Girls who code

Aanbevolen berichten

Nederland loopt zwaar achter met participatie van vrouwen in technische beroepen. Daar moeten we wat aan doen.

 

Met het gevaar m'n vingers te branden,maar....waarom?

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

Jij zegt "Nederland loopt zwaar achter met participatie " vind ik nogal een stelling zonder cijfers. Neemt niet weg dat ik het wel (qua gevoel) met je eens ben.

 

Maar nu zit ik toevallig met mijn klanten in de technische sector. En de mening daar is dat er een algemeen tekort is aan technisch geschoolde (eerste zorgpunt als ik het goed begrijp omdat er gewoon een enorm tekort is). Vanuit de branche zie ik nu best veel initiatieven ontstaan om jongeren te interreseren in techniek. En veel van deze initiatieven worden gestuurd/opgepakt door vrouwen. Maar wel voor algemene interesse vergroting.

 

De gehele gender discussie zie ik eerder als een genuanceerd en kalm verloop naar een punt dat we terugkijken hoe belachelijk het wel niet was. Zoals we nu (de meerderheid) terugkijken op stemrecht voor vrouwen. Het gaat niet snel, zeker niet snel genoeg. Maar goed we hebben ook nog steeds een SGP, een bible belt, Wilders, gay bashing en ik kale plekken op mijn hoofd, maar wel opeens 3 haren op mijn grote teen.

 

Kort door de bocht: ik vind het enorm triest dat deze discussie er überhaupt nog kan zijn. Maar er helaas nog is. Maar oude ideeën, waarden, stigma's en normen duren lang om uitgeroeit te worden. Maar we moeten het ook niet groter maken dan nodig…

 

Maar tijden veranderen, de toon van Irene de Bel is nu ook een stuk anders / genuanceerder als Dresselhuys van Opzij als ik de interviews mag geloven. http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/315191

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie

In de zorg loopt de participatie van mannen ook achter, nou en?

De markt vraagt om goede ICT-ers, en als dat mannen zijn, dan zijn dat mannen. Dat technische beroepen nu eenmaal meer tot de verbeelding spreken bij mannen dan bij vrouwen, is een gegeven. Ik zie ook zelden vrouwelijke lassers of vuilnis'vrouwen'. En als een vrouw de techniek in wil, is er niemand die haar tegenhoudt.

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

Het probleem ligt mijn inziens vooral in het feit dat vrouwen zich blijkbaar niet getrokken voelen tot technisch werk. Je ziet ze wel, maar je komt het weinig tegen. Zelfde heb je ook andersom in andere vakgebieden. En wat is daar mis mee? Laat iedereen gewoon lekker doen wat hij/zij leuk vindt en waar hij/zij goed in is.

 

Afgelopen vrijdag was ik nog bij een ict bedrijf, waar de directeur mij vertelde dat zijn enige vrouwelijke programmeur beter was dan haar mannelijke collega's. Nu weet ik niet of dat iets over haar zegt of iets over de mannen daar. Maar dat doet er niet echt toe.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie

Wat een onzin, laat vrouwen en mannen lekker zelf bepalen wat ze willen doen. Als een vrouw een kei is in een technisch vak dan komt diegene er wel.

 

Het probleem is dat jongens en meisjes de kans wordt ontnomen om een kei te worden in vakken waarvan de maatschappij / de school / andere meisjes en jongens / hun ouders etc. het idee hebben dat het niet bij hun past vanwege hun geslacht.

 

Je moest eens weten hoe vaak mijn dochter al van andere kinderen te horen heeft gekregen "dat is niet voor meisjes". Dat moeten mijn man en ik dan weer proberen bij te sturen. Wat gebeurt er met de meisjes waarvan de ouders hier niet mee bezig zijn?

 

Kinderen willen vooral geaccepteerd worden door andere kinderen op school. De meeste kinderen zijn liever geen buitenbeentje. Dan is het makkelijker om juf of dierenverzorgster te willen worden.

 

 

Link naar reactie

Dat technische beroepen nu eenmaal meer tot de verbeelding spreken bij mannen dan bij vrouwen, is een gegeven.

 

Dat is een hardnekkig en stompzinnig vooroordeel. Meisjes hebben van zichzelf net zoveel belangstelling voor techniek en wiskunde als jongens. Onze cultuur leert ze echter op zeer jonge leeftijd dat meisjes niet technisch mogen zijn en niet van wiskunde mogen houden.

Er zijn genoeg landen waar de participatie van vrouwen in techniek en exacte vakken bijna 50% is.

Link naar reactie

Meisjes hebben van zichzelf net zoveel belangstelling voor techniek en wiskunde als jongens. Onze cultuur leert ze echter op zeer jonge leeftijd dat meisjes niet technisch mogen zijn en niet van wiskunde mogen houden.

Dat is een zo mogelijk nog stompzinniger vooroordeel.

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

 

Dat is een zo mogelijk nog stompzinniger vooroordeel.

 

Als meisjes andere studies kiezen op grond van natuurlijke / biologische verschillen, dan zouden deze keuzes wereldwijd (ongeveer) hetzelfde moeten zijn. Maar dat is duidelijk niet het geval.

 

In 2012 was het percentage vrouwelijke studenten in bèta/technische opleidingen in Nederland 22,6. Dat is een stuk onder het Europees gemiddelde: 37,3%.

 

In bijvoorbeeld Polen was dit 40%, in Italië 51,9%. In Turkije 45%

 

De verschillen in studiekeuze van jongens en meisjes zijn dus niet te verklaren dmv biologische verschillen. En als het niet nature is, dan zal het wel nurture zijn toch?

 

Voor wie de cijfers zelf wil zien: http://tinyurl.com/o53p5d7

Link naar reactie

Wel interessant om te zien dat vrouwen zich blijkbaar niet aangetrokken voelen tot engineering, manufacturing en construction...zijn toch genoeg vrouwen die een steen kunnen leggen lijkt me.

Maar ik vraag me eigenlijk ook af wat het punt is. Heeft de ICT-sector een probleem dat er te weinig vrouwen zijn?

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

Het is ergens een issue, en tegelijk een non-issue.

 

Ja, gelijkheid zou er moeten zijn, maar die gelijkheid moet ook opgeeist, en niet opgedrongen worden. Ik zie aan mijn eigen dochter die net 14 geworden is dat ze opeens extreem veel meer aandacht heeft voor stereotypische vrouwendingen als make-up, vrouwenblaadjes, etcetera.

 

Dat is ongetwijfeld cultureel bepaald, maar ga je dat zomaar even veranderen? Hell no...

Link naar reactie

Wel interessant om te zien dat vrouwen zich blijkbaar niet aangetrokken voelen tot engineering, manufacturing en construction...

 

Hier variëren de cijfers ook nogal: van 11,9% in Japan tot 45,6% in Liechtenstein. Je kan dus ook niet algemeen stellen dat vrouwen zich blijkbaar niet aangetrokken voelen tot engineering, manufacturing en construction.

 

Als de oorzaak voor verschillende keuzes (op welk gebied dan ook) tussen mannen en vrouwen biologisch van aard zijn, dan zal je over de hele wereld (ongeveer) hetzelfde verschil zien tussen mannen en vrouwen (er van uit gaande dat in die landen vrouwen en mannen gelijke rechten hebben en dus daadwerkelijk kunnen kiezen).

 

Er is wel een duidelijk verschil te zien bij engineering, manufacturing en construction tussen landen, dus er zijn andere factoren dan (enkel) biologische aan het werk.

 

En waarom zou je hier invloed op uit willen oefenen? Omdat:

 

1. het voor de maatschappij enorm zonde is dat zoveel hersencapaciteit onbenut gelaten wordt, er wordt sowieso te weinig gekozen voor bepaalde technische vakken

2. in elk geval het culturele en wellicht ook het biologische verschil tussen mannen en vrouwen er voor zorgt dat er vaak op een andere manier tegen een probleem aangekeken wordt, zodat er ook weer andere mogelijke oplossingen aangedragen worden (of zaken überhaupt opgelost worden).

3. je het elk meisje gunt het werk te gaan doen waarvoor dat specifieke meisje voor in de wieg gelegd is (en dat geldt uiteraard ook voor elke jongen).

Link naar reactie

 

Dat is ongetwijfeld cultureel bepaald, maar ga je dat zomaar even veranderen? Hell no...

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat kinderen zich hoofdzakelijk laten beïnvloeden door hun gelijken (peers). Vriendinnen dus. Daar heb je als ouder redelijk wat invloed op (keuze school, buurt waar je woont, clubs, maar ook tv programma's waar hun leeftijdsgenoten in voorkomen hebben een grote invloed, etc.). Maar uiteraard werkt dat het beste als je dat van begin af aan stuurt.

 

Daarnaast hebben kinderen ook volwassen rolmodellen nodig. En daar zit volgens mij het probleem in Nederland. Als André Kuipers een vrouw was geweest, dan zou het percentage meisjes dat astronaut wil worden mega gestegen zijn.

 

We zien heel weinig vrouwelijke rolmodellen op bèta gebied, dus het houdt zichzelf lekker in stand. En als er dan eens vrouwen te zien zijn, dan ligt er vaak heel sterk de nadruk op dat het vrouwen zijn en dat dat apart is. Dat heeft ook niet zo'n gunstig effect volgens mij (want kinderen willen geen buitenbeentje zijn).

 

Maar goed. Het is niet voor niets dat de cijfers in Nederland zo laag zijn, de meeste Nederlanders zullen dit dus wel volkomen onzinnig / niet relevant vinden.

