• 0

Pensioen voor ZZPer

Ik ben mij aan het verdiepen in mogelijkheden om als ZZPer pensioen op te bouwen. Graag zou ik hier eens voorleggen waar ik op dit moment op uit kom. Ik zou hier graag jullie commentaar op horen. Daarnaast heb ik een aantal vragen. Ook ben ik erg benieuwd hoe andere ZZPers (of ondernemers) hun pensioenopbouw regelen.

 

Mijn situatie:

 

Ik werk zelf fulltime als dienstverlener (tolk). Mijn inkomsten zijn redelijk stabiel en ik heb nagenoeg geen kosten. Ik voldoe aan het urencriterium. De winst die ik met mijn onderneming maak breng ik meestal direct over naar privé. Ik ben 25 en heb dus nog een hele poos om een mooi pensioen bij elkaar te sparen :).

 

Ik heb mij verdiept in de FOR maar kom eigenlijk tot de conclusie dat deze faciliteit in mijn situatie nauwelijks interessant is. Volgens mij is de FOR met name interessant in een situatie waarin het gunstig is om winsten onbelast in de onderneming te laten en daar weer te investeren. In mijn situatie is dat echter niet aan de orde. Daarnaast lijkt de FOR kwa opbouw inflexibel (je moet een vast bedrag van 12% storten en mag daar niet van afwijken). Zijn jullie het hiermee eens? Of hebben andere ondernemers in een vergelijkbare situatie wel mooie constructies bedacht door gebruik te maken van de FOR?

 

Naar mijn idee is in mijn situatie het beste om premies over te maken op een geblokkeerde beleggingsrekening (ik kies voor een beleggingsproduct omdat de bankspaarproducten toch wel een erg laag rendement bieden). Het is mijn voornemen om hier jaarlijks stortingen op te doen en maximaal het bedrag van mijn fiscale jaarruimte te benutten. Hoe ik die fiscale jaarruimte bereken is mij bekend. Wat ik me echter wel afvraag is, of dit nou een groot bedrag aan pensioenopbouw is? Hier ben ik dan ook erg benieuwd naar hoeveel andere ZZPers jaarlijks voorzien van hun pensioen? Doen jullie het wellicht ook op deze manier? Of is het maximum van de fiscale jaarruimte naar jullie idee veel of weinig?

 

Ik heb tot op heden nog geen adviesgesprek met een specialist gehad. Het liefst zou ik dit ook niet doen omdat de kosten van een dergelijk gesprek toch wel behoorlijk hoog zijn. Ik probeer het daarom eerst graag op deze manier :).

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 2
Volgens mij is de FOR met name interessant in een situatie waarin het gunstig is om winsten onbelast in de onderneming te laten en daar weer te investeren.

Dichtbij maar niet helemaal. De FOR is van origine bedoeld om ondernemers op papier fiscaal vriendelijk een pensioen op te laten bouwen terwijl het geld vastzat in baksteken (pand ) of voorraden. Na staken bedrijf en verkoop voorraad/pand kon dan het pensioen worden aangekocht.

 

Voor dienstverleners is de FOR als papieren reserve beperkt omdat het ondernemersvermogen voor een dienstverlener niet hoog kan oplopen. Je zult dus sneller moeten afstorten naar bancaire lijfrente, en op dat moment is het geld weliswaar veilig (is ook wat waard, en zelfs beschermd tegen failissement), maar kun je het niet meer voor andere zakelijke doelen aanwenden.

 

Daarnaast lijkt de FOR kwa opbouw inflexibel (je moet een vast bedrag van 12% - vanaf 2014 verlaagd naar 10,9% - storten en mag daar niet van afwijken). Zijn jullie het hiermee eens?

Dat is geen kwestie van het ermee eens zijn :), het is gewoon zo: 12% (vanaf 2014: 10,9%) en flexibiliteit 0.

 

Naar mijn idee is in mijn situatie het beste om premies over te maken op een geblokkeerde beleggingsrekening (ik kies voor een beleggingsproduct omdat de bankspaarproducten toch wel een erg laag rendement bieden).

Het blijft een bancaire lijfrente/ bankspaarproduct. Dat is het fiscale labeltje. Vervolgens heb je in de meeste bankspaarproducten de vrijheid tussen sparen, beleggen, depositosparen et cetera

 

Wat ik me echter wel afvraag is, of dit nou een groot bedrag aan pensioenopbouw is?

