• 0

Nieuw initiatief en manifesto: EUROPEAN FREELANCERS MOVEMENT 2014

http://freelancers-europe.org/

"Freelancers and independent professionals are a growing and vital part of the European workforce and economy. Politicians at all levels of government need to understand and address this important demographic. Ahead of the 2014 European Parliament elections, we, the freelancers of Europe, call on government and businesses to:

 

Recognise freelancers!

Give us official status at all levels of government and bureaucracy. Realize that we’re not the same as small and medium enterprises or other activity categories. Remember us when you create policy that affects us.

 

Give us access!

Make sure freelancers can access all government services, bid for official contracts, access training programs and qualify for funding.

 

Count us!

Include us in all official statistics, and study our demographic better. Don’t put us together with other small business categories.

 

Give us a voice!

Talk to our representative organizations, give us a seat at the table and appoint an EU freelancers’ envoy to champion our concerns.

 

Treat us fairly!

Pay us on time. Write contracts that treat us ethically."

 

Teken hier het manifesto.

Je kunt je ook aanmelden als ambassadeur, of doneren.

 

Ben heel benieuwd wat deze club voor elkaar gaat boksen!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

 • 0

Dat definitiegedoetje is nou precies ... ;)

Freelancers zijn wel zelfstandigen en ook ondernemers, maar niet per se hetzelfde soort ondernemer als in de definitie van ...enz. blabla ;)

 

Misschien ondernemend? Naar mijn idee is voor het begrip "ondernemer" ook iemand die: risico neemt, risico draagt dmv kapitaal.... Nu zie ik een free-lance postbode, ontwerper, verpleegster etc dit niet zo snel doen.....

 

Wie-weet... heb ik het echt mis

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
 • 0

Wie-weet... heb ik het echt mis

 

Wie weet heeft iedereen daar een eigen mening over. :) Iemand die alleen maar risico draagt met/zijn haar kapitaal zonder bijbehorend beheer (regie, toezicht, arbeid) is naar mijn mening ook geen ondernemer, maar een belegger ;)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
 • 0

Wie-weet... heb ik het echt mis

 

Wie weet heeft iedereen daar een eigen mening over. :) Iemand die alleen maar risico draagt met/zijn haar kapitaal zonder bijbehorend beheer (regie, toezicht, arbeid) is naar mijn mening ook geen ondernemer, maar een belegger ;)

 

Een investeerder heet dat.

 

Formeel is een zzp'er wel een ondernemer denk ik, zij of hij onderneemt voor eigen risico, maar dan toch wel een heel ander type ondernemer dan iemand die "iets maakt" of iemand die personeel in dienst heeft. "freelancer" is dan een beter woord, want een maak-ondernemer zonder personeel (of nog zonder personeel) is ook een zzp'er in de strikte betekenis van het woord.

 

Als in de krant staat dat het aantal ondernemers groeit, dan is het interessant te weten welk aandeel freelancers daarin hebben en welk aandeel ondernemers die niet freelancen, al dan niet met personeel.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Tja, ondernemers (in de zeer ruime zin des woords) zijn niet altijd even makkelijk in hokjes te duwen. Zeker niet omdat die hokjes elkaar hier en daar een beetje of juist heel veel overlappen. En omdat die hokjes niet allemaal even vast omlijnd zijn.

 

Zo zit ik in de (fiscale) adviesbranche. Niet echt een maak-ondernemers-scene, zou ik denken, tenzij je belastingaangiften maken als zodanig ziet (en die maak ik dan nog niet eens...). Een sector waarin je een paar hele grote organisaties hebt met heel veel personeel en heel veel kleinere met soms een klein beetje personeel. En veel zzp-ers, die toch ook risico lopen. Zit daar dan onderscheid tussen?

 

Er is geen harde afbakening en zou die er wel zijn, dan zijn er altijd weer de uitzonderingen op de regel, waar je ook wat mee moet. Dat is wat het allemaal zo lastig maakt.

