• 0

jong ondernemerschap, de struikelblokken

Als jonge ondernemer is het soms niet gemakkelijk om het vertrouwen te winnen van klanten,zakenpartners en etc.

Om een opdracht te bemachtigen moet je in vele gevallen veel harder knokken dan mocht je 10 jaar ouder zijn.

Moet je daarom opgeven? zeker niet !

 

Ikzelf ben gestart toen ik net 19 was en ik merkte direct dat het moeilijker was dan ik eerst voor ogen had, de samenleving heeft het enorm moeilijk met het vertrouwen van mensen en dan in het bijzonder jonge mensen,en ik begreep dat ook, maar was te koppig om hier aan toe te geven.

Na wat doorzettingsvermogen uit te oefenen kreeg ik dan toch mijn eerste project toegezegd , en ik was zo overgemotiveerd dat ik bijna niet meer sliep om alle details uit te werken om dat project tot een supergoed einde te brengen. En zo was het ook.

 

Daarna liep het als een trein,mensen respecteerde mij want "hij deed het maar,op zo'n jonge leeftijd".

 

De struikelblokken waren zo talrijk, maar ik heb er enorm veel uit geleerd

Nu zijn we 5 jaar verder en organiseer ik met regelmaat samenkomsten met echt jonge ondernemers om te praten over jong ondernemerschap en zijn struikelblokken.

 

Daarvoor had ik jullie willen vragen hoe oud jullie waren toen je het ondernemerschap aanvatte, wat waren de struikelblokken, en hoe heb je deze aangepakt ?

 

Wat vind je zelf over jong ondernemerschap ?

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0

Op HL komt er ook weleens een jonge ondernemer voorbij of in ieder geval met ambities in die richting. Eigenwijs zijn is dan haast een voorwaarde, mits in de goede zin des woords: Maak de wijsheid eigen die je nodig hebt om van jouw droom een succes te maken, ga op je bek en sta weer op om door te gaan en ervan te leren. Dat vormt het karakter van de (jonge) ondernemer en zorgt ervoor dat je op de juiste plekken eelt op je ziek krijgt en oog voor de dingen waarmee je verder kunt. Op elke leeftijd kan het ondernemerschap de (on)juiste keuze zijn, met alle voor- en nadelen van dien. Het voordeel van jong ondernemerschap is de tijd die er voor ligt, van ondernemen op latere leeftijd zijn dat (hopelijk) de lessen die er getrokken zijn door ervaring.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Het heeft voor- en nadelen om als jonge ondernemer de markt te bewerken. Daarbij ligt het waarschijnlijk ook aan de markt waarin je opereert. Ik was 22 toen ik begon (nu 29) en ik merkte dat de markt tweeledig is.

De ene klant neemt je niet serieus omdat je nog jong bent, bij een andere klant heb je juist een hoge gun factor. Zolang je maar je uiterste best doet en weet waar je het over hebt komen de klanten die je eerst niet serieus namen later vanzelf weer een keer bij je terug.

 

Nu moet ik wel zeggen dat ik in een zeer specialistische markt actief ben waarin het met de algemene kennis in Nederland (en daar buiten) slecht is gesteld. Mogelijk dat dit ook invloed heeft.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Ik was zelf 25 toen ik begon maar ook nu werk ik veel samen met jonge ondernemers.

Je leeftijd kan een voordeel en een nadeel zijn. Bij voor grote bedrijven zoeken ze stabiele partners. En elk beginnend bedrijf is voor hun een risico omdat een deel van de starters omvallen. Daar maakt leeftijd niet heel veel in uit. Maar je voordeel kan zijn dan mensen jong associëren met goedkoop, en vaak hebben ze ook minder inkomsten nodig dan oudere bedrijven. Hierdoor kun je vaak op prijs concurreren.

 

Op zich heeft leeftijd niet per se veel invloed denk ik. De meeste mensen kijken naar kwaliteit. Ik ken jonge ondernemers die precies weten waar ze het over hebben. Dan maakt het niet uit hoe oud ze zijn.

www.8D-games.nl Serious Games, Gamercials & Apps

Link naar reactie
  • 0

Mij lijkt het vooral een kwestie van vertrouwen opbouwen en dat vraagt nu eenmaal tijd en energie.

 

Eens je dat vertrouwen hebt dan kan en mag er veel.

 

Als je om een of andere reden dat vertrouwen terug kwijtraakt dan ben je in het beste geval een klant kwijt en in het slechtste geval je bedrijf. Vertrouwen terugwinnen is nog 100x moeilijker dan vanaf nul vertrouwen opbouwen.

