• 0

Hoe vind en bind je gewild specialistisch personeel

Hallo,

 

Ons bedrijf ontwikkelt innovatieve software voor een erg leuke, maar wellicht minder 'sexy' branche. Die software wordt geprogrammeerd in PHP, dus zijn we altijd op zoek naar extra programmeurs. Maar, daar loopt het enigszins spaak. Zoals sommigen van u wellicht al zelf hebben ervaren, is het zoeken naar PHP programmeurs vergelijkbaar met het vissen van geheel Urk in de vijver van de burgemeester. Ze zijn erg gewild en zelfs met minimale ervaring al uitermate gewild. We zijn geen grote automatiseerder, dus kunnen en willen we ook niet qua salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden concurreren met de grote jongens.

 

Op het uitzetten van vacatures via social media, diverse jobsites, zelf benaderen van 'CV's' komt dus maar erg weinig feedback.

 

Een headhunter of detacheerder is een optie die door minder geslaagde ervaringen uit het verleden, op dit moment niet bespreekbaar is voor ons.

Ook het outsourcen van ontwikkelcapaciteit naar een oost-Europees land (of Azië) brengt meer nadelen dan voordelen, is onze ervaring.

Ik ben dus benieuwd hoe collega ondernemers dit oplossen, of er wellicht nog ideeën zijn waar wij niet aan hebben gedacht.

 

Dank alvast voor uw input!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0
We zijn geen grote automatiseerder, dus kunnen en willen we ook niet qua salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden concurreren met de grote jongens.

 

Tja, dan lijkt me vissen in die vijver al bij voorbaat kansloos.

 

Paar alternatieven:

 

[*]start je eigen vijver: leidt de mensen zelf op of school ze om

[*]zoek een minder druk beviste vijver of minder druk beviste vissoort . Al eens gedacht aan ouderen, hoog opgeleide statushouders, minder validen en/of WAJONG-ers? Afgezien van diverse subsidieregelingen is het meestal ook erg gemotiveerd personeel

[*]verander je aas. Je kunt en wilt niet concurreren op arbeidsvoorwaarden met de grote jongens. Biedt dan iets wat zij niet kunnen of willen, zoals een aandelenbelang (waarbij je niet per sé ook stemrecht hoeft weg te geven)

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Peter Jansma,

 

Dat is inderdaad niet makkelijk. Ik heb in dezelfde situatie gezeten toen we nog een softwareontwikkelbedrijf hadden eind jaren negentig. Toen werd geadverteerd dat je tijdens de sollicitatie de BMW al kon uitzoeken.

 

Echter bleek er een hele groep programmeurs te bestaan die veel meer uit waren op leuk werk in een klein team, waar ze mogelijk ook invloed konden uitoefenen op de manier van werken en niet in de detachering wilde terecht komen.

 

Groet, Ido van der Gragt

www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link naar reactie
  • 0

Dank beiden voor jullie reacties:

 

@Norbert: ja, zelf opleiden is een optie die we overwegen, maar het nadeel van een kleine organisatie is dat er eigenlijk niet de capaciteit is om daar iemand voor vrij te maken. Los daarvan, zou het niet de eerste keer zijn dat na een interne opleiding die collega je dankt voor de moeite en overstapt naar een beter betalend bedrijf.

 

Waar vind je die Wajongers of minder-validen dan? Want ondanks dat onze vacature op sites als werk.nl of de nationale vacaturebank staat, krijgen we ook van die groep geen reactie. Het is in ieder geval zeker een optie voor ons hoor, want qua motivatie betalen zij het vertrouwen dat ze krijgen dubbel en dwars terug.

 

 

 

@ Ido Het ding is dat wij (dat vinden wij in ieder geval ;-) ) aan erg leuke, uitdagende software werken waar je een fundamentele bijdrage kunt leveren aan de scholing en toekomst van een grote groep mensen. En je doet dat in een leuk klein team, dus je eigen input als programmeur is evident. Toch gaat daarvan blijkbaar maar weinig aantrekkingskracht uit, gezien het aantal reacties erop.

