• 0

Acquisitiefraude door Degemeentegids.nl?

Goedenavond,

 

Ik heb de link naar deze site via een goede kennis, en hoop dat hier iemand is die mij verder kan helpen.

Afgelopen maand werden wij op onze huisartsenpraktijk gebeld door "de gemeentegids" met de vraag of wij onze gegevens klopten en of wij weer in de gids wilden worden opgenomen.

 

De assistente heeft de gegevens nietsvermoedend bevestigd en later zijn wij teruggebeld om eea nogmaals te controleren.

Nu ineens blijkt het helemaal niet om de lokale gemeentegids te gaan, maar om 'degemeentegids.nl', een of andere huis-tuin-en-keuken website met wat amateuristische advertenties.

 

De verwarring was zelf zo groot dat op 12 maart een mail gestuurd is naar gemeentegids.nl (dus niet degemeentegids) om de afspraak in ieder geval te laten vervallen.

 

Afgelopen week ontvingen wij de factuur van 250,- EUR.

Hierop is weer gereageerd (telefonisch contact en de verkeerd gestuurde mail aan degemeentegids doorgestuurd), maar ze houden voet bij stuk, en zeggen dat de opdracht al verwerkt is maar ze wel 50 euro korting kunnen aanbieden.

 

Ik voel mij behoorlijk bij de neus genomen (let normaliter altijd scherp op bij spookfacturen etc.) en vraag mij af wat nu de beste reactie is.

 

Juridische stappen nemen is voor dit relatief kleine bedrag natuurlijk zinloos, maar wil het in ieder geval melden bij steunpunt acquisitiefraude.

 

Heeft hier iemand nog tips om deze 'koop' ongedaan te maken?

 

Alvast bedankt!!

 

groeten

Petra

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Hallo Petra,

 

Het zijn beruchte smoesmedia: bedrijfsadresgidsen, gemeentegidsen en kinderpuzzelboekjes. Er bestaan een aantal bonafide versies, maar nog veel meer varianten die gebruikt worden voor advertentiefraude en andere vormen van misleiding.

 

Melding bij het Steunpunt Acquisitiefraude is sowieso aan te raden. Zij kunnen doorgaans wel aangeven of een bepaald medium eerder aangemeld is. Hopelijk geven ze je wat meer advies.

 

De eerste vraag is of er een overeenkomst is ontstaan. Het klinkt flauw, maar een eerste verdedigingslinie kan al zijn dat de assistente helemaal niet bevoegd is om overeenkomsten aan te gaan. Ze is wel bevoegd om adresgegevens te bevestigen. Dus alleen al op die juridische grond zou een vermeende overeenkomst nietig/vernietigbaar zijn.

 

De tweede verdedigingslinie is het misleidend karakter van het telefoongesprek. Daarin werd de suggestie gewekt dat er al eerder contact was geweest, dat het om een adres-check ging en was zeker geen sprake van een nieuwe overeenkomst.

 

Stel een brief op waarin je duidelijk stelt dat er van een overeenkomst geen sprake kan zijn

 

DeGemeentegids.nl staat op naam van Holland Internet BV en dat is een oude bekende.

 

Internetgemeentegids c.s. is zich kennelijk aan het hergroeperen, na de voor deze firma toch wel erg pijnlijke TROS Opgelicht-uitzending van 4 januari 2011. Moederbedrijf Website Services BV heet nu Holland Internet Group. De verkooptactieken die we zo goed kennen van telefoongids.com worden nu gehanteerd door internettelefoongids.nl. Veel van hun oude sites zoals de website www.infositebv.nl zijn uit de lucht of tonen een lege pagina. Nieuwe namen, dezelfde ellende,

 

Wie is die 'wij' trouwens die zijn teruggebeld? Dezelfde assistente of heeft iemand anders het geheel bevestigd?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Juridische stappen nemen is voor dit relatief kleine bedrag natuurlijk zinloos,

 

Dat is maar net de vraag. In principe ben jij niet degene die stappen moet ondernemer, maar de verkoper van deze 'dienst'. Als je domweg de factuur niet voldoet dan zullen ze hun gelijk voor de kantonrechter moeten halen en daar betaling afdwingen.