 

Zei de freelancer die geen zzp-er is maar wel tevens in loondienst en dus wel in een paar maar lang niet alle hokjes past :)

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

De regering laten weten dat je als freelancer anders bent dan anderen en dat ze daar vervolgens rekening mee moeten houden. Hmmm.........

 

Dus zelf munitie aandragen voor het schrappen van de MKB winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Want een freelancer is niet zelfstandig en ook geen MKB. Hij of zij werkt gewoon voor meerdere bedrijven zonder daarbij zelf risico te lopen anders dan het hebben van geen werk. Zonder de vrijstellingen moeten de tarieven voor freelancers omhoog en wordt het weer aantrekkelijk voor ondernemers om iemand in dienst te nemen, al is dat met een part time contract.

 

Het is natuurlijk vreemd dat iemand in loondienst die ook freelancewerk doet de volle mep betaalt door het aangeven als "resultaat uit overige werkzaamheden" en een freelancer die net wat meer uren maakt veel minder belasting betaalt omdat hij qualificeert als ondernemer. Maar die discussie hebben we al eerder gehad. Voorlopig blijft het zoals het is en daar ben ik best blij mee.

Link naar reactie
 • 2

Volgens mij gaat het JUIST om free-lancers.....

 

En ja, geen belegger omdat je er ook arbeid in de onderneming stopt.

 

De mensen die weer een kneus moeten geven.... Het gaat goed met mij, ik ben gezond en gelukkig (verder geen schulden of een bank in mijn net te hijgen en ik kan nog steeds iedere maand alimentatie betalen)

 

Maar! Alle mensen die niet willen zien dat 1) zzp er volgens mij weten niet in een (Handelsregister)-wet staat. 2) Er in mij ogen een groot verschil is iemand die bijvoorbeeld handel drijft als eenpitter toch echt anders is dan een postbezorger. In mijn ogen is een postbezorger op een fiets met 1 opdrachtgever geen ondernemer.

 

Een postbezorger met een bestelbus en meerdere opdrachtgevers weer wel.

 

En dat heeft dus niets met "de persoon" te maken....

Maar kom maar op met de kneuzen hoor! Ga ik lekker ondernemen.

 

 

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
 • 0

Volgens de site zelf:

 

Voor wie?

Zzp'ers hebben vele namen, zelfstandig professional, zelfstandige zonder personeel, freelancers, interim managers, solo ondernemers etc. We hebben een individuele werkstijl, maar vele gemeenschappelijke overeenkomsten.

Deze campagne is voor degenen die zichzelf als onafhankelijke werker ziet buiten het traditionele werkgevers-werknemers systeem.

 

En dan:

Don’t put us together with other small business categories

 

We zijn iedereen niet niet voor een baas werkt maar je moet ons niet op één hoop gooien. Schiet mij maar lek. Ik snap het niet. Net zo min als het gegeven dat de kneusgever bij Iwan vol op de man speelt en dat wordt toegestaan. >:(

Link naar reactie
 • 0

Goeoeoed. Anyways.

 

"Don’t put us together with other small business categories."

Wat zou een mooie nieuwe definitie zijn van het begrip freelancer?

 

Voor mijn gevoel (wat dat dus waard is ;D ) is een freelancer iemand die; in een bepaalde* periode van een opdrachtgever een specifieke opdracht uitvoert. Een Free-lancer heeft hiervoor specialistische kennis.

 

(*misschien 6 maanden met verlenging van 6 maanden?? of icm met een uren criterium; is het een opdracht van 3 jaren maar slechts 12 uur per week is het weer een ander verhaal)

 

Dus:

- Een verpleegster die 3 jaar voor hetzelfde ziekenhuis werkt heeft die kennis wel maar dan is de opdracht te lang

- Een postbode heeft geen specialistische kennis

- Een controler die 3 jaar lang 1 keer per maand een dag komt werken is weer wel een free-lancer

 

Zoiets?