Link naar reactie
  • 0
Waar vind je die Wajongers of minder-validen dan?
Ga naar een werkgeversadviseur van de UWV en ga ook naar de gemeente, vraag bij beiden ook naar regelingen die er zijn voor werkgevers (proefplaatsing, premiekorting etc...)

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Het hangt een beetje af van de omgeving die je te bieden hebt. Als imand in jouw bedrijf met heel goede programmeurs komt te werken, zodat ze veel leren, dan zijn met name goede mensen wel bereid om bij jou te komen werken ook als jij financieel minder te bieden hebt. Dan moet je met name denken aan jongelui die zo van school komen, slim zijn, in hun eigen tijd ook programmeerervaring hebben opgedaan, maar nog geen ervaring bij grote bedrijven hebben. Die leren makkelijk, zijn nog niet verpest in verkeerde projecten, kosten aanvankelijk niet zo veel, en zijn onder goede begeleiding wel snel productief te maken.

Link naar reactie
  • 0

Waar vind je die Wajongers of minder-validen dan? Want ondanks dat onze vacature op sites als werk.nl of de nationale vacaturebank staat, krijgen we ook van die groep geen reactie.

[...]

je eigen input als programmeur is evident.

 

Met alle respect voor het harde werk wat je ongetwijfeld verzet, maar als we het dan toch over vissen hebben: uit bovenstaande omschrijving proef ik dat je je hengel nog niet eens uit je tas gehaald hebt, en nu al klaagt dat ze vandaag niet zo goed willen bijten.

 

Als je een vacature op een website zet, is dat op zijn zachtst gezegd 'nogal generiek vissen'. Je benadert helemaal geen specifieke groep, dus is het ook niet zo gek dat je geen reacties krijgt uit die groep.

 

Ik begrijp best dat vanuit jouw positie zaken als eigen inbreng, ontwikkelmogelijkheden e.d. ´evident´ zijn, maar voor een buitenstaander zijn ze dat ab-so-luut niet. Hoezo zouden jullie anders zijn dan elke willekeurige andere softwareboer die zijn mensen gewoon zoveel mogelijk code wil laten produceren tegen zo slecht mogelijke voorwaarden?

 

Wat zeg ik nu? Ik heb geen idee hoe je branche er uit ziet, ik heb nooit in de software-industrie gewerkt, maar als ik een hoogopgeleide werkloze was die graag wat wilde toevoegen aan de wereld (en daar zijn er veel van), zou het zomaar kunnen dat dat het beeld is wat ik van de software-industrie in het algemeen en ook van jouw bedrijf in het bijzonder heb.

 

|k heb laatst kennis gemaakt met een paar hele aardige gasten in Nijmegen die zich bezig houden met 'arbeidsmarktcommunicatie' als je gegevens wil mag je een PM sturen, wellicht dat zij je verder kunnen helpen.

 

Succes in elk geval!

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Quote "Een headhunter of detacheerder is een optie die door minder geslaagde ervaringen uit het verleden, op dit moment niet bespreekbaar is voor ons"

 

Dit lijkt me nogal een blokkerende gedachte! Er zijn namelijk ook veel goede recruiters en detacheringsbedrijven.

Een aantal slechte ervaringen zouden je niet moeten tegenhouden hier eens een lijntje naar toe uit te gooien :)

Vraag eens binnen je eigen netwerk met welke bedrijven men een goede ervaring heeft. Stel vervolgens heel duidelijk op wat je wilt en wat je bereid bent er voor te betalen en maak daar dan goede afspraken over met de recruiter/detacheerder.

Succes!

Link naar reactie
  • 0

@Norbert: ja, zelf opleiden is een optie die we overwegen, maar het nadeel van een kleine organisatie is dat er eigenlijk niet de capaciteit is om daar iemand voor vrij te maken. Los daarvan, zou het niet de eerste keer zijn dat na een interne opleiding die collega je dankt voor de moeite en overstapt naar een beter betalend bedrijf.