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

Zelf zou ik het woordje 'opleiding' vervangen door 'werkervaring'.

Persoonlijk zou ik het misschien nog algemener maken: 'snappen waar je mee bezig bent'. Helaas is het gebrek daaraan het enige echt struikelblok ongeacht of iemand (heel veel) werkervaing en/of een (fatsoenlijke) opleiding heeft.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Geweldig om te lezen dat je bijeenkomsten houdt voor jonge ondernemers. Aangezien ik zelf een "jonge" ondernemer word ben ik enorm geïnteresseerd in mensen van wie ik wat kan leren.

 

Ik hoop te vernemen waar deze bijeenkomsten plaatsvinden en of ik welkom ben!

Link naar reactie
  • 0

Ik vind dat mensen eerst een fatsoenlijke opleiding moeten afronden, en pas daarna moeten gaan ondernemen.

 

op welke opleiding kan je ondernemen leren ?

zorg dat je de klant kan overtuigen van je kundigheid niemand vraagt welke opleiding je hebt gedaan soms om een certificaat maar merk dit in mijn sector eigenlijk alleen bij overheid organisaties

 

 

ondernemen leer je naar mijn idee door te vallen en op te staan niet op school uit een boek of door een mooi verhaal van een docent.

ben op mijn 19e begonnen en heb er geen moment spijt van gehad heb een hoop beslissingen genomen die ik met de kennis van nu anders zou nemen maar denk dat ondernemers die veel ouder begonnen zijn het zelfde hebben.

als ik oud ben heb ik meer ondernemers ervaring door dat ik vroeg begonnen ben.

 

jong beginnen geeft een groot gun effect en maar het is moeilijker om vertrouwen op te bouwen en op te boxen tegen mensen met 20 jaar meer werkervaring hebben.

het komt op het zelfde neer veel gun effect weinig vertrouwen of net andersom veel vertrouwen weinig gun effect.

 

gr dowo

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben jong begonnen 17 jaar.

Een eige uitzendbedijf in 2008.

Was een leerzamen ervaring uiteindelijk de databestande kunnen verkopen het bedrijf zelf bestaat niet meer.

 

Hoe jonger je gaat ondernemen hoe beter ... ondernemen leert je veel meer als op een school ... als je goed onderneemt doe je aan versneld leren en vooral op jongen leeftijd geeft dit later echt een flinken kennis boost.

 

Ik heb na die ervaring belsoten om toch door te leren en ik most hiervoor eerst mijn MBO afmaken en daarna door gegaan naar het HBO waar ik nu bijna meer klaar ben.

 

Terug kijkend is dit wel een slimmen zet geweest alhoewel het zeer frustrerend is om vanuit de praktijk weer in een schoolse omgeving te zitten. De studie zelf heeft me niet heel veel gebracht ... maar door mijzelf in een studerende houding te plaatsen mij zelf wel veel aangeleerd. Het onderweis in NL is er zeer slecht aantoe dit is uiteraard een ander onderwerp...

 

Digital Marketing http://agency.eoi.digital/ | Digital Transformation https://transform.eoi.digital/

Link naar reactie
  • 0

Het onderweis in NL is er zeer slecht aantoe dit is uiteraard een ander onderwerp...

 

 

Mee eens, vooral het vak Nederlands is tegenwoordig dramatisch... :'(

 

Koelvest.nl voor mensen die last hebben van de warmte. Denk hierbij aan magazijnmedewerkers, werknemers in de industrie, mensen met MS en motorrijders.

Link naar reactie
  • 1
Het onderweis in NL is er zeer slecht aantoe dit is uiteraard een ander onderwerp...
Mee eens, vooral het vak Nederlands is tegenwoordig dramatisch... :'(

 

Ik kan redelijk alle tiepvaudten negeren normaal gesproken, maar dit is wel heel erg inderdaad :)

 

Ik was zelf ook 19 toen ik gestart ben, drie jaar later gestopt met mijn universitaire opleiding om fulltime te gaan ondernemen. Mijn onderneming is mijn opleiding geweest, en ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik geen formele opleiding heb noch echte werkervaring buiten ons bedrijf.

Link naar reactie
  • 0

Het onderweis in NL is er zeer slecht aantoe dit is uiteraard een ander onderwerp...

 

 

Mee eens, vooral het vak Nederlands is tegenwoordig dramatisch... :'(

 

@Jochem ...

Mijn Nederlands is slecht en zal dat ook blijven doordat ik Dyslecsie heb ... hier kan ik helaas zelf weinig aan doen heb al veel geprobeerd maar te vergeefs ...