 

 

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
 • 0

Een freelancer is iemand die voor derden werkt en dat werk per tijdseenheid factureert. Een ondernemer is iemand die voor eigen rekening en risico een onderneming drijft. Dus een ondernemer die niet per tijdseenheid factureert is geen freelancer. Dus je hebt freelancers en "ondernemers die geen freelancer zijn".

 

Onder de freelancers heb je mensen die werk doen dat ook door een werknemer in loondienst gedaan kan worden, en mensen die werk doen dat te kort duurt of te incidenteel is om er iemand vast voor in te huren. Ik vind dat wel een essentieel verschil eigenlijk.

 

Mijn persoonlijke mening is dat het arbeidsrecht zo hervormd moet worden dat bedrijven de "permanente freelancers" gewoon weer in dienst nemen. Dan blijven over de freelancers die werk doen waarvoor iemand in loondienst overkill is.

Link naar reactie
 • 0

Een freelancer heeft volgens mij wel één of meer werkgevers maar niet de traditionele werkgever / werknemer relatie. Dat is waar Iwan ook op wijst.

 

Voor mij is de crux de eis van oa. de KvK en belastingdienst om de werkzaamheden zelf in te kunnen vullen. Dat kunnen de meeste of alle freelancers niet of meestal niet.

 

U kunt uw werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren. Als ondernemer bepaalt u hoe en wanneer u uw werk doet. Ook als u zich laat inhuren door een opdrachtgever.
bron: KVK

 

Ook voor "echte" ondernemers geldt natuurlijk dat ze niet altijd zelf bepalen hoe en wanneer ze iets doen. Soms bepaalt de klant dat. Als een klant van mij volgende maand producten nodig heeft en ik wil dat mogelijk maken dan ben ik de komende dage bezig met regelen en blijven andere zaken liggen. Dat laatste kan ik dan weer zelf beslissen.

 

Verder ontgaat me nog steeds het nut van deze beweging die zelf het begrip freelancer erg breed trekt.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Verder ontgaat me nog steeds het nut van deze beweging die zelf het begrip freelancer erg breed trekt.

Mij ontgaat het ook volledig en de informatie op de website geeft ook geen verheldering.

 

Waarom zou een freelancer anders moeten worden behandeld dan een zelfstandig ondernemer zonder personeel of andere kleine ondernemingen?

Link naar reactie
 • 0

................Hij of zij werkt gewoon voor meerdere bedrijven zonder daarbij zelf risico te lopen anders dan het hebben van geen werk. .......

 

Geen werk = geen inkomen = risico om opgebouwd bestaan te verliezen.

Dat is bij freelancers, maar ook bij ondernemers met tig personeelsleden.

 

Maar inderdaad: eindeloze discussies leveren dit soort definitie-spelletjes op :P

 

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
 • 0

 

 

Ondernemerschap is goed voor de economie. Maar of iemand freelancers is of loondienster, dat maakt voor de economie weinig uit. Als het CPB statistiek publiceert en een grote toename constateert van "ondernemerschap", dan kan dat zeer vertekend zijn als ze ook alle freelancers meenemen in die statistiek. Sterker nog, als het aantal freelancers meer is gegroeid dan het aantal ondernemingen, dan kan dat slecht zijn voor de economie.

Daarom vind ik het een goed idee om freelancers als aparte categorie te beschouwen en niet mee te nemen in alle statistieken over ondernemers.

 

 

Een ander issue met freelancers is wat de SP signaleert, dat "vaste banen" verdrongen worden door ongewenst c.q. ongewild freelance-schap. Dat laatste los je op door het ontslagrecht zo te maken dat een vaste baan net zo flexibel is als een freelancer. Dan kunnen ondernemers al die ongewilde en ongewenste freelancers weer gewoon in dienst nemen.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  3 leden, 134 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.