Link naar reactie

Mannen en vrouwen zijn niet het zelfde, maar anders. In het rapport waarom kiezen meisjes niet voor informatie bespreekt Monique Snoeck dit fenomeen. Ze noem hierin een aantal mogelijke oorzaken. Sommige oorzaken zijn gegrond in het afremmen van een interesse voor de IT. Andere oorzaken zijn gegrond is het niet of onvoldoende stimuleren. Ik vind dat we het neutraal moeten houden.

 

Ouders zouden geen onderscheid moeten maken in het geslacht bij het geven van een computer. Maar als computerspelletjes vooral jongen stimuleren dan is dat iets dat we vooral moeten overlaten aan de markt.

 

Bij de mogelijke oplossing wordt aangegeven dat het uiteindelijke streefdoel moet zijn dat mannen en vrouwen evenveel interesse hebben voor de IT. Waarom, vraag ik me dan af. Dit is geen neutraal beleid, maar sturend beleid. Op school zou de computer breed moeten worden ingezet. Het inzetten van de computer lijkt een doel op zichzelf. Maar ik vindt dat we het inzetten van de computer daar moeten inzetten waar dit toegevoegde waarde heeft.

 

Met quotums of positieve discriminatie moet men oppassen. Voor je het weet ontstaat bij klanten het beeld dat ze iemand krijgen die hun vak verstaat of een vrouw. Bovendien discrimineer je daarmee mannen.

Link naar reactie

 

Hier variëren de cijfers ook nogal: van 11,9% in Japan tot 45,6% in Liechtenstein. Je kan dus ook niet algemeen stellen dat vrouwen zich blijkbaar niet aangetrokken voelen tot engineering, manufacturing en construction.

Ja maar nog steeds een EU gemiddelde van maar 25%, natuurlijk zijn er uitschieters. Maar 7 landen in de lijst die meer dan 30% aandeel hebben, vind ik toch meer dan schijn van nature dan nurture hebben.

 

1. het voor de maatschappij enorm zonde is dat zoveel hersencapaciteit onbenut gelaten wordt, er wordt sowieso te weinig gekozen voor bepaalde technische vakken.

Dan kun je beter investering in die mensen die uberhaupt de kans niet krijgen te studeren, dan in mensen die die kans wel hebben, maar (on)bewust niet kiezen voor een bepaalde richting. En aan de vrouw die nu een goede technicus is, is wellicht een briljante rechtsgeleerde verloren gegaan, is ook weer zonde.

 

Wellicht dat er wat van die rechtsgeleerden vrouwen een switch kunnen maken naar de techniek en vice versa, is dat probleem ook weer opgelost ;)

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

 

Met quotums of positieve discriminatie moet men oppassen. Voor je het weet ontstaat bij klanten het beeld dat ze iemand krijgen die hun vak verstaat of een vrouw. Bovendien discrimineer je daarmee mannen.

 

Niemand is hier volgens mij over quota begonnen. Om op de middelbare school een advies voor een beta opleiding te krijgen hebben meisjes gemiddeld een 7 nodig en jongens een 6. Dat is pas discriminatie.

 

Link naar reactie

Ik denk ook dat het met cultuur en opvoeding te maken heeft, roze poppen en keukentjes van kleins af aan zal denk ik niet goed doen. Jongens daarentegen krijgen vliegtuigen en andere technische dingen.

 

Een quotum is denk ik wel goed. Anders kun je de mannencultuur niet doorbreken. Ik zie vrouwen niet echt meegaan om mannendingen te doen om zo hoger op te komen.

Chimply, onbezorgd ondernemen voor freelancers!

 

https://www.chimply.nl/

Link naar reactie

Wel interessant om te zien dat vrouwen zich blijkbaar niet aangetrokken voelen tot engineering, manufacturing en construction.

 

De link van Postcard laat zien dat dat ligt aan opvoeding en niet aan de genen. Wel interessant dat de mannelijke posters van HL er geen probleem in zien dat meisjes in ons land geen kans krijgen zich te profileren in beta vakken.

 

 

Link naar reactie

 

Ouders zouden geen onderscheid moeten maken in het geslacht bij het geven van een computer. Maar als computerspelletjes vooral jongen stimuleren dan is dat iets dat we vooral moeten overlaten aan de markt.

 

Meisjes zijn niet hetzelfde als jongens. Maar ze hebben wel net zoveel aanleg en interesse voor computerspelletjes. Als computerspelletjes gemaakt worden voor jongens, dan herkennen meisjes zich daar niet in. En gaan ze geen computerspelletjes spelen.

 

Postcard heeft wel gelijk: als onze cultuur (zwaar beinvloed door het calvinisme) vindt dat meisjes geen beta dingen kunnen doen dan houdt dat zichzelf mooi in stand door gebrek aan rolmodellen en gebrek aan stimulansen. De discussie hier op HL illustreert dat.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 115 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.