Jump to content
  • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

    Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
    Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
    During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Wouter Visser

Omzetprognose voor gezond to-go

Recommended Posts

Hi allen,

 

Ik heb mij zojuist hier aangemeld als lid. Ik lees al een tijdje mee en vind dit een geweldig forum.

Zelf ben ik bezig met het schrijven van een ondernemingsplan voor een to-go concept gericht op gezonde maaltijden/salades/sappen e.d.Waar ik nu behoorlijk tegen aanloop is het vaststellen van de omzetprognose.

 

Ik heb een aardig beeld van hoe ik dingen ga uitvoeren, welke kosten daarmee gemoeid zijn en dergelijke. Nu ben ik aan het rondkijken naar een pandje en kom ik uit op een break even omzet van een kleine 700 euro p/dag. Ik weet niet zo goed of dit reeël is en hoe ik dat kan staven. Heeft iemand hier ervaringen en/of inzichten mee/voor?

 

Dank!

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

om te beginnen zul je moeten weten hoeveel personen er op de door jou uitgekozen locatie dagelijks langskomen.

daarna kun je deze personen proberen uit te splitsen in diverse categorieën,

studenten, zakenlui , moeders met kinderen, dagjesmensen etcetc

hierna moet je gaan bepalen welke van deze groepen jouw doelgroep gaat worden.

op internet zijn vervolgens wel bedragen te vinden wat deze mensen uitgeven aan jouw producten.

 

700 euro omzet is bij een goede locatie wel te doen denk ik,

als ik even een snelle rekensom maak dat je van een uur of 12 per dag open gaat zijn.

moet je ongeveer 60 euro per uur omzetten

als bijv je salades 5 euro pst kosten betekent dit 12 salades per uur. moet op een goede locatie toch wel goed te doen zijn.

 

evt zou je ook nog kunnen bezorgen bij bedrijven in de buurt etc. die zijn meestal wel gevoelig voor dit soort ''groene'' bedrijven.

 

tot zover,

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allereerst wil ik bij voorbaat zeggen dat ik een groot voorstander ben van de horeca en fastfood.

Dat is een sector dat altijd blijft draaien en een (winkel)pand nodig heeft om te draaien.

 

Echter, ik constateer dat de gemeente of verhuurders te veel horeca gedogen in een te kleine omgeving. Zo kwam ik in een wijk waar eerst een cafetaria en een chinees restaurant zat, nu 5 horecazaken tegen binnen 100 meter.

Wat ik daar mee wil zeggen, ga je op een nieuwe locatie zitten dan ga je (mijns inziens) in het begin niet makkelijk aan omzet komen. Verder vind ik 700,- omzet (voor een startende zaak) HEEL VEEL GELD.

 

Haast onmogelijk, tenzij je formule en locatie ideaal is (denk aan de grote M of zo).

We zien tegenwoordig teveel financiele plannen waarbij de omzetcijfers berekend zijn om maar op een (voor de bank) gunstige uitkomst te komen zodat de financiering verkregen wordt. NIET DOEN!

Als je 700,- omzet per dag nodig hebt, moet je eerst flink snoeien in je financiele plan en ten tweede serieus nadenken om af te zien van je plan.

 

Sorry voor het negatief advies, maar aan meelopers/meepraters heb je ook niets en daar zijn er in de huidige ondernemersklimaat al veel te veel van. Ik schets liever een reeel plaatje.

Misschien heb ik ongelijk, maar ik heb liever dat je mijn ongelijk bewijst dan andersom.....


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Share this post


Link to post
Share on other sites

zonder dat je weet wat de locatie is en wat er voor concurrenten/kansen in de buurt liggen is het onmogelijk om te zeggen dat 700 euro niet haalbaar is.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

700 euro omzet is bij een goede locatie wel te doen denk ik,

als ik even een snelle rekensom maak dat je van een uur of 12 per dag open gaat zijn.

moet je ongeveer 60 euro per uur omzetten

als bijv je salades 5 euro pst kosten betekent dit 12 salades per uur. moet op een goede locatie toch wel goed te doen zijn.

