• 0

Crowdfunding en belasting

Goedemiddag allen!

 

Al een tijdje volg ik het crowdfunding fenomeen en ben ik op de hoogte van de ontwikkelingen. Ik ben me aan het oriënteren naar een structuur waarin ik crowdfunding campagnes aan beide kanten kan ondersteunen.

 

Met beide kanten bedoel ik het enthousiasmeren en ondersteunen van innovatieve maar vooral creatieve ideeën door de ondernemers te helpen een succesvolle project pagina op te zetten en aan de andere kant het gewone publiek opzoeken en warm te krijgen voor het investeren in wie weet 'the next big thing' met heel weinig risico. De financiële risico's zijn per persoon maximaal EURO 257,50 per jaar. Dit gebeurt vanuit een nog op te richten stichting of B.V.

 

De structuur die ik in gedachte heb is als volgt. Voorbeeld: De stichting of B.V. werft per jaar, 100 leden die allen akkoord gaan met een machtiging van 257,50. De helft van dat geld wordt vervolgens geïnvesteerd in startende ondernemingen via een bestaande crowdfunding platform, die onder toezicht staat van het AFM. Deze start-ups zijn door ons gescreend, ondersteund, verbeterd, etc. De stichting of B.V. is lid-eigenaar van de investeringscooperatie van alle start-ups (die door het platform worden opgericht) en zal het ontvangen dividend uitkeren aan haar leden. Zelf ontvang ik een via mijn holding een management vergoeding vanuit de stichting of B.V.

 

Dit is slechts een idee en ik weet niet veel over de juridische beperkingen van dit idee. Mijn vragen: De leden worden lid met het doel winst te maken en daarom denk ik dat de 257,50 niet als donatie kan worden gezien. Heb ik dit juist? Hoe zullen de leden worden belast? Zullen zij als beleggers worden beoordeeld?

 

Als het opgehaalde geld toch niet als donatie kan worden gezien heeft het dan wel voordelen om vanuit een stichting te werken. Zo ja, welke? Is het dan slimmer om gewoon vanuit een B.V. te werken en bijvoorbeeld een 5% succesfee te rekenen.

 

Volgens mij kan dit in een veel slimmere structuur maar daarvoor heb ik jullie hulp nodig. Volgende stap is praten met een adviseur.

 

Alvast bedankt!

 

Entrepreneur, MotoGP fanalist, Owner scooterking the Hague, Living in Amsterdam.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 1

Het fiscale en juridische aspect laat ik maar aan de deskundigen over. Zelf zet ik er nog wel wat vraagtekens bij:

 

De helft wordt geïnvesteerd in een project, wat gebeurt er met de andere helft? zijn dat kosten of wordt dat jouw fee?

 

De bedoeling is winst maken maar als mijn investering nog maar de helft waard vraag ik me af of die winst de andere helft die ik kwijt bent goed maakt.

 

Verder heb je het over jaarlijks risico van 257,50 houdt dat in dat ik dit ieder jaar het bedrag moet inleggen? En kan ik die inleg op enig moment weer terugvragen?

 

Dat bedrag van 257,50 is dat natte vinger werk of ergens op gebaseerd?

 

Ik zie dit toch als een soort beleggingsfonds. In een vakblad wat ik krijg staat iedere maand een bespreking van de meest fantastische beleggingsprojecten. Maar dit soort aanbiedingen krijgen meestal het stempel: ongelezen weggooien ;D

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Patrick

 

Als je dit serieus wilt oppakken dan is het zaak dat er ook serieus gekeken wordt naar de fiscale impact.

Voor menig investeerder zal het een box 3 IB bezit zijn maar je moet ook gewapend zijn met advies voor investeerders die meer willen investeren. Daarnaast moet je natuurlijk ook weten hoe je intern alles verwerkt en verantwoordt.

 

Of je via een STG of BV werkt valt heel veel over te schrijven maar dan schieten we het doel van HL voorbij. Maatwerk advies lukt nooit goed op een forum.

 

Ik zou het gesprek met die adviseur gewoon onbevangen ingaan. Koppel wat van zijn adviezen terug hier als je dat wilt. Wellicht dat we dan tot een mooi resultaat kunnen komen.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Beste Henk,

 

Dank voor je bericht. De andere helft blijft in de stichting of B.V. De stichting of B.V. ondersteund jonge ambitieuze ondernemers die of de weg naar crowdfunding niet kennen of hulp kunnen gebruiken bij het opzetten van hun crowdfunding campagne. Denk aan een raad van advies, een internet strategist, een marketing & en financieel specialist... Een business valuator.. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De investeerder profiteert aanzienlijk van een project dat ons traject heeft doorlopen. Dat jij reclames van beleggingen van waarschijnlijk duizenden euro's weggooit is hier niet relevant. Jij zou waarschijnlijk ook niet als potentieel klant uit onze doelgroepanalyse komen. Het tegenovergestelde zelfs.

 

Wat ik zo mooi vind aan equity crowdfunding is dat iedereen, jong en oud op een sympathieke en simpele manier deel kan uitmaken van het succes van een bedrijf. Een prachtig voorbeeld hiervan is www.sellanapp.com. Helaas zie je dat veel proposities een zwak onderbouwd financieel plan heeft, of niet genoeg potentieel investeerders bereikt omdat hun eigen netwerk te gering is. Iets waarbij wij kunnen helpen. De investeerders die bijvoorbeeld op Sellanapp actief zijn hebben vaak onvoldoende financiële kennis om zelf het financieel plan te beoordelen. Een ondernemer met een mooie pitch maar die financieel achter de feiten aanloopt kost uiteindelijk je hele investering en niet je halve. Maargoed, ik hoef mijn motivaties volgens mij niet te verdedigen. Mijn vraag ging over een te kiezen structuur. Toch jammer van de reus.