Als je jaarlijks tussen je 25e en 67e 10,9% van je winst spaart, kom je bij een gemiddelde rekenrente / rendement van 3% over de gehele looptijd, op einddatum uit op een pensioen (inclusief AOW) van 70% van je gemiddelde winst.

 

Of is het maximum van de fiscale jaarruimte naar jullie idee veel of weinig?

Het maximum van de jaarruimte is voor mensen jonger dan 35 veel (het opbouwpercentage is hoger dan in een beschikbare premieregeling voor een werknemer) , voor mensen tussen 35 en 45 min of meer gelijkwaardig, en voor mensen boven 45 weinig. Per saldo, over de gehele looptijd kom je met het maximum fiscale jaarruimte ook weer uit op 70% middelloon.

Maximum fiscale jaarruimte met franchise is dan ook - bij een winst van +/-50K - gelijk aan een FOR van 10,9% / 12% over de winst zonder franchise.

 

(Dit bovenstaande betekent ook dat een ouder iemand (45+) die vanuit loondienst (al dan niet noodgedwongen) zelfstandige wordt, ook met maximale FOR geen volledig pensioen opbouwt. Als de oude werknemers pensioenregeling een beschikbare premieregeling was, kan het verschil zelfs oplopen tot 20%

Andersom: wie als zelfstandige maximaal pensioen opbouwt en vervolgens vanaf 45 in loondienst gaat en daar maximaal pensioen opbouwt, kan in theorie een pensioen opbouwen van meer dan 100% van het gemiddelde inkomen en winst )

 

Zijn je winsten lager dan 50K per jaar dan zal de franchise in de fiscale jaarruimte wat zwaarder drukken op je maximum: met 10,9% FOR kun je dan meer doteren. Je kunt dat jaarlijks bepalen: bij lagere winsten maak je dan gebruik van de FOR van 10,9%, die je vervolgens direct weer afstort in je bancaire lijfrente. Zo is de FOR weer 0, maar heb je wel optimaal fiscaal geprofiteerd.

 

Kortom: als je het geld en de intentie hebt om echt geblokkeerd pensioen te sparen, kun je jaarlijks bepalen of je dat via FOR of via jaarruimte doet. Houdt er alleen wel rekening mee dat de fiscale jaarruimte storting in het jaar van aftrek zelf betaald moet zijn, terwijl je voor hanteren FOR een terugwenteltermijn van 6 maanden na afsluiten boekjaar hebt. En stortingen van FOR (afname FOR) aan bancaire lijfrente kan op ieder wilekeurig moment.

 

Edit: 12% percentage aangepast naar 10,9% vanaf 2014

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Heel veel dank alvast voor dit uitgebreide antwoord! Ik denk dat ik de FOR toch nog niet helemaal snap. Stel dat ik gebruik maak van de FOR en het geld dat ik reserveer stort in mijn bancaire lijfrente. Ik neem aan dat deze storting dan in de onderneming blijft? Winsten (maar uiteraard ook verliezen) die ik op de bancaire lijfrente maak zijn dan toch nog steeds belast? Mis ik soms een stap voor de truc?

 

[Mod edit: quote van mijn gehele reactie verwijderd]

Link naar reactie
  • 0
Ik denk dat ik de FOR toch nog niet helemaal snap. Stel dat ik gebruik maak van de FOR en het geld dat ik reserveer stort in mijn bancaire lijfrente. Ik neem aan dat deze storting dan in de onderneming blijft?

Nee, de storting verlaagt de FOR reserve weer. Als ieder jaar jouw FOR dotatie (12%, vanaf 2014 10,9% van de winst) wordt afgestort in de lijfrente, is de FOR reserve aan het eind van ieder jaar weer 0. Het saldo van de lijfrente zelf is geen onderdeel van het ondernemersvermogen (en, zie volgende punt, ook niet van het belastbare privé vermogen)

 

Winsten (maar uiteraard ook verliezen) die ik op de bancaire lijfrente maak zijn dan toch nog steeds belast? Mis ik soms een stap voor de truc?