Dat betekent 12 uur lang, non stop, iedere 5 minuten een salade verkopen...en dat vind jij goed te doen?

 

 

zonder dat je weet wat de locatie is en wat er voor concurrenten/kansen in de buurt liggen is het onmogelijk om te zeggen dat 700 euro niet wel haalbaar is.

 

Ik hoop dat TS het advies van HeRaFin ter harte neemt, en niet dat van jou...

 

 


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Wouter,

 

Je wilt €700,00 per dag omzetten, dat is wat je wilt bereiken, nu moet je goed uitzoeken hoe dat te bereiken is en wat ervoor nodig is om dat te bereiken, daarbij moet je in het achterhoofd houden of - en in hoeverre - men in de markt bereid is de portemonnee voor jouw handel te trekken. Stel bijvoorbeeld dat een gemiddelde prijs per stuk bij jou €5,00 is, kun jij daar dan 1.40 stuks per dag van verkopen, oftewel omgerekend 17 á 18 per uur, dat doorlopend acht uur per dag, is dat haalbaar, waarom is dat haalbaar? Etc. Juist goed dat je een ondernemingsplan aan het opstellen bent, daar hoor dit uitzoekwerk ook bij. Dus gewoon doorgaan met uitzoeken, zou ik zeggen.

 

Succes en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

700 euro omzet is bij een goede locatie wel te doen denk ik,

als ik even een snelle rekensom maak dat je van een uur of 12 per dag open gaat zijn.

moet je ongeveer 60 euro per uur omzetten

als bijv je salades 5 euro pst kosten betekent dit 12 salades per uur. moet op een goede locatie toch wel goed te doen zijn.

Dat betekent 12 uur lang, non stop, iedere 5 minuten een salade verkopen...en dat vind jij goed te doen?

 

 

zonder dat je weet wat de locatie is en wat er voor concurrenten/kansen in de buurt liggen is het onmogelijk om te zeggen dat 700 euro niet wel haalbaar is.

 

Ik hoop dat TS het advies van HeRaFin ter harte neemt, en niet dat van jou...

 

 

 

 

Wat TS doet moet hij zelf weten, alleen vind ik het een beetje zwak dat hier alles meteen afgekraakt word , zonder dat er fatsoenlijke informatie beschikbaar is over bijv de locatie en passanten.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er wordt helemaal niks afgekraakt, er wordt alleen aangemaand om kritisch te zijn voor wat betreft de te verwachten omzetresultaten.

En je hebt gelijk, er is geen goede informatie over locatie etc...des te meer reden om kritisch te zijn i.p.v. gouden bergen voor te rekenen.


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het grappige is dat we van TS nog geen reactie hebben... Misschien goed om dat nu even af te wachten?

 

Succes en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Share this post


Link to post
Share on other sites

helaas gebeurt dat vaak (geen reactie)

 

Ik denk dat 700 euro per dag om break even te draaien erg veel geld is. Misschien loopt het in de food wel heel veel harder dan in mijn branche, maar we hebben het hier alleen maar over break even, dan heb je dus geen cent verdiend……..

 

Dus of deze locatie moet super supertop zijn, of het is verstandiger om te kijken hoe je met lagere kosten kunt starten.

 

Je kunt wel rekenen met zoveel klanten per uur, maar ik garandeer je dat er soms ook gewoon geen klanten zijn. Regen, sneeuw, hittegolf, tornado… of misschien heb je wel 10 klanten maar nemen ze allemaal een bakje koffie…… neem dat mee in je prognoses. Belangrijk is dat je ook van een slecht scenario uit gaat en dat je het dan toch vol kunt houden. Dan zit je altijd goed!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor alle nuttige reacties! Ik vind 700 euro zelf een flink bedrag en daarom wil ik vooraf goed kunnen onderbouwen wat de verwachte omzet is; en daar loop ik tegen aan. VErgelijkbare zaken zijn terughoudend met informatie, KvK heeft doorgaans geen omzetcijfers, branchecijfers/kengetallen zijn te algemeen. Ik wil ook waken voor een aanname op basis van aantal passanten wat zich zou vertalen naar aantal klanten. Maar de vraag blijft, hoe kan ik een inschatting maken wat een reeele -worst case scenario- start omzet is? Zijn er hier mensen die tegen een soortgelijke vraag zijn aangelopen, en hoe hebben jullie dat opgelost?