 

En dat nu ook juist de fout van het school systeem je moet mensen in hun kracht laten ... en je moet zorgen dat je mensen op hun sterken punten door ontwikkeld ...

 

Wil niet weten hoeveel zeer creatief getalateerden designers, programeurs, etc op MBO posieties in ons onderwijs systeem zitten ... en al dat talent wordt weggegooid ... dat is nog veel erger dan allen CO2 uitstoot bij elkaar ...

Digital Marketing http://agency.eoi.digital/ | Digital Transformation https://transform.eoi.digital/

Link naar reactie
  • 0
Mijn Nederlands is slecht en zal dat ook blijven doordat ik Dyslecsie heb ... hier kan ik helaas zelf weinig aan doen heb al vee l geprobeerd maar te vergeefs ...
Wanneer je weet dat je dyslexie hebt, weet je ook dat je altijd meer moeite zult moeten doen om goed te schrijven. Je kunt al veel fouten verbeteren door een spellingchecker te gebruiken. Waarom doe je dat niet?

 

Ook voor creatief getalenteerden is goed kunnen schrijven en rekenen belangrijk. Ik denk dat nadruk op het ontwikkelen van sterke punten onverstandig is. Ik denk dat je juist de zwakke plekken aandacht moet geven.

 

Jij zegt dat het onderwijs in NL er slecht aan toe is. Ik denk dat het wat genuanceerder ligt. Ikzelf geef huiswerkbegeleiding in een achterstandswijk en je wilt niet weten hoe vaak ik leerlingen zie met gaten in hun basisvaardigheden. Problemen met taal en rekenen die doorwerken in vrijwel alle vervolgvakken. Het niveau van de lesstof is niet zozeer een probleem, wel de ontwikkeling. Leerlingen hebben veel meer een consumptieve houding en lijken vaak te zijn meegenomen in een onderwijstrein die doordendert, zonder haltes om te zien of iemand goed meekomt. 4 Havo zonder kennis van tafels, breuken of percentages? Geen probleem tot het examenjaar nadert...

Ik zie veel meer lesvakken, maar minder oefening en routine. Zelfstandig denken moet je leren door zelf te doen. Wat mij betreft kan dat wel beter.

Link naar reactie
  • 0

Christine: Wat is volgens jou dan een degelijke opleiding? Een opleiding die economisch gericht is? Een vakopleiding van hetgene waarin je wil gaan ondernemen? Een algemeen niveau van opleiding?

 

 

Een opleiding waar je echt iets leert en die je een goede algemene ontwikkeling geeft en die je leert nadenken. Je kunt als je 18 bent wiskunde gaan studeren en daar heb je de rest van je leven heel veel aan. Later in je leven kun je eigenlijk geen wiskunde meer gaan studeren, dat is te ingrijpend. Ik merk dat mensen met een academische opleiding het in de meeste vakgebieden beter doen. Ik vind het zonde als jonge mensen niet verder leren maar gaan werken, en daar als ze 40 of 50 zijn veel spijt van krijgen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Christine: Wat is volgens jou dan een degelijke opleiding? Een opleiding die economisch gericht is? Een vakopleiding van hetgene waarin je wil gaan ondernemen? Een algemeen niveau van opleiding?

 

 

Een opleiding waar je echt iets leert en die je een goede algemene ontwikkeling geeft en die je leert nadenken. Je kunt als je 18 bent wiskunde gaan studeren en daar heb je de rest van je leven heel veel aan. Later in je leven kun je eigenlijk geen wiskunde meer gaan studeren, dat is te ingrijpend. Ik merk dat mensen met een academische opleiding het in de meeste vakgebieden beter doen. Ik vind het zonde als jonge mensen niet verder leren maar gaan werken, en daar als ze 40 of 50 zijn veel spijt van krijgen.

 

 

 

tijdens het ondernemen leer je ook een hoop zowel nadenken als algemene ontwikkeling, deze kennis neem je ook je hele leven mee.

 

jou reactie is naar mijn idee appels met peren vergelijken.

 

namelijk mensen met capaciteit om door te leren doen dit vaak waardoor ze het gemiddeld genomen verder komen als mensen die dit niet gedaan hebben omdat niet de inteligentie/wil/karakter/geld/toekomstvisie hebben om dit te doen.

 

 

van het deel wat wel de inteligentie/wil/karakter/geld en toekomstvisie heeft om te kunnen studeren maar voor het ondernemerschap kiest komt het overgrote deel naar mijn idee verder als hun (soortgenoten) die voor een opleiding kiest.

 

(inteligentie/wil/karakter/geld/toekomstvisie) dit is het verschil niet de keuze die ze gemaakt hebben om wel of niet te studeren/ondernemen. Jou vergelijk betreft een vergelijk met de hele maatschappij terwijl in het vergelijk alleen bovengenoemde groep vergeleken moet worden.

