• 0

Geld leren verdienen

Volgens de KvK hebben startende ondernemers een ondernemingsplan hard nodig bij het opzetten van hun bedrijf. "Al was het maar om makkelijker investeringsgeld binnen te kunnen halen", aldus de KvK in een artikel.

 

Naar mijn mening past het advies van de KvK niet bij het ondernemerschap van deze tijd. Ik zal uitleggen waarom.

 

Startende ondernemers moeten geld leren verdienen.

 

Om de continuïteit van een onderneming te waarborgen moet de ondernemer geld leren verdienen. Geld leren verdienen is een essentieel aspect van het ondernemerschap. Vooral in de opstartfase. Iedereen kan geld leren verdienen. Echter, zoals met alles in het leven, oefening baart kunst. Door direct met vreemd vermogen te starten, wordt de cruciale stap, het zelf geld leren verdienen, overgeslagen. Men leert alleen geld (van investeerders) uit te geven.

Maar, let op de kosten:

 

If you take the money, you got to kiss the ring!

 

Investeerders denken op korte termijn. Over het algemeen wil een investeerder binnen vijf jaar het geïnvesteerde geld terug krijgen. Mocht het er naar uitzien dat het terugbetalen binnen de afgesproken termijn niet gaat lukken, dan kunnen de implicaties groot zijn. Jij kunt de zeggenschap over het bedrijf verliezen, of erger nog, gedwongen worden te verkopen. Beslissingen mogen zelf niet meer genomen worden en door een verschil in visie kan het product worden verpest. Ontevreden klanten en reputatieschade kunnen hiervan het gevolg zijn. Het verliezen van vrijheid en zelfstandigheid is een ander nadeel van geld lenen. Hij die betaalt, bepaalt.

 

Er zijn uitzonderingen. Een grootschalige koffiebranderij beginnen die met de grote jongens wil gaan concurreren is kapitaalintensief. Dure machines, personeel, inkoop van koffiebonen et cetera zullen ervoor zorgen dat er tonnen, zo niet, miljoenen geïnvesteerd moeten worden. De geldschieter zal in zo een geval een deel van de aandelen willen krijgen en eventueel een rentepercentage over het uitgeleende geld.

 

Maar de meeste bedrijven beginnen helemaal niet op die manier. Voor een kennisintensieve start-up, waarbij de kennis wordt omgezet in een softwareproduct of dienst, is helemaal niet zoveel geld nodig.

Zolang jij dus geen kapitaalintensief bedrijf wilt starten, raad ik het af om direct vreemd vermogen te gaan aantrekken. Probeer op een laagdrempelige manier een product of dienst op de markt te zetten. Begin bijvoorbeeld eerst in de avonduren, zodat de vaste baan niet direct opgezegd hoeft te worden.

Heb jij daadwerkelijk vreemd vermogen nodig denk dan goed na over de bepalingen in de overeenkomst met de geldschieter. Kijk eerst naar alternatieven zoals crowdfunding of lenen van familie of vrienden.

 

Hecht niet teveel waarde aan concurrenten.

 

Volgens de KvK is het belangrijk om een concurrentieanalyse te doen. "Alleen zo kan de startende ondernemer zich onderscheiden", aldus de KvK. Dat is onzin. Sterker nog, als ik met mijn eerste bedrijf een concurrentieanalyse had gedaan, dan was ik nooit begonnen. Er bestonden zoveel concurrenten, dat op dat moment in die markt stappen, een verspilling van tijd zou hebben geleken.

 

Jezelf onderscheiden door naar concurrenten te kijken, vind ik ook onzin. Bedrijven die naar concurrenten kijken gaan deze juist kopiëren. Neem als voorbeeld de automarkt. De merken die niet naar concurrenten kijken zijn origineel. Het zijn juist de originele merken die gekopieerd worden door de bedrijven die geen eigen identiteit hebben. Trek dus je eigen plan en vergeet die hele concurrentieanalyse. Begrijp mij niet verkeerd, een lijstje met concurrenten hebben voor de context is prima. Maar hecht er niet teveel waarde aan.

 

De KvK zal uiteraard goede bedoelingen hebben met het advies, het is in mijn ogen niet meer van deze tijd. Starters doen er niet goed aan dit advies op te volgen.

Chimply, onbezorgd ondernemen voor freelancers!

 

https://www.chimply.nl/

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Maar is het een goede/mooie/leerzame scherpe discussie, of is het een verjaardag discussie waarin vader Jan, oom Theo en tante Aaf na 20 bier, 5 advocaatjes met slagroom en een paar whisky zonder ijs (ijs boeide op dat moment echt niet meer) elkaar verbaal mishandelen met non-meningen en scheldpartijen over telegraaf koppen en eindigde in persoonlijke verwijten… ja maar jij was er niet bij verhuizen in 1986, en toen deed jij dit met mijn ketting in 1976, ja maar deed jij de wc bril expres niet omhoog in 1605… etc etc etc.

 

Ik (persoonlijk) vond de column "meh". En ook sommige reacties slecht. En om sommige heb ik enorm moeten lachen. Kortom het is net zo'n verjaardag. Wel vermakelijk, maar echt niks wijzer geworden.

 

Micha

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Zelf heb ik geen ervaring met grote investeringen en leningen, enz...

 

Maar ik ga wel akkoord dat je geld verdienen moet leren al doende.

 

Zelf vind ik hierbij de 80/20-regel wel interessant om eens aan te halen; 80% van de inkomsten komt van 20% van je klanten(of activiteiten). Ik vind dit wel een goede methode om regelmatig te evalueren van waar het geld komt en indien nodig bij te sturen.

 

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 1

Die dynamiek rond columns is eigenlijk niet zo jofel.

Maar schept wel discussie en daarom is deze column geplaatst.

 

Der is iemand die graag blogt en die ontdekt HL als platform, draagt een tekst voor die na selectie geplaatst wordt om vervolgens door de hele stamtafel bespuugd te worden. Niet vanwege een controversiële tekst, maar gewoon vanwege de onbenulligheid.

 

Je hebt startups en investeerders in verschillende soorten en maten. Zeer succesvolle startups die nog nooit iets verdiend hebben (of pas na een lange aanloop) en anderen die al in hun eerste jaar winst maken. Yep, de gasten van lean startup hebben een punt. Al maken ze er soms een karikatuur van.

 

Uitjes en augurken: kies maar.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Jezelf twee jaar opsluiten om een softwareproduct te maken is natuurlijk niet slim. Wat men sinds 2003 doet is een hele simpele versie snel (lees 1 tot 3 maanden) lanceren en dan met feedback vanuit de markt doorontwikkelen. Dat noemt men lean ontwikkelen. Ik zou daar eens naar kijken als ik jou was.

Is dat niet hetzelfde als een ondernemingsplan?

Je start met een idee, begint de onderneming en je krijgt feedback. Werkt het, dan ga je door, werkt het niet dan moet je de markt weer opnieuw bekijken. Je sterke punten beter uitdragen etc.

Is dat dan een lean ondernemingsplan?

 

Een ondernemingsplan is inderdaad niet meer van deze tijd. Het wordt ook ontzettend overschat. Het is niets meer dan een gissing over hoe je denkt dat de toekomst er uit zal zien. Noem het beestje dan bij de naam, een ondernemingsgissing.

Een ondernemingsplan kan meerdere aspecten bevatten.

Het eerste gedeelte is wat wil je doen, hoe wil je het doen.

Het financiële gedeelte waar jij op doelt dat overbodig is, is vaak een noodzaak als je net voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wilt.

Ja, daar zit een schatting in wat vaak te positief wordt ingeschat.

 

Maar of je een ondernemingsplan nou uitschrijft of niet, of het in je hoofd blijft of het een verslag is van 30 pagina's, iedereen die een onderneming start, heeft een plan (die continu wordt bijgesteld).

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0
Er staat genoeg in waar je iets van op kunt steken. Je wilt het alleen niet horen of je leest er overheen dat kan ook.

 

Ik heb het echt goed gelezen, maar elk statement dat jij neerzet, wordt direct weer ontkracht door een door jou tot 'uitzondering' verklaarde situatie, terwijl die situatie eerder regel dan uitzondering is. Dus leg je stellingname beter uit of accepteer dat je met deze column - getuige de reacties - nu niet direct de leergierigheid hebt bevredigd, om het maar zachtjes uit te drukken.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

De motivatie van plaatsing was heel simpel:

 

iemand brengt een andere mening over ondernemingsplannen en de kijk van de gevestigde namen als de KVK op ondernemen. Dat had een mooi uitgangspunt voor een discussie kunnen worden, maar blijkbaar had ik dat verkeerd gezien. Mea Culpa.

 

Om verder moddergooien te voorkomen een slot op het topic.

 

groet

Joost

HL admin

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

 

Der is iemand die graag blogt en die ontdekt HL als platform, draagt een tekst voor die na selectie geplaatst wordt om vervolgens door de hele stamtafel bespuugd te worden. Niet vanwege een controversiële tekst, maar gewoon vanwege de onbenulligheid.

 

Je hebt startups en investeerders in verschillende soorten en maten. Zeer succesvolle startups die nog nooit iets verdiend hebben (of pas na een lange aanloop) en anderen die al in hun eerste jaar winst maken. Yep, de gasten van lean startup hebben een punt. Al maken ze er soms een karikatuur van.

 

Uitjes en augurken: kies maar.

 

Ik vind het vooral sneu dat er helemaal geen moeite is genomen om te komen tot enige diepgang in de stellingen van CS. Het wordt afgedaan als onzinnig, onbenullig en onjuist. Klaar ben je. Ja dan hebben columns op HL weinig zin inderdaad.....

 

Ik zal de volgende keer even een poll plaatsen welke reacties we kunnen verwachten op de aanstaande nieuwe column ;D

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 203 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.