• 0

Auto-immobiliën, komt het ooit van de grond?

Beste Leden,

 

Korte voorstelling

Ikzelf ben een 25-jarige jongeman afkomstig en woonachtend te België. Op 1 januari 2014 ben ik samen met een collega gestart met een eigen zaak. Dit in de autosector.

 

Het concept

Na 1 jaar half zijn we van een idee naar een volwaardig concept gegroeid en dit dan in werking gesteld.

Het concept is gegroeid van een reeds bestaand idee, met name de immobiliën sector.

Ons concept zorgt ervoor dat wij als externe firma de klant gaan helpen zijn wagen te gaan verkopen op de particuliere tweedehandsmarkt markt (incl. 1 jaar uitgebreide garantie) voor een hogere meerwaarde dan dat de klant zijn wagen overlaat aan de dealer/handelaar.

 

Wij genereren die meerwaarde door de wagens niet op te kopen zolang wij geen geschikte koper hebben gevonden, ook blijft de klant de periode waarin we samen werken met hun wagen verder rondrijden tot dat we een geschikte koper hebben gevonden.

 

Ook werken wij aan de hand van een no-cure-no-pay principe, als onze samenwerking afloopt (ongv. 3 maanden per klant) en wij als firma hebben de wagen niet succesvol verkocht, dan heeft de klant aan ons ook verder geen kosten.

 

Indien we de wagen toch kunnen verkopen dan wordt er een commissie afgehouden van de meerwaarde die we konden genereren om de garantie te voorzien en alle andere kosten te dekken.

 

Wij verzorgen dan het gehele verkoopstraject van A tot Z, dit zonder enige extra moeite voor de klant.

 

Ook zijn onze verkoopsprijzen scherp geprijsd omdat we willen correct zijn voor zowel verkoper als koper, daarom dat we ook een soort van bemiddelingskantoor zijn, we wikken en wegen samen in overleg met de klant voor de correcte verkoopprijs (dit is natuurlijk ook makkelijker gezegd dan gedaan, want voor iedereen is hun auto goud waard, en de nieuwe koper wil voor zo weinig mogelijk geld, zoveel mogelijk ervoor terug.)

 

Waarom dit concept?

Onze drijfveer is natuurlijk het ondernemerschap, maar we vonden dat in de automobielsector er niet echt eerlijk wordt omgegaan met de prijzen op de tweedehands automarkt. Mensen zijn zich voor 40% niet bewust wat hun wagen echt waard is en veelal wordt er daar gretig gebruik van gemaakt door vele handelaren.

Ikzelf gooi geen verwijt maar we wilden met onze dienst een eerlijke en correcte service aanbieden binnen de autosector, een soort van witte raven, maar de praktijk is natuurlijk anders dan de theorie.

 

Problemen?

Aangezien we allebei jong zijn en behoorlijk ervaren in de theorie maar onervaren in de praktijk, hebben we al een paar onvoorziene (kleinere) tegenslagen tegengekomen.

 

[*]Aangezien we in onze opstart er voor wilden zorgen dat we niet met lege handen moesten starten hebben we onze stoute schoenen aangetrokken en een koude prospectie gehouden bij 40 officiële dealers/garages. Hier hadden we het idee om met een soort van vaste leveranciers te gaan werken, de dealers leveren ons de gegevens van hun klanten die bij hun een nieuwe wagen hebben gekocht en hun oude wagen (niet binnen het huismerk) daar overlaten, zij verkopen voor ons, ons immobiliën-concept en sturen die klanten dan door, zodat wij hun kunnen helpen op de particuliere markt hun wagen voor meer te verkopen. Hiervoor is er dan ook een verloning aan verbonden voor de dealer/garage bij een succesvolle verkoop van onze kant. Met 15 dealers/garages die ons concept innovatief vonden en er wilden in meestappen zijn we naar huis teruggekeerd, de dealers van de nodige documenten voorzien en tevreden afwachten tot de eerste wagen binnenkwam. Ondertussen zijn we 5 maand verder en hebben van nog geen enkele dealer/garage iets vernomen, ook bij contactopname hebben ze ons niets aan te melden

[*]Met onze vorige ervaring in het achterhoofd zijn we dan maar meer de klant rechtstreeks gaan benaderen, dit aan de hand van reclame, namelijk goeie website, socialmedia campagnes, streekkranten, radio-reclame,... Daar hadden we "behoorlijk" wat respons op, maar jammergenoeg heeft het zijn investering nog niet terug opgebracht, het verkrijgen van wagens verloopt moeizaam en de verkoop van de reeds aangebrachte wagens die in ons aanbod zitten krijgen we helemaal niet verkocht. Onze prijs is nochtans super scherp, en niet de goedkoopste...ook varieert ons aanbod (nu van 6 auto's) in merken, peugeot, opel, volkswagen, bmw,...

[*]We zijn ook niet gestart met een gigantisch budget, daar wij ook geen nood hadden aan een werkkapitaal en we verwacht hadden dat we met ons opbrengst nieuwe kleine investeringen zouden kunnen gaan doen, nu blijkt dat ons budget stilletjes aan het verminderen is, en we zijn nu aan het freelancen om de kas wat te spijzen maar dit verloopt ook niet op wieltjes, korte projecten, magere opbrengsten en weinig zekerheid.

