• 0

Opheffen verswinkel (Trek ik de stekker eruit? Deel 2)

Ik haak in op dit draadje, i.v.m. informatie voor andere ondernemers.

 

Ik sta aan de vooravond van opheffing bakkerswinkel.

Sinds er een winkelcentrum is geopend op 3 km afstand zie ik de inkomsten met 2000,00 per maand teruglopen.

Dat betekent dat ik de vaste lasten niet meer op kan brengen en schulden moet gaan maken.

 

Ik werk in de eenmanszaak 6 dagen per week, ben alleenstaande moeder en enorm moe.

Te moe en uitgeteld om nog nieuwe initiatieven te ontplooien.

 

Meer kracht en partners in buisiness zouden deze winkel rendabel kunnen maken.

Daarom heb ik een advertentie geplaatst ter overname.

En ik heb een mooi bod gekregen.

 

Nu is het zaak om de onderneming tot een goed einde te brengen.

Schuld bij Qredits, achterstallige betaling aan dagelijkse leveranties van de warme bakker, huurkoop oven en een huurbaas die na 9 dagen huurachterstand begint te dreigen (contract voor nog 1,5 jaar a 900,00 p/mnd).

Totaal zo'n 16.000 euro schuld om iedereen te betalen.

 

Te volgen traject om iedereen ter wille te zijn:

* Surceance van betaling

* In de plaatsstelling

* Afkoop

* Faillissement

 

Beeindiging van een onderneming is net zo moeilijk als het starten ervan.

 

Mod edit: afgesplitst van het topic 'Trek ik de stekker eruit?'

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het is de huisbaas die dreigt met failissements aanvraag.

Voor die aanvraag zijn minstens twee (grote) partijen nodig, wil het voor hen rendabel zijn.

Volop in gesprek met overname kandidaten, maar

als ik de zaak niet verkocht krijg, dan zal ik toch van het huurcontract af moeten.

Op de één of andere manier.

 

Inderdaad een clausule pandrecht in de qredits overeenkomst.

Maar hoe die te interpreteren?

Link naar reactie
  • 0

Even de tekst van Danny herhalen:

 

Er zijn betere wegen naar een schuldvrije toekomst. Maak nu gebruik van je adviseur, klop maandag aan bij Qredits en de gemeente voor begeleiding! Laat je niet uitspelen door de huisbaas en voor een habbekrats je zaak weg te doen terwijl jij daarna met de schulden blijft zitten.

 

Daar zou jouw focus moeten liggen, niet bij wat de verhuurder stelt. De huurbaas denkt namelijk niet in jouw belang, die denkt (enkel) aan zijn eigen belang.

 

Het is de huisbaas die dreigt met failissements aanvraag.

Voor die aanvraag zijn minstens twee (grote) partijen nodig, wil het voor hen rendabel zijn.

 

Er zal nog wel wat water door de Waal stromen voordat die aanvraag er ligt. Zoal jij het nu schetst is er een betalingsachterstand van (per heden) 12 dagen. Ik vermoed dat enkel de druk opgedreven wordt om een zo gunstig als mogelijke deal te realiseren. Het verrekenen van de borg is met toestemming en medeweten van de verhuurder gedaan en zijn dus gewoon huurbetalingen.

 

Volop in gesprek met overname kandidaten, maar als ik de zaak niet verkocht krijg, dan zal ik toch van het huurcontract af moeten. Op de één of andere manier.

 

Maar faillissement lijkt mij de allerlaatste optie om van de huurovereenkomst af te komen. Waarom zou een indeplaatsstelling niet lukken, weet je nu al dat de overnamekandidaten minder kredietwaardig zijn dan jij was? Maar terug naar de focus: maandag gemeente en Qredits. Ik zou mij veel meer met die voorbereiding bezig houden als ik jou was.

 

Inderdaad een clausule pandrecht in de qredits overeenkomst.

Maar hoe die te interpreteren?

 

Met Danny vraag ik mij af: wat doet jouw OKB-adviseur nu?

 


Een heel andre vraag: hoe heb je gedraait vandaag? Ben je een beetje door je voorraad heen gekomen?

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Dennis,

dank voor het nog eens op een rijtje zetten.

 

* A.s. maandag tweede gesprek met kandidaat-kopers. Dan wil ik ook een voorlopig koopcontract klaar hebben liggen.

 

* Mijn adviseur van OKB is steeds bij alle gesprekken aanwezig en neemt nu ook contact op met mijn contactpersoon van Qredits.

