangifte voor ondernemers heb ingevuld, dan heb je daar (onder Passiva) het Ondernemingsvermogen (ook wel Eigen Vermogen of EV genoemd) aan het eind van het boekjaar ingevuld. Voor dit jaar (2013) vul je dan in dat het beginvermogen hetzelfde is. Vervolgens gebruik je dat beginvermogen om het eindvermogen uit te rekenen.

 

Edit: voor iedereen die op de laatste dag nog een heldere toelichting bij de aangifte mist, kan ik deze PDF van FNV aanbevelen. Er zit een specifieke aanvulling bij voor artiesten, maar het algemene gedeelte kan voor iedere zelfstandige bruikbaar zijn. Naar mijn mening is het een stuk leesbaarder dan de vaak cryptische toelichtingen van het aangifteprogramma.

Link naar reactie
  • 0

Wel lezen:

Hoe bereken ik dan het ondernemingsvermogen?

Simpel: EV (eind) = EV (begin) + resultaat + stortingen - opnamen

 

Wil je vervolgens weten hoe je het EV (begin) uitrekent?

Ook simpel EV (begin) = EV (eind vorig jaar) (uitzonderingen daargelaten)

 

Wil je vervolgens weten hoe je het allereerste EV (begin) uitrekent?

Ook simpel EV (begin) = 0 (uitzonderingen daargelaten)

Link naar reactie
  • 0

Resultaat is je winst cq. verlies, ofwel het verschil tussen je omzet en de kosten. Bij de aangifte voor ondernemers is het belangrijk om een kloppende balans te hebben. Zo te lezen heb je die nog niet opgesteld. Het Eigen Vermogen is maar één van de punten in die balans.

 

Met opnamen bedoel ik inderdaad de privé-opnamen ofwel de privé-onttrekkingen. Heb je deze PDF al gelezen? Daar worden veel vragen beantwoord.

 

TIP: De aangifte inkomstenbelasting is geen invuloefening waar je voor slaagt wanneer je de juiste getallen invult. Zoeken naar wat je moet invullen om het kloppend te krijgen is vragen om foutmeldingen bij de twee controlepunten in de ib-aangifte. Lees er de talloze topics op dit forum zoals deze er maar op na! Het gaat er om dat je een juiste en kloppende jaarrekening invult. Zo te lezen heb je weinig ervaring met boekhouden en doe je er goed aan iemand te zoeken die dat wel heeft. Verwacht van mij geen crash-cursus boekhouden. Anderen hier kunnen dat vast beter en ik denk daarnaast dat dit forum er niet de geëigende plaats voor is. Misschien kunnen bovenstaande links je een beetje op weg helpen.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij is het fiscaal vermogen aan het begin van het boekjaar hetzelfde als aan het eind van 2012.

Dus je vult dan ja in.

 

Het fiscaal vermogen is: wat je op de bank hebt staan (zie bankafschrift) + wat je nog krijgt - schulden/wat je nog moet betalen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom ondernemers hun eigen belastingaangifte zouden willen doen. Er zijn mensen en bedrijven die dat zoveel beter en goedkoper kunnen dan jij.

 

In de tweede maand dat ik ondernemer was, lang, lang geleden, ging ik de administratie doen en aangifte van BTW. Na een half uurtje kreeg ik hartkloppingen, want met alle online hulp en boeken die ik had, begreep ik er weinig van. Toen heb ik het buurtblaadje gepakt, op de achterkant stond een advertentie van een administratie kantoor bij mij om de hoek. Die heb ik gebeld, en de volgende dag stond ik met alle papieren bij ze op de stoep. Kort uitgelegd wie ik was en wat ik wilde, en weer naar huis. De volgende dag belde de goede man op, en zei dat wat ik had ingevuld op de formulieren helemaal fout was, maar dat hij het nu goed had gedaan en opgestuurd. De rekening was niet hoog, maar wat ik terugkreeg van de belasting wel, 1200 gulden ineens. Daarmee had ik de boekhouder voor jaren terugverdiend, en ik had geen hartkloppingen meer.

 

Later belde de man op, "wat wil je dat ik doe met de FOR?" ik wist niet wat dat was, en ik legde uit wat mijn prioriteiten waren qua cash flow en fiscale winst op korte en lange termijn. Daarna hoefde hij ook geen dingen meer te vragen. En ieder jaar kreeg ik meer terug dan ik aan hem betaalde.

 

Voor je goede nachtrust kan ik echt aanbevelen om alles waar je hartkloppingen van krijgt, uit te besteden.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    3 leden, 142 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.