 

Fijn dat iedereen hier meedenkt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worst case start omzet is 0.00

 

ervan uitgaande dat je hier niks aan hebt , is het misschien handiger als jij even vertelt wat voor locatie het is , hoeveel passanten, wat je doelgroep is , wat je marges zijn op je producten etc. etc.

 

en ook belangrijk hoe je aan die 700 euro dagomzet komt om breakeven te kunnen draaien?

waaruit is die opgebouwd ?

 

dan kan misschien iemand je vertellen waar je zoal uit van zou kunnen gaan. er bestaat geen vaste formule voor dit soort berekeningen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je mijn berichten langsloopt gerelateerd op de horeca dan zie je wel een paar keer een link naar sites waar informatie staat mbt omzetcijfers.

 

Maar wat heb je daaraan?

- je gaat een to-go formule doen (beperking 1)

- je producten zijn gezonde maaltijden/sappen etc (hele grote beperking 2)

- je bent starter met dit.

 

Wat is het onderscheidend vermogen voor jou tov een supermarkt?

veel producten voor horeca zijn goedkoper bij een supermarkt dan bij een groothandel!

 

En je hebt het over een break-even omzet van 700,-. Hoe kom je daaraan? Wat is je huurprijs? Hoeveel personeel? Hoeveel inkoop?

 

Maar feitelijk maakt het me weinig uit. Want de cijfers in dit geval zijn niet belangrijk. Als je met een verhaal aankomt dat je zoveel vaste lasten al hebt, in de horeca, dan moet je onderscheidend vermogen (je commerciele verhaal) zo ijzersterk zijn want anders blijven veel deuren dicht, als ze uberhaupt al op een kiertje komt te staan.


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Share this post


Link to post
Share on other sites

In aanvulling: Welke horeca-ervaring heb je? Wat is je investering of kapitaalbehoefte? Aan wat voor huurprijs en welke bijkomende kosten denk je?

 

Wat zijn je openingstijden? Hoeveel dagen per jaar? Wat versta je precies onder deze bep-omzet en op welke kosten is deze dan gebaseerd?

 

Hoeveel kun je op een dag produceren? En hoeveel derving neem je mee?

 

Waarom wil je je op een retaillocatie vestigen? Zijn een catering of delivery model een optie?

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je mijn berichten langsloopt gerelateerd op de horeca dan zie je wel een paar keer een link naar sites waar informatie staat mbt omzetcijfers.

 

Maar wat heb je daaraan?

- je gaat een to-go formule doen (beperking 1)

- je producten zijn gezonde maaltijden/sappen etc (hele grote beperking 2)

- je bent starter met dit.

 

Wat is het onderscheidend vermogen voor jou tov een supermarkt?

veel producten voor horeca zijn goedkoper bij een supermarkt dan bij een groothandel!

 

En je hebt het over een break-even omzet van 700,-. Hoe kom je daaraan? Wat is je huurprijs? Hoeveel personeel? Hoeveel inkoop?

 

Maar feitelijk maakt het me weinig uit. Want de cijfers in dit geval zijn niet belangrijk. Als je met een verhaal aankomt dat je zoveel vaste lasten al hebt, in de horeca, dan moet je onderscheidend vermogen (je commerciele verhaal) zo ijzersterk zijn want anders blijven veel deuren dicht, als ze uberhaupt al op een kiertje komt te staan.

 

Dank voor de scherpe vragen. Ik besef dat to-go en gezond/vers beperkingen zijn, maar ik zie juist voor me dat dit het sterke punt is. Ik zie het als een soort AH to go, maar dan wel met goede kwaliteit. Goede maaltijden en salades voor mensen met weinig tijd en inspiratie, die wel lekker en gezond willen eten (maar dus geen trek hebben in het standaard aanbod zoals dat nu bestaat).