 

Bekend fenomeen, maar dat lijkt me ook een kwestie van goede spelregels: wie opgeleid wordt verbindt zich voor minstens 3 jaar aan het bedrijf; wie toch eerder uit eigen beweging weggaat betaalt een (lineair dalende) afkoopsom voor de opleiding. Meestal betaalt het betere betalende bedrijf die afkoopsom dan. Nog steeds niet leuk uiteraard voor jouw continuïteit en groei, maar je krijgt je opleidingskosten wel vergoed.

 

Sommige bedrijven leven hier zelfs van: ze leiden young professionals op en cashen bij de overstap naar "beter betalende bedrijven".

(Bovendien zou je met deze extra inkomsten ook het arbeidsvoorwaarden gat tussen jouw bedrijf en de grote jongens wat kunnen verkleinen)

 

Kortom: keuzes, keuzes.

 

Dit lijkt me nogal een blokkerende gedachte!

 

Yep, ik bespeur Calimero gedrag dat nogal belemmerend werkt. Zoek vooral naar de eigen USP's en kracht, in plaats van bang te zijn voor de grote jongens! ;)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Allen, dank wederom voor jullie reactie!

 

@Norbert: dat is een terechte opmerking, maar het lost uiteindelijk alleen het probleem op wat langere termijn (dank voor de opleiding en toedeloe) op, niet de korte termijn investering in capaciteit die je kwijt bent met het opleiden van een talent.

Het blijft zeker een optie voor ons, maar uiteindelijk moeten we natuurlijk zelf de afweging maken of we die investering willen en kunnen maken.

 

@ Groeneg: tja,ik weet niet of het een kwestie van blokkerende gedachten, Calimero gedrag of realisme is. Feit is wel dat zowel wij almede een aantal relaties niet de meest positieve ervaringen met recuiters/detacheerders hebben gehad. Wat natuurlijk niet betekent dat er geen goede zijn. Maar in ons netwerk hebben we in ieder geval geen bedrijven die referenties hadden op basis van goede ervaringen. Wil niet zeggen dat die er niet zijn, maar wel dat deze optie momenteel niet onze voorkeur heeft.

 

We gaan overigens juist uit van onze kracht en de toegevoegde waarde die het werken voor ons bedrijf heeft voor iemands karma ;-) Maar zonder gekheid, juist omdat we niet 'met de grote jongens mee willen (en ook kunnen hoor, daar schaam ik me niet voor) doen' qua salaris en secundaire voorwaarden, moeten we juist ons richten op hetgeen wat het zo leuk en uniek maakt om voor onze club te werken.

 

@ Marcel Hoewel we dit overigens wel vermelden in onze communicatie, wordt dat gewoon onvoldoende opgepikt. Ongetwijfeld een lacune onzer zijde hoor, daar twijfel ik niet aan. En misschien vissen we zomaar op de verkeerde plek ;-)

Het feit dat we het onderkennen, is ook een reden dat ik hier met jullie allen daarover van gedachten kom wisselen :-). Helemaal eens dat het plaatsen van een vacature op een jobsite een nogal luie methode is, ik denk zeker dat vanuit het overbrengen van het unieke van ons bedrijf en nog zeker zo effectief zou zijn om zelf een aantal interessante relevante profielen te benaderen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

@Norbert: ja, zelf opleiden is een optie die we overwegen, maar het nadeel van een kleine organisatie is dat er eigenlijk niet de capaciteit is om daar iemand voor vrij te maken. Los daarvan, zou het niet de eerste keer zijn dat na een interne opleiding die collega je dankt voor de moeite en overstapt naar een beter betalend bedrijf.

 

De goede manier van opleiden in een klein bedrijf is om onervaren nieuwe mensen in een team te zetten met zeer ervaren mensen. Dan kost het niks, zolang de onervaren mensen maar meer produceren dan de ervaren mensen geproduceerd zouden hebben in de tijd die ze nu kwijt zijn aan coaching. En dat lukt meestal wel. Lukt dat niet, dan heb je ook niks aan die nieuwe mensen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 247 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.