 

* Vervolgens neem ik contact op met gemeente, is al gebeurd via BBZ contact, maar zal via schuldhulpverlening moeten gaan denk ik. Mijn adviseur van OKB wil dat middelingstraject zelf op zich nemen maar ik weet niet of dat verstandig is.

 

* Tot slot vandaag aardig gedraaid en veel mensen blij gemaakt met de mededeling dat ik voorlopig open blijf en anders daarna ook nog wel...Fijn om te merken dat je toch gemist wordt...Heb wel als de rete nieuwe voorraad gehaald, want ik had niets meer besteld. Open blijven is belangrijk nu, voor de verkoop en de centjes. Maar ik was wel héél blij met de afgelopen 3 dagen vrijaf. Mijn huis is weer leefbaar, dat is ook wat waard. En de warme bakker kwam de kratten ophalen (i.v.m. laatste dag) en blijft me leveren hoewel hij precies op de hoogte is van de zaken. "Je moet nu aan jezelf denken"

 

Al met al zou ik bijna denken...ik ga door. Maar dat is niet realistisch. 1000,00 huur p/mnd kan ik niet opbrengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Al met al zou ik bijna denken...ik ga door. Maar dat is niet realistisch. 1000,00 huur p/mnd kan ik niet opbrengen.

 

Maar dat is in mijn ogen de verkeerde insteek. Het punt is dat je nú niet € 1.000,00 per maand kunt betalen. Maar als dat voor alle ondernemers zou gelden dan zou het pand onverhuurbaar zijn. Het idee zou moeten zijn: hoe kan ik goed gaan draaien zodat ik de huur kan opbrengen en goed kan leven.

 

Open blijven is belangrijk nu, voor de verkoop en de centjes.

 

Precies. Je leeft van de verkoop en dus die centjes zijn hard nodig. Buiten dat, een lopende zaak verkopen is veel lucratiever dan een gesloten zaak. Als je nu al zou moeten verkopen.

 

Maar ik was wel héél blij met de afgelopen 3 dagen vrijaf. Mijn huis is weer leefbaar, dat is ook wat waard.

 

Maar dat is ook essentieel! De boog kan niet altijd gespannen zijn, je kunt niet altijd in de zaak staan, en thuis ook nog ermee bezig zijn, en dan op je vrije zondag gaan poetsen. Daar brand je van op. Er moet evenwicht zijn en dat was helemaal weg. Als je door gaat dan moet je dat structureel veranderen. Misschien moet je een dag extra dicht zijn - meer open zijn hoeft niet altijd meer inkomsten te betekenen - of moet er iemand anders in jouw winkel staan. Of toch in zee gaan met een vennoot. Maar niet meer zoals je tot nu toe gewerkt hebt - dat trekt niemand.

 

En de warme bakker kwam de kratten ophalen (i.v.m. laatste dag) en blijft me leveren hoewel hij precies op de hoogte is van de zaken. "Je moet nu aan jezelf denken"

 

Fantastisch! Met zulke leveranciers kun je samenwerken. Maar pas op je liquiditeit. Als ik het goed heb krijgt hij nog € 2k van jou die je heel graag wilt betalen. Ik zou dus niet nu al mijn geld daarin stoppen. Spreek met hem af dat je in ieder geval bij blijft met de nieuwe rekeningen (dus die regelmatig betaalt) en voor de rekeningen tot en met nu maak je een afspraak (iedere week een beetje). Datzelfde geldt ook voor de huur. Je kunt nu al jouw geld in de huur stoppen, maar een deel betalen toont in ieder geval goede wil en verkleint ook de achterstand. Je moet nu aan jezelf denken.

 

A.s. maandag tweede gesprek met kandidaat-kopers. Dan wil ik ook een voorlopig koopcontract klaar hebben liggen.

 

Waarom? Er ligt nu een eerste bod van € 8k. Dat is een uitgangspunt, geen eindpunt. Als ze echt geïnteresseerd zijn dan zijn ze dat over twee weken ook nog. Maar onderhandelen met je rug tegen de muur gaat niet helpen om van die € 8k meer te maken. En wellicht is verkoop niet de juiste optie - dat moet je onderzoeken op basis van jouw ervaringen van de laatste week.

 

Mijn adviseur van OKB is steeds bij alle gesprekken aanwezig en neemt nu ook contact op met mijn contactpersoon van Qredits.

 

Prima!

 

Vervolgens neem ik contact op met gemeente, is al gebeurd via BBZ contact, maar zal via schuldhulpverlening moeten gaan denk ik. Mijn adviseur van OKB wil dat middelingstraject zelf op zich nemen maar ik weet niet of dat verstandig is.