 

Dit concept is in bijvoorbeeld Londen heel normaal, waar honderden van dit soort zaakjes zitten. Hier in NL nog veel minder

 

Huurprijs is rond 1400 euro, centrum Utrecht. Personele inzet (buiten mijzelf) is 5 uur per dag. Mijn eigen ervaring; ik werk 15 jaar in de horeca, op alle niveaus, maar een eigen zaak is de eerste keer

 

Ik verwacht overigens een investering te doen van plm 60 duizend euro en 6 dagen per week open te zijn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huurprijs is rond 1400 euro, centrum Utrecht. Personele inzet (buiten mijzelf) is 5 uur per dag.

Ik verwacht overigens een investering te doen van plm 60 duizend euro en 6 dagen per week open te zijn

ik kom uit op een break even omzet van een kleine 700 euro p/dag.

 

Het is mij nog niet duidelijk hoe je hebt berekend dat je een break-even omzet van 700 per dag nodig hebt. Als je dat nodig hebt, en je bent 6 dagen in de week open, dan zou je iedere maand 18.200 euro (moeten) binnenhalen. Zijn de marges op de producten dan zo laag?


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus, even over de duim:

 

Kosten zijn gebaseerd op: ca. 50 openingsuren per week? ca. 30 uur personeelskosten per week? Huur ca. € 350,00 per week? Gas, licht water, internet = € ?? Inslagpercentage ca. 40% = 1.200,00 per week? Advertentie- en andere publiciteitskosten? Renteverlies investering, afschrijvingen, verzekeringen, etc...

 

Opgeteld geeft dat een break even omzet ergens tussen € 2.500,00 en 3.000 per week, gedeeld door 6 = €400,00 á €500,00 per dag. Gemiddelde besteding tussen € 5 en 10, is ca. 60 klanten per dag = 7 á 8 per uur.

 

Nu dan nog aan jou te bepalen en verder uit te zoeken in hoeverre dit haalbaar is en of jij in staat bent om daarbovenop(!) je eigen kosten voor levensonderhoud er dan nog bij te sprokkelen en of je dat genoeg vindt om je daar ca. 60 uren per week voor uit de naad te werken.

 

Succes en groet,

 

Hans

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook ik heb even snel gerekend:

Personeelskosten 11.000

Huisvestingskosten 52.000

Overige kosten 20.000

Afschrijvingskosten 12.000

Rentelasten 6.000

 

Dan heb ik alles wel redelijk maximaal berekend.

Dan kom ik uit aan kosten van € 101.000

 

Als ik je omzet bereken (600,- per dag) kom ik uit op 188.000,-

Dan heb jij een abnormaal slecht marge.....

 

Maar dit is een leuke exercitie, je zal de investering moeten financieren via growdfunding of iets dergelijks want dat zal zonder een substantieel eigen inbreng en zonder een uitstekend commercieel plan niet gaan lukken.


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus, even over de duim:

 

Kosten zijn gebaseerd op: ca. 50 openingsuren per week? ca. 30 uur personeelskosten per week? Huur ca. € 350,00 per week? Gas, licht water, internet = € ?? Inslagpercentage ca. 40% = 1.200,00 per week? Advertentie- en andere publiciteitskosten? Renteverlies investering, afschrijvingen, verzekeringen, etc...

 

Opgeteld geeft dat een break even omzet ergens tussen € 2.500,00 en 3.000 per week, gedeeld door 6 = €400,00 á €500,00 per dag. Gemiddelde besteding tussen € 5 en 10, is ca. 60 klanten per dag = 7 á 8 per uur.

 

Nu dan nog aan jou te bepalen en verder uit te zoeken in hoeverre dit haalbaar is en of jij in staat bent om daarbovenop(!) je eigen kosten voor levensonderhoud er dan nog bij te sprokkelen en of je dat genoeg vindt om je daar ca. 60 uren per week voor uit de naad te werken.

 

Succes en groet,

 

Hans

 

 

Hi Hans,

 

Getallen staan iets anders dan jij noemt, maar ik zou graag willen inzoomen naar het punt van die haalbaarheid. Ik heb een heel prima beeld van m'n marges en verhoudingen, dus m'n onwetendheid zit hier vooral op het inschatten van het aantal potentiele klanten.