 

De vraag is hoogstens of ze dat voor een bedrag van 250 euro gaan doen. Als ze zeker zijn de procedure te winnen mogelijk wel, maar als er een gerede kans op verliezen is waarschijnlijk niet.

 

Als het om de typische malafide bedrijvengids gaat dan zullen ze wel dreigen, maar zelden bijten. Als ik het verhaal zo hoor dan hebben ze getracht telefonisch een overeenkomst aan te gaan, maar met iemand die daartoe niet eens gerechtigd is. Met een beetje geluk zal een kantonrechter dat ook wel doorzien en de vordering afwijzen.

 

Garanties daarin zijn er echter nooit, als je het erop aan laat komen loop je in principe het risico om naast het gevraagde bedrag ook nog incassokosten, wettelijke rente en proceskosten te moeten betalen. Wellicht is dat een risico dat je moet nemen in dit soort gevallen, de bewijslast ligt geheel bij die bedrijvengids.

Link naar reactie
 • 0

Degemeentegids.nl bedient zich habitueel van het belprotocol dat ook de andere 'gidsen' uit de stal van Holland Internet Group BV gebruiken. Het bestaat eruit dat je cold calling gebeld wordt door een uiterst vriendelijke dame of heer die je het volgende vertelt:

"Ik ben heel even op zoek naar degene die bij u de publiciteitszaken verzorgt (…) Eens per jaar nemen wij contact op met het bedrijfsleven inzake uw vermelding in de gemeentegids. Vorig jaar gaf u te kennen niet uitgebreid te willen adverteren, dat was mede gezien de hoge kosten die tussen de 1.000 en 1.200 euro lagen… En ja, mijn vraag is altijd even netjes aan u of uitgebreid adverteren dit jaar wel meegenomen is voor u of dat de naamsvermelding voldoende is…"

 

Dat er verwarring ontstaat met de reguliere gemeentegids ligt voor de hand. Door het belscript krijg je de suggestie dat er een eerder contact is geweest (=leugen) en vervolgens twee keuzes: óf duur adverteren óf de 'vermelding'. Bij de reguliere gemeentegids is een vermelding veelal gratis. Dat een vermelding op deze prutsite € 250 kost blijft in het telefonisch contact doorgaans ernstig onderbelicht.

 

Degemeentegids.nl werkt niet met een ondertekend contract, maar met een 'controlegesprek' dat wordt opgenomen. Juridisch staan ze daarmee niet sterk: http://www.fraudemeldpunt.nl/nieuwsbericht/Opgenomen_telefoongesprek_onvoldoende

 

ik wil Plierop en anderen die door degemeentegids.nl zijn gebeld adviseren om in ieder geval melding te doen via www.fraudemeldpunt.nl

Link naar reactie
 • 0

ik wil Plierop en anderen die door degemeentegids.nl zijn gebeld adviseren om in ieder geval melding te doen via www.fraudemeldpunt.nl.

 

Welkom op HL fjmostert!

 

Altijd goed om er iemand bij te hebben met een bijzondere interesse voor de nooit aflatende stroom van telefonische scams door dit soort namaakuitgevers. Als je de ontwikkelingen volgt, weet je dat de namen en adressen steeds veranderen en dat eerdere klachten (of meldingen op bv gemeentesites en die van regionale dagbladen) na verloop van tijd van het web verdwijnen. HL geeft ruimte aan ervaringen van ondernemers (dus geen loos gezeur), helpt met onderzoek naar de achtergronden en laat zich niet intimideren door blafbrieven.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Welkom op HL fjmostert!

Dank voor het warme welkom!

 

Nou ben ik zelf geen ondernemer maar in mijn functie als communicatieadviseur bij een grote zorginstelling met >25 locaties krijg ik wel ongeveer alle telefoontjes van dit soort 'gidsen'. Vorig jaar, bij onze organisatie, voor bijna 60.000 euro valse aanbiedingen geregistreerd. Internetgidsen, schimmige verlengingen van handelsmerken, gegevenscontroleformulieren met veel kleine lettertjes voor enorme bedragen, dat soort werk. En da's vermoedelijk topje ijsberg.

