• 0

Samen produceren [opdrachten producten 3D printer]

Beste HL-lezers,

 

Ik heb een idee en mijn vraag is eigenlijk wat jullie ervan vinden.

Het kan goed zijn dat het al bestaat maar ik heb nog niks kunnen vinden.

 

Ik zie dat het 3d printen steeds meer opkomt en dat steeds meer mensen een 3d printer kopen.

Ook zijn er veel bedrijven die hun producten maken door middel van 3d printer. Dus ik dacht eraan deze twee te koppelen.

Het bedrijf zet de software van hoe zijn product word gemaakt online en de benodigde materialen worden aangegeven.

Vervolgens kan een persoon met een 3d printer voor een bedrijf gaan printen. De persoon kan een voorraadje printen zo zijn er op meerdere plekken kleine voorraadjes. Als het bedrijf dan een order binnenkrijgt stuurt hij die door naar een "fabrikant" die het dichtst bij de consument zit en die verstuurd het pakketje. Zo is het snel bij de consument scheelt het vervoerskosten, hoeft het bedrijf geen dure apparaten aan te schaffen en wordt er geld verdient voor de "fabrikant".

 

Ik wil dan het platform zijn dat de fabrikanten en bedrijven bij elkaar brengt. Want ieder bedrijf heeft eisen ( bepaalde regio, bepaalde 3d printer etc.).

 

Het totale concept combineert het populaire 3d printen met een soort van crowdfunding.

 

Wat denken jullie ervan, er zullen vast veel kritische uitlatingen komen, en misschien wordt het wel helemaal afgekraakt maar ik hoor graag jullie mening.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0

Vooropgesteld dat er een probleem is, wat ik betwijfel, is er inderdaad al een dienstverlener actief die een service aanbied waar mensen hun 3d printer beschikbaar kunnen stellen voor 3d printopdrachten van derden.

Ben de naam even kwijt van die dienst maar probeer het nogmaals met Google.

 

Verder zie ik het aantal bedrijven welke hun 3d printer(s) beschikbaar stellen ook hand over hand toenemen.

 

Wat er nog niet is is een site met een goed overzicht van 3d printdiensten. Als je daar iets voor opzet dan kun je misschien nog wat meepikken van de groeimarkt als intermediair en of door een vergelijkingssite op te zetten ala bellen.com waar mensen direct 3d printopdrachten uit kunnen zetten.

Link naar reactie
 • 0

Okee bedankt, kan er echt nog geen vinden. Zal over de andere optie nadenken maar wat bedoel je precies met de printdiensten. Want vergelijksites van 3d printers zijn er al meerderen.

 

Van 3d printers wel maar (voor zover ik weet) niet van aanbieders van 3D printing en ook niet van specialisten op het gebied van 3D design bedoelt voor 3D printing. Dus als je daar een mooie site voor ontwikkeld die goed vindbaar is dan ben je denk ik spekkoper. Zeker als je er tevens een soort marktplaats omheen maakt waar mensen 3D opdrachten uit kunnen zetten en mensen reviews kunnen plaatsen.

 

Ow en die 3D service heet PROTOCOW

Link naar reactie
 • 0

ik denk inderdaad dat dit is hoe de toekomst eruit ziet, niet zoals je weleens hoort dat iedereen een printer heeft, zoals ze nu een papierprinter hebben.

 

als ontwerper zie ik een paar problemen:

 

kwaliteitscontrole:

bij grote printbedrijven heb ik een enkele keer producten ontvangen die niet goed waren, dit is goed opgelost.

via http://www.3dhubs.com/ lag dit percentage hoger en was het niet vanzelfsprekend dat dit opgelost werd, terwijl het (voor mij) duidelijk een fout in het printproces was en niet in mijn model. het product wordt direkt naar de klant gezonden, zonder controle door mij of een onafhankelijk QC. dan gebruik ik liever een van de grote printbedrijven en komen de extra verzendkosten uit mijn zak.

 

intellectueel eigendom:

bij serie productie komt het al voor dat een producent stiekem ook nog wat voor zichzelf produceert, wanneer ik mijn .stl's naar talloze "anonieme" fabrikanten stuur, kan ik nooit achterhalen wie dat geweest is. (kan jij een printer vanuit de cloud aansturen?)

 

een ander probleem waar ik tegenaan loop is dat een product bijna nooit één onderdeel uit één materiaal is.

voor zover ik weet zijn er geen printbedrijven die er ook maar iets simpels als een boutje bij willen versturen, laat staan assemblage willen doen.

 

als je hier oplossingen voor vindt en tegen vergelijkbare prijzen kan leveren als de grote printers is dat zeker interessant.

Link naar reactie
 • 0

(Eerste berichtje hier op HL, is er ergens een topic waar men zichzelf voorstelt?)