Winsten en verliezen op de bancaire lijfrente hebben geen enkele fiscale relevantie of consequentie. Het is geblokkeerd pensioengeld, geen onderdeel van het ondernemingsvermogen en ook geen onderdeel van het belastbare privé vermogen of inkomen.

 

Pas op einddatum, bij het als pensioen uitkeren van de bancaire lijfrente, wordt de uitkering belast voor de inkomstenbelasting. Op pensioendatum heb je de keuze om de bancaire lijfrente uit te laten keren in max 22 jaar, of er op dat moment een levenslange verzekerde lijfrente voor aan te kopen.

Hoe hoog die jaarlijkse uitkering is hangt af van de hoogte van het opgebouwde vermogen, en dus van zowel de som van alle inleg, als het rendement daarop.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
Maar het bedrag dat ik uit de FOR mag afstorten is dat dan weer beperkt door mijn jaarruimte?

Nee, er is alleen een maximum FOR dotatie. In 2013 en 2012 was dit € 9.452,-

 

En voor de goede orde: het FOR percentage is in verband met verhoging AOW leeftijd (dus langere opbouw mogelijk) in 2014 verlaagd van 12,0 naar 10,9% van de winst

 

Andersom heeft de FOR dotatie wel invloed op de jaarruimte. Daarom blijft er na FOR dotatie meestal geen jaarruimte over, behalve als je bijvoorbeeld ook nog een part time loondienstverband hebt waar je geen pensioen opbouwt.

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ook ben ik erg benieuwd hoe andere ZZPers (of ondernemers) hun pensioenopbouw regelen.

 

Als ik op dit moment moest kiezen, zou ik het gaan doen met de AOW plus wat spaargeld. Dus geen aparte pensioenvoorziening, met alle beperkingen van dien. Maar ik kies niet nu. Ik heb premie betaald aan een pensioenfonds en nu ik na veel dralen van het fonds eindelijk weet waar ik waarschijnlijk aan toe ben, als ik met pensioen ga, voel ik me flink bestolen.

 

Ik heb een aantal kleine pensioentjes. Het geld dat ik inlegde was destijds veel meer waard dan nu. De extra reserve die ik dacht op te bouwen, is er in feite niet. De beleggingen van het pensioenfonds leveren mij dus nul op. Inflatie meegerekend, sta ik op verlies. Ze mogen kiezen voor een bedrag per maand uitbetalen, of een bedrag ineens. Ze stellen dat ze de voor hun voordeligste keuze maken, ongeacht wat ik wil.

 

Wanneer ik de betalingen wil laten ingaan, kan ik niet kiezen. Het pensioenfonds schreef me dat ik kon kiezen, maar als ik dat wil, blijkt de enige keuze te zijn: op mijn 65ste verjaardag. Mooi, maar dan heb ik nog geen AOW, dus is dat pensioen alleen niet genoeg. Uitstel, tot het moment dat ik AOW krijg, wil het pensioenfonds op dit moment niet.

 

Ik zou er dus nu niet meer voor kiezen.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Maar het bedrag dat ik uit de FOR mag afstorten is dat dan weer beperkt door mijn jaarruimte?

Nee, er is alleen een maximum FOR dotatie. In 2013 en 2012 was dit € 9.452,-

 

En voor de goede orde: het FOR percentage is in verband met verhoging AOW leeftijd (dus langere opbouw mogelijk) in 2014 verlaagd van 12,0 naar 10,9% van de winst

 

Andersom heeft de FOR dotatie wel invloed op de jaarruimte. Daarom blijft er na FOR dotatie meestal geen jaarruimte over, behalve als je bijvoorbeeld ook nog een part time loondienstverband hebt waar je geen pensioen opbouwt.

 

 

Bedankt voor je antwoorden en de terechte nuancering. Je hebt me een stuk verder geholpen.

 

Ik heb inmiddels mijn plannetje iets verder uitgewerkt. Daarbij loop ik nog tegen 1 vraag aan. Ik ben van plan om zo snel als mogelijk een eerste storting op de geblokkeerde rekening te doen. Deze storting wil ik doen als een aftrekbare premiestorting voor aanschaf van een lijfrente (art. 3:124 Wet IB). Hierbij wil ik gebruik maken van mijn beschikbare jaarruimte in 2014, wat gebaseerd is op mijn inkomen in 2013.