Dus los van het resultaat wil ik eerst eens proberen in te schatten hoeveel klanten ik kan trekken, en hoe ik kan vaststellen of dat er 1, 20 of 100 per dag zijn. In mijn beleving moet ik dit eerst doen voordat ik precieze cijfers kan vaststellen? En mijn vraag is dan dus; zijn er mensen die daar ervaring mee hebben?

 

Dank voor alle reacties tot nu toe!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je moet zowel het één als het ander doen. Nu zou je dus een marketingplan moeten opstellen.

 

Succes en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook in NewYork heb je zo'n "uitspanning" ongeveer om de honderd meter in bepaalde straten. Dat zijn trouwens zonder uitzondering druk belopen straten.

Daar zit dus volgens mij de crux. Het is letterlijk een kwestie van mensen tellen. Dan is het natuurlijk het allerbest als er de hele dag een soort van basisloop is zoals in een winkelstraat in combinatie met een gebied waar de doelgroep zit. Die is hoger opgeleid (incl. studenten) met een boven gemiddeld inkomen en een bovengemiddelde interesse in gezond eten.

 

Mij lijkt het niet zo moeilijk om de break even omzet van 700 euro te halen. Een gemiddelde jaaromzet van een Subway (die hebben uiteraard heel goed naar de lokatie gekeken) was 400.000 euro in 2004.

Nu je een van de, of zelfs dé eerste bent zou ik me niet al te veel zorgen maken. Uiteraard moeten de andere zaken zoals uitstraling, marketing en service helemaal top zijn maar dat is duidelijk. Ook als je naar de trend in de markt kijkt, bijvoorbeeld het kant en klaar salade assortiment en aantal facings bij AH, dan schiet je vrijwel zeker in de roos.

 

Je kan natuurlijk in Londen een terrasje pikken en gaan turven hoeveel mensen voorbij gaan en hoeveel daarvan binnen lopen. 8) En een keertje gaan "store checken" in New York is ook geen straf.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een gemiddelde jaaromzet van een Subway (die hebben uiteraard heel goed naar de lokatie gekeken) was 400.000 euro in 2004.

Jij bent kennelijk net zo goedgelovig als deze franchisenemers ;)


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Wouter,

 

Ik ben vorig jaar bezig geweest met een lunchroom opzetten in Utrecht. Daarvoor heb ik wel e.e.a. aan voor jou bruikbaar cijfermateriaal verzameld. Stuur me even een mailtje, dan zal ik je wat doorsturen.

 

Groet, Bas


Heeft u een briljant idee? Of wilt u uw organisatie versterken? Ik help u graag: http://www.vlemminxcompany.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een gemiddelde jaaromzet van een Subway (die hebben uiteraard heel goed naar de lokatie gekeken) was 400.000 euro in 2004.

Jij bent kennelijk net zo goedgelovig als deze franchisenemers ;)

 

Beetje flauw om die zin er uit te vissen, al begrijp ik wel waar je naar toe wil. Ik mag niet meer naar de link zonder me te registeren (wat ik niet ga doen) maar volgens mij was er al iemand zwaar nat gegaan op deze bepaalde locatie. Als je dan als aspirant ondernemer weer uit gaat van de gemiddelde omzet elders, wellicht met het idee dat JIJ het beter kan, is dat nogal naïef.

 

Resultaten van anderen op een andere plaats met andere producten bieden uiteraard geen enkele garantie voor de toekomst. Ik denk dat TS dat zelf ook wel kan bedenken. Maar dat geldt evengoed voor elke aanname die je moet doen om een inschatting te maken rond omzet. Ook de cijfers van Bas, of het turven in een andere stad, zullen slechts in een bepaalde richting wijzen en dan komt de vraag of je het risico, dat er altijd is, aanvaardbaar vindt. Bij veel onzekerheid bouw je als goede ondernemer ook van begin af een exit scenario in.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 3 leden online en 150 gasten

    (See full list)    
  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept