• 0

Concurrentie in winkelcentrum toegestaan?

Beste Lezers,

 

Wij (broer en zus) zijn in een ver gevorderd stadium om een 2e bloemenwinkel te openen op een winkelcentrum. (huur overeenkomst nog niet getekend).

Nu is ons ten gehore gekomen dat een dierenspeciaalzaak die daar al zit opeens ook bloemen wil gaan verkopen. Weten jullie of dit zomaar mag? is dit een zaak voor een Gemeente (bestemmingsplan) of voor bijvoorbeeld de winkelliersvereniging? Het zou natuurlijk zonde zijn om tegen elkaar te gaan concurreren.

 

Ik hoop van jullie te horen, alle tips zijn welkom.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Waarschijnklijk geen zaak van de gemeente. bestemmingsplan gaat per gebied, niet per pand. en de gemeente zal niet snel ingrijpen met specifeke vestigingseisen

 

Dit is eerder een zaak tussen jou en de verhuurder en/of winkeliersvereniging.

Als het winkelcentrum door 1 verhuurder word uitgebaat dan is er vaak wel enige vorm van "branche bescherming" opgenomen in het pand als garantie naar huurders zodat er inderdaad niet opeens op 4 locaties verse bloemen worden verkocht. (of 3 slagers enz)

 

 

Maar als er in de huur contracten niets is geregeld over branche bescherming is het ook lasstig er wat aan te doen.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor uw reactie.

 

Het nadeel is dat onze verhuurder niet de zijne is, wat dat betreft is er dus weinig aan te doen.

Enige mogelijkheid is dus het te spelen via de winkelliersvereniging.

Vervelende in dit verhaal is dat mijn zusje een prive-bericht via Facebook moet krijgen, waarin staat wij zaten hier al eerder en jullie komen nieuw hier. (beetje flauw)

De combinatie dierenwinkel en verkoop bloemen is dus gewoon toegestaan? ook al sta je ingeschreven bij de KvK als zijnde verkoper van dierenartikelen?

 

Met vriendelijke groet,

 

Roscoe Bonvanie

Link naar reactie
  • 0

Ik zou er gewoon voor gaan. Het lijkt me eerder een voordeel dat er een gemengde shop in de buurt is. Mensen komen eerder naar een plaats waar meer keuze is. Dus 2 bloemenwinkels hoeft niet perse minder omzet te betekenen.

 

En dan hebben jullie met een speciaalzaak natuurlijk een keihard concurrentievoordeel. Ga zelf maar na. Je wil graag een speciaal bloemetje kopen voor iemand (of jezelf), waar ga je dan naar toe? Juist, naar een echte bloemenwinkel. Waarom? Omdat je wil laten zien dat je er wat voor over hebt.

En dan mag het bosje best wat meer kosten dan een standaard bosje van de markt, de dierenwinkel of de Aldi.

 

Een concurrent dwingt je ook om nog scherper te zijn op inkoop en presentatie. Grote kans dat de dierenwinkel er weer heel snel mee stopt en dan pak je ook die klantjes nog mee.

Link naar reactie
  • 0

De optie van kattenvoer zaten wij ook al aan te denken? concurreren gewoon terug met dierenartikelen :)

 

Hij gaat waarschijnlijk niet de bloemen verkopen vanuit zijn winkel, maar hij heeft nog een ruimte tegenover zijn pand leeg staan wat hij wil gebruiken als verkooppand voor bloemen.

 

Wij gaan er gewoon voor! Daarbij mijn zusje heeft gelukkig met haar huidige winkel al aardig wat naamsbekendheid gekregen.

 

Bedankt voor jullie reacties, stelt ons weer gerust. Top!

Link naar reactie
  • 0

Voorkomen dat ze bloemen gaan verkopen kun je niet lijkt me

 

Ik weet niet wat het motief van de dierenspeciaalzaak is om bloemen te gaan verkopen. Een erg logische combinatie is het niet. Maar misschien hebben ze wel iemand in de familie die een bloemenzaak of een groothandel heeft en willen ze op die manier de ander helpen met extra omzet en daar tegelijk zelf ook nog van profiteren.

 

De vraag is op welke schaal ze het gaan doen. Blijft het bij een emmertje met een bosje tulpen of goedkope rozen bij de kassa, dan heb je denk ik weinig te vrezen. Die zullen hoofdzakelijk als spontane aankopen gedaan worden als men kattenvoer ofzo koopt. De kans dat die klanten daarvoor jouw winkel gaan mijden is geloof ik niet zo groot. Ik denk eerder dat ALDI en andere supermarkten daar meer last van zullen hebben.

 

Gaan ze het echter grootschalig doen, in een speciale afdeling met een groot assortiment en een vakkracht, hebben ze in feite 2 speciaalzaken in één pand. Dan zul je het moeilijker krijgen.

 

Ik denk dat het voor beide van belang is om van elkaar op tijd te weten wat men gaat doen. Zowel de dierenspeciaalzaak als ook jij investeren geld in de opzet van de zaak. Net zoals jij nu zit te denken wat je moet doen, zal ook de dierenzaak denken wat te doen als jij in hetzelfde winkelcentrum een bloemenspeciaalzaak opent. Als hij een speciale afdeling voor bloemen wil inrichten en weet dat jij een zaak gaat openen, zou hij wel eens kunnen overwegen zijn huidige activiteiten niet uit te breiden.