 

Joost, dank! Ik zal de uitkomsten delen op het forum.

 

Groetjessss

 

Entrepreneur, MotoGP fanalist, Owner scooterking the Hague, Living in Amsterdam.

Link naar reactie
  • 0

De stichting of B.V. is lid-eigenaar van de investeringscooperatie van alle start-ups (die door het platform worden opgericht) en zal het ontvangen dividend uitkeren aan haar leden.

 

Kan me vergissen, maar met een stichting kom je dan niet uit de voeten. Het doel van de stichting mag niet inhouden het doen van uitkeringen aan anderen, tenzij de uitkeringen een sociale of ideële strekking hebben.

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Honderd investeerders die ieder jaarlijks € 257,50 inleggen. Dat is een inleg van € 25.750,00 op jaarbasis. Hiervan wordt de helft geïnvesteerd in crowdfunding, in totaal € 12.875,00 per jaar. Daar kun je nog geen deuk mee in een pakje boter slaan, laat staan dat je actief kunt participeren in coöperaties of enige zeggenschap kunt verwerven in de startups. Als jouw fee betaald moet worden uit de andere helft blijft er ook niet bijster veel over voor jouw persoon.

 

Mis ik iets of is bovenstaande analyse juist?

 

Aanvullend: een vereniging heeft leden, een stichting heeft donateurs en een besloten vennootschap heeft aandeelhouders. Deze begrippen kunnen niet onderling uitgewisseld worden - ik adviseer je dan ook om dat niet te doen ;)

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0
Dat jij reclames van beleggingen van waarschijnlijk duizenden euro's weggooit is hier niet relevant. Jij zou waarschijnlijk ook niet als potentieel klant uit onze doelgroepanalyse komen. Het tegenovergestelde zelfs.

 

Je maakt me wel nieuwsgierig waarom jij mij niet als potentiële klant ziet. Misschien omdat ik te kritisch ben? Ik ben juist aan het zoeken naar iets waar ik wat meer rendement met mijn geld kan maken. Mijn huidige bank heeft voor de zoveelste keer laten weten dat ze de rente verlagen. :-\ iets wat samenviel met een uitnodiging voor een workshop financiële planning. ;D

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Henk,

 

Dat kan ik natuurlijk niet goed beoordelen en ik gebruikte daarom de term 'waarschijnlijk'. Ik nodig je uit om de website www.sellanapp.com te bekijken en een aantal proposities te bestuderen. Ik hoor graag of je jezelf als potentieel investeerder ziet. Ook hoor ik graag waarom wel of waarom niet.

 

Groetjes!

 

Entrepreneur, MotoGP fanalist, Owner scooterking the Hague, Living in Amsterdam.

Link naar reactie
  • 0

Wat beleggen betreft ben ik erg behoudend. Die keren waar ik ingestapt ben heeft het mij weinig opgeleverd. :-\ Nu de rente bij de banken niets meer voorstelt los ik versneld schulden af en zoek ik voor mijn buffer iets wat meer rendement oplevert. Vandaar mijn interesse in crowdfunding.

 

Jouw idee is gewoon risicokapitaal wat je dan beperkt tot maximaal 257,50 euro. (blijf het een vreemd bedrag vinden) waarvan de helft naar de kapitaalvrager gaat en rest naar de stichting of bv voor promotie e.d. En afhankelijk van het succes van de onderneming krijg je een rendement. Of ik maak een denkfout of dat rendement moet wel heel erg luxe zijn om dat risico te nemen.

Link naar reactie
  • 0

Bij de huidige crowdfunding initiatieven ligt de nadruk op het mogelijk maken van het initiatief. Bijvoorbeeld het uitbrengen van een app idee of een nieuwe social gaming knaller zoals Flappy Bird. Deze ondernemers hebben vaak wat minder geld nodig, vaak tussen de 10 a 20.000 euro. Soms is het deel uit kunnen maken van het initiatief of sympathie al voldoende reden om deel te nemen. Voor een belegger en in jou geval is een dergelijk rendement vaak minder interessant.

 

257,50 is wat onze ondervraagden gemiddeld uitgaven aan goede doelen, eenmalige donaties, lotto en collectes per jaar. Waarvan 38% van de ondervraagde niet meer precies weet te vertellen welke fondsen of waar deze fondsen voor staan. Ik vind, dat als deze 38% dat geld middels crowdfunding investeert er veel mooie dingen kunnen ontstaan. Meer wil ik niet prijs geven :)

 

Groetjes!

 

 

Entrepreneur, MotoGP fanalist, Owner scooterking the Hague, Living in Amsterdam.

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

Dit is een beetje een oud topic, maar ik ben erg benieuwd wat de stand van zaken hiervan is.

Helemaal omdat de crowdfunding markt in de laatste jaren niet still heeft gestaan en er een tal van nieuwe platvormen zijn gevormd die nu hard aan de weg aan het timmeren zijn.

 

Groet

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 259 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.