 

 

mensen waarvan ik verwacht dat ze de capaciteit hebben (maar waarvan dit niet aantoonbaar is met een papiertje)om verder door te leren maar die de keuze gemaakt hebben om dit niet te doen maar om te ondernemen hebben het naar mijn idee op lange termijn beter gedaan als hun (soortgenoten) met de zelfde intelligentie die gekozen hebben om te studeren.

 

 

zo zijn er een hoop voorbeelden van grote ondernemers die zonder opleiding het ver geschopt hebben.

 

 

gr dowo

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

@dowo

 

Ikzelf studeer momenteel af aan de fontys hogescholen marketing management eindhoven. Ik doe small business and retail management.

 

De voornaamste reden dat ik hierna nog verder wil gaan studeren is dat nu de tijd is om te studeren. Ik wil niet op mijn 40e terug de schoolbanken in omdat ik destijds niet gewoon even door kon bijten, leuke mensen leerde ontmoette en onder soortengenoten was.

 

Dat gezegd hebbende is ondernemen wel mijn ambitie, maar hou ik graag een stok achter de deur. Daar komt nog eens bij dat het in mijn ogen niet uitmaakt of ik op mijn 23e een zaak open of op mijn 25e.

 

Ondernemen naast de studie is trouwens tegenwoordig helemaal niet onmogelijk. Wellicht wil je geen extra vrije tijd opofferen, maar in dat geval vraag ik mij af of ondernemen jou uberhaubt wel op het lijf geschreven is.

 

Doorstuderen is geen garantie voor succes en niet afstuderen is ook geen garantie voor falen maar voor mij is studeren geen straf. Feit is wel dat iedere woensdag onze gezamelijke studeerruimte vol zit met ouderen die de draad willen oppakken.

 

Iedereen kan andere redenen hebben om niet door te studeren maar als de rede is dat je sneller geld wilt verdienen of je er geen geld voor zegt te hebben kan ik dat maar moeilijk begrijpen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Christine

er zijn zeker dingen die je leert op school die je minder snel leert in het echte leven dit ontken ik ook zeker niet, maar zo zijn er ook dingen die je jong ondernemend leert die je in de schoolbanken weer niet leert.

 

Luti

nu de tijd om te studeren? ik ken mensen van 40jaar die competenties willen ontwikkelen die dit gewoon ook nog kunnen op hun leeftijd.

leuke mensen ontmoeten heb ik zelf veel meer gedaan in mijn tijd als ondernemer als in de tijd van mijn opleiding.

 

btw naast het werk kan je tegenwoordig heel goed gerichte kennis op doen op cursussen, opleidingen, bijeenkomsten, bij vakverenigingen, open dagen, door gewoon naar andere te luisteren enz.(iets leren naast het ondernemerschap is tegenwoordig ook niet onmogelijk)

 

een stok achter de deur is leuk voor het idee maar ik ga niet investeren in een stok als ik hem nooit verwacht te gebruiken.

bovendien ken ik een hoop mensen die een goede opleiding gevolgd hebben waar ze wel een diploma van hebben maar dit zakelijk nooit nodig hebben gehad met als gevolg dat ze weten hoe ze 20 jaar geleden iets deden, de tijd wacht niet op je en de kennis van vroeger vervaagt en word minder waard door nieuwe technieken/werkwijze / inzichtingen

 

en is het erg om je kennis later op te doen, waarom is het een probleem om op later leeftijd met meer kennis een gerichte keuze voor een opleiding te maken.

 

of je op je 23e of op je 25e begint vind ik een slecht principe je moet niet onvoorbereid beginnen maar ondernemen is iets opbouwen, en in 2 jaar kan je heel veel opbouwen wat je de rest van je leven voor uit helpt, zie het als een soort rente over rente principe een paar procent is rente is niet veel maar een jaar later word over de uitbetaalde rente nog een keer rente betaald. Dit maakt op langere termijn een groot verschil , een hoop bedrijven hebben die 2 jaar nodig om alleen al op te starten voor ze werkelijk goed lopen. dat is dan zelfs het verschil tussen iets verdienen en niets verdien op je 25e.

 

de mentaliteit van het komt wel een keer. Ik ken een hoop mensen die mooie plannen al lang op de plank hebben liggen, ze willen immers studeren, en komen een mooie baan tegen waar ze eerst nog een paar jaar ervaring op willen doen, o ja en voor je begint heb je een sabbatical nodig, en dan moet er nog start kapitaal opgebouwd worden, en er zitten dan inmiddels een vrouw en een paar kinderen thuis waardoor je het risico om te gaan ondernemen niet kan nemen.(het blijft vaak niet bij die paar jaar van studeren) ik zeg niet dat het bij jou zo gaat maar statistisch gezien is de kans dat het met zo'n mentaliteit zo gaat lopen relatief groot.

