• 0

Haalbaarheid winkel? [hobby artikelen]

ik ben aan het uitzoeken of het haalbaar zou zijn om een eigen winkel in speelgoed en hobbyspullen te beginnen

denk aan o.a. knipvellen/vilt/verf/ministeck/puzzels/spelletjes/playmobil etc.

 

ik wil dit doen op een locatie waar ongeveer 20.000 mensen per week langs komen. in een stad met 33500 huishoudens en best veel toeristen.

 

wat zou ongeveer de dag/week omzet kunnen zijn? hoeveel mensen komen er ook daadwerkelijk je winkel in en kopen wat?

 

de onkosten van huur en verzekeringen etc. zijn ongeveer €3100 in de maand. de kostprijs van inkoop is rond de 68% had ik begrepen. zou dit haalbaar zijn?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

bedankt voor de reactie tja ik weet het niet speelgoed en hobby is vrij duur maar je moet dan wel een hoge omzet halen van rond de €12000 per maand minimaal. en hoe vaak kopen mensen dat? wat geven ze gemiddeld per keer uit... in de laatste maanden van het jaar meer dan in deze periode maar dan nog zou het wel te halen zijn...

 

er is eventueel nog een andere optie voor een goedkoper pand daar komen alleen wel veel minder mensen langs.

dan zouden de totale kosten uitkomen op ongeveer €1900 in de maand en moet je minimaal zo'n 8000 euro per maand omzet kunnen halen lijkt mij op zich nog vrij hoog? zeker omdat er weinig aanloop is er komen veel mensen voorbij omdat het aan een doorgaande fiets weg ligt met nog een paar kleine winkeltjes zoals een kapper en een cultuurhuis.

Link naar reactie
  • 0

Dag Ondernemer,

 

Welkom op HL.

 

wat zou ongeveer de dag/week omzet kunnen zijn? hoeveel mensen komen er ook daadwerkelijk je winkel in en kopen wat?

 

Dat kun je vooraf totaal niet zeggen op basis van inwoners en passanten. Dat is afhankelijk van het soort passanten en inwoners, van het soort winkel, van je prijzen en nog veel meer. Dit is en blijft de grote gok van elke nieuwe winkel.

 

Achteraf valt er van alles te berekeken, maar deze getallen hebben geen voorspellende waarde. Een beruchte is de gemiddelde omzet per vierkante meter winkeloppervlak. Alsof je door je winkeloppervlak te vergroten automatisch meer omzet krijgt.

 

de onkosten van huur en verzekeringen etc. zijn ongeveer €3100 in de maand.

 

Als dit je eerste onderneming is en je hebt geen ervaring met het drijven van een winkel zou ik toch een manier zoeken om iets goedkoper te experimenteren met ondernemen.

 

De kostprijs van inkoop is rond de 68% had ik begrepen.

 

Van wie? Zoek dit eens goed uit en maak een complete rekensom.

 

Je wilt trouwens een winkel beginnen in knipvellen/vilt/verf/ministeck/puzzels/spelletjes/playmobil etc. Dat vereist een groot en divers assortiment. Dat is nogal een investering. Daarnaast zie ik dit soort winkels regelmatig omvallen.

 

Heb je geld achter de hand om de winkel compleet in te richten, te bevoorraden en ook nog te eten? Zelfs als je in de aanloopmaanden niets verkoopt?

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

dit is inderdaad mijn eerste ondernemen vandaag ook zoveel vragen, het is erg lastig om er antwoord op te vinden ondanks dat ik uren heb zitten zoeken op google forums etc. kom nergens op uit, ik bereken me suf maar elke keer komt het er op neer dat je toch weer op niets uit komt, vandaar dat ik het hier vraag.

 

ik heb wel wat eigen geld het zou op zich genoeg moeten zijn om de winkel mee in te richten en voor de beginvoorraad als het verkoopt is het binnen 48 uur weer bij te leveren dus er staat snel nieuwe voorraad.

de 68% inkoop heb ik gevonden op google bij o.a. hbd. en forums, ook heb ik een groothandel gevonden voor speelgoed waar wat prijzen op stonden, dit heb ik omgerekend en dan kwam ik hier op uit. heb ook contact gehad met een andere groothandel die zei dat de inkoopsprijzen voor iets wat €2,00 kost ongeveer €0,70 is... dan kom ik uit op ongeveer 54% inkoop incl. de btw.

 

een goedkoper pand is er wel maar daar komen veel minder mensen langs ik vraag me af of de winkel dan nog wel loopt locatie lijkt me toch heel belangrijk. er zit hier 1 hobbywinkel en die is best prijzig. ik zou daar iets onder kunnen zitten met de prijzen. qua speelgoed is er wel veel concurrentie maar iedereen heeft eigenlijk dezelfde prijzen....

 

Link naar reactie
  • 0

Je wilt je richten op zeer specifieke doelgroepen, ga eens in vergelijkbare plaatsen kijken of en waar zich soortgelijke winkels bevinden. Maak met zulke ondernemers eens een praatje. Lijkt mij zeer leerzaam.

 

Succes en groet,

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Beste,

 

Graag wil ik je wat puntjes meegeven inzake de hobby sector.