 

Misschien mag ik de forumleden uitnodigen om waar mogelijk de rollen om te draaien. Niet jíj als ondernemer moet constant opletten er niet in te stinken, zíj als vage gids moeten het uit hun hoofd laten jóu te bellen. Vooral voor grotere organisaties en/of samenwerkingsverbanden een wellicht lonende aanpak, in afwachting van wetgeving. maar je moet daar nog wel zelf wat voor doen. Een voorbeeldbrief is te vinden op mijn persoonlijke website www.fjmostert.nl/acquisitiefraude

 

Voor alle duidelijkheid: degemeentegids.nl weet wie ik ben (ik gebruik hier geen nickname) en weet ook dat ik de letterlijke eerdere quote van het telefoongesprek helemaal kan onderbouwen.

 

Link naar reactie
 • 0

 

Het moet niet zo moeilijk zijn een acquisitiefraudefuik op te zetten, waarbij alle telefoongesprekken opgenomen worden om vervolgens ter beschikking gesteld te worden van ondernemers die achteraf moeite hebben om aan te tonen hoe ze in het eerste gesprek misleid werden en in het tweede gesprek min-of-meer vastgepind. Dat kan een fuik zijn die steeds verplaatst wordt, want startups worden systematisch afgegraasd.

 

Het is zelfs denkbaar dat de reactie leidt tot plaatsing op een sukkellijst, met de bedoeling om onderlinge verbanden aan te tonen.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Het zou inderdaad wel een idee zijn om een paar van dergelijke honeypots op te zetten om de ergste gevallen eruit te halen. De vraag is hoogstens of je zomaar die gesprekken mag opnemen - normaliter moeten beide partijen daarvan op de hoogte zijn, maar er zijn uitzonderingen. Wellicht dat zo'n uitzondering mogelijk is als het gaat om het proactief opsporen van fraude.

Link naar reactie
 • 0
De vraag is hoogstens of je zomaar die gesprekken mag opnemen - normaliter moeten beide partijen daarvan op de hoogte zijn, maar er zijn uitzonderingen.

 

Misverstand, zie Ius Mentis.

 

Een telefoongesprek opnemen dat je zelf voert, mag je dus opnemen – ook wanneer je dat niet meldt aan de tegenpartij. Alleen het heimelijk opnemen van zo’n gesprek zonder deelnemer te zijn is dus strafbaar (tenzij je toestemming hebt van één van de deelnemers).

 

Over gebruik als bewijs oordeelt de rechter in voorkomende zaken.

 

Ik zou het overigens wel grappig vinden als alle acquisitiefraudeurs aangifte gaan doen van inbreuk op hun privacy. 8)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Zomaar gesprekken opnemen?

Dat kun je ook meteen aan het begin van een gesprek melden.

Zeker bij gesprekken met een zelfde strekking in de aanhef.

"Ik zal U doorverbinden met de gene die erover gaat. Intussen start ik een voiceopname van het gesprek."

Meestal wordt de verbinding verbroken...

 

Paul

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Mooie voorbeeldbrief en aanpak heeft fjmostert op z'n site staan.

Wel heel gecompliceerd.

 

Wat ik zou doen is een brief sturen. Een korte.

 

"Geachte ...

Enig speurwerk leerde mij dat uw organisatie een bekende pleger van acquisitiefraude is.

Wij zijn zeker niet voornemens uw factuur te voldoen.

 

Wij zullen niet aarzelen aangifte tegen u te doen wegens poging tot oplichting als u nogmaals probeert middels uw misleidende technieken ons bedrijf te benadelen.

Wat ons betreft is hiermee de zaak afgedaan.

 

P. van Lierop"

 

Gewoon laten weten dat je ze doorhebt, aangifte als optie achter de hand houden maar nog geen moeite voor doen, laten merken dat je niet bevattelijk bent voor die flauwekul.

 

Iets anders, maar ik heb wel eens aangifte van oplichting gedaan voor een pakketje van 18 euro van iemand die ineens mijn mails niet meer beantwoordde en mijn spullen ook niet toestuurde. De politie heeft daar wel degelijk werk van gemaakt (ook omdat diegene wel vaker zulke dingen flikte, bleek later, toen ik er op googlede ;-) en mijn pakketje kwam alsnog.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Jij snapt het niet helemaal. ::)

 

Dus maar even uitleggen. Er zijn een aantal 'uitgevers' die systematisch nieuwe startups afbellen met een aanbod voor een vermelding in een bedrijfsgids, kinderpuzzelboekje of gemeentegids. Eén van de verschillende standaard-trucs is dat er in een eerste gesprek verwezen wordt naar een eerdere vermelding, een reeds gereserveerde advertentie of een algemene gratis plaatsing (zoals de Gouden Gids doet). Dat wordt doorgaans opgevolgd door een tweede telefoongesprek waarin 'de afspraken'bevestigd worden. Vroeger was dat meestal een fax met kleine lettertjes.

 

Achteraf stelt de uitgever dat de klant een overeenkomst is nagegaan, terwijl die klant een heel andere belevenis heeft. Het tweede gesprek wordt als bewijs aangevoerd; het eerste gesprek is niet opgenomen.

 

Als er een database is van opgenomen gesprekken waar gedupeerden in geval van een rechtszaak beroep op kunnen doen (aan de rechter om te bepalen of dat bewijs is toegestaan), dan heb je wellicht een goeie defensie-linie tegen dubieuze acquisiteurs.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Uit mijn eigen ondervinding weet ik dat www.fraudemeldpunt.nl zijn uitgebreide kennis over dit soort schimmige bedrijven ook wel in rechtszaken gebruikt. Gelukkig zijn er inderdaad mensen die zo veel mogelijk dit soort misleidende gesprekken opnemen. Als ze als bewijsmateriaal in een civiele rechtszaak worden ingebracht heeft het advertentiebureau meestal heel weinig meer in te brengen.

 

Opnemen van zo'n gesprek is niet echt ingewikkeld.

 

Voor de meeste smartphones zijn apps beschikbaar waarmee je telefoongesprekken rechtstreeks kunt vastleggen. Voor elke professionele telefooncentrale of vaste telefoonlijnen zijn dure en minder dure systemen beschikbaar waarmee je gesprekken kunt opnemen. Maar het kan nog simpeler.

Elke smartphone en veel 'simpele' mobiele telefoons beschikken ook over een ingebouwd voicecordertje. Als een misleidend gesprek op de gewone telefoon binnenkomt: voicerecorder aanzetten en de smarthone dicht bij het oorstuk van de telefoonhoorn houden. Geen superkwaliteit, maar verstaanbaar en volstrekt effectief.

Link naar reactie
 • 0

Dat het opnemen van gesprekken is toegestaan zonder dat de wederpartij toestemming hoeft te geven, zolang je maar deelnemer aan het gesprek bent is een groot voordeel.

 

Op opname-apps voor smartphones zou ik me dan weer niet blind staren: over het algemeen kunnen die alleen het geluid van de microfoon opnemen, niet dan van de speaker (afgezien van wat er als geluid terug de microfoon in lekt). Uiteraard kun je een gesprek wel handsfree aannemen en dan een opname maken middels een smartphone, dicteer-recorder of iets dergelijks.

 

Als je het als honeypot zou doen kun je ook een vaste lijn gebruiken en daar opnames van zeer goede kwaliteit van maken middels een zgn telefoonvork. De gemiddelde ondernemer zal dat niet doen, maar als je iets opzet als honeypot voor acquisitiefraude is het zeker te realiseren.

Link naar reactie
 • 0

 

Het zou een cloud-service kunnen zijn. Gewoon *22 (of een andere standaardcombinatie) op je telefoon intoetsen en het gesprek wordt automatisch opgenomen door de telefoonmaatschappij. Dat is een nutsvoorziening die veel meer mogelijkheden biedt dan alleen in het kader van acquisitiefraude.

 

(Ik wil het euvel gewoon de wereld uit helpen). :-\

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Ik wil graag iedereen bedanken voor de goede feedback.

Naar aanleiding van jullie commentaar heb ik nog een aangetekende brief verstuurd aan degemeentegids, en de 'overeenkomst' is ontbonden.

 

Hier ben ik heel erg blij mee, niet zo zeer vanwege het geld, maar nog veel meer voor het principe.

 

Dank jullie wel!

Link naar reactie
 • 1

Inmiddels vernam ik helaas dat ons kantoor wordt genoemd in aanmaningen van Degemeentegids.nl. Kennelijk heeft men op onze website onze voorbeeld aanmaning gevonden, waardoor in aanmaningen ten onrecht de indruk wordt gewekt dat ons kantoor incassozaken zou behandelen voor deze club.

 

Ons kantoor is uitdrukkelijk niet werkzaam voor Degemeentegids.nl, aangezien wij bij wijze van vast beleid niet werkzaam wensen te zijn voor acquisitiefraudeurs. Met ons geldt dat gelukkig voor vrijwel alle incassobureaus, deurwaarders en advocatenkantoren.

 

Dus laat u zich vooral niet afschrikken en betaal vooral niet.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ik heb blijkbaar het geluk dat dit topic en gerelateerde topics ergens in mijn hoofd blijven zweven, want onlangs ben ik twee keer kort achter elkaar gebeld, eerst door een vriendelijke dame die inderdaad aangaf van de gemeentegids te zijn en de gegevens wilde doornemen. Daarop antwoordde ik haast vanuit automatisme dat ik geen zaken deed met de gemeentegids. Zij wist toen alleen maar te antwoorden dat ze dan genoeg wist en de verbinding werd verbroken.

 

Nog recenter werd ik gebeld door een 'incassobureau' dat ik de factuur van de gemeentegids niet had betaald, daarop heb ik oprecht en weer automatisch geantwoord dat ik van geen factuur weet en dat ik geen zaken doe met de gemeentegids. Toen werd er herhaald of ik geen zaken deed met de gemeente gids, dit heb ik toen ook weer herhaald met de woorden: "Neen, ik doe geen zaken met de gemeentegids." Na alleen nog "oh" werd er ineens opgehangen, niets meer vernomen. Misschien een handige tip?

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Service Designer I Innovatie Strateeg I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Al googelend omdat ik dus zo-even ben gebeld door de gemeentegids, bij navragen dus idd gemeentegids.nl " Nee mevrouw wij hebben niets met uw gemeente te maken", kwam ik op dit forum uit (en heb me nu geregistreerd: newby dus :)).

Er wordt nog met exact dezelfde introductietekst gewerkt. Wel zei de dame (Samira) die overigens ook met voorzetsels stoeide uit zichzelf dat ik dan 250,- zou gaan betalen voor de standaard vermelding. Vanzelfsprekend gaf ik eerst aan dat ik niet mee zou doen. Wel vroeg ik hoe het zat omdat ik eerder steeds een gratis vermelding had gehad (dacht ik, maar ik verwarde haar verhaal met de andere gemeentegids die wel ok is). Ze had het over een proefvermelding, alleen over vorig jaar. Hier leek ze niet uit te komen en toen heb ik haar gevraagd m een dag langer te laten staan zodat ik m kon inzien, maar dat blijkt vergeefse moeite: geen utime te vinden in gemeentegids.nl. Samira gaf me wel haar telnr: 085-4016276. Hierop alleen n bandje met t verzoek om te mailen of terug te bellen.

Link naar reactie
 • 0

Al googelend omdat ik dus zo-even ben gebeld door de gemeentegids, bij navragen dus idd gemeentegids.nl " Nee mevrouw wij hebben niets met uw gemeente te maken", kwam ik op dit forum uit (en heb me nu geregistreerd: newby dus :))

 

Welkom op Higherlevel.nl Manita, en dank voor het delen van weer een waarschuwing dat ze nog steeds actief zijn met dit soort trucs!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wie is er online?
  3 leden, 172 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.