 

Ik vraag me nu af als ik eind dit jaar een FOR zou willen aanleggen of ik het bedrag dat ik als FOR mag reserveren nu wordt beperkt met deze storting? Ik zie in art. 3.68, eerste lid, Wet IB namelijk de volgende tekst:

 

"De toevoeging aan de reserve over een kalenderjaar bedraagt 10,9% van de winst die de belastingplichtige als ondernemer uit een onderneming geniet, maar niet meer dan € 9542. De op grond van de eerste volzin bepaalde toevoeging wordt verminderd met de ten laste van die winst gekomen premies en andere bijdragen uit hoofde van pensioenregelingen."

 

Valt mijn storting onder de laatste volzin?

Link naar reactie
  • 0

Nee, want je lijfrentepremie-storting is niet aftrekbaar van de winst.

Dat zou anders zijn als jouw bedrijfstak (stel, je bent huisarts) een verplicht pensioenfonds kent waar ook ondernemers (vrijwel alle huisartsen dus) verplicht in zitten.

U kunt zich voorstellen dat de belangenbehartigers van Zelfstandig Nederland met fakkels de straat op zouden gaan als zij zouden horen van dit verplichte pensioenfonds, dus gelieve dit onder de pet te houden.

 

Maar nee dus. Het is wel andersom, het bedrag wat je mag aftrekken omdat je geld op een lijfrentebankspaar-unit stort, wordt o.a. beperkt door de FOR-opbouw. Ik heb het niet exact in beeld en het is laat, maar je weet de wetteksten goed te vinden (HULDE!), dus kijk even bij 3.127 als ik het goed heb.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Nee, want je lijfrentepremie-storting is niet aftrekbaar van de winst.

Dat zou anders zijn als jouw bedrijfstak (stel, je bent huisarts) een verplicht pensioenfonds kent waar ook ondernemers (vrijwel alle huisartsen dus) verplicht in zitten.

U kunt zich voorstellen dat de belangenbehartigers van Zelfstandig Nederland met fakkels de straat op zouden gaan als zij zouden horen van dit verplichte pensioenfonds, dus gelieve dit onder de pet te houden.

 

Maar nee dus. Het is wel andersom, het bedrag wat je mag aftrekken omdat je geld op een lijfrentebankspaar-unit stort, wordt o.a. beperkt door de FOR-opbouw. Ik heb het niet exact in beeld en het is laat, maar je weet de wetteksten goed te vinden (HULDE!), dus kijk even bij 3.127 als ik het goed heb.

 

Ok duidelijk. Ik las de tekst kennelijk te ruim (per saldo is de lijfrentepremie wel aftrekbaar van mijn winst).

 

3.127 gecheckt en deze bevat alleen beperkingen als ik in het voorgaande jaar toevoegingen heb gedaan aan de FOR. Dit is in mijn geval niet zo :).

 

Wel nog een andere vraag. Ik ben inmiddels alles aan het regelen en mijn definitieve berekening van mijn jaarruimte aan het vaststellen. Nu heb ik heb nog ergens een pensioentje uit een ver verleden van een bijbaantje. Gaat om een bedrag van misschien max 2.000 euro vermogen. Volgens mij moet ik de factor A van dit pensioen meenemen bij de berekening van de jaarruimte. Probleem is alleen dat ik geen papieren krijg van dit pensioenfonds. Volgens het fonds kan ik dit ook niet krijgen omdat ik geen actief deelnemer meer ben. Volgens hun heb ik ook geen factor A omdat ik geen additioneel pensioen meer opbouw. Ik dacht echter dat de factor A stond voor het rendement op mijn vermogen. Dus het rendement op de max 2.000 euro. Ongeacht of er nog inleg plaatsvind in het fonds zou ik dan toch nog steeds jaarlijks een factor A moeten hebben? Heeft iemand hier wellicht ook verstand van?

Link naar reactie
  • 0
Ik dacht echter dat de factor A stond voor het rendement op mijn vermogen. Dus het rendement op de max 2.000 euro. Ongeacht of er nog inleg plaatsvind in het fonds zou ik dan toch nog steeds jaarlijks een factor A moeten hebben?

Nee, het fonds heeft gelijk. De A-factor is alleen van toepassing op opbouw tijdens actieve deelname, en dus niet op indexatie of behalen van (positieve of negatieve) rendementen

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 252 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.