 

Knipvellen voor 3D knippen / kaarten maken :

 

Deze komen wekelijks met tientallen nieuwe items uit. De vellen zitten per 10 of 20 verpakt en je verkoopt ze los. Ten eerste zul je goed moeten bekijken welke items je inkoopt. Als jongere heb je een andere smaak wellicht dan de “oudere” doelgroep. Een verkeerd item inkopen, betekent 20 knipvellen op de plank waar je niet vanaf komt. Maar ook al slaat het item wel aan, is de kans groot dat je er maar een deel van verkoopt. Stel dat je deze week 10 nieuwe items uitkiest, heb je dus minimaal 100 knipvellen op de plank liggen. Een deel slaat aan, een deel niet, dus je houdt er al snel minimaal 40 over. En dit iedere week. Na een half jaar heb je meer dan 1000 onverkoopbare knipvellen op voorraad. Het is dubbeltjes werk, maar loopt gruwelijk hard op.

 

Vaak worden er ook stoffen gebruikt om uit te knippen. Stoffen gaan per baal van tientallen meters, waar je zelf handbare en verkoopbare delen van moet knippen. Koop 6 balen stof, en je hebt honderden lapjes voorraad…. En dan maar hopen dat je klant ze ook mooi vind en wilt kopen.

 

De hobby markt veranderd per dag. Wat vandaag een hype is, is morgen ineens over. Speel je nu net te laat in op de nieuwe hype, blijf je met al je spullen zitten.

 

Er valt goed te verdienen op de hobby produkten, maar mijn ervaring is dat je winst verdampt ten opzichte van je voorraad.

 

Succes.

 

Link naar reactie
  • 0

op het moment is er nog niet zo'n groot aanbod aan knipvellen hier... ik denk op zich wel dat ze redelijk snel zullen verkopen. het is natuurlijk ook zo dat je de echte thema vellen alleen zal verkopen in de 2-3 maanden voor het begint. mensen beginnen in januari/februari aan de paaskaarten en in oktober ongeveer aan de kerstkaarten. die vellen verkoop je in de zomer veel minder maar die raak je tegen die tijd wel weer kwijt.

 

losse lapjes stof wou ik eigenlijk niet er bij doen. wel stukjes vilt en wat garen eventueel. zat meer te denken aan de items die redelijk snel lopen ( of wat mij lijkt dat snel loopt)

 

o.a.

fimo klei

3d knipvellen

ponsen

verf

strijkkralen

ministeck

schilderen op nummer

vilt lapjes

schaartjes/pincetten etc.

stickers.

 

en dat een beetje aanvullen met wat divers vooral creatief speelgoed waar je mee kan bouwen/knutselen

en puzzels en spellen.

 

eventueel misschien laterna pixelhobby toevoegen aan het assortiment maar volgens mij heeft dit een best grote investering nodig...

Link naar reactie
  • 0

Ik lees 'denk ik', 'eigenlijk', 'volgens mij', dat zegt mij dat je nog veel onderzoek moet doen naar haalbaarheid, stel een goed ondernemingsplan op, zou ik zeggen.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

ik heb zowel digitaal als op papier een ondernemingsplan gemaakt, daar ben ik mee naar de bank gegaan en daar keken ze het niet of nauwelijks in, heb het naar diverse mensen gemaild en hoor er niets op terug... heb wel een duidelijk beeld voor mezelf wat ik precies wil maar qua cijfers valt er niet heel veel met zekerheid te zeggen, alleen de kosten heb ik kunnen achterhalen. wat er inkomt kun je bijna niet voorspellen. dat is maar afwachten of de winkel echt gaat lopen.

Link naar reactie
  • 0

Dan nog lees ik terug dat jouw marketingplan (essentieel deel van je ondernemingsplan) nog een stuk verder moet worden uitgewerkt.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Beste Ondernemer,

 

Ik denk echt dat je je verkijkt op de voorraad en voorraadbeheer. De hobby wereld is zo veranderlijk als het weer…..soms geen peil op te trekken.

 

Ook de leveranciers weten dat er geld in te verdienen valt, en geloof me, iedere paar maanden komt men met een nieuwe hype. Het is de kunst om in te zien of je daar in meegaat of niet. Geloof je erin…. Ben je bijna altijd verplicht een zg startpakket te kopen. Dit kost een paar 100 piek, maar de marge is dusdanig dat je besluit dit in te kopen. Na een paar maanden blijkt dit toch niet aan te slaan, en weg zijn je centen.

 

Ik wil je echt niet afvallen, maar behoeden voor “fouten”…..

 

Voorbeeld :

Na 5 jaar had ik van compleet assortiment Fimo klei 5 blokjes verkocht….. met de rest heb ik mijn achtertuin mee kunnen betegelen…

 

Viltlapjes zijn we op een gegeven moment gaan gebruiken als poetslapjes…

 

Die paar 1000 knipvellen van vorig seizoen e.d. waren zo weinig meer waard (gevoelsmatig, voor de consument) dat men het bij de rommelmarkt niet eens meer wilde aannemen.

 

De hobbymarkt is zo ontzettend moeilijk, je snijdt jezelf constant in je vinger.

 

Hou het bij de simpele, goed verkoopbare spullen. Mesjes, pincetten, snijmatjes, potten waterverf (ideaal voor thuis en op school) …. Concentreer je aub echt goed op het assortiment !!

 

Succes !

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

op basis van de beperkte gegevens is er eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen...

kostprijs van 68% lijkt me heel globaal, met goede afspraken en inkoopconcentratie moet dat echt beter kunnen.

 

ik vind de huurlast nogal fors, tenzij je praat over een supergroot pand of een A1 toplocatie. >;(

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 112 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.