 

Wat betreft 3D-printen denk ik (hoop ik) dat men in de toekomst simpelweg naar het plaatselijke 3D-copycenter kan fietsen om een nieuwe versie te laten maken van een defect onderdeel.

Een 3D-printer bij iedereen thuis op het bureau zie ik nog niet zo snel gebeuren omwille van gebrek aan kennis, nodige grondstoffen, afval na het printen,...

 

Moesten fabrikanten dan nog eens (tegen betaling) bereidt zijn om de printfiles van hun onderdelen beschikbaar te stellen op een website en er dan ook nog eens bij vermelden op welk type printer en met welke grondstoffen deze kunnen gemaakt worden...

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
 • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

(Eerste berichtje hier op HL, is er ergens een topic waar men zichzelf voorstelt?)

 

We hebben een voorsteldraad Wat mij betreft alvast welkom!

 

Wat betreft 3D printers: daar ben ik al jaren fan van. Ik heb ze binnen de NOVU ProtoSpace geboren zien worden.

 

Een 3D-printer bij iedereen thuis op het bureau zie ik nog niet zo snel gebeuren omwille van gebrek aan kennis, nodige grondstoffen, afval na het printen,...

 

Er zijn al workshops om je eigen 3D printer te bouwen. Dus verwacht ik dat deze in de toekomst wel meer en meer bij bedrijven op bureau als ook hobbyisten en consumenten op tafel staan.

 

Zou ik het bijv. in mijn interesse/toepassgebied vertalen, wil ik er wel één voor in de keuken, waarmee ik dan de leukste voorwerpen copiëer als voedsel. Dat is kleinschalig. Maar ik kan mij ook voorstellen dat ik straks een boutique binnenloop, een model van een kledingstuk laat zien en deze voor mij d.m.v 3D gecopieerd wordt. De 3D printer biedt vele toepassingen en zal zich wat dat betreft in de toekomst uitbreiden. Als je alleen al kijkt naar de huigie en toekomstige mogelijkheden (incl. voorbeelden) dan kunnen we nog heel wat van de 3D printer verwachten.

 

Nu in deze markt stappen met een goed businessplan zal ik zeker niet afraden. En al zal dit voor nu nog te pro-actief zijn omdat men nogal wat vraagtekens heeft bij de 3D printers, en het voor de komende tijd niet direct op gang komen... Toch zie ik in een dienst aanbieden zoals hier voorgesteld wel toekomstigmogelijkheden.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0

Puur technisch zal het mogelijk zijn om een 3D-printer op je bureau te zetten. En als je de kennis en interesse hebt om daar dan mooie dingen mee te maken; waarom ook niet.

 

Mij lijkt het zelfs dat de 3D-printer al redelijk op punt staat qua techniek maar dat er nog wel wat tijd zal overgaan totdat die even eenvoudig te bedienen is als een gewone papierprinter.

 

Zelf kan ik redelijk wat 3D-tekenen maar dat betekent niet dat ik een tekening kan maken die in 1 poging op gelijk welke 3D-printer kan gemaakt worden (los van volume en soort materiaal). Gewoon omdat ik niet weet wat een printer van een bepaald merk technisch kan en niet kan.

 

Zelf wil ik ook wel ooit eens iets laten 3D-printen en dus zou een website met uitgebreide technische info per merk/soort printer mij wel interesseren want ik zou graag hebben dat een print van de eerste keer correct geproduceerd wordt.

 

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
 • 0

Niet zoveel zinnigs te zeggen op de TS zijn vraag, maar misschien interresant een mooie serie van tweakers "de maakbare wereld van 3d printers". Met misschien wat relevante info in de video's of anders in het reactie gedeelte. http://tweakers.net/video/8747/de-maakbare-wereld-van-3d-printen-ridix.html

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
 • -1

Hallo,

 

Er bestaan al "hubs" waar je 3D prints kunt bestellen bij mensen die een 3d printer bezitten.

Wil je echt professionele prints maken kun je uitgaan van een investering van meer dan € 25.000 per printer tot een paar ton per printer.

Dus je zal je plan wat verder moeten uitwerken als je echt een bedrijf daarin wil opzetten.

Wie worden je klanten?

Wat ga je printen?

Waarmee (pla of een ander printmateriaal)?

Waarom zouden klanten naar jou komen (service/kennis)?

Kun je zelf 3d tekenen en/of tekeningen beoordelen voor printen?

Kun je bijvoorbeeld een baco in 3D tekenen en ineens uitprinten?

 

 

Mijn eigen ervaring is als ik iets kleins maak dat moet bewegen zoals een model van een motor met zuigers dat ik nog heel veel moet schuren en vijlen omdat pla nogal stroef is.

 

Succes!

Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  9 leden, 212 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.