[*]Hier in België is ons concept nog (behoorlijk) nieuw en veel mensen zijn er nog niet echt mee vertrouwd...we hebben nochtans onze manier van werken zo simpel mogelijk gehouden om dit zo efficiënt mogelijk te kunnen overbrengen aan klanten.

[*]We hebben ook het gevoel, aangezien we nieuw zijn, dat onze reclame weinig nut heeft, we vragen ons ook af als we ons bedrijf moeten promoten, zodat er een soort van vertrouwen wordt gecreëerd of moeten we meer ons concept gaan verkopen?

 

Mogelijke oplossingen?

Ik dacht hier eventjes mijn verhaal uit de doeken te doen, aangezien er hier heel wat mensen aanwezig zijn met meer ervaring die ons misschien wat kunnen helpen.

 

[*]Blijven doorbijten of spreken we van een doodgeboren kind?

[*]Doen wij iets verkeerd, of doen we iets te weinig?

[*]De zaak wat tijd geven & voorlopig freelance blijven werken?

[*]Eventueel nog andere adviezen waar we nog niet over nagedacht hebben?

 

Alvast bedankt voor de moeite!

*Als ik iets tekort vermeld mag u dit altijd vermelden.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

2 antwoorden op deze vraag

 • 0

Dag Zijkant

 

Waar ik een beetje mee worstel is de meerwaarde van jullie concept. Je geeft aan dat jullie in staat zijn een hogere prijs voor een auto te krijgen, maar uit niets blijkt dat dat zo is. En eerlijk gezegd: waar is die gedachte dan op gebaseerd?

 

Je benadert dealers en niemand geeft thuis. Blijkbaar zijn zij blij met de huidige afzet maal een X verkoopprijs. Voor hen zal jullie concept alleen werken als via jullie ook een daadwerkelijke stijging gerealiseerd wordt van het aantal verkochte auto's. Voor een dealer is het simpel: "als ik mijn prijs verlaag dan moet de afzet omhoog". Afzet maal prijs = omzet. Dus een lagere prijs betekent dat zij meer aantallen willen verkopen en volgens mij kunnen jullie dat stuk van het concept niet bewijzen.

 

Vervolgens ga je ten rade bij de particuliere verkopers zelf. Een beetje verkoper van zijn eigen auto doet onderzoek en ziet dat de dealerprijzen voor inkoop een stuk lager liggen dan wat diezelfde dealers vragen bij verkoop. Logisch, daarin zit de winstmarge van de dealer. Dus veel particuliere verkopers zetten hun eigen auto te koop voor dealerverkoopprijzen op de diverse sites, soms voor 20 euro per advertentie en soms gratis.

 

Er zit dus een gat tussen de inkoopprijzen van de dealer en de verkoopprijzen van de dealer. Daar willen jullie inspringen. Maar is dat gat wel zo groot dat er marge voor jullie te halen valt?

 

Dealers hebben alleen interesse in jullie dienst als zij een hogere afzet halen door de stijgende inkoopprijzen.

Particuliere verkopers willen liefst een zo hoog mogelijke opbrengst.

 

De paradox is dat deze ongelijkheid zich juist vereffent in de markt zelf. Dealers onderhandelen over de prijs en particuliere verkopers zakken met hun prijs omdat zij ook weten dat een auto verkopen zonder garantie een slechtere deal is dan dezelfde prijs via de dealer betalen met garantie.

 

Dus waar staan jullie dan? Ergens in het gat tussen de uitonderhandelde prijs van de dealer en de eveneens uitonderhandelde prijs van de particuliere verkoper. De inkoper zoekt volume en de verkoper een hogere prijs. Als je dat onderscheid kunt oplossen, win je maar je concept faalt op dat punt omdat je aan de inkoper geen volume kunt tonen.

 

Dus een auto van 15k bij de dealer kan wellicht weg voor 13k.

Een opportunistische particuliere verkoper vraagt wellicht 12K.

 

Wat voegt jullie idee dan toe dat iemand jullie gaat betalen voor de mogelijke winst in dat gat?

Oftewel, hoe komen jullie aan volume?

 

Dat haal je niet bij de dealers dus moet je kijken naar de verkopers.

 

De sleutelvraag: hoe krijgen jullie particuliere verkopers zo ver dat zij allemaal (volume) hun auto via jullie site aanbieden?

 

Succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
 • 0

Wat ontbreekt in deze formule is zekerheid. Zekerheid voor de klant dat zijn auto weg is als hij hem inruilt, en zekerheid voor de dealer dat hij de auto, zonder garantie te hoeven geven, voor een lagere prijs direct kwijt kan.

 

Je hebt nu de tussenhandel die auto's opkoopt en zelf het risico voor de verkoop op zich neemt. Garantie geven ze liefst zo min mogelijk. Daar zien ze slechts kosten. De nieuwe koper ziet daar slechts risico vanwege het ontbreken van een minimum garantie.

Misschien is het wat om jullie garantieformule op een of andere manier te verkopen aan deze twee groepen.

 

Maar bedenk je nogmaals: zekerheid dat de auto verkocht is, is voor zowel de oorspronkelijk dealer als de klant ook een stuk van de "garantie". Dit is dan ook het bestaansrecht van de tussenhandel.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 155 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.