• 0

Broodjeszaak/Snackbar vanuit garage

Goedenavond,

 

In een klein dorp +/- 4000 inwoners, ben ik de eigenaar van 3 garageboxen in het 'centrum'.

Daar de huuropbrengst een beetje tegenvalt omdat het moeilijk is om huurders te vinden,ben ik eens gaan nadenken wat ik nog meer zou kunnen doen in deze garages.

Hierbij is mijn oog gevallen op een broodjeszaak/snackbar, dit omdat er op dit moment maar 1 snackbar aanwezig is, waarvan ik weet dat heel veel mensen vanwege de tegenvallende kwaliteit en slechte service hier niet meer heen gaan.

 

Verder heeft er tot 2 jaar geleden een broodjeszaak in het dorp gezeten, maar deze is inmiddels gestopt ivm prive redenen. Hier is geen vervanging voor gekomen, maar het was er altijd zeer druk en in het dorp vinden de mensen het nog steeds jammer dat het er niet meer is.

 

Nou had ik het idee om 2 van de garageboxen bij elkaar te trekken en hierin een professionele keuken met kleine wachtruimte te maken, qua ruimte moet dit genoeg zijn, er hoeven geen tafels oid in te komen , 95% van de klanten zijn toch afhalers weet ik uit ervaring.

 

Er zullen op deze locatie de volgende etenswaren verkocht worden

 

Friet

Snacks

Blikjes drank

Warme en koude broodjes.

 

Maar buiten dit idee en de inrichting, kom ik eigenlijk niet verder.

 

Kan iemand mij vertellen bij welke instanties ik zou moeten zijn om dit te realiseren.

Ik zie door de bomen het bos niet meer op het moment, allemaal verschillende instanties die allemaal verschillende eisen stellen etc. maar ik kan maar nergens vinden wat nou exact de richtlijnen zijn en welke vergunningen er nou echt nodig zijn voor dit specifiek geval.

 

En wat is de volgorde van de instanties die je moet afgaan om deze zaken regelen?

 

Als iemand een soortgelijk bedrijf heeft hier of ervaring heeft in een soortgelijke situatie, reageer aub.

 

Alvast bedankt,

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

En voor welke vergunning zou ik dan moeten gaan kijken in dit geval?

Omgevingsvergunning ? gebruiksvergunning ? een andere vergunning?

, ik wil natuurlijk alleen het hoogst noodzakelijke wat ik nodig heb voor deze activiteiten, wil geen slapende honden wakker maken en uiteindelijk een volledige vergunning hebben voor een wegrestaurant incl. sterke drank oid.

 

Echt puur voor afhaal/bezorging van broodjes/snacks/friet

 

thanks

Link naar reactie
  • 0

Kijk eens op omgevingsloket.nl en doe de vergunningscheck. Een gesprek met de gemeente kan ook al verhelderend werken.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Voordat je naar de gemeente gaat en daar een vergunning aanvraagt (heb je ook wel voldoende EIGEN parkeergelegenheid bij de boxen?), probeer eerst eens goed na te denken hoe je het wilt en of dat geen wat je nu hebt bedacht daadwerkelijk genereert wat je wilt.

 

Je geeft aan dat de huuropbrengsten tegenvallen.

Je geeft niet aan dat je zelf de arbeid hierin wilt verrichten. Heb je tijd om dit te bestieren? Hoeveel uren zou je open willen en hoeveel denk je dat het gaat kosten?

Wil je het enigszins rendabel maken, dan zou je zelf erachter moeten staan. Op een dorp van 4.000 inwoners met al een concurrent hoeveel omzet denk je te kunnen genereren? (wellicht een oude standaard, maar vroeger werd altijd gezegd 1 cafetaria op 10.000 inwoners).

 

Ga eerst eens een investeringsplan (met alle voorschriften denk ik dat je zoveel moet slopen van de garages dat nieuwbouw haast wel voordeliger is) maken en een begroting en bekijk dan of je initiële gedachte (meer rendement) wel werkelijkheid zou kunnen zijn. Succes.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

Beste Saveco,

 

Dit wordt een kansloze missie.