 

Ik zou dat pas beslissen na het overleg met de gemeente. Laat je niet onder druk zetten door de adviseur van het OKB, jij bent leidend en niet hij. Bovendien, als ik jouw overzicht bekijk ben ik niet danig onder de indruk van jouw schuldpositie - en dat is dus positief ;) Het kan voelen als een groot zwart gat, maar vanaf een afstandje is het allemaal niet zo zwart.

 

Tot slot vandaag aardig gedraaid en veel mensen blij gemaakt met de mededeling dat ik voorlopig open blijf en anders daarna ook nog wel...Fijn om te merken dat je toch gemist wordt...Heb wel als de rete nieuwe voorraad gehaald, want ik had niets meer besteld.

 

Dan weet je meteen weer waarom je voor jezelf bent begonnen! Put daar je energie uit :)

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Toch is het wel de realiteit als je in je eentje een winkel begint. de boog is altijd gespannen en dat is niet vol te houden.

 

Ik zit wat dat betreft in dezelfde situatie, ben al ruim een jaar op zoek naar een partner maar heb dat nu opgegeven. Ik ben blij dat koningsdag eraan komt, dan gaat de winkel dicht: een vrije dag!!! Iemand in dienst nemen durf ik a qua risico niet eens aan en b is niet te betalen. Als je nog niet zo lang bezig bent (later ook natuurlijk maar nu heb je echt nog geen idee) is het elke maand de vraag wat je nu weer binnen krijgt. Als de maand tegen valt heb je wel een probleem.

 

Toch, omdat ik weet dat er iets moet gebeuren, was ik bezig met iemand voor de zaterdag (die mij dan vervangt). Ze zou komen proefdraaien en dan hoor ik niets meer…….pfff weer verder zoeken. Ik vind ook weinig mensen met tijd die commercieel zijn en verstand van mijn business hebben. De goeie zijn nl allemaal al erg druk!

 

Bij mij wordt het in de zomer slap, dan kan ik sowieso niemand betalen. Maar dan ga ik deels dicht. Dus daar kijk ik naar uit!

 

Ik heb zelf het gevoel dat ik alleen met de winkel door wil als ik een compagnon vind. Laatste uitweg is nog om dat echt in de openbaarheid te doen. Ik zou ook niemand aanraden om alleen een winkel te beginnen.

 

Dat over mij, Vita heb jij een ondernemersplan liggen met berekeningen van omzet ed? Of is het zinvol om met de kennis van nu weer eens wat scenario's op papier te zetten? Je hebt nu ook hulp van hier!!!

Link naar reactie
  • 0

 

 

* A.s. maandag tweede gesprek met kandidaat-kopers. Dan wil ik ook een voorlopig koopcontract klaar hebben liggen.

 

 

Lijkt me wat voorbarig,daar zijn ook kosten aan verbonden om dat goed op te maken! En je moet toestemming hebben van de pandhouder(Qredits) om de inventaris te mogen verkopen!

 

 

 

 

* Mijn adviseur van OKB is steeds bij alle gesprekken aanwezig en neemt nu ook contact op met mijn contactpersoon van Qredits.

 

 

 

Top! Maar zorg dat je zelf de regie houd! Bel zelf ook.

 

 

 

* Vervolgens neem ik contact op met gemeente, is al gebeurd via BBZ contact, maar zal via schuldhulpverlening moeten gaan denk ik.

 

 

Je komt echt pas terecht bij schuldhulpverlening als je onderneming is gestopt en de schulden problematisch zijn. Als blijkt dat je met een paar jaar hard werken de hele schuld kan betalen zal je hier niet voor in aanmerking komen.

 

 

Mijn adviseur van OKB wil dat middelingstraject zelf op zich nemen maar ik weet niet of dat verstandig is.

 

 

Welk traject? Het schuldhulpverleningstraject? Dat hoop ik niet! En dat moet je ook niet accepteren.

 

Danny

 

 

Link naar reactie
  • 0

1 mei 2014

Ik ben de winkel aan het opruimen en inboedel aan het verkopen en zie tot mijn verbazing de potentiele kopers van mijn winkel.

Ze huren vanaf vandaag het leegstaande pand op de hoek van een verhuurder die gewoon wil verhuren en niet zo zit te zeiken.

 

Dit is dus één grote verlies-verlies-verliessituatie.

 

Mijn verhuurder had gewoon zijn huur kunnen blijven opstrijken, de kopers hadden vrijwel gelijk kunnen doorstarten, en ik had mijn schulden kunnen afbetalen. Nu verliest echt iedereen door 1 persoon die mij liever failliet laat gaan.

 

??????????Rare wereld.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    13 leden, 210 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.