• 0

Voorstel richting investeerder

Ik wil in oktober mijn eigen recruitmentbureau op starten. Recent heb ik een gesprek gehad met een mogelijke investeerder. Ik wil hier toetsen of het voorstel dat ik richting deze persoon wil versturen haalbaar is.

 

Mijn doelstelling: (uiteindelijk) 60% van de aandelen in mijn bezit

 

Naar aanleiding van het gesprek heeft hij het volgende idee:

 

[*]Kosten van het 1ste jaar verdelen naar ratio van de aandelenverhouding

 

Voorbeeld:

 

Indien de kosten van 1ste jaar €80.000 zijn en ik wil 60% van de aandelen:

 

[*]Persoonlijke investering: €48.000,-

[*]Investeerder: €32.000,-

 

Ik kan mij niet vinden in bovenstaande en wil een aangepast voorstel versturen. Ik denk aan onderstaande:

 

[*]Persoonlijke investering: €20.000,- (60%)

[*]Investeerder: €13.333,- (40%)

 

Lening aan BV van €46.667,- door investeerder.

 

Investeerder wil een maximale mangement fee zodat ik de BV niet leeg kan roven.

 

Vragen:

 

[*]Is de constructie die ik voor wil stellen haalbaar/mogelijk?

[*]Heeft er iemand een voorstel mbt de terugbetalingregeling richting leverancier zonder in liquide problemen te komen? Bijvoorbeeld terugbetaling indien er €200.000,- eigen vermogen is?

[*]Bestaat de managementfee uit mijn loonkosten? Zo ja, Ik neem aan dat dit inclusief werkgeverslasten is?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0
Kosten van het 1ste jaar verdelen naar ratio van de aandelenverhouding

Ik begrijp dit uitgangspunt eerlijk gezegd niet. De kosten zijn van de BV, niet van jou of van de investeerder. Dus wat valt er te "verdelen"?

 

En daarnaast zeggen die kosten niets over de waarde van de BV: en die waarde is de enige zinnige basis voor de waardering van de aandelen. Is de onderneming € 100.000,- waard en wil de investeerder€ 40.000 inbrengen als kapitaal, dan krijgt hij daar 40% van de aandelen voor (of andersom: als hij een 40% belang wil, dan kost dat € 40.000,-)

 

Is de constructie die ik voor wil stellen haalbaar/mogelijk?

Ja, maar wat mij betreft niet zinnig.

 

Investeerder wil een maximale mangement fee zodat ik de BV niet leeg kan roven.

Op zich valt dat te begrijpen, maar de gebruikelijk loon regeling voor een DGA van een recruitmentbureau zal minimaal € 45.000,- bruto salaris zijn. Dit valt hooguit tijdelijk - en alleen na schriftelijke toestemming vooraf door belastingdienst - te verlagen als de BV nog niet of niet genoeg winst maakt en het beschikbare vermogen / liquide middelen nodig zijn voor noodzakelijke investeringen en andere kosten dan jouw managementfee

 

Bestaat de managementfee uit mijn loonkosten? Zo ja, Ik neem aan dat dit inclusief werkgeverslasten is?

Bij een 60% belang ben jij niet verplicht sociaal verzekerd; jouw loonkosten zijn daarom exclusief sociale premies. Als er vanuit jouw holding geen ander kosten (auto, telecom etc) zijn, kun je de managementfee dus beperken tot het bruto DGA salaris. (dit even los van de vraag of dat ook verstandig en voor jou fiscaal handig is)

 

(Sowieso zijn sociale premies nooit onderdeel van een managementfee omdat deze sociale premies afgedragen moeten worden door de werkmij en niet door de holding van een wel verplicht sociaal verzekerde DGA)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je reactie Norbert!

 

Misschien nuttig om mijn situatie beter te omschrijven:

 

Ik wil een recruitmentbureau starten en ik heb diepgaande (recruitment) kennis van een bepaalde niche en hier een groot netwerk in. Vanaf de start heb ik direct enkele grote bedrijven als klant.

 

Om de ideale start te maken zoals ik die voor ogen heb verwacht ik €80K nodig te hebben. Dit zijn de kosten van het eerste jaar.

 

Aangezien ik niet in staat ben om deze zelfstandig op te hoesten ben ik in gesprek met een investeerder. Aangezien ik het werk ga doen en mijn netwerk bepalend is voor het succes vind ik een aandelenverhouding die naar ratio is van de investering mbt het startkapitaal niet fair.

 

[*]Verandert bovenstaande je mening over de constructie die ik mogelijk voor wil stellen aan de investeerder? Kun je adviseren over welke constructie wellicht passend is bij mijn situatie?

 

Indien het niet anders is verwacht ik in staat te zijn om volledig voor mijzelf te starten., dus zonder investeerder. Echter kan ik dan niet de "optimale" start maken zoals ik deze voor ogen heb en zal dit de groei van de onderneming belemmeren.

 

 

Link naar reactie
  • 0
Aangezien ik het werk ga doen en mijn netwerk bepalend is voor het succes vind ik een aandelenverhouding die naar ratio is van de investering mbt het startkapitaal niet fair.

Maar dat schrijf ik ook helemaal niet :) Ik heb het over de waarde van de onderneming, en dat is iets anders dan het geplaatste startkapitaal.

De waarde van de onderneming bestaat mede uit jouw kennis en netwerk die een bepaalde toekomstige winstpotentie opleveren.

 

Verandert bovenstaande je mening over de constructie die ik mogelijk voor wil stellen aan de investeerder?

Nope.

 

Kun je adviseren over welke constructie wellicht passend is bij mijn situatie?

Ik ben geen financieringsspecialist, maar als jij de investeerder dus kennelijk alleen nodig hebt voor de zak met munten (en dus niet ook voor diens kennis of netwerk), en dan alleen nog voor het eerste jaar, is de logische vraag: waarom zoek je eigenlijk een investeerder?

 

Een vreemd vermogenverschaffer (lening) ligt dan veel meer voor de hand, zoals een bank of - gelet op het bedrag (minder dan € 250.000,-) - een Qredits microkrediet

 

Pas als het je echt niet lukt om vreemd vermogen aan te trekken, zou ik de optie van een investeerder overwegen. In dat geval vind ik de aandelenverhouding baseren op de verhouding te plaatsen kapitaal , dienende ter dekking van de startkosten in jaar , nog steeds niet slim: je verkoopt zo de waarde van jouw bedrijf voor een mogelijk veel te laag bedrag. Ik snap dus ook wel waarom de investeerder dit voorstelt :)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Wederom bedankt voor je reactie/advies Norbert!

 

Het is mij duidelijk dat ik deskundig advies in moet winnen en iemand nodig heb en aan wie ik mijn complete verhaal voor kan leggen. Ik was in contact met een moderator van dit forum, maar helaas is dit uitgelopen op een slechte ervaring (wederpartij komt afspraken niet na / laat niks weten).

 

Ik heb een afspraak ingepland met een andere adviseur. Hopelijk gaat dit zorgen voor een betere ervaring.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Marco,

 

Uiteraard heb ik een ondernemingsplan.

 

Is het mogelijk om een lening te krijgen bij Qcredits enkel op basis van een goed plan? Ik heb geen "grote zak" eigen vermogen en beschik niet over een eigen huis / hypotheek.

 

Kan dit niet direct terugvinden op de website.

Link naar reactie
  • 0

 

 

Is het mogelijk om een lening te krijgen bij Qcredits enkel op basis van een goed plan? Ik heb geen "grote zak" eigen vermogen en beschik niet over een eigen huis / hypotheek.

 

Kan dit niet direct terugvinden op de website.

 

Staat op de website van Qredits.

 

Dat kan. Wel altijd op basis van hoofdelijkheid, als je getrouwd bent dient ook de partner daarvoor mee te tekenen en borg te staan in prive.

 

Danny

Link naar reactie
  • 0

Een recruitmentbureau behoort mijns inziens tot een categorie ondernemingen die je met weinig kapitaal kunt starten. Waarom überhaupt een investeerder zoeken?

Steek je tijd in het bedenken van een strategie om het bureau volledig op eigen kracht van de grond te krijgen.

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit me graag aan bij de reactie van idbroker. Natuurlijk heb je te maken met investeringen maar die kan je zelf zo laag of hoog houden als je wilt.

 

Daarnaast heb je het over de kosten (huur, energie, verzekeringen enz.) van het eerste jaar (80k) Kosten zijn iets anders dan investeringen in bijvoorbeeld pand, auto of inventaris.

 

Waar heb je die 80K eigenlijk voor nodig? Iedere euro die je voor de start niet hoeft te lenen scheelt ook weer in de rentekosten en terugbetaling ;)

 

Ik ben zelf heel erg blij dat ik sinds mijn start vorig jaar de bank nog steeds buiten de deur heb kunnen houden. :)

Link naar reactie
  • 0

Door "recruitmentbureau" te gebruiken heb ik het algemeen gehouden. De dienstverlening die je aanbiedt heeft invloed op je financieel plan.

 

Indien je wilt detacheren biedt dat enkele andere uitdagingen/kosten met zich mee dan enkel richten op werving & selectie.

 

Mijn plan is om de volgende onderdelen aan te bieden:

 

[*]Werving&selectie

[*]Bemiddelen van freelancers/contractors

[*]Deta/vast constructies

[*]Internationaal Recruitment

 

Het is de bedoeling om buiten mijzelf niemand op de eigen loonlijst te hebben, maar gebruik te maken van een payroller. Dit brengt o.a. de volgende voordelen:

 

[*]Voorfinanciering: Als starter is het lastig om voor te financieren. Je krijgt het niet verkocht om de betalingstermijnen back to back te hanteren richting medewerkers. Voor 1 á 2 euro per uur (kun je van der marge betalen) kan de betalingstermijn verlaagt worden naar 14 dagen richting medewerker.

[*]Visa procedures: De payroller voert visa procedures voor professionals die geen lid zijn van een land dat volledig lid is van de EU. Dit kosten worden tevens voorgefinancierd door de payroller.

[*] Verleggen van risico's

[*]Tijd besteden aan core-business

 

Nadeel kan zijn dat indien je mensen niet op je eigen loonlijst hebt dit niet gaat helpen in je sales verhaal richting klanten.

 

Aangezien ik het minimaal 1 jaar wil proberen en dan de balans op wil maken heb ik de kosten van het 1ste jaar in kaart gebracht. Dit ziet er als volgt uit:

 

[*]Eigen Loonkosten: € 30.100,-

[*]Privé-auto voor zakelijk gebruik: €4.000,-

[*]ICT: € 2.000,-

[*]Telefoonkosten: €750,-

[*]Social media (hier wil ik niet dieper op ingaan): € 5.500,-

[*]Jobboards: €7.000,-

[*]Recruitment website + back-office: € 3.500,00

[*]Huisvestingskosten: € 3.250,00

[*]Verzekeringen: €2.000,00

[*]Onvoorziene kosten: €2.000,00

 

Totaal: €60.100,-

 

Mijn eigen loonkosten zijn veruit het hoogste. In bovenstaande heb ik gerekend met €2000,- bruto per maand inclusief werkgeverslasten. Ik heb begrepen dat ik de sociale lasten wellicht kan verwijderen zodat ik enkel het bruto loon aan kosten heb.

 

Iemand advies/feedback of ik bepaalde fouten maak? Over mijn financieel plan ben ik onzeker. Aangezien dit van cruciaal belang is wil ik dit nog voorleggen aan een adviseur.

 

Alvast bedankt voor jullie hulp :)

 

Link naar reactie
  • 0
Iemand advies/feedback of ik bepaalde fouten maak

Waarom loonkosten? Lijkt me dubbel belasting betalen op je eigen ingebrachte privé kapitaal

 

Als jij het eerste jaar nog geen winst maakt, kun je de fiscus ook verzoeken om vooralsnog geen DGA salaris te hoeven toepassen, of een sterk verlaagd loon. Vervolgens kun je dan minder eigen kapitaal plaatsen en de rest gebruiken om van te leven.

Geen of minder salaris komt op een vreemd vermogensverstrekker of financier ook een stuk beter over: toont des te meer aan dat jij ook echt zelf bereid bent risico te nemen.

 

Just my 2 cents

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

In mijn financieel plan heb ik een prognose gemaakt van de eerste 3 jaar. Dit is op basis van:

 

[*]Aantal gedetacheerde medewerkers

[*]Gemiddeld uurtarief

[*]Gemiddelde marge

[*]Een kostenplaatje voor ieder jaar

[*]Toename medewerkers per jaar evenredig verdeeld over de maanden

 

In mijn financieel plan heb ik een winst van €45K staan in het 1ste jaar. De recruitmentbranche hangt van toevalligheden aan elkaar. Binnenkomen bij een Enterprise klant waar je 20 medewerkers kan detacheren maakt nogal een verschil. Daarom is een financieel plan een beetje een wassen neus. Dit is ook de reden dat ik de kosten voor 1 jaar in kaart te brengen en dan de balans op wil maken.

 

Overigens hebben de meeste klanten 90 dagen betalingstermijn. Ik kan de medewerker wel eerder betalen, maar moet zelf wel 90 dagen wachten op mijn geld. Dit ga ik nog verder uitwerken in mijn plan.

 

 

@Norbert: Mijn eigen kapitaal beperkt zich tot €5K, mijn ouders zijn echter bereidt om mij ongeveer €40K te lenen. Nog een vraagstuk dus :)

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Kun je toelichten waarom je juist per oktober wilt starten en waarom je een investeerder (niet of toch wel? financier) zoekt? Waarom kun of wil je niet (bij)lenen? Waarom start je alleen? Kun je het netwerk vrijelijk gebruiken voor opdrachten?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

In mijn beleving kan een investeerder interessant zijn:

 

[*]Indien de investeerder ook als partner kan acteren, denk aan certificeringen, huisvesting, administratieve handvatten, back-office etc.

[*]Om het financiële risico te verleggen

 

Ik verwacht dat bijlenen mogelijk is aangezien ik geen schulden heb. Eerst ga ik het gesprek aan met een adviseur voordat ik stappen in deze richting ga zetten.

 

Ik ga alleen starten omdat er weinig mensen zijn die direct een grote toegevoegde waarde hebben binnen de onderneming. Dit komt omdat ik diep in een niche zit en gebruik maak van een payroller waar ik veel werk uitbesteed. Zodoende kan ik mij richten op de dingen die ik leuk vindt en waar ik goed in ben (commercieel).

 

Ja, ik kan het netwerk vrij gebruiken voor opdrachten. Zoals aangegeven vanaf oktober.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
In mijn beleving kan een investeerder interessant zijn:

 

Indien de investeerder ook als partner kan acteren, denk aan certificeringen, huisvesting, administratieve handvatten, back-office etc.

 

Als ik dit zo lees zoek je meer een vennoot dan een investeerder. Normaal gesproken houden die zich niet met de bedrijfsvoering bezig. En als hij zich er wel mee bezig gaat houden ontstaat er ook aansprakelijkheid voor hem. Zeker in een vof.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 247 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.