Loop eerst eens binnen bij het Gemeentehuis, KvK en laat u informeren over noodzakelijke vergunningen, bestemmingsplan, vestigings- en HACCP eisen om er een paar te noemen.

 

Een ander plan, zoals verhuur van opslagruimte (dus ruimtes opdelen i.p.v. samen voegen), heeft, denk ik, een grotere kans van slagen.

 

Met vr. gr.

 

Ron

 

Link naar reactie
  • 0

Dit wordt een kansloze missie.

???

 

Loop eerst eens binnen bij het Gemeentehuis, KvK en laat u informeren over noodzakelijke vergunningen, bestemmingsplan, vestigings- en HACCP eisen om er een paar te noemen.

En waarom zou hier bij voorbaat al niet aan voldaan kunnen worden?

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen Saveco,

 

Allereerst zul je in het bestemmingsplan moeten kijken om na te gaan of je uberhaupt horeca mag uitvoeren in de garageboxen. Daarna een omgevingsvergunning voor bouwen vanwege de verbouwing van de garageboxen. De keuken moet ingericht worden volgens de hygiënecode en natuurlijk ook werken volgens de code. Daarna kan het zijn dat je van de gemeente een exploitatievergunning horecabedrijf nodig hebt (niet in elke gemeente). Voor de (verlichte) letters van je bedrijfsnaam op je pand heb je een omgevingsvergunning voor reclame nodig en betaal je (afhankelijk van de gemeente) reclame- en/of precariobelasting. Voor het bord voor je pand waarop je bijvoorbeeld reclame maakt van wat je te bieden hebt, heb je (wederom van de gemeente afhankelijk) een uitstallingsvergunning nodig (en eventueel ook precariobelasting voor betaald).

 

Informatie over de bovengenoemde vergunningen kun je halen bij de gemeente....dus zoals anderen hebben aangegeven: Eerst contact opnemen met de gemeente.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Rakesh

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
  • 0

Zie het antwoord van Rakesh. Dat bedoel ik.

 

Wellicht dat er een klein kansje bestaat voor het vestigen van een cateringbedrijf, maar dan ben ik wel erg optimistisch.

 

 

Met vr. gr.

 

Ron

 

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Als je de info van Rakesh leest zou je bijna kunnen denken "ehhhhh... laat maar" ;)

Maar het is inderdaad zo dat in de horeca er heel veel vergunningen zijn en het exploiteren ervan gebonden is aan wet- en regelgeving. Óf je ze allemaal nodig hebt is de vraag, maar dat wil beslist niet zeggen dat je bedrijfsplan niet te realiseren is.

 

Ik zou als eerste stap een adviesgesprek met de gemeente aangaan. Deze eerste stap geeft inzicht of je op die plek wel horeca mag exploiteren. Indien dat zo is, kun je je informeren over welke vergunningen je voor jouw plan nodig hebt.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Hartelijk bedankt voor jullie reacties tot zover.

 

pfff wat een vergunningen en regels , even reageren op een aantal zaken die hier langskomen.

 

1 friture per 10.000 inwoners

Dit kan misschien feitelijk wel kloppen, maar als ik in de omliggende dorpen kijk ,zitten we hier gemiddeld op 1 frituur per 1750 inwoners, misschien eten we hier gemiddeld wat meer friet dan in de rest van het land, maar ze bestaan allemaal al jaren dus er zal wel iets te verdienen zijn. Dit icm de ontevredenheid over het aanbod op het moment, lijkt mij voldoende om er serieus over na te denken.

 

Het ombouwen van de ruimtes tot opslagruimte is niet echt intressant

De boxen liggen zoals ik al zei in het centrum en zijn voor bedrijven oid niet heel goed en makkelijk te bereiken, echt in het midden van het dorp, met allemaal kleine, smalle weggetjes.

 

Bij de boxen is eigen parkeergelegenheid voor max 4 auto's en er is om de hoek een groot plein waar je mag parkeren, verder is er in de buurt niet echt ruimte om te parkeren, dus de mensen zullen moeten kiezen voor of bij mij voor of op het plein, een andere mogelijkheid is er niet door de smalle straatjes, dus overlast zal er nauwelijks zijn voor omwonenden.

 

 

Een andere vraag, is er een verschil tussen de eisen voor een horecaruimte als je alleen gaat bezorgen?

Dus mensen bellen mij, ik maak hun broodjes klaar , en bezorg ze dan bij hun thuis, lijkt mij dat dit meer onder de catering valt toch ?

Hiervoor heb ik natuurlijk nog steeds een goedgekeurde ruimte nodig en zal ik hygiënisch moeten werken, maar volgens mij vallen dan wel meteen een aantal vergunningen weg toch ?

Er zijn volgens mij zat cateringbedrijfjes die vanuit een omgebouwde garage hun buffetten en broodjes uitleveren.

 

Bedankt,

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
maar volgens mij vallen dan wel meteen een aantal vergunningen weg toch?
Dit soort vragen moet je ècht (dus doe dat dan ook!) bij de gemeente stellen. Dus vraag een gesprek aan en vaak kun je op basis van de informatie principebesluit vragen voor jouw plannen, dan krijg je een uitspraak waar de gemeente wel en niet aan kan meewerken. Maak daar dus eerst een afspraak. Daarna zijn we hier wel nieuwsgierig naar de vorderingen en concrete vragen.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen Saveco,

 

Allereerst zul je in het bestemmingsplan moeten kijken om na te gaan of je uberhaupt horeca mag uitvoeren in de garageboxen. Daarna een omgevingsvergunning voor bouwen vanwege de verbouwing van de garageboxen. De keuken moet ingericht worden volgens de hygiënecode en natuurlijk ook werken volgens de code. Daarna kan het zijn dat je van de gemeente een exploitatievergunning horecabedrijf nodig hebt (niet in elke gemeente). Voor de (verlichte) letters van je bedrijfsnaam op je pand heb je een omgevingsvergunning voor reclame nodig en betaal je (afhankelijk van de gemeente) reclame- en/of precariobelasting. Voor het bord voor je pand waarop je bijvoorbeeld reclame maakt van wat je te bieden hebt, heb je (wederom van de gemeente afhankelijk) een uitstallingsvergunning nodig (en eventueel ook precariobelasting voor betaald).

 

Informatie over de bovengenoemde vergunningen kun je halen bij de gemeente....dus zoals anderen hebben aangegeven: Eerst contact opnemen met de gemeente.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Rakesh

Vinden ze het gek dat de economie niet goed draait met al die regels?

Link naar reactie
  • 0

Beste Saveco,

 

heb je de eigenaar van het pand of de exploitant van de snackbar al eens gepolst over samenwerking of overname?

 

Een snackbar is overigens ook een goede locatie om garageboxen of cateringservice te adverteren!

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

het ondernemen wordt je soms haast onmogelijk gemaakt ja!

 

maak es wat eenvoudige rekensommen: bereik van 4000 inwoners, die eten niet allemaal friet, hoevaak eten ze dat (mij zie je zelden in een snackbar, wij bakken zelf) en wat geven ze dan uit. Maak verschillende scenario's van heel positief tot heel negatief. Dat geeft je een hoop inzicht.

 

Ik zelf denk, maar puur op gevoel, dat je een groter bereik nodig hebt… En bedenk: als je zoiets gedaan doen is dat voortaan je leven.

Link naar reactie
  • 0

Ik vind die vergunningen niet zo raar hoor, ik zou ook niet willen dat er onder mijn huis ineens een snackbar geopend wordt om vervolgens 's avonds naar zijn knipperende neon verlichting te moetenn kijken.

 

En omdat je over voedsel praat, moet het in NL wel veilig. Zo heeft de consument een bepaalde vorm van zekerheid over de kwaliteit van het voedsel.

 

Als antwoord op de bezorgdienst vraag.

Zolang je niet de gelegenheid biedt voor je klanten om het voedsel in jouw pand om rondom jouw te te nuttige val je onder detailhandel.

Uiteraard moet je nog steeds voldoen aan hygiene regels, verstegings vergunningen etc etc.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 100 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.