 

Ik zou eerst eens met die dierenspeciaalzaak gaan praten om te weten te komen wat ze gaan doen. Zoals gezegd, als ze een bloemetje uit de emmer bij de kassa verkopen heb je volgens mij weinig te vrezen.

 

Het idee van TwaBla is grappig (en ook alleen maar zo bedoeld denk ik) maar ik geloof niet dat dat veel zoden aan de dijk zet. Ik zie wel mensen spontaan een bloemetje kopen maar niet een blik kattenvoer.

 

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
  • 0

Ik zou de eer aan jezelf houden en je niet bezig gaan houden met dierenvoeders. Die combinatie slaat toch werkelijk nergens op? Focus je op de core business en zorg dat je kwaliteit voor een prima prijs levert. Zou jij naar een dierenwinkel gaan om bloemen te halen? Hoe vaak gaat sowieso iemand nou naar een dierenwinkel. Ik heb hier een bloemenwinkel vlakbij zitten, maar in de Jumbo supermarkt worden ook bloemen verkocht en die kwaliteit is stuk beter dan die van die bloemenwinkel.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

 

Kattenvoer verkopen was niet serieus. Ga uit van eigen kracht en versterk die. Iedereen kan emmertjes met boeketten in zijn winkel zetten, maar een mooi vers boeket schikken en een breed assortiment seizoengevoelig en momentgericht aanbieden kan alleen een specialist.

 

Hier in de straat zit een bloemist die behalve dure geschenkboeketten ook aanbod heeft voor de fanatieke bloemenfan (gewoon wekelijks twee verse boeketten) en zelfs wat outlet-aanbod (meestal plantjes en kruiden). Er kan ook breedte gezocht worden met potten en vazen, en droogbloemen. Kan de dierenwinkel nooit tegenop.

 

Honing lijkt me meer passend als extensie dan kattenvoer!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

De optie van kattenvoer zaten wij ook al aan te denken? concurreren gewoon terug met dierenartikelen :)

zou ik niet doen! waarom zou je cash steken in voorraad van producten waar je geen verstand van hebt. Die cash zou ik lekker op zak houden voor marketing acties of een klein prijzen oorlogje na de opening.

Hooguit een plagerijtje richting de dierenwinkel.. die je niet veel kost bijv. een hekje waar klanten hun hond even aan kunnen binden met drinkbak erbij eventueel, heeft ook nog als voordeel dat je in je winkel geen last hebt van kwispelende (of pissende ;D) bloemenmoordenaars

 

Verder wel een tegenvaller natuurlijk dat je onverwacht een concurrent erbij hebt, maar hoelang denk je dat een dierenwinkelier het vol gaat houden met verse bloemen? bloemeninkoop en boeketsamenstelling dat is echt waar een bloemenwinkel het van moet hebben, ik neem aan dat jij daar een veelvoud aan ervaring mee hebt. en als hi daar personeel voor moet inhuren liggen zijn kosten natuurlijk al snel flink hoger. plus dat jij het voordeel hebt dat je een 2e winkel hebt waar je voorraad en aanvoer mee kunt uitwisselen.

 

Concurreer op kwaliteit, zorg dat je bloemen extreem vers zijn en dus lang staan, zorg dat de bloemen die in deze tijd van het jaar het langst goed zijn in de aanbieding zijn. De klanten krijgen dan de ervaring dat jou bloemen lang staan.

Maak een knaller van een openingsaanbieding waarbij de bloemen praktisch weggeeft maar ook weer hele goede kwaliteit.

 

Als het een prijzenoorlog dreigt te worden, laat je dan niet teveel meeslepen.. zorg dan toch dat je de winkel en reputatie bouwt die bij je past. Dus liever buiten een halve uitstalling met "budgetboeket" waar je niet veel op verdiend maar de rest van de winkel gewoon de boeketten of stukken waar je wel goed mee verdient

 

Enne zo'n berichtje via facebook met dat soort flauwe opmerkingen.. heeel hard om lachen en denken.. jullie zaten er misschien eerder, maar jullie zijn ook eerder weg..

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Was van mijn kant ook als gein bedoeld en geen serieuze optie op diervoeders te gaan verkopen ;)

Wij gaan gewoon onze exclusiviteit waarborgen en dan moet het goedkomen, het gaat een combinatie winkel worden. Core-business is bloemen, daarnaast gaan wij mee in huidige trends qua woonaccessoires en sieraden/sjaals/tassen.

Ik neem aan dat ook alles samen hangt met een juiste manier van reclame maken van je winkel.

Link naar reactie
  • 0

Sierraden/sjaals/tassen zie ik persoonlijk niet zo zitten. Is te ver weg van je eigenlijke assortiment bloemen. Dan zou ik eerder aan kleinere deco-artikelen denken zoals leuke geurkaarsen, vazen, en snuisterijen die niet alteveel kosten en graag spontaan gekocht worden als ze goed geplaatst zijn in de winkel.

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
  • 0

beetje late reactie wellicht maar je kan het niet tegenhouden, het is immers een vrije markt.

zeker als er verschillende verhuurders actief zijn wordt het moeilijk en een winkeliersvereniging kan niet veel voor je betekenen, die bepalen niet wie er wel en niet komen.

Zeker als specialist moet je focussen op je eigen kracht, kijk wat je uniek maakt en versterk dat! ;)

 

 

Ken je toevallig nog een leverancier Romano? ;)

ik zou mijn licht eens op steken bij Volatile, leverancier met een breed aanbod, ook uitgebreid assortiment lampjes en geursteentjes.

 

 

 

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 242 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.