 

 

 

QUOTE

maar in dat geval vraag ik mij af of ondernemen jou uberhaubt wel op het lijf geschreven is.

Iedereen kan andere redenen hebben om niet door te studeren maar als de rede is dat je sneller geld wilt verdienen of je er geen geld voor zegt te hebben kan ik dat maar moeilijk begrijpen. QUOTE

 

je vraag je af of het MIJ wel op het lijf geschreven is om te ondernemen omdat IK geen tijd wil opofferen

dat je het niet snapt dat IK niet doorgestudeerd heb omdat IK er geen geld er voor zou hebben of sneller geld zou willen verdienen

 

(ik vraag me af waar je dit vandaan haalt volgens mij kennen we elkaar niet en heb ik dit nooit geschreven, tevens zijn dit nooit redenen geweest om jong te gaan ondernemen)

volgens mij zijn bovengenoemde suggesties slechte eigenschappen voor een ondernemer is word dit je snel afgeleerd als je echt met ondernemen begint .

 

gr. dowo

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vroeger was ondernemen zonder opleiding veel gebruikelijker dan nu lijkt het.

Ik ben zelf ook verder gaan studeren om bepaalde basis kennis goed op te bouwen.

De wereld wordt steeds complexer en de vereiste basis kennis om op een professioneel niveau te functioneren wordt ook steeds breder.

 

Persoonlijk zie ik ondernemen als validated learning ... hiermee refereer ik naar de Lean Startup.

Je moet op een snellen manier dingen in je op kunnen nemen en direct toepassen. Ondanks dat ik van veel zaken op mijn opleiding het nut totaal niet inzag heeft het me wel geholpen sneller zaken te leren en ze toe te passen.

 

om even on topic te blijven mijn tip voor een jongen ondernemer zal dus zijn bezint eer ge begint.

Zorg dus eerst voor een goede basis kennis en goede kennis van de branche waarin je wilt ondernemen.

Digital Marketing http://agency.eoi.digital/ | Digital Transformation https://transform.eoi.digital/

Link naar reactie
  • 0

Vroeger was ondernemen zonder opleiding veel gebruikelijker dan nu lijkt het.

 

Vroeger moest je een middenstandsdiploma hebben om te mogen ondernemen, ik heb nog zo'n relikwie van 3-jarig goed gedrag in de werkplaats hangen.

Het was zelfs zo dat veel gemeenten alleen een winkelvergunning gaven als je een bankgarantie voor een bepaald bedrag kon overleggen, ze waren toen bang dat een leegstand winkelpand het straatbeeld zou verstoren ... ::)

 

Ervaring is de beste leermeester en dat geldt ook vaak voor het ondermersschap, in de praktijk leer je het meest maar of je daar als starter hedentendage ook voldoende tijd voor krijgt.....

Uit ING cijfers van 2013 blijkt dat 50% van de starters stopt in het eerste jaar en 25% in het tweede jaar, een korte basis cursus of opleiding zou voor sommige aspirant ondernemers niet verkeerd zijn.

 

Albert.

Link naar reactie
  • 0

Leuk topic :)

 

Ik was zelf student en 21 toen ik met mijn eigen onderneming begon in de ICT. (Assemblage en verkoop van computers, configuratie, netwerken en installatie, etc.)

 

Eigenlijk heb ik daarin weinig struikelblokken ervaren, maar heb wel geleerd dat je aanbod moet passe bij je onderneming. Mijn folders voor een pc privé project waren te mooi en te professioneel, toen men door had dat er een student achter zat, deinsde letterlijk iedereen met interesse terug. Kortom, het best aangepakte aanbod had geen resultaat.

 

Wat werkte wel? Folders, waarin ik schreef wat ik deed, wat m'n aanbod was, waar ik voor stond, wat mijn visie was, die ik minstens in tienvoud bij klanten achter liet. Daarmee was de verwachting helder en dat liep wel erg goed, veel klanten die mij niet kenden, maar via via van me hadden gehoord of gewoon 'koud' contact zochten op basis van advertenties, maar wel wisten wie ik was en wat ik aanbood.

 

Eigenlijk is dit het beste samen te vatten in het woord: imago.

Als je moeite stopt in het creëren van je imago, dan loont dat in mijn ervaring zeker de moeite!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 183 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.